• BIST 100

    14297,41%1,00
  • DOLAR

    42,69% 0,00
  • EURO

    50,18% 0,08
  • GRAM ALTIN

    5921,49% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9539,73% 0,61

Çocukların şiddet içeren oyunları oynamasına dikkat: Ölümle sonuçlanabilir

04 Aralık 2022, Pazar 12:00
04 Aralık 2022, Pazar 12:00
Çocukların şiddet içeren oyunları oynamasına dikkat: Ölümle sonuçlanabilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çocukların şiddet içeren oyunları oynamasına dikkat: Ölümle sonuçlanabilir

Hızla gelişen teknoloji ile beraber sokaklardaki oyunların terk edildiğini ve bunun yerini dijital oyunların aldığını belirten uzmanlar, ebeveynlerin kontrolü altında çocukların oyun oynamasına dikkat çekti.
Yapılan araştırmalara göre, yeni nesil çocukların daha çok dijital oyunlarla iç içe olduğunu belirten Diyarbakır’da hizmet veren Klinik Psikolog Özlem Soysal, şiddetin günümüzde en çok popülaritesinin artmasına neden olan aracın dijital oyunlar olduğuna dikkat çekti.
Dijital oyunların içerisindeki şiddet ve ölümlerin çocukta zamanla gerçek hayatta da normalleşebileceğine vurgu yapan Klinik Psikolog Soysal, “Günümüzde bilgi ve teknolojinin yeri gittikçe artmaktadır. Bu sadece yetişkinlerde değil. Aynı zamanda çocuklar üzerinde de etkisi artıyor. Artık çocuklarımız teknoloji ile iç içedir. Hangi çocuğa baksak elinde ya bir tablet ya da bir telefon ile karşılaşmaktayız. Ama çocuklarımızın telefon ve tableti kullanmalarındaki en çok amaç oyunlardır. Bu oyunlar dijital oyunlardır. Bu oyunların birçoğunda ölüm ve şiddet mevcut. Çocuk orada aslında o oyunu oynarken sıradan bir oyun olarak oynamaktadır. Aslında içerisindeki şiddetin farkında değildir. Ama süreç içerisinde çocuk o oyunu şiddet üzerinden devam ettirmektedir. Bunun sonucunda çocukta saldırganlık, ölüm ve öfke gibi duygular normalleşmeye başlıyor. Genelde çocuk oyun oynarken örneğin bir hayvanı arabanın arkasına bağlayarak sürükleyip öldürmek gibi durumlarla karşılaşıyor. Bu durumu çocuk oyun olarak algılayabilir. Lakin orada büyük bir anlam içermektedir. Çocuk burada aslında o şiddeti normal olarak karşılamakta. Sonraki süreçlerde çocuk bu duyguyla büyüdüğü için çevresinde, ailesinde ve kendinde şiddeti normal karşılamaya başlıyor. Bu psikolojiyi hem uyguluyor hem de uygulandığında çocuk bunu normal değerlendirmeye başlıyor” dedi.

“Günümüzde en büyük tehlike çığlığı atan bir sorun”
Birçok ebeveynin çocuklarının şiddet içerikli dijital oyunları oynarken farkında dahi olmadığını ifade eden Soysal, “Şiddet, günümüzde en çok popülaritesi artan dijital oyunlarla birlikte doğmaktadır. Günümüzde en büyük tehlike çığlığı atan bir sorun. Birçok ebeveyn, çocuklarının bu oyunları oynarken farkında bile değiller. Çocuklar genelde bunu bir öfke veya bir kriz olarak ortaya çıkardıklarında, ebeveynleri temel sorunun aslında bir oyun olduğunun farkında olmuyor. Çünkü birçok ebeveyn çocukları telefon ve tablet ile oynarken çocuğunun neyle oynadığının farkına varmıyor. Aslında çocuk orada çok büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır” diye konuştu.

“Sokak oyunları artık yok denecek kadar az”
Çocuğun kendini oyuna kaptırmasıyla bölümleri geçme hırsından oluşan tehlikenin farkında olmadığına dikkat çeken Soysal, “Günümüze bakarsak gün geçtikçe dijital oyunlar artmaktadır. Her şey artık bir sanal ortamda gerçekleştirilmektedir. Çocuklarımız eskiden sokaklarda oyun oynarken bugün hemen hemen yok denilecek kadar azaldı. Çünkü dijital oyunların rağbet görmesi, bunu üreten kişilerin de istihdam sağlamasına neden olmaktadır. Dijital oyunları oynarken çocuk farkında değil. Çocuk oyundaki bölümleri geçmeye çalışırken aslında o bölümler çocuğu bazen ölüme bazen de karşı tarafa zarar verme seviyesine kadar çıkarmaktadır. Çocuk oyunu oynarken tehlikenin farkında değil. Çünkü çocuk orada bir aşamayı geçtiğini düşünüyor. Bu bölümlerin hiçbir zaman sonu gelmiyor. Çünkü her bölüm artışı aslında çocuğu tehlikeye daha fazla götürmektedir” ifadelerine yer verdi.
Son olarak ebeveynlere çocuklarının oynayacağı oyunu önce kendilerinin oynaması gerektiği uyarısında bulunan Soysal, sözlerini şöyle tamamladı:
“Çocuklar, ebeveynlerin en çok dikkat etmesi gereken bir konu. Çocuklarınızın hangi oyunu oynadığına ve içeriği hakkında lütfen bilgi edinin. Önce o oyunu sizler çocuklarınızla beraber oynayın. Oyunun nasıl bir özellik taşıdığını öğrenin öyle çocuğunuz tek oynamaya başlasın. Bunun için lütfen ebeveynler önce oyunun içeriğini öğrensin daha sonra çocuğu oynasın.”
[gallery ids=',65865,65866']

Batı Şeria'da işgal baskını: 16 yaşındaki çocuk şehit oldu

HAMAS: Yeni soğuk hava dalgası Gazze'de felaketi derinleştiriyor

Siyonist rejim ateşkesi ihlal ediyor: Gazze'nin doğusuna yoğun saldırı

İzmir açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Uşak'ta trafik kazası: 6 yaralı

Pakistan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

BM, Filistin karar tasarısını kabul etti

Siirt’te ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 1 kişi yaralandı

Kars’ta silah ticaretine yönelik operasyonda 10 kişi yakalandı

Fransa ile GKRY arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandı!

Konya genelinde ses üstü askeri uçuşlar yapılacak

BM: Kış şartlarına rağmen israil Gazze'ye yardımları engellemeyi sürdürüyor

Ardahan’da kar yağışı etkisini sürdürüyor

Ukrayna Rus denizaltısını ilk kez su altı dronlarıyla vurdu

Fransa'da hayvanların itlafı çiftçi protestolarına yol açtı

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Nijerya'da yolcu otobüsüne silahlı baskın: 18 kişi kaçırıldı

ABD ile Ukrayna heyetleri Berlin'de görüştü

Karadeniz’de kontrolden çıkan insansız hava aracı düşürüldü

Gümrük beyannamesi düzeltme işlemlerinde yeni uygulama

Konya'da müstakil evin bahçesinde yangın çıktı

Konya’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 119 sözleşmeli personel alacak

Konya’da sis ve pus uyarısı: Görüş mesafesi düşüyor

Romanya'da on binler yargıdaki yolsuzlukları protesto için meydanlara indi

Kilis merkezli operasyonda 15 şüpheli gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil'in Gazze'de işlediği soykırım suçları insan haklarının ayaklar altına alınmasıdır

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, kumar bağımlılığıyla ilgili 6 bakanlığa soru önergesi verdi

IHO EBRAR'dan Etiyopya'da katarakt ameliyatı ve kanser hastası çocuklara nakdi destek

AB: Donbas düşerse kale düşmüş demektir ve o zaman kesinlikle tüm Ukrayna ele geçirilir

Kocaeli’de çevreyi kirleten firmaya 7,4 milyon lira ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batı Şeria'da işgal baskını: 16 yaşındaki çocuk şehit oldu

HAMAS: Yeni soğuk hava dalgası Gazze'de felaketi derinleştiriyor

Siyonist rejim ateşkesi ihlal ediyor: Gazze'nin doğusuna yoğun saldırı

İzmir açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Uşak'ta trafik kazası: 6 yaralı

Pakistan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

BM, Filistin karar tasarısını kabul etti