10616,18%2,41
40,39% -0,01
47,30% 0,57
4411,17% 1,41
7000,80% 0,75
Çin, dünyanın en büyük hidroelektrik projelerinden biri olarak nitelendirilen Brahmaputra Barajı'nın inşasına resmen başladı.
Tibet’te, Hindistan sınırına yalnızca birkaç kilometre uzaklıkta yer alacak baraj, bölgede tansiyonu yükseltti.
Yarlung Zangbo adıyla da bilinen Brahmaputra Nehri’nin Tibet'teki alt kısımlarında, Nyingchi şehrinde temeli atılan baraj, Çin’in Tibet Özerk Bölgesi'ndeki Mainling hidroelektrik santrali sahasında inşa ediliyor.
Proje, beş ayrı kademeden oluşacak ve toplamda 1.2 trilyon yuan (yaklaşık 167.8 milyar dolar) yatırım değerine sahip olacak.
Baraj, yıllık 300 milyar kilovatsaat elektrik üretim kapasitesiyle 300 milyondan fazla kişiye enerji sağlayabilecek. Bu da onu, Çin’in en büyük barajı olan Üç Boğaz Barajı'ndan bile büyük kılacak.
Barajın yeri ve boyutu Hindistan ile Bangladeş’te ciddi endişelere yol açtı. Bu ülkeler, Brahmaputra Nehri’nin tarım, içme suyu ve ekosistem dengesindeki hayati rolü nedeniyle barajın su akışını değiştirme, besleyici alüvyonları engelleme ve ekolojik felaketlere yol açma ihtimalinden endişe ediyor.
Özellikle Hindistan, Çin’in bu barajı ileride stratejik bir silaha dönüştürebileceğini, yani çatışma durumunda nehrin akışını manipüle ederek sınır bölgelerini sel riskiyle karşı karşıya bırakabileceğini düşünüyor.
Çin’in su üzerinde kontrol sahibi olması, bölgede jeopolitik bir baskı aracı olarak da değerlendiriliyor.
Barajın inşa edileceği Tibet Platosu, dünyanın en aktif tektonik bölgelerinden biri.
Depremlerle sarsılan bu bölgede, böylesine büyük bir baraj girişimi büyük riskler barındırıyor. (İLKHA)