• BIST 100

    16649,43%-0,01
  • DOLAR

    43,48% 0,00
  • EURO

    51,58% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6677,59% -1,62
  • Ç. ALTIN

    11383,46% -2,09

Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi ile su ürünleri üretimi 10 kat artacak

12 Mart 2025, Çarşamba 16:48
12 Mart 2025, Çarşamba 16:48
Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi ile su ürünleri üretimi 10 kat artacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Adana'da açık denizde başlatılan kafes balıkçılığıyla çipura ve levrek üretimi yılda 30 bin ton seviyesine çıkarılacak.

Adana'da su ürünleri yetiştiriciliğini 10 kat artıracak. "Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi" hayata geçmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Yumurtalık ve Karataş ilçeleri arasında belirlenen bölgede çipura ve levrek üretimine yönelik 29 bin 500 ton kapasiteli yetiştiricilik alanı oluşturulurken, 2021 yılından itibaren girişimcilere yer tahsisi yapıldı.

Denizde kafes balıkçılığı yapmak isteyen 24 yatırımcıya tahsis edilen bölgede, ilk firma bu yılın başında üretime geçti. Sürsan Su Ürünleri firması, açık denizde kurduğu kafeslere 2,5-3 gram büyüklüğündeki levrek yavrularını bırakarak yetiştiriciliğe başladı. İlk etapta 3 bin ton levrek üretimi planlanırken, firmanın yıllık üretim kapasitesinin 11 bin 500 ton olacağı belirtildi.

"Denizlerimizin bereketini değerlendiriyoruz"

Denizde kafes balıkçılığı sahasında incelemelerde bulunan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, tarımsal üretimin sadece bitkisel üretimle sınırlı olmadığını, Adana’nın iç ve açık denizlerinde su ürünleri yetiştiriciliğinin de büyük bir potansiyel taşıdığını söyledi.

Kökçüoğlu, "İlimizde iç sularda baraj göletlerinde yetiştiricilik yapılıyor, dalyan ve açık denizde avcılık gerçekleştiriliyor. Şimdi ise açık denizde kafes balıkçılığını başlatarak su ürünleri üretimini daha da artırıyoruz." dedi.

Yaklaşık 30 bin ton kapasiteli bölgede çipura ve levrek yetiştirileceğini belirten Kökçüoğlu, "Bir işletmemiz kafeslerini denize bırakarak üretime başladı. Adana’da sadece bitkisel üretim ve bal üretimi değil, balık üretimi de yaparak ihracata katkı sunmayı hedefliyoruz. Burada üretilen balıklar işlenerek yurt dışına ihraç edilecek. Şu an yılda 9 bin ton balık üretirken, yetiştiricilikle birlikte bu rakamı 30 bin tonun üzerine çıkaracağız." ifadelerini kullandı.

"Adana'da ilk kez açık denizde balık yetiştiriciliği yapılıyor"

Firmanın Yumurtalık’taki tesis sorumlusu Su Ürünleri Mühendisi Faruk Bükey ise, Samsun merkezli şirketlerinin Türkiye’nin farklı bölgelerinde balık yetiştiriciliği yaptığını belirtti. Adana’da ilk kez bu yıl açık denizde kafes balıkçılığına başladıklarını vurgulayan Bükey, "Şu an tesisimizin kapasitesi 3 bin ton ancak toplam kapasitemiz 11 bin 500 ton olacak. Yetiştirilen balıklar, Kozan’da faaliyete geçecek fabrikamızda işlenerek ihraç edilecek. Kafeslerin bulunduğu bölgedeki su sıcaklığı ve tuzluluğunun yüksek olması, denizin temizliğiyle birlikte yetiştiricilik için avantaj sağlıyor. Böylece yetiştirme süremiz kısalacak ve yaklaşık 11 ayda balıkları porsiyon büyüklüğüne getirmeyi hedefliyoruz" dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kuvvetli yağış bekleniyor

Sudan ordusu sahada üstünlüğü zorluyor: Hedef Kadugli

Suriye güvenlik güçleri Haseke'ye girdi: Kamışlı Havalimanı bugün devralınıyor

Refah Sınır Kapısı açıldı: Gazze'ye dönüşler ağır denetimle başladı

"Dijital Dünyada Çocukların Güçlendirilmesine Yönelik Eylem Planı" Resmî Gazete'de

Witkoff-Arakçi görüşmesi İstanbul'da: Trump'tan "zaman daralıyor" açıklaması

Gazze'de ateşkes ihlalleri sürüyor: Han Yunus ve Cibaliya'da 3 şehit

İzmir açıklarında 22 düzensiz göçmen yakalandı

Muş’ta kaçak avcılığa para cezası

Yılın ilk enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Muğla’da 3’ü çocuk 37 düzensiz göçmen yakalandı

Adana’da Berat Kandili coşkuyla idrak edildi

BM'den siyionist rejimin Gazze'de gerçekleştirdiği katliama kınama

Berat Gecesi Büyük Çamlıca Camii'nde dualarla ihya edildi

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

Kastamonu’da 11 bin adet sentetik ecza hapı ele geçirildi: 6 tutuklama

Japonya'da kar felaketi: 27 ölü, 290 yaralı

Mersin Valiliği’nden feci kazaya ilişkin açıklama

Berat Kandili Bursa'da dualarla ihya edildi

Mersin'de Hür Gençlik tarafından Berat Kandili’nde cami cemaatine ikram

Hakkari’de yasa dışı avcılığa ağır para cezası

Gaziantep’te hatalı şerit değiştiren 775 sürücüye ceza

Mersin'de kontrolden çıkan araç yayalara çarptı: 3 ölü, 4 yaralı

İran’dan zenginleştirilmiş uranyum transferi iddialarına yalanlama

İstanbul Havalimanı’nda 200 bin adet kaçak tıbbi sülük ele geçirildi

Mardin’de yangında ölen evli çift yan yana defnedildi

Trump: Hindistan, Rusya'dan petrol alımını durdurdu, gümrük vergisi düşürülecek

Berat Kandili Siirt’te üç dilde mevlidlerle ihya edildi

Mardin’de Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

Malatya'da Beraat Kandili coşkuyla idrak edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kuvvetli yağış bekleniyor

Sudan ordusu sahada üstünlüğü zorluyor: Hedef Kadugli

Suriye güvenlik güçleri Haseke'ye girdi: Kamışlı Havalimanı bugün devralınıyor

Refah Sınır Kapısı açıldı: Gazze'ye dönüşler ağır denetimle başladı

"Dijital Dünyada Çocukların Güçlendirilmesine Yönelik Eylem Planı" Resmî Gazete'de

Witkoff-Arakçi görüşmesi İstanbul'da: Trump'tan "zaman daralıyor" açıklaması

Gazze'de ateşkes ihlalleri sürüyor: Han Yunus ve Cibaliya'da 3 şehit