• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Coşkun: Gazze'deki kardeşlerimiz çocuklarını çadırlarda eğitmeye çalışıyor

15 Kasım 2024, Cuma 11:38
15 Kasım 2024, Cuma 11:38
Coşkun: Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, çocukların eğitim hakkını kullanarak kendilerini geliştirdiğini ve sosyalleştiğini ifade ederek, Gazzeli çocukların da aynı hakkı kullanması gerektiğine dikkat çekti.

Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da 12 binden fazla öğrenci, işgalci katillerin saldırıları sonucu şehid oldu. Şehid edilen öğrencilerin büyük bir kısmının Gazze’den oluşuyor. Ayrıca, saldırılarda 19 bin 467 öğrenci yaralanırken, 564 eğitimci şehid oldu. İşgal güçlerinin düzenlediği bombalama ve top atışları sonucu 441 eğitim kurumu zarar gördü, 77 ortaokul ise tamamen yıkıldı. Bu dönemde yaklaşık 788 bin Filistinli öğrenci, eğitimine devam edemedi.

Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, Gazze’deki çocukların eğitim hakkının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek İLKHA’ya açıklamada bulundu.

“Bir eğitim-öğretim yılı maalesef eğitimsiz geçti”

Coşkun, "Öncelikle işgalci, istilacı, soykırımcı siyonist israili lanetlemekle başlamak istiyorum. Gerçekten pervasızlığının en üst safhasında; insanları katletmenin, bombalamanın, istediği şekilde saldırmanın dışında başka bir şey yapmıyor. Gazze'deki öğrenciler, kardeşlerimiz 7 Ekim'den sonra özellikle israilin okulları hedef almasıyla yüzlerce okul yerle bir edilmiş, geriye kalanların da yüzde 80'i zaten kullanılamaz halde. Dolayısıyla bir eğitim-öğretim yılı maalesef eğitimsiz geçti. Şimdi herkesin korkusu, ikinci yılın da eğitimsiz geçmesidir. Burada gerçekten yaşam hakkını koruma adına, eğitim hakkını elde etme adına mutlaka bu eğitim-öğretimin devam etmesi gerekir.” dedi.

“Bu nesil, maalesef tam bir yılı kaybetmiş durumda”

Gazzeli öğrencilerin çadırda eğitimlerinin devam ettirmeye çalıştıklarını belirten Coşkun, “Gazze'deki kardeşlerimiz, özellikle çocuklarını çadırlarda eğitime devam ettirmek için fedakârlık yapan öğretmenleri sayesinde bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Savaş ortamında çocuklar, gündemi değiştirmek ve hafızalarını diri tutmak adına sınıf ortamları oluşturarak sosyalleşme imkânı buluyor. Ancak çadırlarda altyapı yok, üst yapı yok, eğitim materyali yok; bu ortamda eğitim sağlamak çok zor. Yine de Gazze’deki öğretmenlerimiz ve gönüllüler, çocukların eğitimine katkı sunmaya çalışıyorlar. Çadırlarda tiyatro, resim ve boyama çalışmaları yaparak çocukların öğrendiklerini unutmamaları adına çeşitli dersler veriyorlar. Amaç, bu çocukların hakları olan eğitimden geri kalmamalarını sağlamaktır. Bu nesil, maalesef tam bir yılı kaybetmiş durumda ve korkarım ikinci yılını da kaybedecek.” diye konuştu.

“Gazze’de eğitim-öğretim faaliyetleri çadırlarda sürdürülmeye çalışılıyor”

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibi kuruluşların Müslüman topluluklarına bir fayda sağlamadığına dikkat çeken Coşkun sözlerini şöyle sürdürdü:

“israilin Gazze'yi bombalaması sonucunda yaklaşık 12 bin 500 öğrenci şehit olmuş, 750’den fazla öğretmen katledilmiş, 115 akademisyen hayatını kaybetmiş ve yaklaşık 567 okul bombalanmış durumda. Dolayısıyla Gazze’de eğitim-öğretim faaliyetleri çadırlarda sürdürülmeye çalışılıyor. Şehit sayısı Gazze'de 45 bine ulaştı ve bu ölenlerin çoğu çocuklar ve kadınlardan oluşuyor. Eğitim hakkından bahsediyoruz ama diğer tarafta bombalar altında barınma, su, sağlık gibi temel ihtiyaçları dahi karşılayamıyorlar. Tüm bu sorunlarla mücadele ederken eğitim hakkı da en temel haklardan biri olarak göz ardı edilmemeli. Filistinli kardeşlerimiz, çocuklarının geleceğini inşa etmek istiyor; bunun için eğitim-öğretimin mutlaka devam etmesi gerekir. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve diğer kuruluşlar, insani değerlere ne kadar kıymet verdiklerini iddia ediyor ama Gazze, bunun bir hikayeden ibaret olduğunu gösterdi. Bu kuruluşlar Müslüman topluluklarına bir fayda sağlamıyor. Eğitim-öğretimden mahrum kalan çocukların yanlış yollara yöneleceğini, silahlı örgütlere katılacağını, ileride daha farklı psikolojik sorunlar yaşayacaklarını hepimiz biliyoruz. Bu tür şeylerin olmaması için bir an önce bu kardeşlerimize gereken yardımların yapılması gerekiyor.”

“Yaklaşık 58 bin çocuk birinci sınıfa başlayamadı”

Gazze’deki çocukların da eğitim hakkının olduğuna işaret eden Coşkun, “Bizim çocuklarımız nasıl ki eğitim hakkını kullanarak okullara gidiyor, kendini geliştiriyor, sosyalleşiyor ve yeni şeyler öğreniyorsa, Gazzeli çocukların da bu hakkı mutlaka olmalıdır. Gazze'de yaklaşık 650 bin öğrenci var ve bu yıl yaklaşık 58 bin çocuk birinci sınıfa başlayamadı. Bu yüzden bir an önce bu sorunların giderilmesi ve normal hayatın devam edebileceği şekilde eğitim-öğretim haklarının sağlanması gerekir," şeklinde konuştu. (İLKHA)

İki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Batan göçmen teknesinde ölü sayısı 54'e yükseldi

"Küresel Direniş Günü"nde Peygamber Sevdalılarından çağrı: Zalime dur demenin vakti gelmedi mi

Ebu Ubeyde'den esir askerlerle ilgili açıklama: Açlığın nedeni biz değil israil ablukası

Hatay'da 3,9 büyüklüğünde deprem

Ukrayna Soçi'de petrol deposunu vurdu!

Siyonist ordudan itiraf: Askerler arasında Gazze intihar vakaları artıyor

Soykırımın baş destekçisi ABD İstanbul'da protesto edildi

Küçük uçak Avustralya ile Tazmanya arasında kayboldu

Rusya ve Çin donanmalarından Japon Denizi'nde ortak tatbikat

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç Mersin’de esnaf ve vatandaşlarla buluştu

Siirtli çocuklardan vicdanlara çağrı: Gazze'de artık çocuklar ölmesin

Malatya'dan Gazze'deki soykırıma tepki: Kadın, yaşlı ve çocuklar açlıktan ölürken dünya sessiz

Siyonist işgalcilerin saldırılarında 119 sivil daha katledildi

Siirt’te “Gazze Ölüyor, ayağa kalk!” çağrısıyla yaşanan soykırıma tepki gösterildi

Şırnak’ta örtü yangını havadan ve karadan müdahale ile söndürüldü

Yemen açıklarında tekne alabora oldu: 20 ölü

Mescid-i Aksa’ya yapılan baskınlara Dışişleri Bakanlığından kınama

Yetimler Vakfı Gaziantep Temsilciliği dualarla açıldı

UNICEF: Sudan'da çocuklar, açlık ve hastalık yüzünden risk altında

D-100 kara yolunda zincirleme kaza: 3 yaralı

Şırnak’ta örtü yangını

Tarıma yeni teşvik paketi

HÜDA PAR'ın düzenlediği "Son Kale Aile" panelinde "aile hakemliği" önerisi

Umut Kervanı Tarsus'ta yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı yaptı

Ukrayna: İstanbul görüşmelerinin devamı için hazırlık yapıyoruz

BM: Gazze'de açlık çeken kadın ve çocukların durumu kabul edilemez

Malatya'da aracın çarptığı yaya yaralandı

Brezilya: ABD'ye yanıt vermek için çalışma yürütüyoruz

Dr. Cansever Dokuz: Tarihte dinin olmadığı toplumlar vardır ama ailenin olmadığı toplum yoktur

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Batan göçmen teknesinde ölü sayısı 54'e yükseldi

"Küresel Direniş Günü"nde Peygamber Sevdalılarından çağrı: Zalime dur demenin vakti gelmedi mi

Ebu Ubeyde'den esir askerlerle ilgili açıklama: Açlığın nedeni biz değil israil ablukası

Hatay'da 3,9 büyüklüğünde deprem

Ukrayna Soçi'de petrol deposunu vurdu!

Siyonist ordudan itiraf: Askerler arasında Gazze intihar vakaları artıyor