• BIST 100

    10954,18%-1,08
  • DOLAR

    42,21% 0,25
  • EURO

    48,85% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5426,80% 0,71
  • Ç. ALTIN

    8991,24% 0,44

Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok

08 Ağustos 2020, Cumartesi 17:04
08 Ağustos 2020, Cumartesi 17:04
Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok

Eskişehir’de yaşayan bir vatandaş, birçok kişi tarafından kullanılan bir su markasından sipariş verdi. Ertesi gün suyunu teslim alan tüketici, damacananın üzerindeki üretim tarihine baktığında gözlerine inanamadı. Tam 14 yıllık damacana ile karşılaşan talihsiz tüketici, damacananın 2006 tarihinde üretildiğini görünce neye uğradığına şaşırdı.

'SUYUN SEVKİYATINDA KULLANILAN DAMACANALARIN KULLANIM SÜRESİ BULUNMAKTADIR'

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkanı Av. Murat Kalkan, damacanaların kullanım süresinin 5 yıl olduğunu söyledi. Kalkan, 'Sağlığımızı tehdit eden ürünlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Hemen hemen hepinizin evlerinde bulunan damacanalar da bu ürünlerin arasında yer alabiliyor. Yaşam kaynağımız olan suyun sevkiyatında kullanılan damacanaların bir kullanım süresi bulunmaktadır. Bu kullanım süresi 3 yıl veya yılda 75 kez su dolumu iken, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile bu süre 5 yıla çıkarılmıştır' diye konuştu.

'TÜKETİCİNİN SAHİP OLDUĞU HAKLAR'

Böyle bir durumla karşılaşan tüketicinin sahip olduğu hakları anlatan Kalkan, '6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun uyarınca bahsedilen satım sözleşmesi konusu su, ayıplı mal olarak tasvir edilmektedir. Örneğin tüketicimizin almış olduğu yönetmeliğe aykırı ayıplı su sebebiyle sağlığın bozulması halinde; hastane masrafları, çalışamadığı gün süresince uğramış olduğu gelir kaybı, bu sağlık problemi sebebiyle kişide oluşan iş gücü kaybı ve bu benzeri sağlığına geri kavuşması için yaptığı ve yapacağı tüm maddi masraflar satıcı tarafından karşılanacaktır. Ayrıca tüketicimizin manevi dünyasındaki yıkımın bir nebze olsun telafisi amacıyla manevi tazminata da hükmedilecektir. İş bu yasal mevzuat uyarınca firmalara para cezası müeyyidesi uygulanacağı gibi ayrıca firma yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanunu uyarınca cezai işlem başlatılacaktır' dedi.

'DAMACANALAR ÜRETİM TARİHİNDEN İTİBAREN EN FAZLA 5 YIL KULLANILIR'

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal ise, yönetmeliğe uymayan durumlarda tüketicilerin ilgili yerlere ihbarda bulunmaları gerektiğinin altını çizdi. Başkan Bakal, 'Damacanalar üretim tarihinden itibaren en fazla 5 yıl kullanılır. Bu kapların kaç defa doldurulduğunun tespit edilmesine yarayan elektronik takip sistemi işletmeci tarafından oluşturulur, bu sistemin usul ve esasları kurumca belirlenir. Geri dönüşlü polikarbonat kaplarda suyun adı ve kabın üretim tarihi boyun veya gövdesine kabartma şeklinde yazılır. Bu kaplara farklı su dolumu yapılamaz. Bu kaplarda satışa sunulan suların raf ömrü 3 aydan fazla olamaz. İlgili yönetmeliğe uymayan su damacanası ile su satıldığını gören tüketiciler, Sağlık Bakanlığına, Valiliklere, Kaymakamlıklara veya ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezine ihbarda bulunabilirler' ifadelerini kullandı.

Siyonist yerleşimci çeteler, Filistinlilerin mahsüllerini çalıyor, arazilerine el koyuyor

Umut Kervanı Gazze'de enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürüyor

Tüp satıcılarından, tüp fiyatlarında KDV ve ÖTV indirimi çağrısı

Umut Kervanı Van’da 570 aileye gıda ve giyim yardımında bulundu

188’in üzerinde can kaybı: Kalmaegi’nin ardından aileler yas tutuyor

Nusaybin’de elektrik altyapısı yenileniyor

OpenAI’e 7 ayrı intihara teşvik davası açıldı: ChatGPT kullanıcılarını psikolojik krize mi sürüklüyor?

Milli Eğitim Müdürü Ciğer: Ara tatil, dinlenmek ve kendini geliştirmek için fırsattır

Batman-Bismil yolunda aynı anda 2 ayrı kaza: 2 yaralı

Miniklerden zeytin kırma etkinliği

TOKİ sitesini taklit eden dolandırıcılar, simit satıcısının ev hayalini suya düşürdü

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Sözde ateşkesin garantörü olan devletler nerede?

Sivil toplum kuruluşları: Gazze Şeridi’nde 300 bin çadıra ihtiyaç var

Yahudi çeteler Filistinlilere suikastlar düzenliyor: İki genç daha katledildi

"Tek sağlık" konferansı düzenlendi

Batman'da TAMP 2025 tatbikatı tamamlandı

Bingöl Karlıova belediyesinden ağaç kesimi yapan vatandaşlara itfaiye desteği

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: "İkizce, Malatya’nın yeni yükselen değeri"

Gönüllü arama kurtarma ekibi, TDV uzmanlarından eğitim aldı

Minibüs şarampole yuvarlandı: 3 yaralı

Çin, yeni nesil yerli üretim uçak gemisi Fujian’ı envanterine ekledi

Bingöl'de Karlıova müftülüğünden Gazze yararına kermes

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Doğru, mahallelinin sorunlarını dinledi

Prof. Dr. Pişkin: Türkiye'de 35 bin civarı hasta nakil bekliyor, kadavra bağışları artarsa birçok hayat kurtulacak

Havaların soğumasıyla kuruyemişe ilgi arttı

Siyonist rejim Gazze'de ateşkese rağmen saldırıyor: İHA saldırısında bir çocuk yaralandı

İşgal rejimi Batı Şeria’da birçok bölgeye baskın düzenledi

Şanlıurfa HRÜ Hastanesi’nden organ bağışı farkındalık semineri

Batman'da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı gerçekleşecek

Endonezya'da camide patlama: 54 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siyonist yerleşimci çeteler, Filistinlilerin mahsüllerini çalıyor, arazilerine el koyuyor

Umut Kervanı Gazze'de enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürüyor

Tüp satıcılarından, tüp fiyatlarında KDV ve ÖTV indirimi çağrısı

Umut Kervanı Van’da 570 aileye gıda ve giyim yardımında bulundu

188’in üzerinde can kaybı: Kalmaegi’nin ardından aileler yas tutuyor

Nusaybin’de elektrik altyapısı yenileniyor

OpenAI’e 7 ayrı intihara teşvik davası açıldı: ChatGPT kullanıcılarını psikolojik krize mi sürüklüyor?