• BIST 100

    16254,81%-2,38
  • DOLAR

    43,50% 0,02
  • EURO

    51,61% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6470,70% -4,66
  • Ç. ALTIN

    11627,67% 0,00

Cuma Hutbesi: Hata yapanların en hayırlısı, hatasına tövbe edendir

27 Aralık 2024, Cuma 13:36
27 Aralık 2024, Cuma 13:36
Cuma Hutbesi: Hata yapanların en hayırlısı, hatasına tövbe edendir
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan bu haftaki hutbenin konusu, tövbenin önemi olarak belirlendi.

"Allah katında makbul olan tövbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra da çok geçmeden tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hikmet sahibidir." Ayetiyle başlanan haftalık hutbenin tamamı şöyle:

"Bir miladi yılın daha arefesindeyiz. Bu sene yeni miladi yıl bereketiyle geliyor. Yılın ilk günü; aynı zamanda rahmet ve mağfiret iklimi üç ayların da ilk günü. Önümüzdeki perşembe akşamı ise Regâib Gecesi'ni idrak edeceğiz inşallah. Bizleri bu günlere bir kez daha ulaştıran Yüce Rabbimize sonsuz hamd ve sena, O’nun rahmet elçisi Hazreti Muhammed Mustafa’ya salât ve selam olsun. Receb ayımız ve Regâib Gecemiz şimdiden mübarek olsun.

Aziz Müminler!

Ömür sermayemiz hızla tükeniyor. Geçen her dakika, bizi biraz daha ölüme yaklaştırıyor. Hal böyleyken, zaman zaman kulluk ahdimizi unutuyor; Rabbimize, ailemize, çevremize ve insanlığa karşı sorumluluklarımızı ihmal ediyoruz. Bazen de hesap gününü göz ardı ediyor; hatalar ve yanlışlar ile gönül dünyamızı kirletiyoruz. Oysaki Yüce Rabbimiz, her ânın kıymetini bilmeyi, geçmişimizi muhasebe etmeyi, geleceğimizi ise iyilik ve hayır üzere planlamayı bizlere tavsiye etmektedir. 'Ey iman edenler! Allah’a itaatsizlikten sakının. Herkes yarın için ne hazırladığına baksın!' buyurarak, iman, ibadetler ve güzel ahlakla ebedi âleme hazırlanmayı, hata ve günahlarımıza tövbe etmeyi bizlere emretmektedir.  

Kıymetli Müslümanlar!

Yüce Rabbimizin kullarına bahşettiği nimetlerden biri de tövbedir. Tövbe, insanlık tarihiyle başlayan bir ibadettir. Hz. Âdem’den itibaren bütün peygamberler, hem kendileri tövbe etmiş hem de ümmetlerini Allah’a tövbe etmeye çağırmışlardır. Tövbe, pişmanlıktır; öze ve fıtrata dönüştür. Kulun Rabbine yönelmesi, O’ndan bağışlanma dilemesidir. Cenâb-ı Hak, وَتُوبُٓوا اِلَى اللّٰهِ جَم۪يعاً اَيُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ 'Ey iman edenler! Hepiniz Allah’a tövbe edin, umulur ki kurtuluşa erersiniz.' ayet-i kerimesiyle bizleri tövbeye davet etmektedir. Öyleyse geliniz, mübarek üç ayların iklimine girerken bu günleri tövbe ve istiğfarla geçirelim. Bir daha aynı hatalara düşmemeye azmedelim.

Değerli Müminler!

Yüce dinimiz İslam’ın emrettiği kulluk vazifelerimizi aksattıysak Rabbimize tövbe edelim. Vaktinde eda edemediğimiz ibadetlerimiz olduysa bir an önce tamamlayalım. وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتّٰى يَأْتِيَكَ الْيَق۪ينُ 'Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine ibadet et.' uyarısını asla unutmayalım.

Söz ve davranışlarımızla ailemizi incittiysek; tertemiz fıtratla yaratılan çocuklarımızı kötülerin insafına terk ettiysek; ‘öf!’ bile demenin yasak olduğu anne babamıza saygısızlık yaptıysak Allah’tan bağışlanma dileyelim.

Gıybet, dedikodu ve hakaret gibi kötülüklerle dillerimizi kirlettiysek; kibir, gurur ve haset gibi fenalıklarla kalplerimizi kararttıysak; alkol, kumar, faiz, kul ve kamu hakkı gibi haramları kursağımızdan geçirdiysek; rüşvet, stokçuluk ve karaborsacılık gibi günahlarla haksız kazanç sağladıysak hiç vakit kaybetmeden tövbe edelim.

İster gerçek hayatta, isterse sanal ortamda mahremiyet sınırlarını ihlal ettiysek; yalan ve iftiralar ile insanların onur ve haysiyetine dil uzattıysak hiç beklemeden Rabbimizden af dileyelim.

Akrabalarımızla sılâ-i rahmi kopardıysak; komşularımıza rahatsızlık verdiysek; yetimlerin ve öksüzlerin hakkına girdiysek; trafikte, iş yerinde, çarşı ve pazarda kötü söz ve kaba güç kullandıysak hemen tövbe edelim.

Hâsılı, üzerimizde hakkı olan herkese haklarını iade edelim, hak sahipleriyle mutlaka helalleşelim ve Allah’tan içtenlikle bağışlanma dileyelim.

Aziz Müslümanlar!

Günahımız ne kadar çok olursa olsun Rabbimizin rahmeti bütün kâinatı kuşatmıştır. O’nun tövbe kapısı ardına kadar açıktır. Allah Resûlü (s.a.s) bir hadislerinde, 'Âdemoğullarının hepsi hata yapar; hata yapanların en hayırlısı ise hatasına tövbe edendir.' buyurmaktadır. Öyleyse ağızların mühürlenip, ellerin, ayakların ve derilerin yaptıklarını anlatacağı mahşer gününden önce yapıp ettiklerimizin muhasebesini yapalım. Hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekelim. İşlediğimiz bütün hata ve günahlar için Rabbimizden af ve mağfiret dileyelim. Unutmayalım ki, can boğaza geldikten sonra yapılan tövbenin Allah katında hiçbir kıymeti yoktur.

Hutbemi, Nisâ sûresinde yer alan şu ayetin mealiyle bitiriyorum. 'Allah katında makbul olan tövbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra da çok geçmeden tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hikmet sahibidir.'" (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Mardin’de ev yangını: Evli çift hayatını kaybetti

İran'dan Washington'a sert uyarı: "Saldırı olursa karşılık hesap dışı olur"

İran, ABD ile olası görüşmelerin ayrıntılarını ve genel hatlarını gözden geçirdiğini açıkladı

Milletvekili Ramanlı'dan Berat Kandili mesajı

Yaban hayvanları için doğaya yem desteği

Mısır Sağlık Bakanlığı: Gazze'deki yaralılara tıbbi hizmet sunmak için 12 bin doktor ve 300 ambulans hazırlandı

Umut Kervanı’ndan Berat Kandili'nde ihtiyaç sahiplerine erzak desteği

Okullarda ikinci dönem heyecanı başladı

Batman, Genel Tarım Sayımı'nda Türkiye birincisi oldu

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu ilk toplantısını yaptı

Eğitim-öğretim yılı ikinci dönem tedbirler toplantısı gerçekleştirildi

Meteoroloji’den kuvvetli yağış uyarısı

Gaziantep'te trafik güvenliği için 10 bin reflektör dağıtılacak

Refah Sınır Kapısından yapılacak ilk geçişler için hazırlıklar sürüyor

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin'den Berat Kandili mesajı

Veri Analizi Okulu’nun 2. dönemi 4 Şubat’ta başlıyor

Molla Remzi Uçar: Beraat Gecesi tövbe ve dua ile değerlendirilmeli

Bursa’da okul çevrelerinde trafik denetimi

Malatya'da "büyükler baştâcı" olmaya devam ediyor

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer’den Berat Gecesi mesajı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz: Beraat Kandili mazlumların kurtuluşuna vesile olsun

Uzman Doktor Kadandır: Soğuk havalar hastalıkları artırıyor

Şanlıurfa’da 3 Şubat’ta birçok ilçede planlı elektrik kesintisi

Şanlıurfa’da iki hükümlü yakalandı

Siirt’te hız denetimleri sıkılaştı: Günde ortalama 40 sürücüye ceza

New York'ta soğuklar nedeniyle 14 kişi öldü

Uzmanlardan Uyarı: Soğuk Havalarda Hastalık Riski Artıyor

Pakistan'da sivillere yönelik saldırı sonrası düzenlenen operasyonlarda 145 militan öldürüldü

BATSO Başkanı Demir’den Berat Kandili Mesajı

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Berat Kandili mesajı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de ev yangını: Evli çift hayatını kaybetti

İran'dan Washington'a sert uyarı: "Saldırı olursa karşılık hesap dışı olur"

İran, ABD ile olası görüşmelerin ayrıntılarını ve genel hatlarını gözden geçirdiğini açıkladı

Milletvekili Ramanlı'dan Berat Kandili mesajı

Yaban hayvanları için doğaya yem desteği

Mısır Sağlık Bakanlığı: Gazze'deki yaralılara tıbbi hizmet sunmak için 12 bin doktor ve 300 ambulans hazırlandı

Umut Kervanı’ndan Berat Kandili'nde ihtiyaç sahiplerine erzak desteği