• BIST 100

    11064,00%-0,53
  • DOLAR

    42,45% 0,03
  • EURO

    49,45% 0,17
  • GRAM ALTIN

    5739,44% -0,09
  • Ç. ALTIN

    9326,92% 0,00

Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok

08 Ağustos 2020, Cumartesi 17:04
08 Ağustos 2020, Cumartesi 17:04
Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok

Eskişehir’de yaşayan bir vatandaş, birçok kişi tarafından kullanılan bir su markasından sipariş verdi. Ertesi gün suyunu teslim alan tüketici, damacananın üzerindeki üretim tarihine baktığında gözlerine inanamadı. Tam 14 yıllık damacana ile karşılaşan talihsiz tüketici, damacananın 2006 tarihinde üretildiğini görünce neye uğradığına şaşırdı.

'SUYUN SEVKİYATINDA KULLANILAN DAMACANALARIN KULLANIM SÜRESİ BULUNMAKTADIR'

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkanı Av. Murat Kalkan, damacanaların kullanım süresinin 5 yıl olduğunu söyledi. Kalkan, 'Sağlığımızı tehdit eden ürünlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Hemen hemen hepinizin evlerinde bulunan damacanalar da bu ürünlerin arasında yer alabiliyor. Yaşam kaynağımız olan suyun sevkiyatında kullanılan damacanaların bir kullanım süresi bulunmaktadır. Bu kullanım süresi 3 yıl veya yılda 75 kez su dolumu iken, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile bu süre 5 yıla çıkarılmıştır' diye konuştu.

'TÜKETİCİNİN SAHİP OLDUĞU HAKLAR'

Böyle bir durumla karşılaşan tüketicinin sahip olduğu hakları anlatan Kalkan, '6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun uyarınca bahsedilen satım sözleşmesi konusu su, ayıplı mal olarak tasvir edilmektedir. Örneğin tüketicimizin almış olduğu yönetmeliğe aykırı ayıplı su sebebiyle sağlığın bozulması halinde; hastane masrafları, çalışamadığı gün süresince uğramış olduğu gelir kaybı, bu sağlık problemi sebebiyle kişide oluşan iş gücü kaybı ve bu benzeri sağlığına geri kavuşması için yaptığı ve yapacağı tüm maddi masraflar satıcı tarafından karşılanacaktır. Ayrıca tüketicimizin manevi dünyasındaki yıkımın bir nebze olsun telafisi amacıyla manevi tazminata da hükmedilecektir. İş bu yasal mevzuat uyarınca firmalara para cezası müeyyidesi uygulanacağı gibi ayrıca firma yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanunu uyarınca cezai işlem başlatılacaktır' dedi.

'DAMACANALAR ÜRETİM TARİHİNDEN İTİBAREN EN FAZLA 5 YIL KULLANILIR'

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal ise, yönetmeliğe uymayan durumlarda tüketicilerin ilgili yerlere ihbarda bulunmaları gerektiğinin altını çizdi. Başkan Bakal, 'Damacanalar üretim tarihinden itibaren en fazla 5 yıl kullanılır. Bu kapların kaç defa doldurulduğunun tespit edilmesine yarayan elektronik takip sistemi işletmeci tarafından oluşturulur, bu sistemin usul ve esasları kurumca belirlenir. Geri dönüşlü polikarbonat kaplarda suyun adı ve kabın üretim tarihi boyun veya gövdesine kabartma şeklinde yazılır. Bu kaplara farklı su dolumu yapılamaz. Bu kaplarda satışa sunulan suların raf ömrü 3 aydan fazla olamaz. İlgili yönetmeliğe uymayan su damacanası ile su satıldığını gören tüketiciler, Sağlık Bakanlığına, Valiliklere, Kaymakamlıklara veya ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezine ihbarda bulunabilirler' ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrencileri “Engelsiz Dalış” etkinliğiyle engelleri aştı

Denizaltı kabloları: Yeni küresel güç mücadelesinin kalbi

Engelli bireylere dijital kolaylık: Engelsiz mobil uygulaması tanıtıldı

Kur’an-ı Kerim'den etkilenen Alman kadın Gaziantep'te Müslüman oldu

Yeşilay'dan tütün raporu: Bu tablo ne kabul edilebilir ne de görmezden gelinebilir

Trump'tan Somalili göçmenlere ağır hakaret: Ülkemizde istemiyoruz

Gazze’de herhangi bir organını kaybetmiş 6 bin yaralı acil rehabilitasyon bekliyor

ABD istihbaratı: Çin'in 2027'ye kadar Tayvan'ı askeri güçle kontrol etme hazırlığı hızlandı

Yaban keçisi avlayan 2 kişiye 970 bin 827 lira ceza uygulandı

İŞKUR, 10 yılda 250 bine yakın engelli bireye istihdam sağladı

Kolombiya Devlet Başkanı Petro'dan ABD'ye uyarı: Egemenliğimizi ihlal savaş ilanıdır

3 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 4 tutuklama

Bakan Şimşek’ten kasım ayı enflasyon açıklaması

Ev ve iş yeri kiralarına yeni zam oranı belli oldu

Bingöl Karlıova'da Dünya Engelliler Günü kapsamında engelli vatandaşlara ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron ile görüştü

Siyonist rejim ve Yahudi çeteler Batı Şeria'da 2 bin 144 saldırı düzenledi

Nükleer atık tesisleri için yıllık raporlama standartları belirlendi

İstanbul’da kasım ayı denetimlerinde 3 bin 248 hükümlü yakalandı

Petek bakım ustaları: Temizlenmeyen petek hem faturayı yükseltiyor hem de ısıtmayı düşürüyor

Tunus'ta muhalif avı: Aliaşi Hammami 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı

TÖTM'den bir dünya başarısı daha: 11 ayda 149'u çapraz 308 karaciğer nakli gerçekleştirildi

5 ilde FETÖ operasyonu: 12 gözaltı

Merakla beklenen kasım ayı enflasyonu açıklandı

ABD, 19 ülke vatandaşlarının göçmenlik başvurularını askıya aldı

Engelli gencin babasından yetkililere çağrı: Engelli hakları gerçek hayatta da işlesin

Kız öğrencilere "madde bağımlılığı" semineri

İslamabad-Tahran-İstanbul yük treni 31 Aralık'ta harekete geçecek

Batman merkezli bahis ve finans operasyonu: 42 şüpheli yakalandı!

Brent petrol 62,42 dolar seviyesinde işlem görüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Üniversite öğrencileri “Engelsiz Dalış” etkinliğiyle engelleri aştı

Denizaltı kabloları: Yeni küresel güç mücadelesinin kalbi

Engelli bireylere dijital kolaylık: Engelsiz mobil uygulaması tanıtıldı

Kur’an-ı Kerim'den etkilenen Alman kadın Gaziantep'te Müslüman oldu

Yeşilay'dan tütün raporu: Bu tablo ne kabul edilebilir ne de görmezden gelinebilir

Trump'tan Somalili göçmenlere ağır hakaret: Ülkemizde istemiyoruz

Gazze’de herhangi bir organını kaybetmiş 6 bin yaralı acil rehabilitasyon bekliyor