• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,89% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4035,43% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba: Pamuk üreticiliğini artırmak zorundayız

EKONOMİ 1.05.2025 11:35:45 0
Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba: Pamuk üreticiliğini artırmak zorundayız

Türkiye'nin pamuk ihtiyacının büyük bölümünün ithalatla karşılandığını belirten Çukobirlik Batman Şube Başkanı Erkan Kağba, Batman'daki verimli toprakların pamuk üretimiyle değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Pamuk üretiminde verimlilikte Türkiye birincisi olan Batman'ın potansiyeline dikkat çeken Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba, mısır yerine pamuk ekilmesi gerektiğini, Batman'da pamuk üretiminin artırılması gerektiğini söyledi.

Kent genelinde 10 bin dekarlık pamuk ekimi yapıldığını aktaran Kağba, Türkiye'nin yıllık 3 milyon dekar pamuk tükettiğini ancak yalnızca 1 milyon dekar üretim gerçekleştirdiğini ifade etti.

Çiftçilere mısır yerine pamuk ekmeleri çağrısında bulunan Kağba, pamuk üretiminin hem ekonomik kazanç hem de tekstil sanayisi için stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

Devlet desteklerinin artırılması durumunda pamuk üreticiliğinin yaygınlaşabileceğini belirten Kağba, Batman'ın bu alanda ciddi potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Erkan Kağba

"Hem verimde hem de lif değerinde iyi bir yerdeyiz"

Batman merkez, Kozluk ve Beşiri ilçelerinde toplam 10 bin dekarın üzerinde pamuk ekildiğini belirten Kağba, "Ortalama olarak 165 çiftçimizin katılımıyla pamuk ekimini gerçekleştirmekteyiz. Batman'da geçtiğimiz yıl biz Türkiye genelinde dekar başına verimlilikte ve ürünün lif değerinde oldukça iyi bir yerdeydik, birinci sıradaydık." dedi.

"Pamuk üretimine ihtiyacımız var"

Pamuk üretiminin ülke için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Kağba, "Pamuk üretimine ihtiyacımız var. Türkiye'de 3 milyon dekar bir pamuk tüketimi söz konusuyken bizim üretimimiz ise bir milyon dekar. Bizim Türkiye'de pamuk üretimini artıracak faaliyet ve çalışmalarda bulunmamız gerekiyor. Biz pamuğun yaklaşık 2 milyon tonu dışardan ithalattan alıyoruz." diye konuştu.

"Destekler artarsa çiftçi sayısı da artacaktır"

Pamuk üretiminin zor olmadığını dile getiren Kağba, çiftçilerin yeterli destekle üretimi artırabileceğine dikkat çekti.

Kağba, şöyle devam etti:

"Pamuk üreticiliği zor bir meslek değil. Geçmişte ihtiyacımızı karşılayabilecek üretimi gerçekleştirdik. 2 ay önce İzmir'de gerçekleşen ulusal pamuk konseyi çalıştayında dekar başına bin 98 TL pamuk desteklemesi açıklandı. Ortalama bir dekarda 500 kilogram üstü hasat beklenerek açıklandı. Çoğu ekim alanımızda 500 dekarın üzerinde bir ekim gerçekleştiriyoruz. Tohuma bağlı olarak bazen çalışmalarımız değişkenlik gösterebiliyor. 650-700 kilo aldığımız yerler var. Tonaj bakımından desteklemelerin artması çiftçilerimiz için iyi olacaktır. Bu sayede çiftçi sayısı da artacaktır."

"Pamuk ihtiyacımız olan bir ürün"

"Ülkemizde tekstilin ayakta durabilmesi için pamuk üreticiliği çok önem arz ediyor." diyen Kağba, "Pamuk sadece tekstil ürünü de değil. Pamuk; gıdada, kozmetikte, tekstilde ihtiyacımız olan bir üründür. Organik pamuğun gelişimi için de adım atıyoruz. Batman'da pamuğu 10 bin dekardan 40-50 bin dekara çıkarmamız lazım. Nedeni ise buradaki bütün tekstili destekleyecek bir çalışma içindir. Ancak her nedense çiftçimiz mısır ekiyor." ifadelerini kullandı.

Batman'da yaklaşık 70 bin dekarda mısır ekimi yapıldığını belirten Kağba, mısır tarımının yoğun gübre ve ilaç kullanımı ile birlikte "vahşi sulama"ya yol açtığını ve bu durumun hem çevreye hem insan sağlığına zarar verdiğini vurguladı.

"Pamuk üreticiliğini artırmalıyız"

Kağba, "Mısır dediğimiz zaman aklımıza vahşi sulama geliyor. Toprak minarelinin kaybolması geliyor. Yoğun bir gübre, ilaç kullanımı geliyor. Bunlar insan sağlığı için de zararlı. Bizim pamuk üreticiliğini artırmamız lazım. 70 bin dekar mısır ekimi yapılan bir yerde ortalama 210 bin dekarlık bir sulu arazi elde etme durumu söz konusudur. Eğer ki Batman'da pamuk üreticiliğini 50 bin, 60 bin, 100 bin dekara çıkaracak olursak, Batman'da iplik fabrikalarının kuruluşuna ön ayak olmuş oluruz. Bu da tekstilde ilerlememize neden olur. Bu istihdama da bir katkıdır. Vahşi sulamanın getirdiği bütün kayıplar hepimiz için zarar." diye konuştu.

"Pamuk oldukça kârlı bir ürün"

Çiftçilere pamuk ekimine yönelmeleri çağrısında bulunan Kağba, "Çiftçilerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Ürünlerine denk kazanç elde edebilecekleri pamuğa yönelmelerini istiyorum. Pamuk oldukça kârlı bir ürün. Mısırda kazanılan para pamukta da kazanılıyor. Pamuk üreticiliğini artırmamız için bölgesel olarak pamuk tohumuna, biraz daha desteklemeye ihtiyacımız var. Pamuk bizim geleceğimiz. Doğru tarımı doğru yerde uygulamamız gerekiyor. Topraklarımız oldukça verimli." ifadelerini kullandı.

Sehbetullah Işık

Üretici Sehbetullah Işık da pamuk ekiminin zevkli ve verimli olduğunu belirterek, desteklerin artırılmasını istedi.

"Destekler az"

Işık, son yıllarda yeniden pamuk ekimine döndüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Batman'da 3-4 yıldır pamuk ekiyorum. Yaklaşık 10 gün önce pamuk ekimini yaptık. Allah'a çok şükür yavaş yavaş çıkıyor. Tohum değişikliği için de bazı denemelerimiz oluyor. Devlet bize az destek veriyor. İyi bir fiyat verilsin. Pamuk güzel ve zevkli bir iştir. Birkaç sene mısır ektim, sonrasında tekrar pamuğa döndüm. İnşallah güzel bir verim alacağız. Verimlerde fena değil." (İLKHA)

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Malatya'da sağanak yağış nedeniyle caddeler su birikintileri ile doldu

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

MTB Başkanı Özcan: Zirai don felaketi nedeniyle kayısı üretimi büyük zarar gördü

RTÜK’ten Sultan 2. Abdülhamid’e yönelik ifadelere inceleme

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ