Reklam
  • BIST 100

    14505,48%0,70
  • DOLAR

    48,48% 0,04
  • EURO

    56,55% 0,24
  • GRAM ALTIN

    6862,51% 0,03
  • Ç. ALTIN

    10954,08% 0,00
Reklam

Çin’den Japon çip sektörüne kritik kimyasal hamlesi: Tokyo’dan tepki geldi

09 Eylül 2026, Çarşamba 16:47
09 Eylül 2026, Çarşamba 16:47
Çin’den Japon çip sektörüne kritik kimyasal hamlesi: Tokyo’dan tepki geldi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çin, bilgisayar çiplerinin üretiminde kullanılan kritik kimyasallardan diklorosilanın (DCS) Japonya’dan ithalatına yönelik geçici ticaret önlemlerini devreye alırken, Tokyo’dan karara itiraz geldi.

Çin Ticaret Bakanlığının yürüttüğü damping soruşturması kapsamında alınan karar doğrultusunda, Japonya’dan DCS ithal eden şirketlerin Salı gününden itibaren Çin gümrüğüne yüzde 99,2’ye kadar nakit teminat yatırması gerekecek.

Pekin yönetimi, söz konusu önlemin Japonya’dan yapılan DCS ihracatının damping kurallarını ihlal ettiği ve Çin’deki yerli üreticilere zarar verdiği yönündeki değerlendirmeler kapsamında alındığını bildirdi. Çin makamları, soruşturmanın devam ettiğini ve nihai kararın ilerleyen aşamada açıklanacağını belirtti.

Önlemler, aralarında Shin-Etsu Chemical ve Denal Silane şirketlerinin de bulunduğu Japon ihracatçıları kapsıyor.

Çin'in adımı, yarı iletken üretiminde kritik öneme sahip kimyasallarda yerli üretimi koruma ve dış ticarette daha dengeli bir yapı oluşturma politikasının yeni örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Japonya ise karara tepki gösterdi. Tokyo hükümetinin baş sözcüsü ve Kabine Baş Sekreteri Minoru Kihara, Çin’in uygulamasına itiraz ederek Japon şirketlerinin haksız biçimde zarar görmesini önlemek amacıyla uygun şekilde karşılık vereceklerini söyledi.

Ancak Pekin yönetimi, kararın siyasi değil, devam eden bir anti-damping soruşturmasının geçici sonucu olduğunu savunuyor.

Çin ile Japonya arasındaki ekonomik gerilim, son dönemde siyasi anlaşmazlıklarla da iç içe geçmiş durumda. Gerilim, Japonya Başbakanı Sanae Takaichi'nin, Çin'in Tayvan'a karşı güç kullanması halinde Japonya'nın askeri müdahalede bulunabileceğine ilişkin açıklamalarının ardından daha da belirginleşmişti.

Pekin, Japon şirketlerine yönelik bazı çift kullanımlı ürün ihracatına da kısıtlamalar getirmişti. Çin makamları bu adımları, ulusal güvenlik ve ticaret düzenlemeleri çerçevesinde gerekçelendiriyor.

Diklorosilan, yarı iletkenlerin üretiminde kullanılan kimyasal buhar biriktirme süreçlerinde silikon, oksit ve diğer ince film tabakalarının oluşturulmasında kullanılıyor. Özellikle yüksek saflıktaki DCS üretiminde Japonya küresel pazardaki başlıca üreticiler arasında yer alıyor.

Bununla birlikte, Çin'in son hamlesi yalnızca Japon şirketlerinin ihracatını sınırlandıran bir uygulama olarak değil, Çin'in kritik teknoloji tedarik zincirlerinde kendi sanayisini güçlendirme çabasının bir parçası olarak da öne çıkıyor.

Japonya'nın itirazı sürerken Pekin'in mesajı ise açık. Çin pazarı, kurallara uymadığı değerlendirilen yabancı üreticiler açısından artık eskisi kadar sınırsız bir alan olmayacak. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Reklam
Reklam

Gaziantep'te halı yıkarken elektrik akımına kapılan 2 kadın öldü

Slovenyalılar, ülkelerinde işgal elçiliğinin açılmasını protesto etti

Türkiye'den Suriye'deki patlamaya ilişkin taziye mesajı

Almanya'da bıçaklı saldırıda 1 kişi öldü, şüpheli ağır yaralandı.

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: 300 çiftin yuva kurmasına destek olduk

Trump: İran'la savaş, Kasım ayındaki ara seçimlerden sonra sona erecek

OGM 2 ildeki orman yangınlarına ilişkin son durumu paylaştı

Suriye'den Netanyahu'nun Şeyh Dağı'ndaki baskınına tepki: sonuçlarından işgalci israil sorumludur

Bakan Uraloğlu: Sağlık hizmetleri zamanında ulaştırılabilirse hayat kurtarır

İran, UAEA Yönetim Kurulu'nda İran karşıtı kararın kabul edilmesine tepki gösterdi

İşgalciler, Haziran sonundan bu yana Lübnan'da 7 bin 700 ihlal gerçekleştirdi

Ukrayna, Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki bir deniz üssüne saldırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack'ı kabul etti

Iraklı ekonomist, tankerlerinin Hürmüz Boğazı'ndan nasıl geçtiğini açıkladı

Rize açıklarında uçak kazası 

Moskova’da kritik istişareler 

İzmir Karabağlar’da b rehine krizi 

Muş'ta 1 kilo 146 gram metamfetamin ele geçirildi: 3 tutuklama

Fidan-Barrot görüşmesinde bölgesel gündem 

Budapeşte bölgesindeki Tuna Nehri'nin su seviyesi rekor düşük seviyeye indi

AB, göç krizi yaşayan İspanya'ya yaklaşık 115 milyon avro tahsis edecek

Netenyahu işgal altında tuttukları Suriye'deki bölgeye girerek tehditler savurdu

Irak sularında petrol tankerine bir cisim isabet etti

İran Devrim Muhafızları, "kısıtlı bölgeye" giren gemileri uyardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Halbusi’yi kabul etti

Kocaeli'de 16 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Eurofighter uçuş eğitimlerine başlandı

İdlib'deki patlamada ölü sayısı 14'e yükseldi

Rektör Akpolat: Türkiye'nin teknoloji geleceği emin ellerde

Mardin’de "TEKNOFEST İnsansız Kara Aracı Yarışması" açılış programı düzenlendi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep'te halı yıkarken elektrik akımına kapılan 2 kadın öldü

Slovenyalılar, ülkelerinde işgal elçiliğinin açılmasını protesto etti

Türkiye'den Suriye'deki patlamaya ilişkin taziye mesajı

Almanya'da bıçaklı saldırıda 1 kişi öldü, şüpheli ağır yaralandı.

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: 300 çiftin yuva kurmasına destek olduk

Trump: İran'la savaş, Kasım ayındaki ara seçimlerden sonra sona erecek

OGM 2 ildeki orman yangınlarına ilişkin son durumu paylaştı

Reklam
Yeni Slow Radyo