• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Davranış Bilimci Daban: Gençlerde adabı muaşeret eksikliği sorunu büyüyor

02 Ocak 2025, Perşembe 11:20
02 Ocak 2025, Perşembe 11:20
Davranış Bilimci Daban: Gençlerde adabı muaşeret eksikliği sorunu büyüyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Davranış Bilimci Korkut Daban, gençler arasında adabı muaşeret kurallarına uyulmamasının ciddi bir sorun haline geldiğini belirterek, eğitim kurumlarına protokol ve nezaket kurallarının öğretilmesi gerektiğini vurguladı.

Son yıllarda gençler arasında adabı muaşeret kurallarına uyulmaması, toplumsal bir sorun haline gelirken, davranış bilimci Korkut Daban, bu durumun kökenlerini ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Daban, özellikle sosyal medyanın etkisiyle gençlerin tutum ve davranışlarında gözlemlenen değişikliklere dikkat çekti.

Ayrıca Daban, adabı muaşeret derslerinin okullarda eksik olmasının bu sorunun artmasında etkili olduğunu ifade etti.

"Şikâyetlerin başında tutum ve davranış problemi var"

Davranış Bilimci Korkut Daban, son dönemde özellikle gençler arasında adabı muaşeret kurallarına uyulmadığına dair ciddi şikayetler bulunduğunu belirterek, "Son dönemlerde özellikle gençler arasında adabı muaşeret kurallarına uyma noktasında çok ciddi şikayetlerle karşı karşıyayız." dedi. Daban, yetişkinlerin, özellikle anne babaların, eğitimcilerin ve sosyal yaşamda yer alan tüm yetişkinlerin gençlerle ilgili şikayetlerini dile getirdiğini ifade etti.

"Teknolojinin yoğun kullanımı , gençlerin tutum ve davranışlarını olumsuz etkiliyor"

Adabı muaşeretin geçmişte toplumda daha fazla yer bulduğuna, ancak günümüzde genellikle protokol ve nezaket kuralları olarak tanımlandığına dikkat çeken Daban, "Geçmişte adabı muaşeret olarak değerlendirdiğimiz, günümüzde ise çoğu zaman protokol ve nezaket kuralları olarak tanımladığımız kavramların artık toplumda çok fazla karşılık bulmadığına tanık oluyoruz." şeklinde konuştu.

Özellikle milenyum çağıyla birlikte teknolojinin yoğun kullanımı ve sosyal medya bağımlılığının, gençlerin tutum ve davranışlarını olumsuz etkilediğini belirten Daban, "Takdir edersiniz ki toplumsal değişim ve gelişimler belli periyotlarda gerçekleşiyor. Adabı muaşeret dediğimiz kavram bugün çok dikkate alınmasa da aslında uluslararası arenada çok dikkate alınan bir husustur." dedi.

"Beden dilinizle kendinizle ilgili bilgi notu verirsiniz"

Protokol ve nezaket kurallarının önemli olduğunu vurgulayan Daban, "Gerek çalışma hayatında gerekse sosyal yaşamda çok kıymetlidir. Kıymetli olmasının nedeni ise örneklendirecek olursak, bir iş görüşmesine gittiğinizde yahut bir ziyarete gittiğinizde kapıdan içeri girişiniz, ev sahibinin size buyur etmesi, otur izni, müsaadesi vermesi ve buna mukabil nasıl oturmanız gerektiği sizinle ilgili değerlendirmede ilk verilen puanların müjdecisidir." ifadelerini kullandı.

"Nezaket kuralları okullarda seçmeli ders olarak verilmeli"

Bugün yaşanan sorunların, adabı muaşeret derslerinin okullarda verilmemesinden kaynaklandığını belirten Daban, "Bugün neden bu konuda çok sorun yaşıyoruz derseniz, geçmişte görülen adabı muaşeret derslerinin günümüzde okullarımızda olmamasından kaynaklıdır. Protokol ve nezaket kurallarının ortaokul seviyesinde okullarda seçmeli ders olarak verilmesi gerektiği inancındayız. Böylece yeni nesillerin hem nezaket kurallarını öğrenmesi ve bunun takibinde resmi ortamlarda nasıl uyum sağlamaları gerektiğini mutlaka öğrenmiş olacaklardır." şeklinde konuştu.

"Aile içerisi de dâhil nezaket kurallarının bilinir olmalı"

Ayrıca, ailelerin de örnek teşkil etmelerinin önemli olduğuna değinen Daban, "Bu sadece çocuklar için değil, anne ve babaların örneklik teşkil etmelerinden dolayı aile içerisi de dâhil nezaket kurallarının bilinir olması demek, genç bireylerin bu bilgilerle donanmış olması anlamına gelir." ifadelerini kullandı.

Nezaket kurallarının toplumsal anlamda kabul görmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çeken Daban, bugün sokakta nezaketi görmeyen bir genç, kendi hayatında da nezakete yer veremediğine vurgu yaptı.

"Gündelik hayatta insanların birbirini çok kırdığına tanıklık ediyoruz"

Son olarak Daban, "Nezaket kurallarının toplumsal anlamda kabul görmesi ve yaygınlaştırılması gerekir. Gündelik hayatta insanların birbirini çok kırdığına tanıklık ediyoruz. Saygı sınırlarının aşıldığına ve konuşmadaki üsluba kadar bu sirayet ediyor. Bu yansımaların birinci kuralı tekrar söylüyoruz, eğitimdir." diyerek eğitimin önemini dile getirdi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Karaman’da aileler sabah namazında buluştu

Diyarbakır’da EYP’li saldırı girişimiyle ilgili 3 şüpheli yakalandı

Airfryer zararlı mıdır? Mutfağın popüler aleti tehlikeli olabilir mi?

Bursa'da silah operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı

Düzce, Zonguldak ve Bartın için kuvvetli yağış uyarısı

Antalya'da yolcu otobüsü kazası: 8 ölü, 26 yaralı

Uzmanlardan çocuklarda oyun bağımlılığı uyarısı

Refah Sınır Kapısı, "deneme" amaçlı açıldı

Ticaret Bakanlığı ekipleri 1,3 milyon adet uyuşturucu hap ele geçirdi

BM Genel Sekreteri, Etiyopya'nın Tigray bölgesinde gerginliğin tırmanmasına karşı uyardı

Ramazan ayının müjdecisi Beraat gecesi yarın idrak edilecek   

Şırnak’ta 142 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Dışişleri Bakanlığından Kongo’daki maden faciasına taziye

Bakan Bayraktar Dörtyol’daki FSRU tesisinde incelemelerde bulundu

Bursa’da "dur" ihtarına uymayan araçtan el bombası çıktı

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan İstanbul Ekonomi Konferansı’nda konuştu

Başkan Kaplan’dan Esnaf İçin Faizsiz Kredi Talebi

İran’da 5,2 büyüklüğünde deprem

Okullarda ikinci dönem yarın başlıyor

Çalıntı araçları parçalayarak satışa sunan 8 kişi yakalandı

Samsun'da 8 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası

Merkez Bsından 4 ödeme ve elektronik para şirketine iptal kararı

İzmir'de yol verme tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Trabzon'da uyuşturucu operasyonu: 11 gözaltı

Fas'ta sel felaketi

Dışişleri Bakanlığı: israil’in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını ve ateşkes ihlallerini kınıyoruz

HÜDA PAR'dan "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli: Anadilde eğitim için acil adımlar atılmalı

Frankfurt’ta Filistin için protesto: Siyonist rejimin ateşkes ve anlaşmalara uymamasına tepki

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Kimliğimize, değerlerimize ve dilimize sahip çıkmalıyız

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Karaman’da aileler sabah namazında buluştu

Diyarbakır’da EYP’li saldırı girişimiyle ilgili 3 şüpheli yakalandı

Airfryer zararlı mıdır? Mutfağın popüler aleti tehlikeli olabilir mi?

Bursa'da silah operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı

Düzce, Zonguldak ve Bartın için kuvvetli yağış uyarısı

Antalya'da yolcu otobüsü kazası: 8 ölü, 26 yaralı

Uzmanlardan çocuklarda oyun bağımlılığı uyarısı