• BIST 100

    11185,18%-0,04
  • DOLAR

    42,58% 0,03
  • EURO

    49,61% 0,08
  • GRAM ALTIN

    5754,41% 0,32
  • Ç. ALTIN

    9276,80% -0,22

Çalışanların asgari ücret beklentisi: Çocuklarımıza bakabilelim yeter

06 Aralık 2024, Cuma 12:27
06 Aralık 2024, Cuma 12:27
Çalışanların asgari ücret beklentisi: Çocuklarımıza bakabilelim yeter
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye'de milyonlarca çalışanın merakla beklediği yeni asgari ücretin belirlenmesine sayılı günler kala İLKHA'ya konuşan çalışanlar, adil ve insanca yaşayacak bir rakam beklediklerini söyledi.

2024 yılında 17 bin 2 liraya yükseltilen asgari ücretin 2025 yılı için ne kadar olacağı merak ediliyor.

Asgari ücreti belirleme komisyonunun ilk toplantısı 10 Aralık Salı günü gerçekleştirilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan ilk toplantıda işçi, işveren temsilcileri asgari ücret zammına ilişkin beklenti ve taleplerini açıklayacak.

Peki, çalışanlar asgari ücret için ne diyor? Asgari ücret beklentileri neler? 

Yeni asgari ücretin belirlenmesine sayılı günler kala İLKHA'ya konuşan çalışanlar, adil ve insanca yaşayacak bir rakam beklediklerini söyledi.

"Yeni asgari ücretin en az 30 bin TL olması gerekiyor"

Yeni asgari ücretin ez az 30 bin lira olması gerektiğini ifade eden Mehmet Şah Tosun, "Şu anda geçinemiyoruz. Çünkü asgari ücret açlık sınırının altındadır. Yeni asgari ücretin en az 30 bin TL olması gerekiyor. Zaten zamlarla birlikte maaş eriyor. Dolayısıyla asgari ücrete yapacakları zam, enflasyonla birlikte gidecektir. O yüzden hükümetin bu konuda işçilerin yanında olması lazım. Evliyim, bir çocuğum var ve kirada oturuyorum. Geçinmekte zorlanıyoruz. Burada aldığımız asgari ücretin neredeyse yarısı kiraya gidiyor. Şu anda kimse fahiş kira artışlarını denetlemiyor. Kirası 3 bin lira olanın kirasını 10 bin liraya çıkartıyorlar. Kabul etmeyeni de ev sahibi kapı dışarı yapabiliyor. Hükümetin bir şekilde serbest kira artışlarının önüne geçmesi ve koyduğu sınırı denetlemesi lazım." ifadelerini kullandı.

"Yani asgari ücret, çocuklarıma bakabileceğim bir rakam olmalı"

Yeni asgari ücretin çocuklarına bakabilecek bir rakama çıkarılmasını isteyen Kadir Adlip, "Evliyim ve 4 çocuğum var. Asgari ücretle çalışıyorum ve bana yetmiyor. 17 bin lirayla 4 çocuğu nasıl geçindireceğim? Mutfak, çocuk ihtiyaçları gibi birçok gider var ve giderlere yetişemiyoruz. Yeni asgari ücretin ne kadar olacağını bilemiyorum. Ama artık geçinmek istiyorum. Yeni belirlenecek asgari ücret, çocuklarıma bakacak bir rakam olsun yeter. Başka bir isteğimiz yok." dedi.

Asgari ücretle geçinmenin çok zor olduğu bir dönemde olduklarını belirten İlknur Çetin, "6 kişilik bir aileyiz, yaklaşık 7 yıldır tekstilde çalışıyorum. Şu anda asgari ücret olan 17 bin lirayı alıyorum. 2025 yılında asgari ücretin ne kadar olacağını bilemiyorum ama en az 25 bin lira olmasını bekliyorum. Bu dönemde asgari ücretle geçinmek çok zor olmuştur. Asgari ücret yükselmeden ürün fiyatları şimdiden üç kat yükselmiş durumda. Fiyatların yükselmemesi için yetkililerin önlem alması gerekiyor. Marketlere gittiğimizde ürünlerde yaşanan fiyat artışlardan dolayı bir şey alamaz duruma geldik." diye konuştu.

"Ürün fiyatları neredeyse her gün artıyor"

Marketlerde ürün fiyatlarının neredeyse her gün artığına dikkat çeken Zeynep Adlim ise şunları söyledi:

"Babam hasta olduğu için evde bir tek ben çalışıyorum. Asgari ücret bizlere yetmiyor. Marketlerde ürün fiyatları neredeyse her gün artıyor ve bundan dolayı gerekli ihtiyaçlarımızı tam anlamıyla alamıyoruz. Yeni asgari ücretin en az 25 ila 30 bin lira arasında olması gerekiyor. Çünkü ancak yeter. Tabi asgari ücretin artmasıyla beraber marketlerde ve diğer ürün fiyatlarının da artmaması gerekiyor. Bunun için de devletin tedbir alması lazım." (İLKHA)

Senegal İmamlar Birliğinden, işgal rejimini ziyaret eden heyete tepki

Avustralya'da 16 yaş altı çocuklara yönelik sosyal medya yasağı yürürlüğe girdi

KKTC'de şiddetli yağışlar sele neden oldu

Türkiyeli müteahhitlerin Libya’daki 14 yıllık alacakları için çözüm yolu açılıyor

Kış aylarında artan inatçı öksürük basit bir üşütme olmayabilir

Çin ve Rusya’ya ait savaş uçakları Kore Hava Savunma ve Tanımlama Bölgesi’ne girdi

Ordu’da midesinde 407 gram uyuşturucuyla yakalanan şüpheli tutuklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin'de de zafer marşlarını hep birlikte terennüm edeceğiz

Van'da zincirleme kaza: 5 yaralı

UNICEF: Gazze'de ateşkesten bu yana 70'ten fazla çocuk öldürüldü

THY 11 ayda yolcu sayısını 85,3 milyona çıkardı

Bursa balık halinde denetim: 141 kg balığa el konuldu

Bingöl'de düzenlenen operasyonlarda 12 kişi gözaltına alındı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bosna Hersek Tuzla Kantonu Başbakanı Halilagic'i kabul etti

Bingöl’de “Bilim, Araştırma ve Kariyer” konferansı düzenlendi

2026-2028 hayvansal ve su ürünleri planları Bursa'da ele alındı

Üroloji Uzmanı Ataman: Prostat kanseri çoğu zaman belirti vermeden ilerler

HAMAS: Ateşkesin birinci aşamasıyla ilgili şartlara uymadan ikinci aşamayı tartışmanın anlamı yok

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: Bir ağır yaralı

Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'nde devir teslim töreni gerçekleştirildi

Yunanistan'da çiftçiler ayaklandı, ülke genelinde şiddetli protestolar yaşandı

“Tam Ölçekli Radyasyon Acil Durum Tatbikatı” öncesi koordinasyon toplantısı yapıldı

Görgün: Macaristan'la derin ve anlamlı iş birliklerimiz artarak devam edecek

Şanlıurfa’da 211 kaçak kamyon lastiği ele geçirildi

Çekya'da Andrej Babiş yeniden başbakan oldu

HAMAS: İşgal, Gazze'de yeterli barınma imkânının sağlanmasını engelliyor

İspanya sağlık sisteminde kriz: Doktorlar grevde

Tunceli'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Hukukçu Sari: Gazze’de katliam sürerken batının insan hakları beyannamesi raflarda kaldı

Ateşkesten bu yana işgalciler Gazze'de 377 kişiyi şehit etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Senegal İmamlar Birliğinden, işgal rejimini ziyaret eden heyete tepki

Avustralya'da 16 yaş altı çocuklara yönelik sosyal medya yasağı yürürlüğe girdi

KKTC'de şiddetli yağışlar sele neden oldu

Türkiyeli müteahhitlerin Libya’daki 14 yıllık alacakları için çözüm yolu açılıyor

Kış aylarında artan inatçı öksürük basit bir üşütme olmayabilir

Çin ve Rusya’ya ait savaş uçakları Kore Hava Savunma ve Tanımlama Bölgesi’ne girdi

Ordu’da midesinde 407 gram uyuşturucuyla yakalanan şüpheli tutuklandı