• BIST 100

    10751,87%0,08
  • DOLAR

    40,66% 0,05
  • EURO

    47,03% 1,15
  • GRAM ALTIN

    4370,96% 1,67
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Dahiliye Uzmanı Dr. Akın: İftar ve sahur arasında yeterli miktarda su içmek çok önemlidir

27 Şubat 2025, Perşembe 04:39
27 Şubat 2025, Perşembe 04:39
Dahiliye Uzmanı Dr. Akın: İftar ve sahur arasında yeterli miktarda su içmek çok önemlidir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dahiliye Uzmanı Dr. Ali Akın, Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlara uyarılarda bulunarak özellikle kronik hastalıkları olan kişilerin sağlıklarını riske atmaması gerektiğini belirtti.

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Dahiliye Uzmanı Dr. Ali Akın, Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında önemli bilgiler paylaştı.

11 ayın sultanı Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlara uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Ali Akın, özellikle kronik hastalıkları olan vatandaşların, sağlığını riske atmaması gerektiğini vurguladı.

"Lifli gıdalar tüketmek sindirimi kolaylaştırır ve tokluk hissini artırır"

Akın, şu tavsiyelerde bulundu:

“Oruç süresince vücut susuz kalabilir. Bu yüzden iftar ve sahur arasında yeterli miktarda su içmek çok önemlidir. Özellikle böbrek hastaları, su kaybına karşı dikkatli olmalıdır. İftar ve sahurda ağır, yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınmanız gerekmektedir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek, kan şekerinin düzenli olmasına yardımcı olur. Lifli gıdalar tüketmek sindirimi kolaylaştırır ve tokluk hissini artırır. Diyabetli hastalarımız oruç sırasında kan şekerini düzenli olarak ölçmelidir. Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü yani şekerin 70 altı olması) belirtileri hissedilirse (baş dönmesi, terleme, halsizlik), hemen oruç bozulmalıdır. Hiperglisemi yani kan şekerinin 300 üstü olması durumunda dikkatli olunmalı ve ciddi şeker yüksekliği belirtileri ağız kuruluğu terleme halsizlik varsa sağlık kuruluna başvurulmalıdır. İftarda aşırı tatlı veya karbonhidrat tüketmek, kan şekerinin aniden yükselmesine neden olabilir. Ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, halsizlik gibi belirtiler görülürse dikkat edilmelidir. Diyabet hastaları, su kaybına karşı daha hassastır. Yeterli su tüketilmezse böbrek problemleri yaşanabilir.”

"Diyabet hastalarının kan şekeri seviyesini düzenli olarak ölçmesi önemlidir"

Akın, “Tip 1 Diyabet hastaları vücut hiç insülin üretemediği için oruç tutmalarını genellikle önermiyoruz bu hastalarda İnsülin kullanımı gerektiğinden hipoglisemi riski çok yüksektir. Tip 2 diyabet hastalarımız kan şekerleri normal seyrediyorsa doktor kontrolünde ve uygun beslenme düzeniyle oruç tutabilir. Ancak, insülin kullananlar veya diyabeti kontrolsüz olanlar için oruç riskli olabilir. Diyabet hastalarının kan şekeri seviyesini düzenli olarak ölçmesi önemlidir. Kronik hastalığı olan hastalar için Ramazan ayında oruç tutmak riskli olabilir. Eğer oruç tutuyorsanız, sahurda ve iftarda dengeli beslenmeli, kan şekerinizi tansiyonunuzu düzenli ölçmeli ve dikkat etmelisiniz. Eğer ciddi bir sorun yaşarsanız doktorunuza danışmadan oruç tutmamalısınız.” dedi. (İLKHA)

Otizmli çocuklar yeteneklerini sergiliyor

Mardin’de iki kanatlı badem şekli hayret uyandırdı

Rusya'nın Kiev saldırısında ölü sayısı 31'e yükseldi

Bursa'da orman yangını kontrol altına alındı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Bitirilemeyen altyapı çalışmaları Batman esnafını canından bezdirdi

Şantiyede işçiler arasında silahlı kavga: 2'si ağır 7 yaralı

Konyalı miniklerden Gazze'ye anlamlı destek

BAŞKAN ŞANSİ'DEN 500 KİŞİYE İSTİHDAM MÜJDESİ

Gazze'de şehit sayısı 60 bin 332'ye yükseldi

Belarus lideri Lukaşenko Moskova’ya gidiyor

Dşişleri Bakanı Fidan, Suudi mevkidaşı ile görüştü

Ensarullah Hareketi: siyonist rejimin ablukası daha da sıkılaştırılacak

Prof. Dr. Nevzat Tarhan'dan üniversite adaylarına önemli tavsiyeler!

Batman Valisi Canalp'ten kaçak yapı yıkımlarına ilişkin açıklama

ABD'de sel riski nedeniyle OHAL ilan edildi

Belediye Başkanı Geçit: Kırsal kesim güçlenirse şehir de güçlenir

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İstanbul’da Kudüs ve Filistin Davasını Destekleme Kampı’nı ziyaret etti

Almanya, Ukrayna'ya Patriot teslim edecek

Mescid-i Aksa’da 40 bin kişi Cuma namazı kıldı

Malatya'da traktör devrildi: 1ölü

Rusya'dan "THY bagajı" açıklaması

Ambulans içinde doğum yapan kadın ve bebeğinin durumu iyi

Kanserle mücadele eden 4 çocuk babası Nas yardım bekliyor

Elazığ'da maden ocağında göçük: 1 işçi hâlâ enkaz altında

Batman Valisi Canalp: Uyuşturucuyla mücadele sadece devletin değil, hepimizin görevidir

Sosyal medya üzerinden dolandırıcılık yapan şahıslara operasyon: 5 tutuklama

Şanlıurfa’da seyir halindeyken alev alan tır kullanılamaz hale geldi

Tekirdağ'da orman yangını

2025 YKS tercih süreci başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Otizmli çocuklar yeteneklerini sergiliyor

Mardin’de iki kanatlı badem şekli hayret uyandırdı

Rusya'nın Kiev saldırısında ölü sayısı 31'e yükseldi

Bursa'da orman yangını kontrol altına alındı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Bitirilemeyen altyapı çalışmaları Batman esnafını canından bezdirdi

Şantiyede işçiler arasında silahlı kavga: 2'si ağır 7 yaralı