• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

CFE 2023 Fuarı halıcılık sektörünü zirveye taşıyacak

18 Haziran 2023, Pazar 16:05
18 Haziran 2023, Pazar 16:05
CFE 2023 Fuarı halıcılık sektörünü zirveye taşıyacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

CFE 2023 Fuarı halıcılık sektörünü zirveye taşıyacak

Dünyadaki halı ihracatının yaklaşık yüzde 17’sini gerçekleştiren Türk halıcılık sektörü, 5-8 Aralık tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde ilk kez düzenlenecek olan CFE 2023-Carpet & Flooring Expo Fuarı’nda ziyaretçileriyle buluşmaya hazırlanıyor.
Halının üretim merkezi olan Türkiye, aynı zamanda halı ticaretinin de merkezi olmaya hazırlanıyor. Dünyaya yön veren Türk halı sektörünün 2023 Mayıs ayı ihracatı yüzde 48,5 artışla 234 milyon 317 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu yıl birincisi düzenlenecek olan CFE 2023 - Carpet & Flooring Expo Fuarı, 43 yıllık bilgi birikimine sahip Fuarcılık Grubu, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) ve Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) iş birliğiyle düzenlenecek. Fuarın halı ve zemin kaplama sektöründe ülkemizin ticari hedeflerine önemli katkılar sunması hedefleniyor. Fuarın bugün İstanbul’da yapılan basın toplantısına TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, GAHİB Yönetim Kurulu Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, İHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler’in yanı sıra sektör temsilcileri katılarak. basın mensuplarına Carpet & Flooring Expo’nun gelecek hedeflerini aktardılar.
Fuarda el yapımı halı ve kilimler, makine yapımı halı, kilim ve paspaslar, seccade çeşitleri, tekstil zemin kaplamaları, duvardan duvara, esnek zemin kaplamaları, laminant, ahşap ve parke, doğal taş, mermer ve seramik karolar, suni çim ve spor zeminleri, lifler, iplikler ve tekstiller, tekstil makine ve aksesuarları, mefruşat ekipmanları, temizlik ve uygulama teknolojileri sergilenecek. Özellikle Amerika ve Avrupa başta olmak üzere Kuzey Afrika, İskandinavya bölgelerinden yüksek sayıda ziyaretçi beklenirken, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Irak, Mısır, Libya, İngiltere, Bulgaristan, Kanada, Kazakistan, İsrail, Japonya, Fransa, Avustralya, Hollanda, İsviçre, İtalya, İspanya, Güney Kore, Rusya, Malezya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Brezilya, Şili, Arjantin, Venezuella, Nijerya ve Kenya fuarın katılımcı ülkeleri arasında yer alıyor.

Dünya halı üretiminin merkezi Türkiye halı ticaretinin de merkezi olacak
GAHİB Yönetim Kurulu Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Türkiye’nin dünya makine halı üretiminin yüzde 72’lik bölümünü ürettiğini belirterek, “Türkiye’nin ikinci yüzyılıyla birlikte bizlerde ülkemize, milletimize ve devletimize sektörel katkımızı arttırmak ve sadece halı üretim ve ihracatıyla değil aynı zamanda fuarcılık turizminin gelişmesi içinde yeni bir ilke imza atarak dünya halı üretiminin merkezi olan Türkiye’nin aynı zamanda sektörel fuarcılık merkezi olabilmesi için de çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte dünya halısında üretim ve tasarımlarıyla gündemi belirleyen Türk halıcılığı uluslararası pazarlarda özellikle fuarcılıkta da belirleyici olacaktır. Dünyanın en önemli halı ve zemin kaplamaları fuarı olması hedefi ile ülkemizde ilk kez düzenlenecek bu fuar, halı ihracatımızın artmasına katkı sağlarken, ülkemize de önemli oranda döviz girdisi sağlayacaktır” dedi.

Üretimin merkezi ticaretin de merkezi olma yolunda
Dünya makine halısı üretim merkezi konumunda olan Türkiye’nin global pazar olarak halı ticaret merkezi olması yönünde önemli bir adım atıldığına da dikkat çeken Kaplan, “Türkiye’nin ikinci yüzyılıyla birlikte bizlerde ülkemize, milletimize ve devletimize sektörel katkımızı arttırmak ve sadece halı üretim ve ihracatıyla değil aynı zamanda fuarcılık turizminin gelişmesi içinde yeni bir ilke imza atarak dünya halı üretiminin merkezi olan Türkiye’nin aynı zamanda sektörel fuarcılık merkezi olabilmesi için de çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte dünya halısında üretim ve tasarımlarıyla gündemi belirleyen Türk halıcılığı uluslararası pazarlarda özellikle fuarcılıkta da belirleyici olacaktır. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ve İstanbul Halı İhracatçıları Birliğiyle birlikte Türkiye’nin en saygın fuarcılık şirketlerinden birisi olan TÜYAP’la anlaşarak sektörümüzün uluslararası fuarcılık alanındaki en büyük fuarını organize etmeye karar verdik. Bu konuda bir protokol yaptık. Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarımızı bundan sonra İstanbul’da aralık aylarında gerçekleştireceğiz. İstanbul’u özellikle seçtik. Dünya kültür başkenti olan İstanbul’a fuarı ziyaret etmek için gelen onbinlerce fuar ziyaretçisi ve alım heyetleri İstanbul’u da keşfetme şansını yakalayarak, tarihi ve kültürel değerlerimizi görebilme ve muhteşem yapılarımızı yakından görebilme şansı yakalayacaktır. Şimdiden yabancı fuar ziyaretçileri de en az bizim kadar heyecanlı” şeklinde konuştu.

Türkiye halı sektörünün buluşma merkezi olacak
Türkiye’nin halıcılıkta dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığına dikkat çeken İHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler, “Fuar sayesinde ülkemiz aynı zamanda halı sektörünün buluşma merkezi olacak. Türkiye’deki ve dünyadaki halı üreticileri, ürünlerini artık ülkemizde görücüye çıkaracak. Bu anlamda ülkemiz trendlerin belirlenmesi bakımından da öncü olacak. Tarihi perspektiften baktığımızda da Osmanlı Devleti döneminde de İstanbul uzun süre dünya halı ticaretinin merkezi olduğu görülüyor. Burada amacımız, İstanbul’u yeniden bu statüsüne kavuşturmak ve dünya halı piyasasında bu kadar söz sahibiyken, oluşacak katma değerin de ülkemizde kalmasını sağlamak” dedi. Dünya genelinde Türk halısına olan ilginin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Ahmet Hayri Diler, “Makine halısında dünyada birinci sırada yer alıyoruz. Türk el halısı ise benzersiz el işçiliği ve yüksek kalitesi ile biliniyor. Özellikle Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Asya pazarlarında talep görüyor. Türk halıları, farklı desen ve renk seçenekleri ile dünya çapında birçok müşterinin tercih ettiği bir ürün” ifadelerini kullandı.

Sektörel yenilikler bu fuarda olacak
Genel Müdür İlhan Ersözlü, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin lider sektörlerinden biri olan halıcılığı, İstanbul’da gerçekleştirilecek CFE 2023 Fuarı ile tüm dünyaya tanıtacaklarını söyledi. Ersözlü, “Sektörel yeniliklerin sergilenmesinde CFE 2023 Fuarı önemli rol oynayacak. Yeni iş ilişkilerinin kurulduğu ve yeni başlangıçların yapıldığı en iyi platform olan fuarımız sektörün oyuncularına, ürünlere olan ilginin artmasına ve ziyaretçilerin seçimlerinde daha da güçlü bir etki oluşturmaları için ideal bir fırsat sunuyor. Fuarımız 8 salonda 100 bin metrekarelik alanda gerçekleşecek. CFE 2023’e yurt içinden ve İran, Pakistan, Hindistan, Belçika, Almanya ve Afganistan’dan 350 civarında katılımcı bekliyoruz. Halıda ülkemizi dünya markası yapan sektör temsilcileriyle ne kadar gurur duysak azdır. Kurumlar olarak verdiğimiz ve bundan sonra vereceğimiz desteklerle sektörün başarısını daha ileri taşımayı hedefliyoruz. Carpet & Flooring Expo’nun ana hedefi sektörün en büyük fuarı olmak, bu hedefte var gücümüzle çalışacağız” diye konuştu.

Mardin’de kontrolden çıkan otomobil elektrik direğine çarptı

Gazze "Barış Konseyi"nin başındaki isim tartışmalı: Nikolay Mladenov'a neden güvenilmiyor?

Müftü Bekiroğlu: Peygamber Efendimiz Miraç'tan hediyelerle dönmüştür

Diyarbakır’da kuş otelinde yangın: Çok sayıda güvercin telef oldu

Halep'te PKK/SDG'nin yerleşim alanlarında gizlenen silah depoları ele geçirildi

Bursa’da deprem tatbikatı gerçekleştirildi

Nijerya’da kamyon kalabalığın arasına daldı: 12 ölü

FETÖ'nün emniyet yapılanmasına operasyon: 81 şüpheli yakalandı

Ceylanpınar'da Mekke'nin Fethi ve Kudüs Gecesi programı

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Altın fiyatlarında tarihi zirve

Meteorolojiden kuvvetli yağış, fırtına ve don uyarısı

Kızılay’dan sürdürülebilir tarıma ve istihdama destek

Avrupa'dan "Kutup Muhafızı" ittifakıyla Grönland mesajı

Tehdit, yaptırım, saldırı: Trump'ın İran reçetesi değişmedi

Yoğun kar nedeniyle Sivas-Kayseri yolu kapandı, Kayseri-Kahramanmaraş'ta kısıtlama

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı Yetiş: Kentimiz çamur ve çukurla anılır hale geldi

Siyonist rejim zindanlarından çıkan 12 Gazzeli esir hastaneye kaldırıldı

Ateşkese rağmen siyonist rejim Gazze'de katliamı sürdürüyor: 4 şehit

Malatya-Adıyaman yolunda şiddetli kar yağışına karşı ekipler yoğun çaba harcıyor

Adana’da kuvvetli sağanak: Siteyi su bastı, istinat duvarı çöktü

Malatya'da Afet Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi

İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı

Kocaeli'de motosiklet ve scooterların trafiğe çıkışı yasaklandı

Malatya-Kayseri yolunda yoğun kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor

Küba’da gizemli virüs salgını hızla yayılıyor

Isparta’da uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı

Malatya'da yoğun sis etkili oluyor

Gümüşhane’de kar yağışı nedeniyle eğitime ara verildi

Myanmar'da genel seçimlerin ikinci turu yapılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de kontrolden çıkan otomobil elektrik direğine çarptı

Gazze "Barış Konseyi"nin başındaki isim tartışmalı: Nikolay Mladenov'a neden güvenilmiyor?

Müftü Bekiroğlu: Peygamber Efendimiz Miraç'tan hediyelerle dönmüştür

Diyarbakır’da kuş otelinde yangın: Çok sayıda güvercin telef oldu

Halep'te PKK/SDG'nin yerleşim alanlarında gizlenen silah depoları ele geçirildi

Bursa’da deprem tatbikatı gerçekleştirildi

Nijerya’da kamyon kalabalığın arasına daldı: 12 ölü