-
BIST 100
16000,19%-1,77
-
DOLAR
44,18% 0,15
-
EURO
50,70% -0,44
-
GRAM ALTIN
7236,19% 0,43
-
Ç. ALTIN
11627,35% -1,17
Çalışanların asgari ücret beklentisi: Çocuklarımıza bakabilelim yeter
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Türkiye'de milyonlarca çalışanın merakla beklediği yeni asgari ücretin belirlenmesine sayılı günler kala İLKHA'ya konuşan çalışanlar, adil ve insanca yaşayacak bir rakam beklediklerini söyledi.
2024 yılında 17 bin 2 liraya yükseltilen asgari ücretin 2025 yılı için ne kadar olacağı merak ediliyor.
Asgari ücreti belirleme komisyonunun ilk toplantısı 10 Aralık Salı günü gerçekleştirilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan ilk toplantıda işçi, işveren temsilcileri asgari ücret zammına ilişkin beklenti ve taleplerini açıklayacak.
Peki, çalışanlar asgari ücret için ne diyor? Asgari ücret beklentileri neler?
Yeni asgari ücretin belirlenmesine sayılı günler kala İLKHA'ya konuşan çalışanlar, adil ve insanca yaşayacak bir rakam beklediklerini söyledi.
"Yeni asgari ücretin en az 30 bin TL olması gerekiyor"
Yeni asgari ücretin ez az 30 bin lira olması gerektiğini ifade eden Mehmet Şah Tosun, "Şu anda geçinemiyoruz. Çünkü asgari ücret açlık sınırının altındadır. Yeni asgari ücretin en az 30 bin TL olması gerekiyor. Zaten zamlarla birlikte maaş eriyor. Dolayısıyla asgari ücrete yapacakları zam, enflasyonla birlikte gidecektir. O yüzden hükümetin bu konuda işçilerin yanında olması lazım. Evliyim, bir çocuğum var ve kirada oturuyorum. Geçinmekte zorlanıyoruz. Burada aldığımız asgari ücretin neredeyse yarısı kiraya gidiyor. Şu anda kimse fahiş kira artışlarını denetlemiyor. Kirası 3 bin lira olanın kirasını 10 bin liraya çıkartıyorlar. Kabul etmeyeni de ev sahibi kapı dışarı yapabiliyor. Hükümetin bir şekilde serbest kira artışlarının önüne geçmesi ve koyduğu sınırı denetlemesi lazım." ifadelerini kullandı.
"Yani asgari ücret, çocuklarıma bakabileceğim bir rakam olmalı"
Yeni asgari ücretin çocuklarına bakabilecek bir rakama çıkarılmasını isteyen Kadir Adlip, "Evliyim ve 4 çocuğum var. Asgari ücretle çalışıyorum ve bana yetmiyor. 17 bin lirayla 4 çocuğu nasıl geçindireceğim? Mutfak, çocuk ihtiyaçları gibi birçok gider var ve giderlere yetişemiyoruz. Yeni asgari ücretin ne kadar olacağını bilemiyorum. Ama artık geçinmek istiyorum. Yeni belirlenecek asgari ücret, çocuklarıma bakacak bir rakam olsun yeter. Başka bir isteğimiz yok." dedi.
Asgari ücretle geçinmenin çok zor olduğu bir dönemde olduklarını belirten İlknur Çetin, "6 kişilik bir aileyiz, yaklaşık 7 yıldır tekstilde çalışıyorum. Şu anda asgari ücret olan 17 bin lirayı alıyorum. 2025 yılında asgari ücretin ne kadar olacağını bilemiyorum ama en az 25 bin lira olmasını bekliyorum. Bu dönemde asgari ücretle geçinmek çok zor olmuştur. Asgari ücret yükselmeden ürün fiyatları şimdiden üç kat yükselmiş durumda. Fiyatların yükselmemesi için yetkililerin önlem alması gerekiyor. Marketlere gittiğimizde ürünlerde yaşanan fiyat artışlardan dolayı bir şey alamaz duruma geldik." diye konuştu.
"Ürün fiyatları neredeyse her gün artıyor"
Marketlerde ürün fiyatlarının neredeyse her gün artığına dikkat çeken Zeynep Adlim ise şunları söyledi:
"Babam hasta olduğu için evde bir tek ben çalışıyorum. Asgari ücret bizlere yetmiyor. Marketlerde ürün fiyatları neredeyse her gün artıyor ve bundan dolayı gerekli ihtiyaçlarımızı tam anlamıyla alamıyoruz. Yeni asgari ücretin en az 25 ila 30 bin lira arasında olması gerekiyor. Çünkü ancak yeter. Tabi asgari ücretin artmasıyla beraber marketlerde ve diğer ürün fiyatlarının da artmaması gerekiyor. Bunun için de devletin tedbir alması lazım." (İLKHA)
MSB: Türkiye hava sahasına giren balistik mühimmat imha edildi
Karapınar’da anaokulu için protokol imzalandı
Gaziantep'te halı fabrikası işçilerinden ücret tepkisi: Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz
Mersin’de trafik güvenliği denetimi
Ağrı'da sismik izolatörlerin kullanıldığı 270 yataklı hastanenin inşası sürüyor
Elazığ Umut Kervanından onlarca aileye nakdi yardım
Akademisyen Ceylan: İran-ABD ve israil savaşı başka ülkelere yayılırsa üçüncü dünya savaşı olur
Vergiler konut satışlarını durma noktasına getirdi!
Beyaz Saray'da İran savaşı çatlağı: Trump'ın ekibi arasında görüş ayrılığı
Müftü Çiçek: Ramazan fırsat ayıdır, gafletle geçirilmemeli
Diyarbakır'da konut satışları bir ayda yüzde 31 arttı
Batman'da aranan 4 şüpheli operasyonla yakalandı
Gaziantep’te itikaf bereketi: İnsan hem huzur hem de rahatlama buluyor
Ramazanda tandır mesaisinde kadınlar hem çalışıyor hem evine destek oluyor
Gaziantep'te konut satışlarında artış yaşandı
Özer: Müslümanlar, Kudüs'ün hürmetinin ihlal edilmesine karşı mutlaka ses vermeli
İşgal altındaki toprakların kuzeyi füzelerle vuruldu: En az 80 siyonist yaralandı, yüzlerce ev yıkıldı
Şanlıurfa’da ‘Huzur-63’ uygulamasında 78 aranan şahıs yakalandı
Ara tatil ve bayram trafiği için uyarı: Uykusuz ve bakımsız araçla yola çıkmayı!
Mersin’de uyuşturucu operasyonlarında 351 kişi yakalandı
Hükümlü ve tutuklulara bayram nedeniyle açık görüş izni
Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ve kaçak ürün operasyonu: Bir kişi tutuklandı
HAMAS, Hollanda ve İzlanda'nın siyonist rejim aleyhindeki davaya katılımını memnuniyetle karşıladı
HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz’dan Dünya Kudüs Günü’ne katılım çağrısı
2026 YDUS başvuruları başladı
Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’tan TDV’nin 51'inci kuruluş yıl dönümü mesajı
Olayların başlangıcından bu yana Rusya ile ABD arasında ilk kritik görüşme
Öğrenciler için hazırlanan ara tatil etkinlik kitapları erişime açıldı
HÜDA PAR'lı Başkan Özhan, öğrencileri iftar sofrasında buluşturdu
SGK’dan "650 bin kişinin emekliliği iptal edildi" iddialarına yanıt
Yükleniyor






