• BIST 100

    11347,73%0,30
  • DOLAR

    40,83% 0,12
  • EURO

    47,84% 0,95
  • GRAM ALTIN

    4431,67% 0,84
  • Ç. ALTIN

    7119,18% 0,73

Cizre’de 42 çiftçiye 17 bin fıstık fidanı dağıtıldı

15 Mart 2025, Cumartesi 01:03
15 Mart 2025, Cumartesi 01:03
Cizre’de 42 çiftçiye 17 bin fıstık fidanı dağıtıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şırnak Cizre’de dağıtımı yapılan 17 bin fıstık fidanı programında konuşma yapan Cizre Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, Cizre’de fıstıkçılığı esas sektör olarak ilan ettiklerini ve bu konuda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

GAP bölge kalkınma idaresi başkanlığının katkılarıyla, ilçe tarım ve orman müdürlüğü tarafından yürütülen badem ve fıstık yetiştiriciliği geliştirilmesi projesi kapsamında kapama bahçe kurulum malzemeleri ve fidan dağıtım töreni düzenlendi. Proje kapsamında ilçede 42 üreticiye 17 bin fıstık ve badem fidanı ile 220 dekar alanda bahçe kurulumu için tel, direk ve gergi teli dağıtımı yapıldı.

Dağıtımı yapılan fıstık fidanları 2 yaşında aşısız Sertifikalı "Battım" fidanları olup 1. yılın sonundan itibaren fidanlar aşılanıp fıstık fidanı olacak.

“Tarım Bakanlığı olarak devletimizin ve hükümetimizin birçok desteği oluyor”

Fidan dağıtım programında konuşma yapan Cizre Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, tarımda kendi kendine yeten bir ülke haline gelmemiz gerektiğini ifade ederek, "Gerek ulusal gerek küresel son dönemlerdeki gelişmeler bize şunu gösterdi ki, tarım sektörü en stratejik sektör ve hiç ölmeyecek bir sektördür. Dolayısıyla bizim tarıma eğilmemizden başka çaremiz yok. Bizim ülke olarak kendi kendimize yeterli olabilmemiz lazım. Gerek pandemide gerekse Ukrayna-Rusya savaşında ve her olağanüstü olayda şunu gördük ki, kendi kendine yetmeyen ülkeler maalesef sıkıntı yaşayacaktır ve yaşadığını hep beraber gördük. Bu minvalde, biz Tarım Bakanlığı olarak devletimizin ve hükümetimizin birçok desteği oluyor. Son dönemlerde bu destekleri de çeşitlendiriyor. Geçen yıl başladığımız yeni bir çalışmayla, bu desteklerimizi sadeleştirdik. 20-30 başlıktan belli başlı gruplar, başlıklar adı altında gruplandırdık ve biraz daha etkin verimliliği destekleme modeline geçtik. Gübre desteğimiz, yakıt desteğimiz, tohum desteğimiz, grup fide desteğimiz gibi belli başlı desteklerde bunu topladık. Bundaki amacımız, çiftçilerimizin daha nitelikli ve daha verimli bir üretim yapmaları ve devletimizden teşvik almalarını sağlamaktır.” dedi.

“Arazilerimiz boş duruyor, 37.000 dönüm arazimiz ekilmeyi bekliyor”

Cizre fıstık merkezi olmalıdır diyen Kaymakam Baycar, “Cizre özelinde de kıymetli arkadaşlar, belli ürünleri stratejik ürün olarak belirledik. Bunlardan biri de fıstık. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum; fıstık, buranın geleceğinde çok önemli bir rol oynayacaktır. Bunun örneğini Siirt’ten verebiliriz. Şu an Siirt ekonomisini Siirt fıstığı oluşturuyor, milyarlarca liralık bir ekonomiden bahsediyoruz. Bizim Şırnak Cizre’nin de aynı iklim yapısına sahip olduğunu, benzer toprak yapısına sahip olduğunu ve benzer sıcaklığa sahip olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bizim bunu burada da uygulamamızın önünde hiçbir engel yok. Bu minvalde, GAP İdaresi'ne bir proje sunduk. Çok şükür projemiz geçti. Bugün burada çiftçilerimize örnek olsun diye hem tel örgü hem de fide dağıtımları yapacağız. 42 vatandaşımıza fide desteği vereceğiz. Tel örgü ve çit desteğimiz biraz daha az vatandaşımıza şu an verebileceğiz ama bunun devamını getireceğiz. Fıstıkçılığı esas sektör olarak ilan ediyoruz ve bunu geliştireceğiz. Cizre, Şırnak fıstık merkezi olmalıdır. Arazilerimiz boş duruyor, 37.000 dönüm arazimiz ekilmeyi bekliyor. Neyi bekliyoruz, niye ekmiyoruz? Elbette sınırda olmamızın hasebiyle sınır ticaretine yönelmeler olabilir ama emin olun, tarım asla ve asla eskimeyecek ve her zaman önemini koruyacak bir sektördür. Lütfen, tarımı ihmal etmeyelim. Biraz daha hazır, biraz daha kolay para kazanılabilecek alanlara yönelip tarımı ihmal etmeyelim. Onun pişmanlığını çok yaşarız. Ben uzatıyorum ama bu konu benim için çok çok önemlidir. Köylerimizi dolaşıyorum, içim açıyor; tarlalarımız boş olmayı bırakın, daha taşları toplanmamış. Bunu bizim aşmamız lazım. Bu üretimi bizim sağlayabilmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

Yeni projeler hazırladıklarını ifade eden Baycar, “Buradan şunun müjdesini de verelim. Kıymetli arkadaşlar, İl Müdürlüğümüzle beraber konuya çok önem vereceğiz. GAP İdaresi'ne yeni bir proje daha hazırladık. İl Özel İdaresi'ne bir proje daha hazırladık. Kalkınma Ajansı'na hazırlayacağız ve Tarım Bakanlığı'na hazırladık. Beş ayrı fıstık projesini de eşzamanlı olarak biz sunduk ve sunmaya devam ediyoruz. Şunu ifade edeyim, kim ekmek istiyorsa, destekleyeceğiz. Sadece bizim desteklerimiz de kalmasın, kendileri de artıracak elbette. Biz 10 dönüm fide desteği veriyorsak, 10 dönümde vatandaşım ekebilecek ve bu yekûn bir pazar oluşturacaktır.” dedi. (İLKHA)

DSÖ: Gazze’de sağlık krizi nedeniyle binlerce hasta kritik durumda

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan Karabağ açıklaması

IAEA: Çernobil'de nükleer bir kazayı önlemek için azami dikkat edilmeli

Gazze'de bir gazeteci daha katledildi

Avrupa'da Batı Nil virüsü alarmı

Hindistan'dan ABD'nin yeni gümrük tarifelerine yanıt

Memur zammıyla ilgili Hakem Kurulu'nun ilk toplantısından sonuç çıkmadı

Mardin’de evlerinde ölü bulunan 3 kadın defnedildi

Malatya'da katliam gibi kaza: 4 ölü, 2 yaralı

Mardin'de seyir halindeki tır'da yangın çıktı

Dışişleri Bakanlığı: Cezasızlık israili pervasız kılıyor

e-YDS sonuçları açıklandı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Gazze müminler için iman ve izzet meselesidir

Binlerce yıllık ilmekler: Hasankeyf'te tiftik dokuma geleneği yaşatılıyor

Rusya Donbass'ta iki yerleşimi daha ele geçirdi

İstanbul Boğazı'ndan Gazze'ye selam gönderildi

Denizli'de orman yangını 

Kaldırıma bırakılan demir çubuklu molozlar küçük kızı yaraladı

ABD Büyükelçiliği önündeki Gazze nöbeti 3. günde de devam ediyor

UNRWA: Yardım girişine derhal izin verilerek Gazze’deki açlık durdurulabilir

Bingöl Umut Kervanı’ndan öğrencilere kırtasiye desteği

ABD'de bir tedarik tesisinde korkutan patlama

Gazze direniş güvenliğinden şehitlerle ilgili bilgilerin paylaşılmaması uyarısı

Çin'de yapımı devam eden köprü çöktü: 12 ölü, 4 kayıp

Kolombiya'da bombalı saldırı: 5 ölü, 36 yaralı

Hawaii adasındaki Kilauea Yanardağı'nda yeni patlama

ABD'de Erin Kasırgası etkili oluyor

İşgal rejimi Batı Şeria ve Kudüs baskınında 14 kişiyi alıkoydu

ABD'de otobüs kazası: 5 ölü

Siirt’te 2025-2026 eğitim-öğretim yılı hazırlık toplantısı yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


DSÖ: Gazze’de sağlık krizi nedeniyle binlerce hasta kritik durumda

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan Karabağ açıklaması

IAEA: Çernobil'de nükleer bir kazayı önlemek için azami dikkat edilmeli

Gazze'de bir gazeteci daha katledildi

Avrupa'da Batı Nil virüsü alarmı

Hindistan'dan ABD'nin yeni gümrük tarifelerine yanıt

Memur zammıyla ilgili Hakem Kurulu'nun ilk toplantısından sonuç çıkmadı