• BIST 100

    16459,75%-1,55
  • DOLAR

    43,53% 0,05
  • EURO

    51,52% 0,23
  • GRAM ALTIN

    6803,99% -1,50
  • Ç. ALTIN

    11644,36% -3,02

Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı

09 Ekim 2022, Pazar 09:45
09 Ekim 2022, Pazar 09:45
Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı

Ülkemizde herhangi bir örneği bulunmayan Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi, Diyarbakır’da açıldı. Merkezde çocuk ergen psikiyatri uzmanlarının verdiği poliklinik hizmeti dışında diyetisyen ve çocuk gelişim uzmanları tarafından çeşitli atölyelerle destek sağlanmakta.
Elde edilen verilere göre, Türkiye’de 8-12 yaş aralığındaki her 100 çocuktan 15’inde bir psikiyatrik bozukluk olduğu görülmekte. Bunların dikkat eksikliği, kaygı bozukluğu ve depresyon kaynaklı olduğunun altını çizen Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesine bağlı semt polikliniğinde Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezinde görev yapan Çocuk Psikiyatri Uzmanı Eyaz Karay, çocukta inatçılık, uyku sorunları, ebeveyne yapışıklık veya ebeveyne karşı duyarsızlık gibi davranışlar söz konusu olduğunda ebeveynlerin çocuk ergen psikiyatri uzmanına başvurmaları gerektiğine dikkat çekti.
Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezinde teşhis konulan hastalara hem normal ilaç tedavisi hem de terapi uyguladıklarını söyleyen Karay, yaptıkları hizmetin ülkemizde devlet hastaneleri bünyesinde verilen bir hizmet olmadığını ifade etti.
Merkezde çocukların terapileri için farklı atölyelerin olduğuna değinen Karay, “Hastanemizde yemek atölyesi, spor atölyesi, oyun atölyesi, müzik atölyesi ve sinema atölyesi bulunmakta. Bu atölyelerde bizler tarafından görülüp değerlendirilen kaygı bozukluğu, depresyon ya da psikiyatri hastalıkları olan çocukları ilaç tedavisi dışında ek olarak bu atölyelere yönlendiriyoruz. Bireysel veya grup terapileri şeklinde bu atölyelerden faydalanmalarını ve ihtiyaç dışında da desteklenmelerini sağlamaları için onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.
“Çocukların yaşı küçüldükçe davranışlarında değişiklikler olduğu zaman mutlaka doktorlara başvurmaları gerekiyor” diye konuşan Karay, “Çünkü biz erişkinler yaşımız büyüdükçe kendimizi ifade etme şekli geliştiği için duygularımızı ve düşüncelerimizi ifade edebiliriz. Aileler bu noktalarda zaten çocuklarıyla vakit geçirdiklerinde, çocuklarında farklı duygular hissettiklerinde kliniğimize başvurmalıdır. Küçük yaş grubundaki çocukların ifade edici dilleri çok gelişmediği için daha çok davranışsal olarak kendilerini bize ifade etmeye çalışıyorlar. Yani çocukta inatçılık, uyku sorunları, ebeveyne yapışıklık veya ebeveyne karşı duyarsızlık gibi davranışlar söz konusu olursa mutlaka bir çocuk ergen psikiyatri uzmanına başvurmalarını öneriyoruz” ifadelerinde bulundu.
Ailelerin çocukları yargılamadan önce mutlaka dinlenilmesi gerektiğine vurgu yapan Karay, “Eğer aileler çocuklarını yargılarlarsa çocuk kendisine karşı ön yargıyı ailelerinde gördükleri zaman içe kapanmaya başlar. Bu da var olan sıkıntıların veya hastalıkların daha da şiddetlenmesine ve ertelenmesine yol açar. Böylelikle hastalığı daha da kronikleşir. Bundan dolayı çocukları yargılamadan sadece dinleyerek anlamaya çalışalım” şeklinde konuştu.
[gallery ids=',48310,48311,48312,48313,48314,48315,48316,48317']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

ABD ve Rusya, üst düzey askeri diyaloğu yeniden başlatma konusunda anlaştılar

Çin Dışişleri Bakanı, Kübalı mevkidaşıyla görüştü

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye'ye geliyor

Nijerya'daki saldırılarda 170 sivil katledildi

Bakan Uraloğlu: Malatya Kuzey Çevre Yolu'nu bu yıl tamamlamayı hedefliyoruz

Yapıcıoğlu'ndan Üdürgücü'nün ailesine vefa ziyareti

HÜDA PAR: Epstein vakası, Batı’nın ahlaki ve vicdani sapkınlığını gösteren çarpıcı bir tablodur

Bakan Tekin: Deprem bölgesinde derslik sayısını deprem öncesine göre artırmayı hedefliyoruz

Yerlikaya: Dünyanın en büyük iyileştirme operasyonu gerçekleştirildi

Şanlıurfa’da 1007 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Avrupa Merkez Bsı faizi sabit tuttu

Şanlıurfa’da 1 kilo 700 gram skunk ele geçirildi

Ukrayna, Rusya'nın füze fırlatma üssünü vurduğunu açıkladı

El-Şifa Hastanesi’nde şehitlerin kimlik tespiti yapılıyor

Konya otogarı 2025’te yaklaşık 18 milyon yolcuya hizmet verdi

Konya için yağış ve fırtına uyarısı

Konya KOSKİ araç filosuna 19 yeni araç kazandırıldı

Depremde vefat edenler tüm okullarda anılacak

Malatya'da kaybolan çocuk bulundu

Rusya'da ülke dışına çıkarılmaya çalışılan 2,5 ton ağırlığında meteorit parçası ele geçirildi

Kastamonu’da aranan 99 şahıs yakalandı

Leonardo Fırtınası İspanya ve Portekiz'i etkisi altına aldı

ÖNDER Van şube binası hizmete açıldı

ABD-Rusya nükleer silah anlaşması sona eriyor

İran'dan Almanya Başbakanı Merz’e tepki

Merkez Bsı toplam rezervleri açıklandı

Doç. Dr. Yılmaz: Kriz anlarında her bilgi doğrudan insan hayatına dokunuyor

Bakan Uraloğlu’na Malatya'da fahri hemşehrilik beratı verildi

Mardin'de düzenlenecek olan "Ana Dilimi Seçiyorum" paneline davet

Azerbaycan, eski Karabağ liderlerini ömür boyu hapis cezasına çarptırdı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD ve Rusya, üst düzey askeri diyaloğu yeniden başlatma konusunda anlaştılar

Çin Dışişleri Bakanı, Kübalı mevkidaşıyla görüştü

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye'ye geliyor

Nijerya'daki saldırılarda 170 sivil katledildi

Bakan Uraloğlu: Malatya Kuzey Çevre Yolu'nu bu yıl tamamlamayı hedefliyoruz

Yapıcıoğlu'ndan Üdürgücü'nün ailesine vefa ziyareti

HÜDA PAR: Epstein vakası, Batı’nın ahlaki ve vicdani sapkınlığını gösteren çarpıcı bir tablodur