• BIST 100

    10903,91%1,63
  • DOLAR

    42,35% 0,05
  • EURO

    48,84% -0,44
  • GRAM ALTIN

    5566,17% 0,51
  • Ç. ALTIN

    9301,82% 0,93

Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok

08 Ağustos 2020, Cumartesi 17:04
08 Ağustos 2020, Cumartesi 17:04
Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok

Eskişehir’de yaşayan bir vatandaş, birçok kişi tarafından kullanılan bir su markasından sipariş verdi. Ertesi gün suyunu teslim alan tüketici, damacananın üzerindeki üretim tarihine baktığında gözlerine inanamadı. Tam 14 yıllık damacana ile karşılaşan talihsiz tüketici, damacananın 2006 tarihinde üretildiğini görünce neye uğradığına şaşırdı.

'SUYUN SEVKİYATINDA KULLANILAN DAMACANALARIN KULLANIM SÜRESİ BULUNMAKTADIR'

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkanı Av. Murat Kalkan, damacanaların kullanım süresinin 5 yıl olduğunu söyledi. Kalkan, 'Sağlığımızı tehdit eden ürünlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Hemen hemen hepinizin evlerinde bulunan damacanalar da bu ürünlerin arasında yer alabiliyor. Yaşam kaynağımız olan suyun sevkiyatında kullanılan damacanaların bir kullanım süresi bulunmaktadır. Bu kullanım süresi 3 yıl veya yılda 75 kez su dolumu iken, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile bu süre 5 yıla çıkarılmıştır' diye konuştu.

'TÜKETİCİNİN SAHİP OLDUĞU HAKLAR'

Böyle bir durumla karşılaşan tüketicinin sahip olduğu hakları anlatan Kalkan, '6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun uyarınca bahsedilen satım sözleşmesi konusu su, ayıplı mal olarak tasvir edilmektedir. Örneğin tüketicimizin almış olduğu yönetmeliğe aykırı ayıplı su sebebiyle sağlığın bozulması halinde; hastane masrafları, çalışamadığı gün süresince uğramış olduğu gelir kaybı, bu sağlık problemi sebebiyle kişide oluşan iş gücü kaybı ve bu benzeri sağlığına geri kavuşması için yaptığı ve yapacağı tüm maddi masraflar satıcı tarafından karşılanacaktır. Ayrıca tüketicimizin manevi dünyasındaki yıkımın bir nebze olsun telafisi amacıyla manevi tazminata da hükmedilecektir. İş bu yasal mevzuat uyarınca firmalara para cezası müeyyidesi uygulanacağı gibi ayrıca firma yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanunu uyarınca cezai işlem başlatılacaktır' dedi.

'DAMACANALAR ÜRETİM TARİHİNDEN İTİBAREN EN FAZLA 5 YIL KULLANILIR'

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal ise, yönetmeliğe uymayan durumlarda tüketicilerin ilgili yerlere ihbarda bulunmaları gerektiğinin altını çizdi. Başkan Bakal, 'Damacanalar üretim tarihinden itibaren en fazla 5 yıl kullanılır. Bu kapların kaç defa doldurulduğunun tespit edilmesine yarayan elektronik takip sistemi işletmeci tarafından oluşturulur, bu sistemin usul ve esasları kurumca belirlenir. Geri dönüşlü polikarbonat kaplarda suyun adı ve kabın üretim tarihi boyun veya gövdesine kabartma şeklinde yazılır. Bu kaplara farklı su dolumu yapılamaz. Bu kaplarda satışa sunulan suların raf ömrü 3 aydan fazla olamaz. İlgili yönetmeliğe uymayan su damacanası ile su satıldığını gören tüketiciler, Sağlık Bakanlığına, Valiliklere, Kaymakamlıklara veya ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezine ihbarda bulunabilirler' ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’da şoförlere zorunlu uyuşturucu tarama sistemi geliyor

BESO, medikal cihazlarda indirim anlaşması imzaladı

Hac kesin kayıt süresi yarın sona eriyor

Bursa'da uyuşturucu satıcılığından aranan şüpheli otobüste yakalandı

Dünya Çocuk Günü'nde Filistinli çocukların dramı: 20 bin şehit, 28 bin yaralı

İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 577 bin 500 sentetik ecza hap ele geçirildi

Nvidia'nın kârı beklentileri aştı

Türkiye’de elektrikli otomobil sayısı 332 bini geçti

Soğuyan hava aktarlara yoğunluk getirdi: Kış çaylarına ilgi artıyor

HAMAS: Filistinli çocuklar 70 yıldır siyonist terörün kurbanı

Eylülde tarımsal girdi fiyat endeksi arttı

D vitamini eksikliği nedeniyle kış hastalıkları ağır geçirilebilir

Endonezya'da 6,1 büyüklüğünde deprem

Konya’da binlerce kişiye trafik eğitimi verildi

Şanlıurfa’da kronik ağrılara ameliyatsız tedavi imkanı

İngiltere’den Rusya’ya: “Sizi görüyoruz, ve hazırız” uyarısı

Kasımda tüketici güven endeksi arttı

Ateşkese rağmen saldırılar sürüyor: Gazze'de 3 şehit, 15 yaralı

Psikolog Günaydın: Teknolojinin doğru kullanılmaması büyük zarar veriyor

Brent petrol 63,21 dolardan işlem görüyor

Kudüs'te Filistinlilerin evleri yıkılıyor, şehir Yahudileştirilmeye çalışılıyor

HRW: israil, Batı Şeria’daki 3 kampta zorla yerinden etmeyi dayattı

Ustasından kış lastiği uyarısı: Can ve mal güvenliğiniz için kış lastiğini ihmal etmeyin!

Malatya'da korkutan yangın: İşyeri küle döndü

Batman'da iki ayrı adreste çıkan yangınlar kısa sürede söndürüldü

Uzmanından kış lastiği uyarısı: Canınızı tehlikeye atmayın!

Batman'da abartı egzoz kullanan sürücülere ceza yağdı

İstanbul ve İzmir’de FETÖ operasyonu

The Guardian: israil, Lübnan'da yasaklı misket bombaları kullanıyor

Dr. Çakmak: Grip aşısı olmayan riskli gruplarda zatürre ve kalp hastalıkları gelişebiliyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da şoförlere zorunlu uyuşturucu tarama sistemi geliyor

BESO, medikal cihazlarda indirim anlaşması imzaladı

Hac kesin kayıt süresi yarın sona eriyor

Bursa'da uyuşturucu satıcılığından aranan şüpheli otobüste yakalandı

Dünya Çocuk Günü'nde Filistinli çocukların dramı: 20 bin şehit, 28 bin yaralı

İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 577 bin 500 sentetik ecza hap ele geçirildi

Nvidia'nın kârı beklentileri aştı