• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Covid-19 yapay zeka ile tespit edilebilecek

EĞİTİM 9.03.2022 09:48:39 0
Covid-19 yapay zeka ile tespit edilebilecek

Covid-19 yapay zeka ile tespit edilebilecek

Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sertan Serte, üç boyutlu tomografi görüntüleri üzerinden COVID-19’un vücuttaki tutulum seviyesini belirleyen yapay zeka tabanlı algoritma çalışmasıyla “Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma Ödülleri 2022”de en iyi araştırmacı ödülünü aldı.

Özellikle tıp ve mühendislik alanlarında yayımladığı uluslararası hakemli dergileri ile ön plana çıkan Pencis International Journal tarafından verilen “Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma Ödülleri 2022”de en iyi araştırmacı ödülü alan Doç. Dr. Sertan Serte’nin “Deep learning for diagnosis of COVID-19 using 3D CT scans”, yüksek etki derecesine sahip Computers in Biology and Medicine” dergisinde de yayınlandı.
Günümüzde COVID-19 tanısı için kullanılan en yaygın yöntemler PCR ve antijen kitleri olsa da ileri aşamada hastalığın kesin teşhisi hastanın akciğer tomografileri üzerinden konuluyor. Üç boyutlu tomografiler, tomografi çeken cihaza göre değişse de yüzlerce karenin bir araya gelmesi ile oluşuyor. Dolayısıyla her hasta için her bir karenin tek tek, insan gözüyle analiz edilerek bir sonuca varılması oldukça uzun sürüyor. Ayrıca işin içine insan yorumu girdiğinde hata payı da yükseliyor.

Doç. Dr. Sertan Serte’nin geliştirdiği yapay zekâ tabanlı algoritma ise COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2’nin vücutta oluşturduğu etkileri çok daha kısa bir sürede yüksek doğrulukta ortaya koyuyor.

“Çalışmalarımın uluslararası düzeyde dikkat çekmesi ve Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma Ödülleri 2022’de en iyi araştırmacı ödülü almak büyük bir gurur.”
Geliştirdiği, COVID-19’un vücuttaki tutulum seviyesini belirleyen yapay zeka tabanlı algoritma ile Pencis International Journal tarafından verilen “Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma Ödülleri 2022”de en iyi araştırmacı ödülü alan Sertan Serte, yapay zeka tabanlı uygulamaların pek çok alanda olduğu gibi sağlık alanında gelişmeye devam ettiğini vurguladı. COVID-19’un kesin teşhisi ve hastalığın vücudun hangi bölgelerinde tutulum gösterdiğinin saptanmasını sağlayan çalışması ile dikkat çeken Serte, “Yapay zeka destekli uygulamalar ve yenilikçi teknolojilerin gelişimi Yakın Doğu Üniversitesi’nin en önemli öncelikleri arasında yer alıyor. Çalışmalarımın uluslararası düzeyde dikkat çekmesi ve Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma Ödülleri 2022’de en iyi araştırmacı ödülü almak büyük bir gurur” ifadelerini kullandı.

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

BM: Esad rejiminin çöküşünden bu yana 1,4 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

Çocuklar tatil gününde hayvanat bahçesine akın etti

Yeni Zelanda'da şiddetli yağış ve rüzgarlar nedeniyle OHAL ilan edildi

Diyarbakır'da fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi

Diyarbakır'da şiddetli rüzgâr çatının uçmasına yol açtı

HAKSİAD'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Gazze'de can kaybı 52 bin 418'e yükseldi

Düzce’de servis minibüsü kaza yaptı: 8 işçi yaralandı

Mısır'da kamyonet devrildi: 7 ölü 9 yaralı

Şanlıurfa'da sağanak yağış etkili oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ