• BIST 100

    14187,09%-0,77
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,39% 0,36
  • GRAM ALTIN

    5938,97% 0,52
  • Ç. ALTIN

    9522,21% -0,18

Dâhiliye Uzmanı Şahan, yaz aylarında artan hastalıklar ve alınacak önlemeleri anlattı

30 Temmuz 2025, Çarşamba 15:23
30 Temmuz 2025, Çarşamba 15:23
Dâhiliye Uzmanı Şahan, yaz aylarında artan hastalıklar ve alınacak önlemeleri anlattı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yaz aylarında artan hastalıklar ve alınması gereken önlemlerle ilgili konuşan Dâhiliye Uzmanı Dr. Abdulkadir Geylani Şahan, gıdalardan oluşabilecek zehirlenmelere dikkat çekerek, sıvı alımının arttırılması ve gıdaların bekletilmeden tüketilmesi gerektiği

Her mevsimde ayrı ayrı görülebilen hastalıkların yanı sıra mevsim geçişlerinde ve yaz aylarında ortaya çıkan hastalıklar, kimi zaman ciddi anlamda olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.

Özellikle temmuz ayında mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, serinlemek isteyen insanları farklı arayışlara sevk ederken, yapılan kimi uygulamalar veya dikkat edilmeyen bazı hususlar çeşitli hastalıklara sebebiyet vermekte ve bu durum ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

Yaz aylarında sıcak seyreden havalardan kaynaklı yaşanan hastalıklar, gıda zehirlenmeleri, güneş çarpmaları gibi olumsuzluklara ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Dâhiliye Uzmanı Dr. Abdulkadir Geylani Şahan, önemli uyarılarda bulundu.

Klimalara ve su soğutmalı sistemlere dikkat

Yaz aylarında hava koşullarının değişmesine bağlı hastalıklar görülebildiğini belirten Şahan, "Ortamın çok sıcak olmasına bağlı sıvı kayıpları, gıdaların çabuk bozulması ve içeriğindeki mikroorganizmaların artışına bağlı hastalıklar, zehirlenme gibi hastalıklar sık görülür. Özellikle organik artıkların ve diğer kokuşmaların hızlanmasına bağlı hastalıklarla birlikte klima ve klima içerisindeki durumların insanlarla çok sık ve fazla temas sonrası oluşan ek hastalıklar var. Klimaların filtrelerinden kaynaklanan hastalıklar, su soğutmalı sistemlerin oluşturduğu risklerden kaynaklı hastalıklar var. Bunların hepsi yaz aylarında sıklıkla görülen hastalıklardır." dedi.

"Gıdalar uzun süre bekletilmemeli, yaşanan sıvı kayıpları giderilmeli"

Şahan, "Bununla ilgili esas mesele, aslında yaşam biçimini daha dengeli ve ortamın değişikliklerine göre daha kontrollü bir şekilde sağlamaktır. Klimayı çok fazla soğutmak doğru değildir. Olabildiğince insan yaşamını devam ettirecek şekilde, çok soğuk olmayacak şekilde ayarlanması, filtrelerinin değiştirilmesi, temizlenmesi, zamanı geldiğinde yıkamak gerekir. Bununla birlikte organik ürünlerin bekletilmemesi, kesilen karpuz ve kavun dahi olsa ve buzdolabında bile olsa 2 günü aşmayacak şekilde beklemesini önlemek gerekir. Yaptığınız yemeğin içinde ya da varsa besleyici gıdalarda mikroorganizmaların üremesini engellemek için günlük tüketilecek şekilde yemekleri hazırlamak önemli. Sıvı kaybını karşılamak üzere sıvı alımı bununla beraber elektronik kayıplarını engellemek için yine elektroniklerin alımı daha çok maden suyu ve benzeri şeylerle bir şekilde bu hastalıkların önüne geçebiliriz." diye konuştu.

Hangi saatlerde dışarı çıkılmalı, gıda alımında nelere dikkat edilmeli?

Dondurma gibi soğuk ürünlerin sıklıkla tüketilmesinin özellikle çocuklarda olumsuz sonuçlarının olabileceğine dikkati çeken Şahan, "Sıklıkla yine soğuk temasını artırmak için dondurmanın çok fazla yenmesi, bunlarla ilgili içeriğinde sıhhi olmayan şartlara dikkat edilmeden gıdaların alınması, sıvı yapılırken içinde insan sağlığına zararlı bazı şeker şurubu, glikoz şurubu gibi maddelerin katılması, sentetik tatlandırıcılarının bulunduğu ürünlerin alınması insan vücudunda başka problemlere de yol açabilir. Özellikle çocuklarda alerjik reaksiyonlar, deri reaksiyonlarına, sivrisinek ve benzeri böceklerin daha fazla ortamda bulunması, bunların bağlı sokma ve alerjik reaksiyonlarının artmasını görebiliyoruz. Yaşlılarda özellikle kalp-damar hastalığı olan hastalarda ya da diyabet gibi hastalıklarda sıvı kaybına bağlı kanın yoğunlaşmasına yol açan durumlar, ya da tansiyon düşmesine bağlı olarak kalbin daha hızlı çalışması kalp ve damar hastalıklarında ciddi durumların görülmesine yol açabilir. O yüzden sıcak ortamlarda çok fazla bulunmamak, ihtiyaç yoksa hastaların sıcak saatlerde dışarı çıkmaması, serin zamanlarda dışarıya çıkması, çocukların da yine sabah saat 10-11'e kadar dışarı çıkması, güneşin tam tepede olduğu zamanlarda çok fazla dışarıda bulunmamalarını öneriyoruz. Akşam da 4'ten sonra yine deniz kenarı ya da tarlaya, bağa gidilecekse güneş ışınlarının daha eğik geldiği, enerjisinin düşük olduğu yerlerde bulunması, şapkayla, örtülerle güneşten korunması gerekir. Bununla birlikte sıvı kaybına da mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Normal sıvı alımının arttırılması gerekiyor. Terle, solunumla, idrarla ve büyük abdestle atılan sıvının yerine mutlaka sıvı alınması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Çocuklarda enfeksiyonların önlenmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar

Çocukların enfeksiyonlardan korunması adına dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Şahan, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Standart sıhhi önlemler alınmalı. Tuvalet sonrası sıhhi temizliklerine dikkat edilmeli. Organik atıklar ya da mesela sütten yapılan dondurma gibi beklemiş ürünlerin yenmemesi, kahvaltılık malzemelerin günlük tüketilmesi, kesilen karpuzun 1-2 gün içinde tüketilmesi gerekir. Çünkü bunlar, besleyici ürünler olduğu için sürekli enfeksiyon kaynağı da oluyor. Besleyici ürünler, mikroorganizmaların üremesine çok meyillidirler. Evde kullanılan klimaların filtrelerinin mutlaka temizlenmesi, çıkartılıp yıkanması gerekir. Çünkü orada partiküller birikir ve mikroorganizmalar saçılabilir, yayılabilir. Bunlara dikkat edilirse, ortam sıcaklığını çok düşürülmek yerine normal oda sıcaklığına, 22-25 derece civarında ayarlanırsa daha sağlıklı olur. Çünkü normal yaşantımız bu şekilde devam ediyor. Bu tür önlemlerle bir şekilde kendimizi ve çocuklarımızı koruyabiliriz." (İLKHA)

Tayland-Kamboçya çatışmasında 700 binden fazla kişi tahliye edildi

Antalya’da trafik denetimlerinde 11 bin 553 sürücüye ceza kesildi

HAMAS: Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'da Burak Duvarı'nda Yahudi ritüelleri yapması kabul edilemez

Başkan Er: Kent merkezindeki iş yerleri şehrin dışına çıkarılacak ve şehir daha yaşanabilir bir hale gelecek

Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da yaban keçisi avlayanlara 975 bin lirayı aşkın ceza

Malatya'da araç koyunların arasına daldı: 12 koyun telef oldu

Rusya'la ait uzun menzilli bombardıman uçakları Karadeniz'de

Sinop'ta feci kaza: 1 ölü, 10 yaralı

TBMM Başkanı Kurtulmuş büyükelçileri kabul etti

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme oranı yüzde 7'ye yaklaştı

Irak'ta yeni parlamentonun ilk oturum tarihi belli oldu

H3N2 Türkiye'de yayılıyor: Uzmanlardan aşı, maske ve vitamin uyarısı

Fransa'da çiftçiler kamu binalarının önüne gübre döktü, lastikler yaktı

İngiltere ile ABD arasındaki teknoloji anlaşması müzakereleri askıya alındı

İstanbul’da yiyecek-içecek işletmelerine kapsamlı denetim: Milyonlarca liralık ceza

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Gazze’de insani kriz derinleşiyor

Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu’nun makam odasında dinleme cihazı bulundu

Rusya, uzaktan kumandalı uzay robotu Teledroid'i 2026'da fırlatacak

İngiltere'den Rusya'ya sert tepki

Dijital Dünyada Aile Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı

Bulgaristan'da bütçe tasarısı ve yolsuluk iddiaları protestolara yol açtı

EPDK ekim ayı LPG piyasası verilerini açıkladı

Bitlis merkezli operasyonda gözaltına alınan 62 şüpheliden 46’sı tutuklandı

Mersin’de uyuşturucu operasyonlarında 205 şüpheli gözaltına alındı

Epilepsinin en sinsi belirtisi: Sessiz ve kısa nöbetler! 

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ile PARHAD arasında ortak çalışma protokolü imzalandı

Siirt'te grup köy yolu kar nedeniyle ulaşıma kapandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tayland-Kamboçya çatışmasında 700 binden fazla kişi tahliye edildi

Antalya’da trafik denetimlerinde 11 bin 553 sürücüye ceza kesildi

HAMAS: Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'da Burak Duvarı'nda Yahudi ritüelleri yapması kabul edilemez

Başkan Er: Kent merkezindeki iş yerleri şehrin dışına çıkarılacak ve şehir daha yaşanabilir bir hale gelecek

Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem