Çin’in iklim politikasındaki rolü, ABD’nin anlaşmadan çıkışı nedeniyle artabilir

DÜNYA 25.01.2025 12:45:39 0
Çin’in iklim politikasındaki rolü, ABD’nin anlaşmadan çıkışı nedeniyle artabilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diplomat André Corrêa do Lago, Washington’un bu kararının iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını önemli ölçüde zorlaştıracağını belirtti.

Brezilyalı diplomat ve COP30 iklim konferansının gelecekteki başkanı André Corrêa do Lago yaptığı açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri’nin Paris Anlaşması’ndan çekilmesi, iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını ciddi şekilde zorlaştıracak ve Çin, Hindistan ve Brezilya’nın küresel iklim politikasındaki rolü artabilir." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, göreve başlamasının hemen ardından, 20 Ocak’ta ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekilmesine ilişkin bir kararname imzaladı. Corrêa do Lago’ya göre bu adım, "iklim ısınmasını sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 santigrat derece sınırında tutmaya yönelik çabalar üzerinde büyük bir etki yaratacak."

"Güney Yarımküre ülkeleri, iklim değişikliğini sınırlama konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Örneğin Çin’e bakın. Çin, belirlediği hedeflere [iklim politikasında] düzenli olarak erken ulaşıyor; bu yıl, ülkede içten yanmalı motorlu araçlardan daha fazla elektrikli araç satılacak." diye konuşan diplomat, Financial Times gazetesine verdiği röportajda, ABD’nin uluslararası iklim müzakerelerine katılmaması durumunda Çin, Hindistan ve Brezilya’nın rolünün artacağını ekledi.

Corrêa do Lago ayrıca, Arjantin’in ABD’yi takiben Paris Anlaşması’ndan çekilebileceğine dair haberlere de değindi. Corrêa do Lago, bunun, Arjantin’in Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki anlaşmaya katılımını tehlikeye atabileceğini hatırlatarak, "AB-Mercosur anlaşmasının faydalarından yararlanabilmek için Paris Anlaşması’nın bir imzacısı olmak gerektiğini unutmamalıyız." diye açıklamada bulundu.

ABD, Paris Anlaşması’ndan ilk olarak 2020 yılında çekilmişti. Trump, ilk başkanlık döneminin sonlarına doğru, seçimlere kısa bir süre kala ABD’nin anlaşmadan imzasını geri çekti. Ancak bu seçimi kaybettikten sonra göreve gelen Demokrat Başkan Joe Biden, 20 Ocak 2021’de başkanlığının ilk gününde ABD’nin iklim anlaşmasına dönüşüne ilişkin kararname imzalamıştı.

Paris İklim Anlaşması, Aralık 2015’te imzalanmış ve 195 ülke bu anlaşmaya katılmıştı. Anlaşma kapsamında, üye ülkeler önümüzdeki on yıllarda karbon emisyonlarını gönüllü olarak azaltma ve küresel ortalama sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelere kıyasla 1,5 ila 2 santigrat derece ile sınırlandırma taahhüdünde bulunmuştu. (İLKHA)

DSÖ: Gazze hastanelerinde 2 milyon kişi için sadece 1500 yatak kapasitesi kaldı

Elazığ'da, Gazze'ye giden aktivistler coşkuyla karşılandı

Sarayiçi İlkokulu öğrencileri 20 Gazzeli yetime sponsor oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Psikolojik Danışman Akgül: Tatil, sadece dinlenmeden ibaret olmamalı

Bingöl Kent Konseyi Başkanlığına Yunus Kuyuldar seçildi

Şeyh İkrime Sabri: Mescid-i Aksa'ya yönelik kapatma, işgalcilerin yeni bir fiili durum dayatmasıdır

Bingöl'de aranan şahıs yakalandı

Bingöl’de su krizi: Mahalle sakinleri yolu trafiğe kapattı

Bingöl’de ev yangını

DİKA yönetim kurulu toplandı: Bölgesel kalkınma hamlesi masaya yatırıldı

Nijeryalı Mühendis Bayero: Filistin'in yanında durmak, insanlığın yanında durmaktır

Altun'dan siyonist rejime tepki: Çıldırmışlık halinin son tezahürü

Gazze için başlatılan açlık grevi sona erdi: Tarihin doğru yerindeyiz

HAMAS: Gazze’deki yardım katliamları ABD gözetiminde gerçekleşiyor

Bursa merkezli 6 ilde dolandırıcılık operasyonu: 8 tutuklama

Şanlıurfa’da yaz aylarının sessiz tehlikesi: Akut gastroenterit uyarısı

Türkiye Gençlik Konseyi yeniden yapılanıyor

Sudan Hızlı Destek Kuvvetleri'nin İHA saldırısında 13 sivil hayatını kaybetti

Siirt’in Kurtalan ilçesinde çıkan yangında kafe kullanılamaz hale geldi

Adana’da motosiklet kazası: 17 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Siyonist rejim derinlere saldırıyor ama boşuna: İran'ın yeraltı kaleleri sarsılmadı

Gazze için açlık grevi: Sessizliğe karşı vicdan nöbeti

İstanbul'da yarın 12 saatlik su kesintisi

Trump: ABD doğrudan müdahil olmayacak

Coffee Novella 2. Şubesini açtı

Aile hekiminden alınan raporlar artık ücretli

Minik yürekler, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze'ye bağışladılar  

Şanlıurfa'dan direniş mesajı: Bir lokma değil, bir ömür feda!

İslami Cihad: Yardım kuyruğu katliamı siyonist rejimin soykırım savaşının yeni halkasıdır

Yükleniyor