• BIST 100

    11067,07%0,61
  • DOLAR

    41,31% 0,04
  • EURO

    48,81% 0,43
  • GRAM ALTIN

    4908,34% 0,49
  • Ç. ALTIN

    7974,44% 1,07

Darende'nin yeni çarşısı fore kazık üzerine kurulacak

23 Haziran 2025, Pazartesi 15:07
23 Haziran 2025, Pazartesi 15:07
Darende
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Malatya'nın Darende ilçesinde yürütülen yeni çarşı projesinde temel kazı çalışmalarına başlandı. Fore kazık üzerine kurularak hayata geçirilecek proje, 251 iş yeri ve 400 araçlık kapalı otoparkı kapsıyor.

6 Şubat 2023 depremlerinde hasar alan Darende çarşısı yeniden inşa ediliyor. Uzun süredir beklenen çarşı ve kapalı otopark projesinde temel kazı çalışmaları başladı. Zeminin balçık olması nedeniyle 1200 ile 2 bin arasında fore kazık çakılarak, 20 metre derinlikteki kayalık zemine ulaşılması planlanıyor.

Proje kapsamında; 195 adet zemin kat, 56 adet ise üst kat dükkân olmak üzere toplamda 251 iş yeri yapılacak. Yaklaşık 8 bin 8 metrekarelik inşaat alanına sahip olacak çarşıda, 400 araçlık otopark bodrum katta yer alacak.

Darende Belediye Başkanı Alican Bozkurt ve Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Apan temel kazı alanında çalışmaları yerinde inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

"1200 ile 2 bin arası fore kazık çakılacak"

Belediye Başkanı Bozkurt yaptığı açıklamada, "Darende çarşı merkezimiz, uzun uğraşlar sonucu bu noktaya geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın çarşıyı rezerv alan ilan etmesiyle süreç hızlandı. Yıkım işlemleri tamamlandıktan sonra temel kazı çalışmalarına başlandı. Kısa süre içinde temel atılarak, zemin balçık olduğu için 1200 ile 2000 arasında fore kazık çakılacak. 20 metre derinlikteki kayalık zemine ulaşılması planlanıyor. İnşallah bir yıl içinde tamamlanarak teslim edilecek." şeklinde konuştu.

"2026 yılının ortalarında çarşımız tamamlanmış olacak"

Projeye katkı sunan bakanlıklara, geçmiş dönem belediye başkanlarına ve esnafa teşekkür eden Bozkurt, "Zorlu bir süreçten geçeceğiz ama sonunda Darende'miz daha modern, kullanışlı ve estetik bir çarşıya kavuşacak. Şimdiden hayırlı olsun. Proje; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde, Emlak Konut aracılığıyla yürütülüyor. Türkiye'de denenmemiş teknolojiler kullanılarak en kaliteli yapıların Darende’mize kazandırılması için çalışıyoruz. Esnaflarımızın taleplerine uygun şekilde iş yerlerini eski yerlerine yakın bölgelerde planlıyoruz. Ayrıca üst katlarda da destek sağlayacağız. Projede 300 metrekarelik konferans salonu, kafeteryalar ve lokantalar da yer alacak. 2026 yılının ortalarında çarşımız tamamlanmış olacak. Darende bugün tarihi bir ana tanıklık ediyor. Şimdiden tüm hemşerilerimize hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

Fore kazık işlemi yapılacak

Yüklenici firmanın şantiye sorumlusu Hayrettin Kocatürk, zeminden çıkan su nedeniyle ilk etapta fore kazık işleminin gerçekleştirileceğini belirtti.

Kocatürk, "Şu anda temel kazısına başladık. Temelde bulunan sudan kaynaklı olarak ilk önce fore kazık işlemini gerçekleştireceğiz, ardından temel atma işlemine geçeceğiz. Zemin artı bir kat olacak şekilde projelendirilen yapıyı, süreç tamamlandığında Darende Belediyesi'ne teslim edeceğiz. Temelden çıkan sudan dolayı doğrudan kazı yapılamıyor. Bu nedenle ön kazı yapacağız. Kazı makinelerimizi sahaya getirip çalışmalara başlayacağız. Temel atıldıktan sonra inşa süreci hızlanacak." dedi. (İLKHA)

Oduncularda kış hazırlıkları başladı

Suriye'nin hapishane hafızası dijital ortamda

Avukatlardan küresel Sumud Filosu’na destek: Türkiye can güvenliğinin garantörü olduğunu açıkça beyan etmeli

İran'dan yapay zeka çıkışı: Son kararı meclis verecek

Ankara’da “2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı Kur’an Kursları Açılış Programı” gerçekleştirildi

Katil rejimin Savunma Bakanı Katz: Gazze yanıyor

Yetimler Vakfı Nijeryalı yetimleri bu ayda unutmadı

Şanlıurfa’da kırtasiye esnafı, okul sezonu hareketliliği ve fiyat artışlarıyla baş etmeye çalışıyor

Batman'da zincirleme kaza: 4 araçta maddi hasar

HAKSİAD Şube Başkanı Çetiz'den hükümete çağrı: Gençlere altın destek paketi lazım

ABD Dışişleri Bakanı Rubio'dan HAMAS'a tehdit: Çok kısa sürede silah bırakın

Cizre’nin meşhur tatlısı: Bırınczer sofraların baş tacı

Siyonist rejim ordusu iki askeri tümenle Gazze'ye girdi

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan: Gazze'ye gidemedik ama mücadeleye devam ediyoruz

Badem yetiştiricileri: Teknik ve makine desteğine ihtiyacımız var

İşgal rejiminden Batı Şeria’da geniş çaplı baskınlar

Çöl Aslanı: Ömer Muhtar

Meksiko'da ölü sayısı 14'e yükseldi

Şanlıurfa’da uyuşturucu ve silah operasyonu: 3 gözaltı

Uzmanı uyardı: Diş hastalıkları, kalp ve böbrek sorunlarıyla bağlantılı olabilir

Suriye İçişleri Bakanı Hattab: Süveyda'da güvenlik yapılanması yeniden düzenlendi

Batman'da 21 aileye koruyucu aile hizmeti kapsamında destek

Tunus'tan dönen "Küresel Sumud Filosu" katılımcıları yaşadıklarını anlattı

Başakşehir’de sanayi sitesinde yangın çıktı

Aile Bakanlığı'ndan Batmanlı ailelere 15,6 milyon TL destek

Sabra ve Şatilla'dan Gazze'ye: Bitmeyen soykırım

Batman'da evde bakım hizmeti desteği: 88,5 milyon TL ödeme yapıldı

İşgal rejiminin sözde askerleri psikoloji sorunlarla boğuşuyor

YDUS ek yerleştirme tercih süreci başladı

Mersin'de öğrencilerle çöp toplama etkinliği düzenlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Oduncularda kış hazırlıkları başladı

Suriye'nin hapishane hafızası dijital ortamda

Avukatlardan küresel Sumud Filosu’na destek: Türkiye can güvenliğinin garantörü olduğunu açıkça beyan etmeli

İran'dan yapay zeka çıkışı: Son kararı meclis verecek

Ankara’da “2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı Kur’an Kursları Açılış Programı” gerçekleştirildi

Katil rejimin Savunma Bakanı Katz: Gazze yanıyor

Yetimler Vakfı Nijeryalı yetimleri bu ayda unutmadı