• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Çocuklarda ağız kokusuna dikkat!

30 Aralık 2024, Pazartesi 12:43
30 Aralık 2024, Pazartesi 12:43
Çocuklarda ağız kokusuna dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Erişkinlerde çok iyi bilinen "Sinüzit" hastalığı çocuklarda da sık rastlanan önemli bir hastalıktır. Fakat çoğu kez gözden kaçırılarak ihmal edilebiliyor.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Bahadır Baykal çocuklarda sinüzit hakkında önemli bilgiler verdi.

Op.Dr.Bahadır Baykal, "Yüz kemikleri arasına yerleşmiş olan havalı boşlukların ( sinüslerin )  iltihaplanmasıyla ortaya çıkan enfeksiyona 'sinüzit' denir. Sinüzitin akut ve kronik (müzmin) olmak üzere iki tipi vardır. Akut sinüzitte; burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, gözlerin etrafında ağrı, öne eğilmekle artan yüz veya baş ağrısı, ateş belirtileri bulunabilir. Kronik sinüzitte ise bu belirtilerden ziyade koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı ve yerleşmiş bir başağrısı daha sık görülür. Üç aydan daha uzun süren bir sinüzit kronikleşmiş demektir." dedi.

Op.Dr.Bahadır Baykal, "Burunda tıkanıklığı olan kişiler risk altındadır. Burun kemiğinin eğri ya da kırık olması, burun etlerinin aşırı büyümesi, polip varlığı sinüzite karşı kişiyi daha hassas hale getirir. Alerjisi olanlarda da sinüzit sık görülür. Eğer nezle, grip bir kişide bir haftadan daha fazla sürüyorsa bu durum arık büyük ihtimalle sinüzittir. Özellikle hafif nezle grip hali varken uçak seyahatlerini kesinlikle önermiyoruz, bu şekilde basınç değişikliği yaratan durumlar sinüzit gelişimini kolaylaştırır.Sigara içiminde kolaylaştıran bir faktördür." diye ifade etti.

Çocuklarda sinüzit geçirebilir. Belirtileri çocuğun yaşına göre farklılık göstermekle birlikte, 5 yaşın altındaki çocuklarda baş ağrısını nadir görürüz. Büyük çocuklarda ise sinüzitte baş ağrısı daha sık olur. Özellikle gece öksürmeleri , geniz akıntısı ve ağız kokusu olan çocuklarda,10 günden uzun süren burun akıntısı da mevcutsa sinüzit ihtimali akla gelmelidir." diyerek sözlerine şöyle devam etti: "İnatçı ve geçmeyen öksürük sinüzitte geniz akıntısına bağlıdır. Öksürükle birlikte sarı, yeşil burun akıntısı da vardır.Sinüzitte geniz akıntısına bağlı ağız kokusu olabilir. Kişi genellikle dilinde pas tadı olduğunu zanneder, başkası söylemediği takdirde ağız kokusunun farkına varmaz.

Sinüzit tedavisinde ilk seçenek ilaçla tedavidir. Bu amaçla antibiyotikler, burun akıntısı ve burun içindeki dokuların şişliğini azaltan ilaçlar (dekonjestanlar) ve üst solunum yollarını temizleyen buradaki koyu salgıları azaltan ilaçlar birlikte kullanılır.Son zamanlarda özellikle çocuklarda sinüzite bağlı gelişen komplikasyonlara oldukça sık rastlamaya başladık.Göz çevresinde ve göz kapaklarında kızarıklık ve şişlik geliştiğinde iltihabın göze yayıldığını ve göz de ciddi hasar yapabileceğini unutmamak lazım.Bu durumda çocuğunuzu mutlaka acil olarak KBB doktoruna götürmelisiniz. Erişkinler içinde bu durum geçerlidir.7 günü geçen koyu renkli burun akıntısı, yüksek ateş ve şiddetli baş ağrısı olan hastalarda antibiyotik tedavisi 10-14 gün süreyle  mutlaka uygulanmalıdır.

Op.Dr.Bahadır Baykal, "Akut sinüzitler de komplikasyon gelişmediği sürece ameliyata çok nadir gereksinim duyulur. Eğer kişi uzun süren ilaç tedavisinden fayda görmemiş ve sinüziti kronikleşmişse ameliyat alternatif bir yöntem olarak düşünülmelidir. Tomografi ile kronik sinüzitinin değerlendirilmesi yapılan hastanın,burun kemiği eğriliği, burun eti büyümesi yada polipi varsa sinüzitle beraber bunlarda tedavi edilmelidir." dedi. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: çocuklarda ağız kokusuna dikkat!

Yemen açıklarında tekne alabora oldu: 20 ölü

Mescid-i Aksa’ya yapılan baskınlara Dışişleri Bakanlığından kınama

Yetimler Vakfı Gaziantep Temsilciliği dualarla açıldı

UNICEF: Sudan'da çocuklar, açlık ve hastalık yüzünden risk altında

D-100 kara yolunda zincirleme kaza: 3 yaralı

Şırnak’ta örtü yangını

Tarıma yeni teşvik paketi

HÜDA PAR'ın düzenlediği "Son Kale Aile" panelinde "aile hakemliği" önerisi

Umut Kervanı Tarsus'ta yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı yaptı

Ukrayna: İstanbul görüşmelerinin devamı için hazırlık yapıyoruz

BM: Gazze'de açlık çeken kadın ve çocukların durumu kabul edilemez

Malatya'da aracın çarptığı yaya yaralandı

Brezilya: ABD'ye yanıt vermek için çalışma yürütüyoruz

Dr. Cansever Dokuz: Tarihte dinin olmadığı toplumlar vardır ama ailenin olmadığı toplum yoktur

Balıkesir'de 5 kilogram esrar ele geçirildi: 1 gözaltı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı ile görüştü

Temmuzda Mescid-i Aksa’ya 27 baskın düzenlendi: Harem-i İbrahim’de 51 kez ezan engellendi

Gaziantep'te ormanlık alanlara girişler yasaklandı

Gazze'de can kaybı 60 bin 839’a yükseldi

ABD'de devam eden orman yangınlarında 12 bin hektardan fazla alan yandı

Pakistan'da muson yağmurları sele yol açtı: 299 ölü

Van’da farklı suçlardan gözaltına alınan 11 kişi tutuklandı

Van’da bir haftada kaçakçılıktan 60 şüpheli gözaltına alındı

Şırnak’ta orman yangını: Havadan ve karadan müdahale ediliyor

Kastamonu’da havai fişek ve meşale kullanımı 15 Ekim'e kadar yasaklandı

Avustralya’da on binlerce kişi Gazze’ye destek için yürüdü

Almanya'da siyonist saldırılarına karşı kitlesel yürüyüş

Tekirdağ’da fabrika kazanında patlama: 2 işçi öldü

Denizli’de yıldırım çarpan kişi hayatını kaybetti

Hindistan’da araç su kanalına düştü: 11 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yemen açıklarında tekne alabora oldu: 20 ölü

Mescid-i Aksa’ya yapılan baskınlara Dışişleri Bakanlığından kınama

Yetimler Vakfı Gaziantep Temsilciliği dualarla açıldı

UNICEF: Sudan'da çocuklar, açlık ve hastalık yüzünden risk altında

D-100 kara yolunda zincirleme kaza: 3 yaralı

Şırnak’ta örtü yangını

Tarıma yeni teşvik paketi