• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74
Çetin geçen kış mevsiminde pazar esnafı zor günler geçiriyor
RÖPORTAJ
Tarih: 6.02.2025 14:53
Güncelleme: 6.02.2025 14:53
Kaynak: ILKHA
Çetin geçen kış mevsiminde pazar esnafı zor günler geçiriyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kış mevsiminin yaşandığı Ağrı'da dondurucu soğuklar etkisini sürdürürken zor günler geçiren pazar esnafı hem ürünlerini satarken zorlanıyorlar ve hem de üşüdüklerinden dolayı zaman zaman tezgahlarını kapalı tutmak zorunda kalıyor.

Ağrı'da etkili olan soğuk hava nedeni ile hayat olumsuz etkileniyor.

Dondurucu soğukların etkili olduğu Ağrı'da sıcaklık gece sıfırın altında eksi 25 dereceye kadar düşüyor.

Gündüz saatlerinde hava sıcaklığı zaman zaman eksi 10 dereceyi aştığı görülüyor.

Dondurucu soğuklara rağmen rızıklarının peşinde olan pazar esnafı, ellerindeki mamulleri satmaya çalışıyor.

Pazarcılar içerisinde süt ürünlerini satan esnaf, ürünlerinin don nedeni ile zarar gördüğünden bu yıl kış mevsiminde çok az günde tezgahlarını açtıklarını belirtti.

Alpaslan mahallesinde bulunan ve yüzlerce esnafın tezgahlarının bulunduğu Belediye Hal Pazarında sebze, meyve ve giyim eşyası ile süt ve süt ürünleri satışı gerçekleştiriliyor.

Bu alanlardan en çok süt ürünleri satışı gerçekleştiren esnaf zorluk yaşıyor. Dondurucu soğuklarda kendileri pazar alanında satış yapmak zorunda kalmaları ve ürünlerinin donması kendilerini zor duruma sokuyor.

Dondurucu soğuklar nedeni ile geç saatlerde tezgahlarını açan esnaf, erken saatlerde ise kapatmak zorunda kalıyor. Bu zorluklara rağmen esnaflar ellerindeki ürünü satarak geçimini sağlamaya çalışıyor.

Soğuklar nedeni ile tezgahlarını kapalı tutmak zorunda kaldıklarını, açık oldukları günlerde ise hem kendilerinin hem de sattıkları ürünlerin zarar gördüğünü anlatan pazar esnaflarından Yılmaz Demir, "Yaklaşık 30 yıldır bu iş ile meşgulüm. Ağrı'da bu işi kış mevsiminde yapmak çok zor. Pazarın etrafı açık olduğu için çok zahmet çekiyoruz. Şu günlerde eksi 25-30 derece soğuk var. Bu soğuklarda hem kendimiz zahmet görüyoruz hem de sattığımız mamuller sıkıntı. Bu soğuktan peynir donuyor ve satışı yapamıyoruz. Yaklaşık 2 aydır doğru dürüst tezgâhımızı açmadık soğuktan dolayı." ifadelerini kullandı.

Soğuk havanın kendilerini olumsuz bir şekilde etkilediğini belirten Haydar Çelik, "25-30 yıldır peynircilik yapıyorum. Bu yıl yaşadığımız zorluğu hiçbir yıl yaşamadık. Yaklaşık 30 gündür tezgâhımız soğuklar nedeni ile kapalı. Açık olduğumuz günlerde ise ürünlerimiz hep zayi oldu. İş yapamadığımız için ürünlerimiz hep tezgâh altında çürüdü. Şu anda tezgahımızı açmışız ama çok üşüyoruz." şeklinde konuştu.

Ürünlerinin soğuktan çok etkilendiğini, kaldıkları pazarın etrafının açık olması nedeni ile kendilerinin de çalışırken çok üşüdüklerini hatırlatan Fatih Öztürk, "Ata mesleğini yapıyoruz ve çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. Kış mevsimi ağır geçtiği için vatandaşlar peynir almak için çok uğramıyor. Bundan dolayı bu mevsimde az iş yapıyoruz. Soğuk ile mücadele ediyoruz, rızkımızın peşindeyiz. Zaman zaman ısınmak için pimapenden yaptığımız yere giriyoruz ama soğuk her halükârda bizi olumsuz etkiliyor. Aşırı soğuklarda peynir ve lorumuz buzlaşıyor bu defa bunu müşteriye satamıyoruz. Soğuklardan bedenen çok etkileniyoruz ve ilerde bunun acısını çekeceğimizi biliyoruz. Çünkü altımız beton üstümüz demir çok zorlanıyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

Otomobil transitin altına girdi, genç sürücü yaralandı

İran uçuş yasağını uzattı

Mardinliler: Hem sağlık hem de bir insana nefes olmak için kan bağışı oldukça önemlidir

Ticaret ve perakende satış hacmi arttı

Haziran ayı SED ödemeleri ailelerin hesaplarına yatırıldı

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 5 kilo skunk ele geçirildi

Batman'da balkon faciası: Ölü sayısı 4'e yükseldi

Uzman Psikologdan velilere uyarı: Tatilde kontrolsüz teknoloji kullanımı çocuklarda tehlike oluşturur

Gram altında yeni rekor

Milletvekili Nasıroğlu, Hasankeyf ve Gercüş'e Bağlı Köyleri Ziyaret Etti

Mescid-i Aksa Endişesi: “Yaşanabilecek En Büyük Felaket”

Taziye Evi İçin Yeşil Alan Yok Edilmesin!”

Batman'da balkon çöktü 3 ölü 6 yaralı

Tekstil Sektöründe Büyük Gelişme: Keçioğlu Makina’dan Batman’a Dev Yatırım

İran'ın füze harekatında Bat Yam'da 10 siyonist öldü

Şırnak’tan Gazze’deki soykırıma tepki direnişe destek çağrısı

Traktörü tamir ederken altında kalan işçi hayatını kaybetti

Van'da sulama kanalında erkek cesedi bulundu

İnşaat işçilerinin kaldığı şantiyede korkutan yangın

İran'dan ABD'ye: Nükleer müzakereler anlamsız hale geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Rusya ile Ukrayna arasında ağır hasta asker takası yapıldı

Van’da şap hastalığı nedeniyle hayvan ticareti durduruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Bakan Işıkhan Mardin’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi

Gazze'de can kaybı 55 bin 297'ye yükseldi

İran'dan 3 ülkeye uyarı: israile yardım ederseniz üslerinizi vururuz

Güney Afrika'da sel felaketi: 78 ölü

Yaz aylarının serinletici lezzeti Cizre limonatası coğrafi işaret ile tescillendi

Adana'da kontrolden çıkan otomobil iş yerine daldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Otomobil transitin altına girdi, genç sürücü yaralandı

İran uçuş yasağını uzattı

Mardinliler: Hem sağlık hem de bir insana nefes olmak için kan bağışı oldukça önemlidir

Ticaret ve perakende satış hacmi arttı

Haziran ayı SED ödemeleri ailelerin hesaplarına yatırıldı

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 5 kilo skunk ele geçirildi

Batman'da balkon faciası: Ölü sayısı 4'e yükseldi