• BIST 100

    9350,01%0,41
  • DOLAR

    39,37% 0,08
  • EURO

    45,48% 0,10
  • GRAM ALTIN

    4305,94% 0,50
  • Ç. ALTIN

    6934,05% 0,00
Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi ile su ürünleri üretimi 10 kat artacak
EKONOMİ
Tarih: 12.03.2025 16:48
Güncelleme: 12.03.2025 16:48
Kaynak: ILKHA
Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi ile su ürünleri üretimi 10 kat artacak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Adana'da açık denizde başlatılan kafes balıkçılığıyla çipura ve levrek üretimi yılda 30 bin ton seviyesine çıkarılacak.

Adana'da su ürünleri yetiştiriciliğini 10 kat artıracak. "Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi" hayata geçmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Yumurtalık ve Karataş ilçeleri arasında belirlenen bölgede çipura ve levrek üretimine yönelik 29 bin 500 ton kapasiteli yetiştiricilik alanı oluşturulurken, 2021 yılından itibaren girişimcilere yer tahsisi yapıldı.

Denizde kafes balıkçılığı yapmak isteyen 24 yatırımcıya tahsis edilen bölgede, ilk firma bu yılın başında üretime geçti. Sürsan Su Ürünleri firması, açık denizde kurduğu kafeslere 2,5-3 gram büyüklüğündeki levrek yavrularını bırakarak yetiştiriciliğe başladı. İlk etapta 3 bin ton levrek üretimi planlanırken, firmanın yıllık üretim kapasitesinin 11 bin 500 ton olacağı belirtildi.

"Denizlerimizin bereketini değerlendiriyoruz"

Denizde kafes balıkçılığı sahasında incelemelerde bulunan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, tarımsal üretimin sadece bitkisel üretimle sınırlı olmadığını, Adana’nın iç ve açık denizlerinde su ürünleri yetiştiriciliğinin de büyük bir potansiyel taşıdığını söyledi.

Kökçüoğlu, "İlimizde iç sularda baraj göletlerinde yetiştiricilik yapılıyor, dalyan ve açık denizde avcılık gerçekleştiriliyor. Şimdi ise açık denizde kafes balıkçılığını başlatarak su ürünleri üretimini daha da artırıyoruz." dedi.

Yaklaşık 30 bin ton kapasiteli bölgede çipura ve levrek yetiştirileceğini belirten Kökçüoğlu, "Bir işletmemiz kafeslerini denize bırakarak üretime başladı. Adana’da sadece bitkisel üretim ve bal üretimi değil, balık üretimi de yaparak ihracata katkı sunmayı hedefliyoruz. Burada üretilen balıklar işlenerek yurt dışına ihraç edilecek. Şu an yılda 9 bin ton balık üretirken, yetiştiricilikle birlikte bu rakamı 30 bin tonun üzerine çıkaracağız." ifadelerini kullandı.

"Adana'da ilk kez açık denizde balık yetiştiriciliği yapılıyor"

Firmanın Yumurtalık’taki tesis sorumlusu Su Ürünleri Mühendisi Faruk Bükey ise, Samsun merkezli şirketlerinin Türkiye’nin farklı bölgelerinde balık yetiştiriciliği yaptığını belirtti. Adana’da ilk kez bu yıl açık denizde kafes balıkçılığına başladıklarını vurgulayan Bükey, "Şu an tesisimizin kapasitesi 3 bin ton ancak toplam kapasitemiz 11 bin 500 ton olacak. Yetiştirilen balıklar, Kozan’da faaliyete geçecek fabrikamızda işlenerek ihraç edilecek. Kafeslerin bulunduğu bölgedeki su sıcaklığı ve tuzluluğunun yüksek olması, denizin temizliğiyle birlikte yetiştiricilik için avantaj sağlıyor. Böylece yetiştirme süremiz kısalacak ve yaklaşık 11 ayda balıkları porsiyon büyüklüğüne getirmeyi hedefliyoruz" dedi. (İLKHA)

G7’den ‘kendini savunma’ çıkışı: Siyonistlerin işgal ve saldırıları meşrulaştırılıyor

Axios: Netanyahu, Trump'ı İran'a saldırıya teşvik ediyor

Gazze'de katliam bitmiyor: 55 şehit

İngiltere, Tel Aviv ve Kudüs'teki diplomatlarının ailelerini geri çekti

Trump'tan küstah tehdit: Tahran derhal tahliye edilmeli, anlaşmayı imzalamalıydılar

Siyonist rejimde 24 bina yerle bir oldu, binlerce kişi tahliye edildi

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı

ANFİDAP: Mutlak kötülük israile karşı insanlık yekvücut olmalı

ABD'nin USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı ile görüştü

Hatay’da orman yangını

İran en büyük ve en yoğun füze saldırısına hazırlanıyor: Tel Aviv'i boşaltın!

Vali Yavuz: Gazze'de çocuklar dünyanın gözü önünde katledilmektedir

MASKİ'ye personel alımı kura çekimi ile yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabadayılık taslayan israil kendi varlığını ve geleceğini riske atıyor

HÜDA PAR'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a tebrik ziyareti

Siyonist işgalciler İran devlet televizyonunu vurdu

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


G7’den ‘kendini savunma’ çıkışı: Siyonistlerin işgal ve saldırıları meşrulaştırılıyor

Axios: Netanyahu, Trump'ı İran'a saldırıya teşvik ediyor

Gazze'de katliam bitmiyor: 55 şehit

İngiltere, Tel Aviv ve Kudüs'teki diplomatlarının ailelerini geri çekti

Trump'tan küstah tehdit: Tahran derhal tahliye edilmeli, anlaşmayı imzalamalıydılar

Siyonist rejimde 24 bina yerle bir oldu, binlerce kişi tahliye edildi

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı