• BIST 100

    17106,95%-0,04
  • DOLAR

    43,74% 0,22
  • EURO

    51,88% -0,10
  • GRAM ALTIN

    7005,55% 1,56
  • Ç. ALTIN

    11731,12% 0,00

Çocuklara empati kazandırmak, onların daha mutlu olmalarını sağlıyor

22 Ocak 2025, Çarşamba 00:40
22 Ocak 2025, Çarşamba 00:40
Çocuklara empati kazandırmak, onların daha mutlu olmalarını sağlıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Empati becerisinin sosyal ilişkiler ve toplumsal uyum için önemli olduğunu belirten uzmanlar, empatinin çocuklar için kritik bir değer olduğunu söylüyor.

Çocuklara empati kazandırmanın, onların daha sağduyulu ve anlayışlı bireyler olmalarını sağlayacağını dile getiren Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, empatinin önemi hakkında açıklamalarda bulundu ve çocuklara empati kazandırmak için ipuçları paylaştı.

Empati kritik bir değer…

Bir kişinin kendini başkasının yerine koyarak onun duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini anlaması durumunun empati olduğunu dile getiren Ergür, “Empati kurmak bireylerin karşısındakinin hislerine uygun bir şekilde yanıt verebilmesini de sağlayacağı için insanları birbirine yaklaştırır, çatışmaları önler ve yardımlaşmayı teşvik eder.” dedi.

Karşımızdakinin yaşadığı zorluğu ya da sevinci kavrayabildiğimizde sosyal ilişkilerin derin ve anlamlı hale geleceğini, toplumsal uyumun da artacağını aktaran Ergür, “Empati, çocukların da sosyal becerilerini geliştirmeleri açısından kritik bir değerdir. Çocuklara empati kazandırmak, onların daha sağduyulu ve anlayışlı bireyler olmalarına yardımcı olur.” şeklinde konuştu.

Çocuklar empatiyi gözlem yoluyla öğreniyor

Çocuklarda empatinin bebeklik döneminde başladığını ve zamanla geliştiğini hatırlatan Ergür, “Bebekler 2 yaşında başkalarının duygularını fark edebilirler, okul öncesi dönemde ise bu beceri daha belirgin hale gelir. Okul çağında empati daha karmaşık hale gelir ve çocuklar başkalarının duygularını daha iyi anlamaya başlarlar.” dedi.

Çocukların empatiyi gözlem yoluyla öğrendiklerine dikkat çeken Ergür, şunları söyledi:

“Bu sebeple bakım verenlerin empatik davranışlar sergileyerek model olmaları ve de çocuklara duygu farkındalığı konusunda destek sağlıyor olmaları empati becerisi gelişimini sağlayacaktır. Çocuklarla duygular hakkında konuşmak, hem kendi duygularını fark etmelerine hem de başkalarının hislerini anlamalarına destek olacaktır. Empati, zamanla geliştirilen bir beceridir ve çocukları sosyal ve duygusal anlamda daha güçlü bireyler yapar.”

Empati, çocukların hem sosyal hem de duygusal olarak başarılı ve mutlu olmalarına yardımcı olur

Empati becerisinin, çocuğun sosyal ve duygusal gelişimine birçok açıdan olumlu katkı sağladığını ifade eden Ergür, “Empati, çocukların başkalarının duygularını anlamalarını ve onlara uygun tepki verebilmelerini sağlayarak sağlıklı ilişkiler kurmalarına destek olur. Sağlıklı ilişkiler, çocukların özgüvenini artırır ve duygusal olarak daha dayanıklı olmalarını sağlar. Bunun yanı sıra empati çocukların duygusal farkındalık aracılığıyla etkili iletişim becerileri geliştirmelerine ve çatışmaları çözmelerine de yardımcı olur. Özetle; empati becerisi çocukların hem sosyal çevrelerinde hem de duygusal dünyalarında daha başarılı ve mutlu bireyler olmalarına yardımcı olur.” açıklamasını yaptı.

Çocuklarla duygular hakkında konuşulmalı

Çocuklara empati kazandırmak için yapılabileceklere değinen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öncelikle duygular hakkında bol konuşma yapmak, duyguları adlandırmak çocuğun hem kendi hem de başkalarının duygularını tanımalarına yardımcı olacaktır. Duygu farkındalığı için duygu kartları, kutu oyunları ve de kitaplar hem eğlenceli hem de öğretici kaynaklar olarak kullanılabilir. Bunların yanı sıra ebeveynlerin empatik davranışlar sergilemeleri, çocukların duygu ve düşüncelerini dikkatle dinlemeleri ve de paylaşmayı desteklemeleri oldukça önemlidir. Ayrıca, olaylara başkalarının bakış açısıyla bakmayı öğretmek ve duygusal olaylar üzerine birlikte düşünmek empati gelişimini destekler.”

Drama, çocuklara empati becerisi kazandırmak için kıymetli bir araç

Okullarda ise empati eğitiminin, sosyal ve duygusal becerileri geliştiren müfredat ve programlar aracılığıyla uygulanabileceğini belirten Ergür, “Bu programlarla öğrencilerin duyguları tanımasını, başkalarının bakış açılarını anlamasını ve empati geliştirmesini desteklemek mümkün olacaktır. Örneğin drama, çocuklara beceri kazandırma açısında oldukça kıymetlidir; öğrenciler bu sayede farklı karakterlerin yerlerine geçerek başkalarının duygu ve düşüncelerini kolaylıkla anlayabilirler. Drama gibi etkinliklere ek olarak okullarda yardımlaşma projeleri düzenleyerek de öğrencilerin başkalarına yardım etmelerini ve ihtiyaç sahiplerinin hislerini anlamaları desteklenerek, empatiyi uygulamalı olarak öğrenmeleri sağlanabilir. Bu gibi yöntemler, öğrencilerin empatiyi öğrenmelerine ve sosyal ilişkilerde başarılı olmalarına yardımcı olur.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Yerel radyoların ve radyocuların karşılaştığı zorluklar artmakta

Bakan Bolat: 2025’te cari işlemler açığı 25,2 milyar dolar oldu

UAEA, Ukrayna'da nükleer güvenliğin risk altında olduğunu bildirdi

Zonguldak’ta narkotik operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Şam’a çalışma ziyareti

Diyarbakır’da 84 yaşındaki kayıp adam için arama çalışmaları sürüyor

BM Güvenlik Konseyi, "Afganistan Yaptırımları İzleme" ekibinin görev süresini yeniledi

Batman'da hatimle teravih namazı kılınacak camiler belirlendi

Şanlıurfa'da göz tembelliğine dikkat çağrısı

Bingöl’de Hesarek Kayak Merkezi’nde çığ tatbikatı gerçekleştirildi

Hukukçu Taşkıran: Epstein dosyası siyasi ve bürokratik güçle bastırıldı

Ülkelerin uzay rekabeti derinlik kazanıyor

Batman'da Genç Bilaller Ezanı Güzel Okuma Yarışması il finali gerçekleştirildi

Gaziantep'te hatimle teravih kılınacak camiler belli oldu

Batman'da genç nida hafızlık ve Kur'an'ı Kerim yarışmaları il finali gerçekleştirildi

ABD'de üniversitede saldırı: 2 ölü

Batman'da "Kudüs ve Şehadet" programı düzenleniyor

İzmit’te silahlı yaralama şüphelisi tutuklandı

Bingöl'de Umut Kervanı, Yağmur’un talebine kayıtsız kalmadı

Manaf’a Bir Barış Ödülü Daha: Dünyaca Ünlü Yazar Egeyön Barış Ödülünü Aldı

AFAD Başkanı Pehlivan, Çin Büyükelçisi Jiang Xuebin’i kabul etti

Tavuk eti üretimi Aralık 2025’te yıllık yüzde 7,1 arttı

Uzman Dr. Akın: Sigara her yıl 8 milyon kişinin ölümüne yol açıyor

Afyonkarahisar’da silah operasyonu: 2 şüpheli hakkında işlem başlatıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Batman'da

Bursa'da geleceğin hava ve uzay araçları için yüksek sıcaklık dayanımlı kompozitler üretiliyor

Gümrük kapılarında yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Ücretli çalışan sayısı Aralık 2025’te yıllık bazda yüzde 1,2 arttı

Türkiye Aile Hareketi Başkanı Ergincan:  Eski eş bir ömür boyu geçim kapısı olamaz

Dr. Şahan: Çocuklukta görme bozukluğu öğrenmeyi engelliyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Yerel radyoların ve radyocuların karşılaştığı zorluklar artmakta

Bakan Bolat: 2025’te cari işlemler açığı 25,2 milyar dolar oldu

UAEA, Ukrayna'da nükleer güvenliğin risk altında olduğunu bildirdi

Zonguldak’ta narkotik operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Şam’a çalışma ziyareti

Diyarbakır’da 84 yaşındaki kayıp adam için arama çalışmaları sürüyor

BM Güvenlik Konseyi, "Afganistan Yaptırımları İzleme" ekibinin görev süresini yeniledi