• BIST 100

    10929,49%-0,75
  • DOLAR

    41,59% 0,01
  • EURO

    48,84% 0,02
  • GRAM ALTIN

    5199,13% 0,78
  • Ç. ALTIN

    8480,18% 1,44

Çin’de gençlerin aşırı ve kontrolsüz internet kullanımına yönelik tedbirler konuşuldu

13 Ağustos 2025, Çarşamba 16:52
13 Ağustos 2025, Çarşamba 16:52
Çin’de gençlerin aşırı ve kontrolsüz internet kullanımına yönelik tedbirler konuşuldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çin Hükümeti yıllık değerlendirme toplantısında sosyal medya ve internet kullanımında küçük yaş oranına dikkat çekerek, internet kullanım süresine sınır getirme önerilerini görüştü.

Dünyanın her yerinde sosyal medyanın kontrolsüz ve aşırı kullanımı üzerine çeşitli inceleme ve kontrol bazında farklı çalışmalar yapılmaya devam ediyor.

Çin’de bazı gençler interneti aşırı kullandıklarını kabul ederken, hükümetin gençlerin çevrim içi ve sosyal medya kullanım süresini sınırlamaya yönelik yeni önerileri tartışma konusu oldu.

Bu hafta Pekin’de tamamlanan Çin’in yıllık siyasi toplantılarında konuşan emekli basketbol yıldızı Yao Ming, gençler için internet erişimine sınırlamalar getirilmesi çağrısında bulundu. Yao, her eğitim döneminde öğrencilerin bir gün boyunca tüm elektronik cihazlarını kapatarak dışarıda vakit geçirmesini ve spor yapmasını zorunlu kılacak bir plan önerdi.

Yetkililer, çevrim içi oyunlara daha sıkı denetim getirilmesi gerektiğini savunarak zararlı internet içerikleri konusundaki endişelerini dile getirdi. Fazla internet kullanımının, 18 yaş altındaki çocukların fiziksel sağlığını ve akademik başarısını olumsuz etkilediği uyarısında bulundu.

Çin, halihazırda dünyanın en sıkı internet denetimlerinden birine sahip. On binlerce web sitesi, yabancı sosyal medya platformu ve içerik erişime kapalı. Buna rağmen ülke, devasa bir çevrim içi kullanıcı kitlesine sahip.

Çin sosyal medyasında bazı kullanıcılar bu çabaları desteklerken, birçok kişi politikalardaki çelişkilere dikkat çekti. Bazıları, öğrencilerin günün büyük kısmını okulda geçirdiğini ve ödevlerini tamamlamak için internete ihtiyaç duyduğunu hatırlattı.

Pekin’de üniversite okuyan bir öğrenci, yetkililerin endişelerine katıldığını ancak Yao’nun önerdiği gibi kısıtlamaların sınırlı etkisi olacağını söyledi “Çinli gençler kesinlikle internete bağımlı. Sokakta yürürken bile herkesin elinde telefon var. Neredeyse her şey için interneti kullanıyoruz. Bağımlılık kolay geçmez; bir ‘kısıtlama günü’ ile bu sorun çözülemez.”

Çin Ses-Video ve Dijital Yayıncılık Derneği Oyun Çalışma Komitesi’nin yayımladığı 2024 Çin Oyun Endüstrisi Küçükleri Koruma Raporu’na göre, Aralık 2023 itibarıyla ülkede 18 yaş altı internet kullanıcı sayısı 196 milyona ulaştı. İnternete erişebilen küçüklerin oranı ise yüzde 97,3 olarak kaydedildi. (İLKHA)

Gazze şehit sayısı 66 bin 148'e yükseldi

Evlerin bereketi yaşlılardan gençlere öğütler: Anne babaların yeri huzur evi değil, başınızın üstüdür!

Müftü Yardımcısı Üney: Toplum olarak namaza daha fazla yönelmeliyiz

Başarılı öğrenciler üniversitelerini 3 yılda tamamlayabilecek

Mersin’de “Sağlıklı Gelecek İçin Okul Sağlığı Farkındalığı” çalıştayı düzenlendi

Mersin’de evden ziynet eşyası çalan 3 hırsız yakalandı

Otomobilin çarptığı motosiklet sürücüsü yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk, Kürt, Arap İttifakı coğrafyanın barışını tahkim edecektir

Beşiktaş’ta çıkan yangın çevredeki 5 binaya sıçradı

Van'daki "Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi" son teknolojiyle yenilendi

Mardin’de 67 öğrenci gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı

Arpaguş: Başkanlığımız ülkemizin birlik, beraberlik ve kardeşlik harcı olmaya devam edecektir

Batman'da patlayan içme suyu boruları günlerdir onarılmıyor

Battalgazi Belediye Meclisi, Ekim ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi

"Yükselen arsa fiyatları ve inşaat maliyetleri konut sektörünü zorluyor"

Malatya'da okul servislerine denetim

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 4 ilçede çok sayıda madde ele geçirildi

Doç. Dr. Çelik'ten kuduz uyarısı: Zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurun

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu

Ensarullah Hareketi Aden Körfezi’nde işgalcilere yük taşıyan gemiyi vurdu

Özgürlük Filosu Gazze için yeniden yola çıktı

Molla Beşir Şimşek: Camiler toplumun manevi hastanesi olmalı

Ağrı'da üzerinde sahte paralarla yakalanan şüpheli gözaltına alındı

HÜDA PAR Şırnak İl Başkanı Yalçın: Yaşlılar berekettir, vefa bir günle sınırlı kalmaz

Batman'da 108 konutluk TOKİ projesi başlıyor

Batman'da evlenecek gençlere "evlilik öncesi eğitim"

Kasaplar sitesi esnafı yıllardır sorunlarına çözüm arıyor

Malatya'da kırmızı yılan görüldü

Sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırmaya yönelik dermatoloji eğitimi

Sumud Filosu toplu manevralarla siyonist donanmayı şaşırtmaya çalışıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze şehit sayısı 66 bin 148'e yükseldi

Evlerin bereketi yaşlılardan gençlere öğütler: Anne babaların yeri huzur evi değil, başınızın üstüdür!

Müftü Yardımcısı Üney: Toplum olarak namaza daha fazla yönelmeliyiz

Başarılı öğrenciler üniversitelerini 3 yılda tamamlayabilecek

Mersin’de “Sağlıklı Gelecek İçin Okul Sağlığı Farkındalığı” çalıştayı düzenlendi

Mersin’de evden ziynet eşyası çalan 3 hırsız yakalandı

Otomobilin çarptığı motosiklet sürücüsü yaralandı