Dava ve icra dolandırıcılığına dikkat:

DÜNYA 30.12.2024 16:17:44 0
Dava ve icra dolandırıcılığına dikkat:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye genelinde, "dava ve icra SMS dolandırıcılığı" adıyla bilinen sahtekarlıklar son dönemde rekor seviyede artış gösterdi.

Dolandırıcılık vakalarının gün geçtikçe arttığı günümüzde yöntemler de farklılaşıyor. Son dönemde vatandaşların en çok şikayet ettiği yöntemlerden biri de "dava ve icra SMS dolandırıcılığı” olarak öne çıkıyor.

Şikayetvar’ın paylaştığı verilere göre, bu yöntemle ilgili gelen şikayetler son bir yılda yüzde 3 bin 150 oranında artış gösterdi. 2024 yılının Ekim ayında şikayetlerin pik yaptığı gözlemlenirken, bir önceki aya göre şikayetlerde yüzde 864’lük bir artış kaydedildi.  Gelen şikayetler, dolandırıcıların genellikle hukuk bürosu veya resmi bir kurum adı altında hareket ettiğini ortaya koyuyor. Gönderilen mesajlarda “arabuluculuk dosyanızın son günü” ya da “icra takibi başlatılacaktır” gibi ifadelerle vatandaşlar korkutuluyor. Mesajlarda belirtilen bir telefon numarasını aramaları veya şüpheli bir linke tıklamaları isteniyor.

Dolandırıcıların sıkça kullandığı yöntemler şunlar:

"Sahte hukuki tehditler: Mağdurlara icra takibi başlatılacağı veya dava dosyası açılacağı gibi korkutucu mesajlar gönderiliyor.

Gerçekçi görünümler: Mesajlar resmi bir dilde yazılıyor ve genellikle hukuk bürosu, avukat isimleri gibi detaylar eklenerek güvenilirlik sağlanıyor.

Hedef odaklı numara kullanımı: Belirli telefon numaralarıyla iletişim kurulması istenerek mağdurlar, çözüm yönünde adım atmış gibi görünmeleri için ikna ediliyor.

Maddi kayıplar: Mesajlara inanarak belirtilen hesaplara ödeme yapanlar, ciddi finansal zarara uğruyor.

Psikolojik baskı: Hukuki süreçlere hakim olmayan bireyler, mesajların tehdidiyle stres ve endişe yaşıyor.

Geç alınan önlemler: Mağdurlar, dolandırıldıklarını fark ettiklerinde durumu yetkili kurumlara bildirmekte geç kalabiliyor."

Uzmanlar, SMS dolandırıcılığına karşı 4 önemli önlemi sıraladı:

Mesajlara şüpheyle yaklaşın: Resmi kurumlar SMS yoluyla hassas bilgi istemez. Gelen mesajları dikkatle inceleyin.

Resmi kurumlara danışın: Durumu kontrol etmek için e-devlet üzerinden veya ilgili kurumlarla doğrudan iletişime geçin.

Dolandırıcı mesajları engelleyin: Operatörünüze şikayet ederek numaraların engellenmesini sağlayın.

 Hukuki yardım alın: Maddi kayıplar yaşandıysa, savcılıklara başvurarak yasal süreci başlatın.

Uzmanlara göre kayıtlı şikayet verileri, bu tür dolandırıcılıklara karşı toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini ortaya koyuyor. Sahte mesajların dijital ortamda yayılması, tüketiciler için ciddi riskler taşırken, bu tehditlere karşı bilgi sahibi olmak kritik önem taşıyor. (İLKHA)

İran Tel Aviv'i vurdu, siyonist rejim Tebriz'e saldırdı

Altın fiyatları dalgalı seyirde

Adana'da kontrolden çıkan araç bariyerlere çarptı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kuzey Ege'den Doğu Anadolu'ya kuvvetli rüzgâr uyarısı

Gözler faiz kararına çevrildi: Ekonomistler sabit kalmasını bekliyor

Macron: İran'da rejimi zorla değiştirmek stratejik bir hata

G7’den ‘kendini savunma’ çıkışı: Siyonistlerin işgal ve saldırıları meşrulaştırılıyor

Axios: Netanyahu, Trump'ı İran'a saldırıya teşvik ediyor

Gazze'de katliam bitmiyor: 55 şehit

İngiltere, Tel Aviv ve Kudüs'teki diplomatlarının ailelerini geri çekti

Trump'tan küstah tehdit: Tahran derhal tahliye edilmeli, anlaşmayı imzalamalıydılar

Siyonist rejimde 24 bina yerle bir oldu, binlerce kişi tahliye edildi

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı

ANFİDAP: Mutlak kötülük israile karşı insanlık yekvücut olmalı

ABD'nin USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı ile görüştü

Hatay’da orman yangını

İran en büyük ve en yoğun füze saldırısına hazırlanıyor: Tel Aviv'i boşaltın!

Yükleniyor