• BIST 100

    10698,13%1,25
  • DOLAR

    42,29% 0,14
  • EURO

    49,09% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5536,79% -0,25
  • Ç. ALTIN

    9189,23% -0,32

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
Çalışanlar dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

Özel bir şirkette garson olarak çalışan genç, şube müdürünün 'ekmekleri büyük doğruyorsun, israf oluyor' sözüne öfkelenerek, 'çok biliyorsan gel sen yap' diyerek iş yerinden ayrıldı. İşveren, garson hakkında devamsızlık tutanağı tuttu. Garson, tazminat ödenmeden çıkarıldı. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan davacı garson, tüm resmi tatillerde dini bayramlarda da çalıştığını, fazla mesai yapmasına ve genel tatilde çalışmasına rağmen ücretlerin ödenmediğini, ayrıca yıllık izninin kullandırılmadığını ve izin alacağının da ödenmediğini öne sürdü. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, genel tatil alacağı ve fazla çalışma alacaklarını istedi.

Mahkemede ifade veren şirket sahibi ise, firmanın işletme müdürünün, öğle yemeğe esnasında adı geçen şahsa 'bu ekmekleri neden bu kadar fazla kesiyorsunuz? Yazık, israf oluyor' demesi üzerine, görev başında amiri olan şahsa 'çok biliyorsan sen yap diyerek' karşılık verdiğini ve tesisleri terk ettiğini iddia etti. Mahkeme, kıdem tazminatı talebinin reddine hükmetti. Kararı davacı garson temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Kararda; 'Somut uyuşmazlıkta dosyadaki bilgi ve belgelerden ve özellikle tanık anlatımlarından iş akdinin yazılı bir fesih tebliği olmaksızın işçi tarafından iş yerini terk suretiyle eylemli olarak sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Terk tarihi itibari ile hak edildiği halde ödenmemiş işçilik alacaklarının varlığı karşısında davacının terkinin bu sebebe dayandığı kabul edilerek kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir' denildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “İş yerlerinde çok sık çalışana müdür veya şefleri tarafından işin iyi yapılmadığı konusunda uyarılar gelir. Bazı durumlarda da çalışan kızarak sitemini ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ şeklinde dile getirir. Bu durumda işveren veya vekilleri çalışana ‘sen bize saygısızlık yapıyorsun. Sen bana bunu söylemezsin’ diyerek çalışanı işten çıkarabiliyor. Bu konulardan bir somut örnek ise yeni yaşandı. İş yeri vekili, çalışana ‘işi daha doğru yapmanı istiyoruz. Ekmekleri daha küçük kes. İsraf olur’ demesi üzerine çalışanda ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ diyor. Çalışan işten çıkartılıp tazminatı verilmiyor. Çalışanda soluğu mahkemede alıyor. Yargıtay ise, çalışanı haklı bularak tazminatlarını almasının hakkı olduğuna hükmediyor. Yani çalışanın ‘çok biliyorsan, sen yap’ sözü işveren açısından tazminatsız işten çıkarma sebebi değildir. Bu da somut bir olaydır” diye açıklık getirdi.

İstanbul’daki metro inşaatında ölen işçi memleketinde toprağa verildi

Şili'de devlet başkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

İçişleri Bakanlığı’nın 2026 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi

Ege Denizi'nde 4,8 büyüklüğünde deprem

Sivas’ta demir madeni işletmesinde göçük

Ekvador'da otobüs şarampole yuvarlandı: 21 ölü, 40 yaralı

Muğla açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Vietnam’da yolcu otobüsü göçük altında kaldı: 6 ölü, 32 yaralı

DSÖ: Tütün her yıl 7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor

Japonya ile Güney Kore arasındaki gerginlik nedeniyle ortak deniz tatbikatı ertelendi

Finlandiya'dann Rusya sınırında askeri tatbikat 

Feribot seferlerine fırtına engeli

Hindistan, ABD ile LNG alım anlaşması imzaladı

Eskişehir merkezli FETÖ operasyonunda 16 şüpheli gözaltına alındı

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 74 kişi hastaneye başvurdu

ABD'nin Tayvan'a silah satışına Çin'den tepki

Konya STK Platformu’nun 20. Ufuk Turu Programı tamamlandı

Konya’da yöresel yemek festivali devam ediyor

İtalya'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 2 kayıp

Van hudut hattında 109 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

TCDD 780 işçi alacak

İstanbul’daki gıda zehirlenmesinde ölü sayısı 4’e yükseldi

Konya’da otobüste bıçaklı kavga: 1 yaralı

Mersin’de güvenlik ve asayiş uygulamalarında 826 şüpheli yakalandı

Bursa'da suya yapılan yüzde 30'luk zam tepkiyle karşılandı

Erdoğan: Gazze'de ateşkes devam etmeli, HAMAS israil'in tüm provokasyonlarına rağmen anlaşmaya uyuyor

Avustralya'da asbest alarmı: Renkli oyun kumlarında asbest bulundu

Polonya, Belarus sınırındaki sınır kapılarını yeniden açtı

Cizre’de doğal gaz çalışmaları sonrası kapatılmayan çukurlar tepkilere yol açıyor

Anti-Siyonizm Kongresi sonuç bildirgesi yayımlandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul’daki metro inşaatında ölen işçi memleketinde toprağa verildi

Şili'de devlet başkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

İçişleri Bakanlığı’nın 2026 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi

Ege Denizi'nde 4,8 büyüklüğünde deprem

Sivas’ta demir madeni işletmesinde göçük

Ekvador'da otobüs şarampole yuvarlandı: 21 ölü, 40 yaralı

Muğla açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı