• BIST 100

    10548,99%0,07
  • DOLAR

    40,57% 0,05
  • EURO

    46,81% -0,44
  • GRAM ALTIN

    4330,16% 0,18
  • Ç. ALTIN

    6957,48% 0,31

Çocuklarda yaz ishaline dikkat

26 Temmuz 2024, Cuma 12:10
26 Temmuz 2024, Cuma 12:10
Çocuklarda yaz ishaline dikkat
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çocuklarda yaz ishaline dikkat

Yaz aylarında artan sıcaklık nedeni ile çocuklarda bazı hastalıkların görülme sıklığının arttığını belirten Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Gözübüyük, ishalin özellikle çocuklar için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.
Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Gözübüyük, yaz aylarında çocuklarda artış gösteren ishale dikkat çekti. İshalin önlem alınmadığı takdirde ciddi problemlere yol açacağını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Gözübüyük, aileleri bu konuda uyardı.
Dr. Gözübüyük, “Çocuklarda sıcaklıkların artması ile ishal yoğun olarak görülmeye başlandı. Özellikle ishal 0-5 yaş grubundaki çocukları daha fazla etkiliyor. Çünkü bu yaştaki çocuklarda bağışıklık sistemi tam olarak gelişmiş değil. İshal, dışkı miktarının artması, dışkı kıvamının yumuşamasıyla meydana geliyor. Normalde 5-7 gün içinde ishal kendiliğinden geçiyor. Eğer ishal bu süre içinde kendiliğinden geçmiyorsa sıvı kaybı artıyor. İshali tehlikeli yapan ishalin şiddeti ve sıvı ihtiyacının karşılanamaması. Özellikle bazı ishal vakalarında sıvı kaybı oldukça hızlı gelişebiliyor. Bu süreçte su eksikliği giderilmezse, halsizlik, dalgınlık, uykuya meyilli olma, el ve ayaklarda soğukluk, ağız içi kuruluğu gibi belirtileri beraberinde getiriyor. Önlenemeyen ishal, su ve tuz kaybına yol açarak çocuklarda ölümlere neden olabiliyor “ dedi.
İshalden korunmak için hijyen ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu dile getiren Dr. Mehmet Gözübüyük, “Uzun süre dışarıda bekletilen veya uygun şartta saklanmadığı için bozulan gıdaların tüketilmesi, az pişmiş yiyecekler veya iyice yıkamadan ya da kirli suyla yıkanarak çocuğa verilen meyveler, sinek, böcekle temas eden gıdalar, kaynağı belli olmayan içme sularının tüketilmesi, kirli havuz veya deniz suyunun yutulması çocukların ishal olmasında önemli rol oynuyor. Çiğ meyve ve sebzeler iyice yıkanmadan çocuklara verilmemeli, gıdalar özellikle sıcakta uzun süre bekletilmemeli, buzdolabında muhafaza edilmelidir” diye konuştu.
İshal vakalarında sıvı kaybı giderilmezse, hayati tehlike oluşturabileceğini ifade eden Dr. Gözübüyük, ishali olan çocukların vakit kaybetmeden doktora götürülmesi ve çocuğa doktor önerisi dışında hiçbir ilaç verilmemesi gerektiği konusunda uyardı.
Anahtar Kelimeler: çocuklarda yaz ishaline dikkat

Burkina Faso'da askeri üsse saldırı: 50 ölü

Mardin’de bir kişi evinde ölü halde bulundu

İstanbul'daki fabrika yangını kontrol altına alındı

İşgalciler Süveyda'yı bombaladı

Pakistan, Filistin'e yaklaşık 200 ton insani yardım gönderecek

Siirt’te minibüsün çarptığı kız çocuğu yaralandı

İstanbul'da elyaf-sünger fabrikasında büyük yangın

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Ensarullah: Ben Gurion Havalimanını “Filistin-2” füzesiyle hedef aldık

BM kuruluşları: Sudan'da 1,3 milyon sığınmacı, dönüş nedeniyle acil yardıma muhtaç

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil, açlığı özellikle Filistinlilere karşı bir silah olarak kullanıyor

Diyarbakır’da metal boyama atölyesinde yangın

İngiltere, işgalci rejim Gazze ablukasını sürdürürse eylülde Filistin Devleti’ni tanıyacak

Malatya Valiliğinden Pütürge yangınına ilişkin açıklama

THY uçağında arıza nedeniyle yolcular tahliye edildi

Peygamber Sevdalıları Siirt Temsilcisi Ay: Toplumda Gazze ile ilgili büyük bir duyarlılık ve bilinç oluşturmamız gerekiyor

Malatya'da orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale

İran, Trump'ın "Gazze'deki ateşkes görüşmelerine müdahale edildiği" iddialarını reddetti

Hepatite kalkan: Aşı, temizlik, doğru bilgi

YDS İngilizce sonuçları ile soru ve cevaplar erişime açıldı

Hobi bahçesi sahiplerinden yıkım tepkisi: Tapulu arazimize ev yaptık, şimdi yıkılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığından, Fransa'da toplatılan "zeytinyağı" hakkındaki iddialara yalanlama

Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Aslan: OGM’ye 15 bin işçi tahsis edilmeli

Türkiye, işgal rejimine yönelik eylem planı olan Bogota Bildirisine katıldı

Japonya'da aşırı sıcaklardan dolayı 16 kişi ölü

Tokayev Ankara’da resmi törenle karşılandı

İmam Seveci: Su hayattır, suyu bilinçli kullanalım ve israf etmeyelim

Dijital Telif Yasası ekim ayında Meclis gündeminde

MÜSİAD’tan Gazetemize Ziyaret

Lazzarini: Gazze'de en kötü kıtlık senaryosu şu anda yaşanıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Burkina Faso'da askeri üsse saldırı: 50 ölü

Mardin’de bir kişi evinde ölü halde bulundu

İstanbul'daki fabrika yangını kontrol altına alındı

İşgalciler Süveyda'yı bombaladı

Pakistan, Filistin'e yaklaşık 200 ton insani yardım gönderecek

Siirt’te minibüsün çarptığı kız çocuğu yaralandı

İstanbul'da elyaf-sünger fabrikasında büyük yangın