• BIST 100

    11183,00%1,66
  • DOLAR

    41,26% -0,07
  • EURO

    48,99% 0,82
  • GRAM ALTIN

    4899,19% 0,30
  • Ç. ALTIN

    8025,91% 1,72

Coğrafi tescilli Mardin kebabının hazırlanış sürecini ustası anlattı

19 Şubat 2025, Çarşamba 17:17
19 Şubat 2025, Çarşamba 17:17
Coğrafi tescilli Mardin kebabının hazırlanış sürecini ustası anlattı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yöresel yemekleriyle ün kazanmış tarihi kent Mardin’in vazgeçilmez lezzetleri arasında coğrafi olarak tescil listesine eklenen Mardin kebabının pişirim serüvenini, şef Ferit Gülşen anlattı.

Tarihi dokusu ve zengin mutfağıyla ünlü Mardin’de, coğrafi tescil alan Mardin kebabı, kendine has pişirme yöntemleriyle öne plana çıkıyor.

Mardin mutfağının aynı zamanda kültürel bir mirası olan Mardin kebabını diğer kebaplardan ayıran en büyük özelliği, zırhla çekilmesi ve 4 şiş üzerinde sunum yapılıyor olmasıdır.

Kebabın, diğer kebap çeşitlerinden farkı içerisinde hem dana eti hem de kuzu etinin kullanılmış olmasıdır. Ayrıca kuyruk yağı ve biber de katılmaktadır.

15 Şubat 2024’te Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen bu lezzetin hazırlanış sürecini Şef Ferit Gülşen anlattı.

Mardin kebabının diğer kebaplardan farkını ve pişirim aşamalarını aktaran Gülşen, kebabın yöresel mutfağın vazgeçilmezleri arasında yer aldığını belirtti.

Mardin kebabını pişirme sürecinin ortalama 10 ila 30 dakika sürdüğünü belirten Gülşen, “13 yıldır mutfak şefliği yapmaktayım. Malum olduğu üzere Mardin kebabı, Patent Kurumu tarafından tescillendi. Lezzeti, başka bölgede bulunmayan bir yöresel yemeğimizdir. Tescil serüveni 15 Şubat 2024’te başladı. Mardin’e gelen yerli yabancı turistler, Mardin kebabının çok lezzetli olduğunu belirtiyorlar. Mardin kebabını diğer kebap çeşitlerinden ayıran özelliği 4 şiş üzerinde sunum yapılması ve bu 4 şişin her biri 50 gram olmak üzere toplam 200 gram şeklinde servisinin yapılmasıdır. Diğer özelliği ise etin zırhla doğranmasıdır. Tadı ise Adana ve Urfa’dan ayırt edebilecek kadar farklıdır. Kuzu döş, dana döş ve kuyruk yağından elde ediliyor. Günlük pişiriliyor. Yapım aşaması maksimum 10 ila 30 dakika arasında sürüyor. Tabi ki, beklemesine değiyor.” ifadelerini kullandı.

Mardin kebabına yoğun ilgi ve talebin olduğunu aktaran Gülşen, “Mardin kebabına yoğun talep var. Gelen turistler memnun bir şekilde ayrılıyor. Mardin’e genellikle Rusya ve Almanya tarafından gelenler oluyor. Mardin kebabının daha önceden tescillenmesi gerekiyordu. Şu an çok şükür Mardin’e özgü tescil sınıfına giren bir yemeğimiz daha oldu. İlerleyen dönemlerde tescillenmeyi bekleyen diğer lezzetli yemekler de var.” şeklinde kaydetti.

Coğrafi tescil alan Mardin kebabı, şehrin mutfak kültürünü yaşatmaya ve turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. (İLKHA)

Guterres: BM Güvenlik Konseyi’nin yapısı reforma ihtiyaç duyuyor

Bayrampaşa Belediyesi’ne yolsuzluk soruşturması: 20 tutuklama

Mardin'de boş arazide bir kişinin cansız bedeni bulundu

İran ve Rusya, ortak tatbikat yaptı

AB, işgalci rejime ticaret kısıtlamaları getirmeyi planlıyor

İletişim Başkanı Duran: “israilin Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”

Sumud Filosu'ndaki Sinan Akılotu: Yarın İtalyan filosuyla buluşacağız

Samsun’da kereste fabrikasında yangın

Yemen'de işgalin katlettiği 32 gazeteci defnedildi

Esenyurt’ta servis minibüsü anne ve bebeğine çarptı: 1 ölü

Şanlıurfa’da asansör bakımı sırasında elektrik faciası: 1 ölü

Şırnak'tan Sumud Filosu'na destek:"İnsanlığın ve vicdanın sesi ve direnişi"

Ensarullah, işgal rejimini füze ve İHA'larla hedef aldı, milyonlarca işgalci sığınaklara kaçtı

Bingöl’de köy muhtarı araçta ölü bulundu

Papua Yeni Gine’de 6 büyüklüğünde deprem

Kürdistan Sosyalist Partisi'nden HÜDA PAR'a ziyaret

İşgalin başlattığı kara saldırısında sabahtan bu yana 100'den fazla şehit

Balıkçılara 4,7 milyar TL ÖTV'si sıfıra indirilmiş yakıt desteği

Kocaeli’de çocuklarının önünde babasını tokatlayan sürücü tutuklandı

Emekli İmam Yağmurcu, 36 yıldır sürdürdüğü aktarcılıkla şifaya vesile oluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş’u kabul etti

Batman'da eğitim yılı kaynak kitap kriziyle başladı

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi eylül ayı toplantıları sona erdi

UNICEF: Gazze'de yarım milyon çocuk psikolojik travma yaşıyor

Batman'da mucur yüklü tır iki otomobile çarptı

Şanlıurfa’da kayıp genç sulama kanalında ölü bulundu

Dışişleri'nden işgalci rejimin Gazze şehrinde başlattığı kara saldırısına tepki

Bakan Kurum: Deprem bölgesine ekstra konut kontenjanı ayıracağız

İLKHA muhabiri Küresel Sumud Filosu'nun Tunus sürecini anlattı

Malatya'da kırsal mahalleye yeni yol

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Guterres: BM Güvenlik Konseyi’nin yapısı reforma ihtiyaç duyuyor

Bayrampaşa Belediyesi’ne yolsuzluk soruşturması: 20 tutuklama

Mardin'de boş arazide bir kişinin cansız bedeni bulundu

İran ve Rusya, ortak tatbikat yaptı

AB, işgalci rejime ticaret kısıtlamaları getirmeyi planlıyor

İletişim Başkanı Duran: “israilin Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”

Sumud Filosu'ndaki Sinan Akılotu: Yarın İtalyan filosuyla buluşacağız