• BIST 100

    17106,95%-0,04
  • DOLAR

    43,74% 0,22
  • EURO

    51,88% -0,10
  • GRAM ALTIN

    7005,55% 1,56
  • Ç. ALTIN

    11731,12% 0,00

Cumhurbaşkanı’nın bahsettiği ’moringa’ böyle üretiliyor

13 Kasım 2022, Pazar 10:20
13 Kasım 2022, Pazar 10:20
Cumhurbaşkanı’nın bahsettiği ’moringa’ böyle üretiliyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Cumhurbaşkanı’nın bahsettiği ’moringa’ böyle üretiliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gaziantep’teki kadınlarla buluşmasında bahsettiği ’moringa’nın üretim aşamaları kadınlar tarafından özenle topraktan pazara sistemiyle üretiliyor. Kadınlar ürettikleri moringa ürünlerini ise Cumhurbaşkanı’na hediye edecek.
Gaziantep’te kadın kooperatifi tarafından üretilen ve anavatanı Hindistan olan moringa bitkisinin üretimi bin bir özenle gerçekleşiyor. Hasattan pazara kadar özenle üretilen moringa ürünleri Türkiye’nin her tarafına gönderiliyor. Moringa Proje Koordinatörü Aysel Eskici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın moringayla ilgilenmesinin kendilerini gururlandırdığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı’na hediye edilmek için hazırlanan moringa ürünleri hakkında bilgiler paylaştı.
Gaziantep Tarım ve Orman Müdürlüğünün, anavatanı Hindistan olan ve faydası saymakla bitmeyen “Moringa Oleifera” bitkisini Türkiye’ye kazandırmak için başlattığı proje çerçevesinde güçlerini birleştiren kadınlar, Nurdağı ilçesinde kurdukları Moringa Antep Girişimci Kadınlar Üretim ve Kalkınma Kooperatifi’nde müthiş bir girişimcilik hikayesine imza atıyor. Moringanın ana vatanı Hindistan’dan getirdikleri fidelerini 25 dekarlık arazisi üzerinde yetiştiren kadınlar, hasat ettikleri moringa yapraklarını moringa evinde işleyerek hiçbir katkı maddesi kullanmadan çay, şampuan, pişik kremi, el dezenfektanı, sabun üretiyor. Ürettikleri ürünleri 'Moringantep' markasıyla internet siteleri üzerinden pazarlayan kadınlar, ürünleri kargo yoluyla Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiyor.

'Topraktan pazara sistemi uyguluyoruz”
Topraktan pazara sistemi uyguladıklarını belirten Moringa Proje Koordinatörü Aysel Eskici, “Burada moringa hasadı gerçekleştiriyoruz. Burası Türkiye’nin ilk üretim sahasıdır. Yürüttüğümüz projeyle şu anda moringalarımızın hasadını yapıyoruz. Bizim ülkemiz tarım alanında muazzam bir coğrafyaya sahiptir. Şu anda 25 dekarlık bir alanda yetiştiricilik yapıyoruz. Tamamıyla organik tarım üretim ilkeleri, AB ilkeleri şu anda mevcuttur. Biz burada topraktan pazara sistemi uyguluyoruz. Moringa işletmesi kurduk. Bir kadın kooperatifi kurarak başladık. Bu kadınlarımızla moringanın birçok ürününü işliyoruz. Gıda ürünleri, dermokozmetik, ilaç sektörü var. Bunların hepsinin ar-ge çalışmalarını yapıyoruz” dedi.

'Kadınlarımıza iş kapısı açılıyor'
Kadınlara iş kapısı açtıklarını belirten Eskici, “Bu işten yaklaşık 30-40 kadına istihdam sağlıyoruz. Bir moringa bitkisinden 40 ila 60 gram arasında kuru yaprak elde ediliyor” şeklinde konuştu.

“Cumhurbaşkanımıza bizzat sunmak istiyoruz”
Cumhurbaşkanını ziyaret ederek kendisi için hazırlanan moringa ürünlerini sunmak istediklerini belirten Eskici, “Cumhurbaşkanımızın geçen gün Gaziantep ziyaretinde moringanın öne çıkması ve projeden bahsetmesinden gurur duydum. Daha önce Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan moringayı fark etmişti şimdi de Cumhurbaşkanımızın bunu fark etmesi devlet kaynaklarının emin ellerde olduğunu gösteriyor. Ürettiğimiz moringa ürünlerini Cumhurbaşkanımıza göndereceğimizi açıklamıştık. Ama biz bu ürünleri bizzat Cumhurbaşkanımızı ziyaret ederek teslim etmek istiyoruz. Bizi kabul ederse çok mutlu oluruz” diye konuştu.
[gallery ids=',59240,59241,59242,59243,59244']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

RAMAZAN’A ÖZEL 30 GÜNLÜK HADİS PROGRAMI

TAB Başkanı Ali Demir: Koloni sayısı azaldı, bal üretimi arttı

Filistinli şehidin kardeşi Hamed: Tek oturuşta Kur'an hatmetti ve sonunda şehid oldu

Yeşilay Adana Şube Başkanı Dr. Yıldırım: Ramazan bağımlılıklardan uzaklaşmak için fırsattır

Bakan Ersoy, Batman'da 3 kütüphanenin toplu açılışını gerçekleştirdi

2025 Aile Yılı Kısa Film Yarışması’nda kazananlar belli oldu

On binlerce Filistinli Şaban ayının son cumasını Mescidi Aksa’da eda etti

OSTİMTECH 6'ncı Kariyer Fuarı yapıldı

HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Suiçer: Elazığ’ı TBMM’de gündeme taşıyoruz

Minik yürekler Kur'an-ı Kerim'le buluştu

Bakan Yumaklı'dan sağanak yağışın etkili olduğu kentlere ilişkin açıklama

Mersin’de beklenen yağışlar nedeniyle AFAD merkezi aktif hâle getirildi

Türkiye’nin dört bir yanında 6 Şubat depremlerinin 3. yılında onlarca etkinlik yapıldı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Zehir satıcılarına karşı topyekûn mücadele etmek zorundayız

Bakan Tekin, Salim Düzgit İlkokulu ve Ortaokulunun açılışını yaptı

Yeşil Vatan etkinliklerinde Şubat teması: Sürdürülebilirlik

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda basına destek kararları alındı

İşgal rejimi Gazze’de yıkımlarını sürdürüyor

Hizmet ihracatı 2025’te 122,6 milyar dolara ulaştı

İran: ABD ile müzakereler aşırı taleplerden uzak ve gerçekçi olmalı

Mersin’de ters yönde ilerleyen sürücüye 12 bin TL ceza

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Balkanlar’a Ramazan yardımı

Öğrenciler engelliler için tekerlekli sandalyeleri ücretsiz onarıyor

Bakan Tekin'den İstanbul ve İzmir belediyelerinin 6 yıl geciken okul taahhüdüne tepki

Ramazanda hurma alırken boykota dikkat

Kar hayatı olumsuz etkiledi

Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Aktan: Ramazan'ı son fırsat bilinciyle idrak edelim

Siirt’te baba-oğul tartışması silahlı olayla sonuçlandı

Van’da hatimle teravih namazı kılınacak camiler belli oldu

Mersin’de “Şehitleri Anma Gecesi” düzenlenecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


RAMAZAN’A ÖZEL 30 GÜNLÜK HADİS PROGRAMI

TAB Başkanı Ali Demir: Koloni sayısı azaldı, bal üretimi arttı

Filistinli şehidin kardeşi Hamed: Tek oturuşta Kur'an hatmetti ve sonunda şehid oldu

Yeşilay Adana Şube Başkanı Dr. Yıldırım: Ramazan bağımlılıklardan uzaklaşmak için fırsattır

Bakan Ersoy, Batman'da 3 kütüphanenin toplu açılışını gerçekleştirdi

2025 Aile Yılı Kısa Film Yarışması’nda kazananlar belli oldu

On binlerce Filistinli Şaban ayının son cumasını Mescidi Aksa’da eda etti