• BIST 100

    10935,30%-0,09
  • DOLAR

    42,50% 0,17
  • EURO

    49,27% -0,08
  • GRAM ALTIN

    5720,38% 0,80
  • Ç. ALTIN

    9240,28% 0,00

Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok

08 Ağustos 2020, Cumartesi 17:04
08 Ağustos 2020, Cumartesi 17:04
Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok

Eskişehir’de yaşayan bir vatandaş, birçok kişi tarafından kullanılan bir su markasından sipariş verdi. Ertesi gün suyunu teslim alan tüketici, damacananın üzerindeki üretim tarihine baktığında gözlerine inanamadı. Tam 14 yıllık damacana ile karşılaşan talihsiz tüketici, damacananın 2006 tarihinde üretildiğini görünce neye uğradığına şaşırdı.

'SUYUN SEVKİYATINDA KULLANILAN DAMACANALARIN KULLANIM SÜRESİ BULUNMAKTADIR'

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkanı Av. Murat Kalkan, damacanaların kullanım süresinin 5 yıl olduğunu söyledi. Kalkan, 'Sağlığımızı tehdit eden ürünlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Hemen hemen hepinizin evlerinde bulunan damacanalar da bu ürünlerin arasında yer alabiliyor. Yaşam kaynağımız olan suyun sevkiyatında kullanılan damacanaların bir kullanım süresi bulunmaktadır. Bu kullanım süresi 3 yıl veya yılda 75 kez su dolumu iken, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile bu süre 5 yıla çıkarılmıştır' diye konuştu.

'TÜKETİCİNİN SAHİP OLDUĞU HAKLAR'

Böyle bir durumla karşılaşan tüketicinin sahip olduğu hakları anlatan Kalkan, '6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun uyarınca bahsedilen satım sözleşmesi konusu su, ayıplı mal olarak tasvir edilmektedir. Örneğin tüketicimizin almış olduğu yönetmeliğe aykırı ayıplı su sebebiyle sağlığın bozulması halinde; hastane masrafları, çalışamadığı gün süresince uğramış olduğu gelir kaybı, bu sağlık problemi sebebiyle kişide oluşan iş gücü kaybı ve bu benzeri sağlığına geri kavuşması için yaptığı ve yapacağı tüm maddi masraflar satıcı tarafından karşılanacaktır. Ayrıca tüketicimizin manevi dünyasındaki yıkımın bir nebze olsun telafisi amacıyla manevi tazminata da hükmedilecektir. İş bu yasal mevzuat uyarınca firmalara para cezası müeyyidesi uygulanacağı gibi ayrıca firma yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanunu uyarınca cezai işlem başlatılacaktır' dedi.

'DAMACANALAR ÜRETİM TARİHİNDEN İTİBAREN EN FAZLA 5 YIL KULLANILIR'

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal ise, yönetmeliğe uymayan durumlarda tüketicilerin ilgili yerlere ihbarda bulunmaları gerektiğinin altını çizdi. Başkan Bakal, 'Damacanalar üretim tarihinden itibaren en fazla 5 yıl kullanılır. Bu kapların kaç defa doldurulduğunun tespit edilmesine yarayan elektronik takip sistemi işletmeci tarafından oluşturulur, bu sistemin usul ve esasları kurumca belirlenir. Geri dönüşlü polikarbonat kaplarda suyun adı ve kabın üretim tarihi boyun veya gövdesine kabartma şeklinde yazılır. Bu kaplara farklı su dolumu yapılamaz. Bu kaplarda satışa sunulan suların raf ömrü 3 aydan fazla olamaz. İlgili yönetmeliğe uymayan su damacanası ile su satıldığını gören tüketiciler, Sağlık Bakanlığına, Valiliklere, Kaymakamlıklara veya ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezine ihbarda bulunabilirler' ifadelerini kullandı.

İspanya: Filistin’de iki devletli çözümü savunuyoruz

Eskişehir'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Karadeniz'de Rusya'ya giden tankerde patlama

Zelenski'nin üst düzey yardımcısı istifa etti

ECOWAS Gine Bissau'daki darbeyi kınadı

İstanbul’da suç çetelerine operasyon: 8 tutuklama

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Türkiye ile Ermenistan "Kars-Gümrü Demiryolu"nu görüştü

Romanya Savunma Bakanı istifa etti

Karla mücadeleye 2,2 milyar liralık araç desteği

Lübnan işgal rejimini BMGK'ye şikâyet etti

Dışişleri Bakanlığından işgalci rejimin Suriye saldırılarına tepki

Türkmenistan kripto para madenciliğini yasallaştırdı

İspanya'da grip vakaları salgın seviyesine ulaştı

Camiler ve Cami Eksenli Din Hizmetleri Fotoğraf Sergisi, Ankara’da açıldı

Zonguldak’ta tefecilik operasyonu: 3 şüpheli gözaltına alındı

Bakan Göktaş: Bireyselleşme, sosyal izolasyon ve yalnızlık giderek artıyor

Suriye'de halk, Esad rejiminin devrilişini başlatan yolun birinci yılını kutluyor, işgal saldırılarını kınıyor

Ukrayna ve ABD heyetleri bir araya geliyor

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saral'dan "Kara Cuma" adlandırmalarına tepki

Tardigratlar insanlığın geleceğine ilham kaynağı oluyor

Hafta sonu yurdu yağışlı hava saracak

Bakan Göktaş: Kasım ayı doğum yardımı ödemelerini bugün itibarıyla annelerin hesaplarına yatırdık

Mardin’de ölü bulunan aileye ilişkin 2 yeni gözaltı

Ankara’da ABD Büyükelçiliği önünde Gazze için protesto: “BMGK’nın Gazze Kararına İtiraz Ediyoruz”

Adana'da “Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar” programı düzenlenecek

Meteorolojiden bazı bölgeler için sağanak uyarısı

HÜDA PAR İl Başkanı Polat’tan "Şeffaflık ve Hizmet Odaklı Belediyecilik" çağrısı

Ateşkes ihlalleri tırmanıyor

Prof. Dr. A. Ulaş: Aile içi iletişimde en çok gözden kaçan unsurlar, doğru dinleme ve ortak tutum oluşturma eksikliğidir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İspanya: Filistin’de iki devletli çözümü savunuyoruz

Eskişehir'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Karadeniz'de Rusya'ya giden tankerde patlama

Zelenski'nin üst düzey yardımcısı istifa etti

ECOWAS Gine Bissau'daki darbeyi kınadı

İstanbul’da suç çetelerine operasyon: 8 tutuklama

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı