• BIST 100

    14065,98%0,27
  • DOLAR

    42,96% 0,07
  • EURO

    50,56% 0,22
  • GRAM ALTIN

    5978,39% -0,24
  • Ç. ALTIN

    9921,23% -0,31

Çocuklara empati kazandırmak, onların daha mutlu olmalarını sağlıyor

22 Ocak 2025, Çarşamba 00:40
22 Ocak 2025, Çarşamba 00:40
Çocuklara empati kazandırmak, onların daha mutlu olmalarını sağlıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Empati becerisinin sosyal ilişkiler ve toplumsal uyum için önemli olduğunu belirten uzmanlar, empatinin çocuklar için kritik bir değer olduğunu söylüyor.

Çocuklara empati kazandırmanın, onların daha sağduyulu ve anlayışlı bireyler olmalarını sağlayacağını dile getiren Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, empatinin önemi hakkında açıklamalarda bulundu ve çocuklara empati kazandırmak için ipuçları paylaştı.

Empati kritik bir değer…

Bir kişinin kendini başkasının yerine koyarak onun duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini anlaması durumunun empati olduğunu dile getiren Ergür, “Empati kurmak bireylerin karşısındakinin hislerine uygun bir şekilde yanıt verebilmesini de sağlayacağı için insanları birbirine yaklaştırır, çatışmaları önler ve yardımlaşmayı teşvik eder.” dedi.

Karşımızdakinin yaşadığı zorluğu ya da sevinci kavrayabildiğimizde sosyal ilişkilerin derin ve anlamlı hale geleceğini, toplumsal uyumun da artacağını aktaran Ergür, “Empati, çocukların da sosyal becerilerini geliştirmeleri açısından kritik bir değerdir. Çocuklara empati kazandırmak, onların daha sağduyulu ve anlayışlı bireyler olmalarına yardımcı olur.” şeklinde konuştu.

Çocuklar empatiyi gözlem yoluyla öğreniyor

Çocuklarda empatinin bebeklik döneminde başladığını ve zamanla geliştiğini hatırlatan Ergür, “Bebekler 2 yaşında başkalarının duygularını fark edebilirler, okul öncesi dönemde ise bu beceri daha belirgin hale gelir. Okul çağında empati daha karmaşık hale gelir ve çocuklar başkalarının duygularını daha iyi anlamaya başlarlar.” dedi.

Çocukların empatiyi gözlem yoluyla öğrendiklerine dikkat çeken Ergür, şunları söyledi:

“Bu sebeple bakım verenlerin empatik davranışlar sergileyerek model olmaları ve de çocuklara duygu farkındalığı konusunda destek sağlıyor olmaları empati becerisi gelişimini sağlayacaktır. Çocuklarla duygular hakkında konuşmak, hem kendi duygularını fark etmelerine hem de başkalarının hislerini anlamalarına destek olacaktır. Empati, zamanla geliştirilen bir beceridir ve çocukları sosyal ve duygusal anlamda daha güçlü bireyler yapar.”

Empati, çocukların hem sosyal hem de duygusal olarak başarılı ve mutlu olmalarına yardımcı olur

Empati becerisinin, çocuğun sosyal ve duygusal gelişimine birçok açıdan olumlu katkı sağladığını ifade eden Ergür, “Empati, çocukların başkalarının duygularını anlamalarını ve onlara uygun tepki verebilmelerini sağlayarak sağlıklı ilişkiler kurmalarına destek olur. Sağlıklı ilişkiler, çocukların özgüvenini artırır ve duygusal olarak daha dayanıklı olmalarını sağlar. Bunun yanı sıra empati çocukların duygusal farkındalık aracılığıyla etkili iletişim becerileri geliştirmelerine ve çatışmaları çözmelerine de yardımcı olur. Özetle; empati becerisi çocukların hem sosyal çevrelerinde hem de duygusal dünyalarında daha başarılı ve mutlu bireyler olmalarına yardımcı olur.” açıklamasını yaptı.

Çocuklarla duygular hakkında konuşulmalı

Çocuklara empati kazandırmak için yapılabileceklere değinen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öncelikle duygular hakkında bol konuşma yapmak, duyguları adlandırmak çocuğun hem kendi hem de başkalarının duygularını tanımalarına yardımcı olacaktır. Duygu farkındalığı için duygu kartları, kutu oyunları ve de kitaplar hem eğlenceli hem de öğretici kaynaklar olarak kullanılabilir. Bunların yanı sıra ebeveynlerin empatik davranışlar sergilemeleri, çocukların duygu ve düşüncelerini dikkatle dinlemeleri ve de paylaşmayı desteklemeleri oldukça önemlidir. Ayrıca, olaylara başkalarının bakış açısıyla bakmayı öğretmek ve duygusal olaylar üzerine birlikte düşünmek empati gelişimini destekler.”

Drama, çocuklara empati becerisi kazandırmak için kıymetli bir araç

Okullarda ise empati eğitiminin, sosyal ve duygusal becerileri geliştiren müfredat ve programlar aracılığıyla uygulanabileceğini belirten Ergür, “Bu programlarla öğrencilerin duyguları tanımasını, başkalarının bakış açılarını anlamasını ve empati geliştirmesini desteklemek mümkün olacaktır. Örneğin drama, çocuklara beceri kazandırma açısında oldukça kıymetlidir; öğrenciler bu sayede farklı karakterlerin yerlerine geçerek başkalarının duygu ve düşüncelerini kolaylıkla anlayabilirler. Drama gibi etkinliklere ek olarak okullarda yardımlaşma projeleri düzenleyerek de öğrencilerin başkalarına yardım etmelerini ve ihtiyaç sahiplerinin hislerini anlamaları desteklenerek, empatiyi uygulamalı olarak öğrenmeleri sağlanabilir. Bu gibi yöntemler, öğrencilerin empatiyi öğrenmelerine ve sosyal ilişkilerde başarılı olmalarına yardımcı olur.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

İran Dışişleri Bakanı, ABD ile "gerçek ve ciddi" görüşmelere açık olduğunu belirtti

Malatya'da bıçaklı kavga: 1 ölü

Hindistan'da kirli su tüketimi kaynaklı 3 ölüm 150 zehirlenme

Siirt’te otomobil kepçeyle çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı

HAMAS'tan işgalci rejimin yardım kuruluşlarını yasaklamasına tepki

Siirt’te 22 vatandaş 3 saatlik çalışmayla kurtarıldı

Irak'ta cumhurbaşkanlığı adaylıkları için başvurular başladı

Diyarbakır’da sürücülerden belediyeye tepki: Böyle belediyecilik olmaz

Gazze'de 2025 yılı: 33 milyar doları aşan kayıplarla dolu bir bilanço

Adana'da işçileri taşıyan minibüs karda devrildi: Yaralılar var

Mardin’de 140 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı

Adana’da zirai don uyarısı: Üreticilere tedbir çağrısı

Dargeçit’te kar yağışına karşı yetersiz çalışma

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'a ziyaret

Diyanet-Sen Malatya: Yılbaşı kutlamaları kültürel yozlaşmanın en büyük göstergesidir

Malatya'da 149 mahallede yol açma çalışmaları devam ediyor

İstanbul’daki soruşturmalarda 80 milyar TL’lik mal varlığına el konuldu

Mardin İl Müftüsü Türkmen: 2025 yılı özellikle İslam ümmeti için çok zor geçti

Yaban keçisi avladığı belirlenen 3 kişiye 2 milyon 894 bin 565 lira ceza

Dr. Akmaz: Çocuklarda içe basma çoğu zaman kendiliğinden düzeliyor

“İletişim ve Diplomasi” dergisinin 15. sayısı yayımlandı

İşgal saldırıları Gazze’nin nüfusunu yüzde 10’dan fazla azalttı

Velilerden çağrı: Somuncubaba Kavşağı can almasın!

Diyarbakır’da sağlık hizmetlerinde rekor yoğunluk: 2025’te 32,5 milyon başvuru

Tufanbeyli’de kar yağışı hayvancılığı etkiledi

Siirt'te organ bağışında rekor artış: 12 yılda yapılan bağışın 4 katı 2025’te gerçekleşti

YÖK’te üniversite hastaneleri ve tıp eğitimi masaya yatırıldı

Batman'da yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı

ASELSAN’dan 225 milyon avroluk yeni anlaşma

Batman'da kar engeli aşıldı, ekipler hayat kurtardı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran Dışişleri Bakanı, ABD ile "gerçek ve ciddi" görüşmelere açık olduğunu belirtti

Malatya'da bıçaklı kavga: 1 ölü

Hindistan'da kirli su tüketimi kaynaklı 3 ölüm 150 zehirlenme

Siirt’te otomobil kepçeyle çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı

HAMAS'tan işgalci rejimin yardım kuruluşlarını yasaklamasına tepki

Siirt’te 22 vatandaş 3 saatlik çalışmayla kurtarıldı

Irak'ta cumhurbaşkanlığı adaylıkları için başvurular başladı