• BIST 100

    16139,48%-2,69
  • DOLAR

    43,96% 0,05
  • EURO

    51,49% -0,88
  • GRAM ALTIN

    7590,72% 2,09
  • Ç. ALTIN

    12213,23% -2,50

Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok

08 Ağustos 2020, Cumartesi 17:04
08 Ağustos 2020, Cumartesi 17:04
Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok

Eskişehir’de yaşayan bir vatandaş, birçok kişi tarafından kullanılan bir su markasından sipariş verdi. Ertesi gün suyunu teslim alan tüketici, damacananın üzerindeki üretim tarihine baktığında gözlerine inanamadı. Tam 14 yıllık damacana ile karşılaşan talihsiz tüketici, damacananın 2006 tarihinde üretildiğini görünce neye uğradığına şaşırdı.

'SUYUN SEVKİYATINDA KULLANILAN DAMACANALARIN KULLANIM SÜRESİ BULUNMAKTADIR'

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkanı Av. Murat Kalkan, damacanaların kullanım süresinin 5 yıl olduğunu söyledi. Kalkan, 'Sağlığımızı tehdit eden ürünlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Hemen hemen hepinizin evlerinde bulunan damacanalar da bu ürünlerin arasında yer alabiliyor. Yaşam kaynağımız olan suyun sevkiyatında kullanılan damacanaların bir kullanım süresi bulunmaktadır. Bu kullanım süresi 3 yıl veya yılda 75 kez su dolumu iken, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile bu süre 5 yıla çıkarılmıştır' diye konuştu.

'TÜKETİCİNİN SAHİP OLDUĞU HAKLAR'

Böyle bir durumla karşılaşan tüketicinin sahip olduğu hakları anlatan Kalkan, '6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun uyarınca bahsedilen satım sözleşmesi konusu su, ayıplı mal olarak tasvir edilmektedir. Örneğin tüketicimizin almış olduğu yönetmeliğe aykırı ayıplı su sebebiyle sağlığın bozulması halinde; hastane masrafları, çalışamadığı gün süresince uğramış olduğu gelir kaybı, bu sağlık problemi sebebiyle kişide oluşan iş gücü kaybı ve bu benzeri sağlığına geri kavuşması için yaptığı ve yapacağı tüm maddi masraflar satıcı tarafından karşılanacaktır. Ayrıca tüketicimizin manevi dünyasındaki yıkımın bir nebze olsun telafisi amacıyla manevi tazminata da hükmedilecektir. İş bu yasal mevzuat uyarınca firmalara para cezası müeyyidesi uygulanacağı gibi ayrıca firma yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanunu uyarınca cezai işlem başlatılacaktır' dedi.

'DAMACANALAR ÜRETİM TARİHİNDEN İTİBAREN EN FAZLA 5 YIL KULLANILIR'

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal ise, yönetmeliğe uymayan durumlarda tüketicilerin ilgili yerlere ihbarda bulunmaları gerektiğinin altını çizdi. Başkan Bakal, 'Damacanalar üretim tarihinden itibaren en fazla 5 yıl kullanılır. Bu kapların kaç defa doldurulduğunun tespit edilmesine yarayan elektronik takip sistemi işletmeci tarafından oluşturulur, bu sistemin usul ve esasları kurumca belirlenir. Geri dönüşlü polikarbonat kaplarda suyun adı ve kabın üretim tarihi boyun veya gövdesine kabartma şeklinde yazılır. Bu kaplara farklı su dolumu yapılamaz. Bu kaplarda satışa sunulan suların raf ömrü 3 aydan fazla olamaz. İlgili yönetmeliğe uymayan su damacanası ile su satıldığını gören tüketiciler, Sağlık Bakanlığına, Valiliklere, Kaymakamlıklara veya ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezine ihbarda bulunabilirler' ifadelerini kullandı.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İMSİAD Başkanı Demir: Yapı güvenliği ertelenemez bir zorunluluktur

İşgalci ABD, Kuveyt'teki büyükelçiliğini kapattı

Altyapı ve ulaşım sorunu yaşayan Batmanlılar, yetkililere seslendi

HÜDA PAR'dan Özbek Âlim Tursunov hakkında açıklama

Malatya'da yetimler iftar sofrası kuruldu

İşgalciler Lübnan'a kara saldırısı başlattı

Batman İl Müftülüğü personeli ve vatandaşlardan kan bağışı

Doğu’da kar nedeniyle 41 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı

Yetimler Vakfı, Gazze'de her gün sıcak yemek yardımlarına devam ediyor

Newsweek ve Statista listesini açıkladı: Türkiye’den 35 hastane 'Dünyanın En İyileri' arasında

Avrupa Yetim Eli'nden Halepçe'de İftar

Konya’da İstanbul yolu trafiğe kapatılacak

Siyonist rejim Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişine izin vermiyor

Kanada, Riyad Büyükelçiliğini kapattı

Malatya'da kendisinden haber alınamayan şahıs evinde ölü bulundu

Filipinler’de helikopter kazası: 2 ölü, 3 yaralı

Uydu görüntüleri Bahreyn’deki ABD 5'inci Filo karargahındaki hasarı ortaya koydu

Batman'da 2026 yılı yerel kalkınma hamlesi başvuruları başladı

Putin'in temsilcisi Dmitriyev: Hürmüz Boğazı krizi tarım piyasalarını sarsacak

Kütahya’da uyuşturucu operasyonu: 12 şüpheli tutuklandı

Şubat ayında yurt içi üretici fiyat endeksi, yıllık %27,56 arttı

Isparta’da aranan şahıslar yakalandı

ABD Büyükelçiliği'nden çarpıcı itiraf: Amerikalıları tahliye edebilecek durumda değiliz

Yetimler Vakfı'ndan Mardin'de yetimlere gıda yardımı

Şubat ayı enflasyon rakamları açıklandı: Yıllık yüzde 31,53, aylık ise yüzde 2,96

Motorine 6,69 lira zam

Körfez’deki saldırılara ilişkin Mossad iddiası

‘İncirlik’ soruşturmasında 5 kişi adli kontrolle serbest

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonu: Bir şüpheli tutuklandı

Brent petrol 79,41 dolardan işlem görüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İMSİAD Başkanı Demir: Yapı güvenliği ertelenemez bir zorunluluktur

İşgalci ABD, Kuveyt'teki büyükelçiliğini kapattı

Altyapı ve ulaşım sorunu yaşayan Batmanlılar, yetkililere seslendi

HÜDA PAR'dan Özbek Âlim Tursunov hakkında açıklama

Malatya'da yetimler iftar sofrası kuruldu

İşgalciler Lübnan'a kara saldırısı başlattı

Batman İl Müftülüğü personeli ve vatandaşlardan kan bağışı