• BIST 100

    16639,57%1,21
  • DOLAR

    43,50% 0,06
  • EURO

    51,32% 0,06
  • GRAM ALTIN

    6852,20% 5,37
  • Ç. ALTIN

    11711,15% 2,97

Defalarca terör saldırısına maruz kalan GAP’ın vizyon projesi barajda 10,5 milyar metreküp su depolandı

08 Haziran 2023, Perşembe 11:15
08 Haziran 2023, Perşembe 11:15
Defalarca terör saldırısına maruz kalan GAP’ın vizyon projesi barajda 10,5 milyar metreküp su depolandı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Defalarca terör saldırısına maruz kalan GAP’ın vizyon projesi barajda 10,5 milyar metreküp su depolandı

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) vizyon projelerinden olan Prof. Dr. Veysel Eroğlu Ilısu Barajı’nda en geniş self sahasına sahip olan Hasankeyf’te tekne turları ile tarihin derinliklerine yolculuk yapılıyor. Defalarca terör saldırılarına maruz kalan baraj gölünde 10,5 milyar metreküp su depolandı.
Dicle Nehri üzerinde yapılan ve yapım aşamasında birçok kez PKK’lı teröristlerin saldırılarına maruz kalan Prof. Dr. Veysel Eroğlu Ilısu Barajı gölünde 10,5 milyar metreküp su depolanmasıyla suyun yüksekliği yer yer 70 metre yüksekliğe ulaştı. Baraj gölünde biri balıkçı limanı olmak üzere 3 limandan göle açılan tekneler, misafirlerini ilk olarak Yamaç Külliyesi, 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Hasankeyf Kalesi, Şaab Vadisi, Dere Vadisi, Saha Vadisi, Arı Vadisi, Kelebek Vadisi ve Deliklitaş Mağarası, göl alanında oluşan adalar ile Arkeopark alanına taşınan Zeynel Bey Türbesi, İmam Abdullah Türbesi ve zaviyesi, Süleyman Han Camii’nin minaresi, taş kapı ve çeşme bölümü, Kızlar Camii, Artuklu Hamamı, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı ve 609 yıllık Er-Rızk Camii çevresinde gezdirerek keyifli bir yolculuk yaptırıyor. Türkiye’nin 100 yıllık vizyon projesi içerisinde bulunan baraj, hem ekonomik hem de kültürel açıdan bölge turizmine katkı sunuyor. Tarihi ilçe tekne turlarının yanı sıra kano, su altı ve su üstü sporları gibi festivallere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Hasankeyf Tekne Turları Kooperatifi Başkanı Ali Can, İHA muhabirine yaptığı açıklamada 2 liman ve 11 tekne ile hizmet verdiklerini söyledi. Tekne turlarının Müze Limanı’ndan başladığını belirten Can, yolculara tarihi seyir içerisinde keyifli bir yolculuk yaptırdıklarını kaydetti. Gezilerin rehberler eşliğinde gerçekleştirildiğini anlatan Can, “Gelen misafirlerimizi Müze Limanı’ndan bindiriyoruz, Kale Limanı’na bırakıyoruz. Kale Limanı’nda bütün tarihi yerleri gezerek geri alıyoruz onları. Personelimizin hepsi tecrübeli, ayrıca tarihi bilen, tarihi anlatan rehberlerimiz var. Birebir tarih içerisinde tekne üzerinde gezerek tarihi de misafirlere anlatıyoruz. Bu şekilde gezi turu yapıp geri dönüyorlar” dedi.
2022 yılında ilçedeki alt yapı çalışmalarından dolayı beklentilerinin tam olarak karşılanmadığını dile getiren Can, 2023 yılı yaz turizm hedeflerinin yüksek olduğunu dile getirdi. Çalışmaların ay sonu tamamlanmasıyla ilçede güzel gelişmelerin olacağını vurgulayan Can, “2022’de ilk o sene olduğumuz için bazı eksikler olduğundan dolayı biraz eksik çalıştık. Yalnız 2023 hedefimiz yüksek. Çünkü limandaki çevre düzenlemeleri de bitmek üzere. Görüştüğümüz yetkililer ay sonuna limanı yetiştirecekler. O çalışma bittikten sonra bu sene bu hedefi ikiye katlamayı bekliyoruz' diye konuştu.
Yolcuların keyifli bir yolculuk yaptıklarının altını çizen Can, “Misafirlerimiz kaleyi geziyor, koylara giriyor, tarihi yerleri tekne üzerinde gezerek tarih keyfi yapıyorlar. İnsanlar nostalji yaşıyor. Gelen misafirlerin yüzde 90’ı yine memnun ayrılıyor' ifadelerini kullandı.
Tarihi ilçede teknelerle birlikte ciddi istihdamın da sağlandığını anlatan Can, 225 ailenin katılımı ile kurulan kooperatifin herkese getiri sağladığını kaydetti.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Köpeklerin saldırısına uğrayan çocuğu esnaf kurtardı

İmam hatiplilerden 81 ilde kan bağışı kampanyası

Türkiye'de yapılması beklenen ABD-İran görüşmelerine Pakistan da davet edildi

Gazze’deki Sivil Savunma yakıt yokluğu sebebiyle araçlarının kontak kapattığını duyurdu

Gaziantep’te 6 Şubat’ta eğitime 1 gün ara verildi

Diyarbakır'da Beraat Kandili Mevlid-i şerif ve ilahilerle ihya edildi

13 günlük aramanın ardından bulunan Nimet Kılıç’ın cenazesi morga kaldırıldı

Konya’da uyuşturucu operasyonu: 8 tutuklama

Konya Ereğli’de KOM'dan şafak operasyonu

Şanlıurfa’da geri dönüşüm yüklü tır devrildi: 1 yaralı

Psikolog Bozkuş: Uyku bozukluğu sosyal ilişkileri de iş hayatını bozar

Turizm Bakanı Ersoy Malatya’da konuştu

Üniversitelerden afetlere dijital çözüm: “El Ele İyilik” AFAD sistemine entegre edilecek

Tahran, AB büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırdı

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı: 7 bin hektarlık askeri alan betona değil, yeşile açılmalı

İLKSAY tarafından düzenlenen "Din ve Psikoloji Atölyesi" için başvurular başladı

HÜDA PAR’dan Ağrı'daki kar temizleme çalışmalarının yetersizliğine "sembolik karneyle" tepki

Şanlıurfa’da park halindeki araçta bir kişi ölü bulundu

Şanlıurfa’da şiddetli dolu yağışı etkili oldu

Doktor Aslan: Sigara bırakmada profesyonel destek hayat kurtarıyor

Marcos’a yolsuzluk ve anayasayı ihlal suçlaması: Meclis kritik karar aşamasında

HAMAS'tan Gazze Şeridi'ne dönmek isteyenlere yönelik uygulamalara tepki

Gribe karşı doğal destek: Ihlamur ve bitki çayları

Sentetik medya dönemi kitapla masaya yatırıldı

Bursa’da yaklaşık bir ton balığa el konuldu

Mahalle sakinlerinden belediyeye tepki: Çamur içinde yaşam mücadelesi veriyoruz

Batman'da yetişkinler için Kur'an'ı Kerim kursu

Pezeşkiyan: Ulusal çıkarlar çerçevesinde müzakere zemininin hazırlanması talimatını verdim

Albanese: israilin Gazze üzerinde yetkisi yok, yaşam koşulları bilinçli olarak yok ediliyor

Cizre'de asfalt yüklü tanker devrildi: Bir yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Köpeklerin saldırısına uğrayan çocuğu esnaf kurtardı

İmam hatiplilerden 81 ilde kan bağışı kampanyası

Türkiye'de yapılması beklenen ABD-İran görüşmelerine Pakistan da davet edildi

Gazze’deki Sivil Savunma yakıt yokluğu sebebiyle araçlarının kontak kapattığını duyurdu

Gaziantep’te 6 Şubat’ta eğitime 1 gün ara verildi

Diyarbakır'da Beraat Kandili Mevlid-i şerif ve ilahilerle ihya edildi

13 günlük aramanın ardından bulunan Nimet Kılıç’ın cenazesi morga kaldırıldı