• BIST 100

    16680,61%-0,17
  • DOLAR

    43,64% 0,04
  • EURO

    52,06% 0,27
  • GRAM ALTIN

    7146,55% 1,29
  • Ç. ALTIN

    11742,95% 0,50

Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı

09 Ekim 2022, Pazar 09:45
09 Ekim 2022, Pazar 09:45
Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı

Ülkemizde herhangi bir örneği bulunmayan Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi, Diyarbakır’da açıldı. Merkezde çocuk ergen psikiyatri uzmanlarının verdiği poliklinik hizmeti dışında diyetisyen ve çocuk gelişim uzmanları tarafından çeşitli atölyelerle destek sağlanmakta.
Elde edilen verilere göre, Türkiye’de 8-12 yaş aralığındaki her 100 çocuktan 15’inde bir psikiyatrik bozukluk olduğu görülmekte. Bunların dikkat eksikliği, kaygı bozukluğu ve depresyon kaynaklı olduğunun altını çizen Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesine bağlı semt polikliniğinde Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezinde görev yapan Çocuk Psikiyatri Uzmanı Eyaz Karay, çocukta inatçılık, uyku sorunları, ebeveyne yapışıklık veya ebeveyne karşı duyarsızlık gibi davranışlar söz konusu olduğunda ebeveynlerin çocuk ergen psikiyatri uzmanına başvurmaları gerektiğine dikkat çekti.
Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezinde teşhis konulan hastalara hem normal ilaç tedavisi hem de terapi uyguladıklarını söyleyen Karay, yaptıkları hizmetin ülkemizde devlet hastaneleri bünyesinde verilen bir hizmet olmadığını ifade etti.
Merkezde çocukların terapileri için farklı atölyelerin olduğuna değinen Karay, “Hastanemizde yemek atölyesi, spor atölyesi, oyun atölyesi, müzik atölyesi ve sinema atölyesi bulunmakta. Bu atölyelerde bizler tarafından görülüp değerlendirilen kaygı bozukluğu, depresyon ya da psikiyatri hastalıkları olan çocukları ilaç tedavisi dışında ek olarak bu atölyelere yönlendiriyoruz. Bireysel veya grup terapileri şeklinde bu atölyelerden faydalanmalarını ve ihtiyaç dışında da desteklenmelerini sağlamaları için onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.
“Çocukların yaşı küçüldükçe davranışlarında değişiklikler olduğu zaman mutlaka doktorlara başvurmaları gerekiyor” diye konuşan Karay, “Çünkü biz erişkinler yaşımız büyüdükçe kendimizi ifade etme şekli geliştiği için duygularımızı ve düşüncelerimizi ifade edebiliriz. Aileler bu noktalarda zaten çocuklarıyla vakit geçirdiklerinde, çocuklarında farklı duygular hissettiklerinde kliniğimize başvurmalıdır. Küçük yaş grubundaki çocukların ifade edici dilleri çok gelişmediği için daha çok davranışsal olarak kendilerini bize ifade etmeye çalışıyorlar. Yani çocukta inatçılık, uyku sorunları, ebeveyne yapışıklık veya ebeveyne karşı duyarsızlık gibi davranışlar söz konusu olursa mutlaka bir çocuk ergen psikiyatri uzmanına başvurmalarını öneriyoruz” ifadelerinde bulundu.
Ailelerin çocukları yargılamadan önce mutlaka dinlenilmesi gerektiğine vurgu yapan Karay, “Eğer aileler çocuklarını yargılarlarsa çocuk kendisine karşı ön yargıyı ailelerinde gördükleri zaman içe kapanmaya başlar. Bu da var olan sıkıntıların veya hastalıkların daha da şiddetlenmesine ve ertelenmesine yol açar. Böylelikle hastalığı daha da kronikleşir. Bundan dolayı çocukları yargılamadan sadece dinleyerek anlamaya çalışalım” şeklinde konuştu.
[gallery ids=',48310,48311,48312,48313,48314,48315,48316,48317']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Siirt-Şirvan yolu sürücüleri mağdur ediyor

Mersin’in batısına çok kuvvetli yağış uyarısı

Samsun'da "Veda Hutbesi'nden Günümüze Mesajlar" yarışmasının ödül töreni düzenlendi

Diyarbakır'da "Genç Nida Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması" il finalleri devam ediyor

İslam İşbirliği ülkeleri ulaştırma bakanları İstanbul’da toplanıyor

Bakan Tekin: Dijital dünyada değerlerimizi güçlendirmeliyiz

Umut Kervanı Gaziantep Derneği Başkanı Özaslan: Ramazan öncesi hazırlıklarımızı tamamladık

İstanbul'da "Nezaket Haftası" kapsamında "Nezaket Koridoru" açılışı

Dışişleri Bakanlığı'ndan Kanada’daki okul saldırısına ilişkin açıklama

Güney Ege’de fırtına bekleniyor

Hindistan'da seçim propagandasında Müslümanları hedef alan silah görüntüsü tepki çekti

Uyku depolamak mümkün mü?

Gazze'de soykırım: Şehit sayısı 72 bin 45'e yükseldi

Bursalı akademisyenlerin geliştirdiği kayış tahrikli asansör motoruna Avrupa patent tescili

Gaziantep’te 189 koruyucu aile bulunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem konutlarının ödeme şekli ve taksit tutarlarını açıkladı

Çukurova Üniversitesi’ne 250 yataklı Çocuk Hastanesi yatırımı

Sudan'da Kur'an-ı Kerim hafızlık merkezine İHA saldırısı: Bir çocuk hayatını kaybetti

Şanlıurfa’da otomobiller çarpıştı: 2’si ağır 7 yaralı

BİK Genel Müdürü Çay: Somut sonuçlar üreten iş birliklerini kararlılıkla sürdüreceğiz

Hakkâri’de aranan şahıslara yönelik operasyonlarda çok sayıda hükümlü yakalandı

Şırnak’ta 1 kilo 431 gram skunk ele geçirildi: 2 gözaltı

Meyve ağaçları kar altında görsel şölen oluşturdu

TARAFSIZ HABER 12. Yaşını kutladı

Yeni kabine üyeleri bugün Mecliste yemin edecek

Uludere'de yüksek dükkan kiralarına esnaflardan tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat artığı bu faşizan zihniyeti lanetliyorum

İstanbul’da lüks araç kaçakçılığı operasyonu: 14 şüpheli yakalandı

Bursa İl Koordinasyon Kurulu bağımlılıkla mücadele için toplandı

Van’da kınalı keklik avcılarına 246 bin TL ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siirt-Şirvan yolu sürücüleri mağdur ediyor

Mersin’in batısına çok kuvvetli yağış uyarısı

Samsun'da "Veda Hutbesi'nden Günümüze Mesajlar" yarışmasının ödül töreni düzenlendi

Diyarbakır'da "Genç Nida Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması" il finalleri devam ediyor

İslam İşbirliği ülkeleri ulaştırma bakanları İstanbul’da toplanıyor

Bakan Tekin: Dijital dünyada değerlerimizi güçlendirmeliyiz

Umut Kervanı Gaziantep Derneği Başkanı Özaslan: Ramazan öncesi hazırlıklarımızı tamamladık