• BIST 100

    11048,11%-1,05
  • DOLAR

    41,30% 0,05
  • EURO

    48,80% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4836,63% -0,41
  • Ç. ALTIN

    7935,99% -0,73

Deprem bölgesine 2,6 trilyon liralık yatırım

07 Şubat 2025, Cuma 09:43
07 Şubat 2025, Cuma 09:43
Deprem bölgesine 2,6 trilyon liralık yatırım
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından yapılan harcamaları içeren raporu yayımladı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin yol açtığı zararları telafi etmek ve afet risklerini azaltmak amacıyla yapılan harcamalara ilişkin detaylı bir rapor yayımladı. Rapora göre, 2024 yılının sonu itibarıyla bölgeye toplamda 2,6 trilyon lira kamu harcaması gerçekleştirildi.

Depremin etkilediği 120 bin kilometrekarelik alanda 14 milyondan fazla insanın yaşadığı kaydedilirken, 53 bin 737 kişinin hayatını kaybettiği, 107 bin 213 kişinin ise yaralandığı vurgulandı.

Bölgedeki yıkımın boyutları göz önüne alındığında, öncelikli hedefin barınma ihtiyacını karşılamak olduğu belirtildi. Bu kapsamda, 391 bin 245 hak sahibi için konut tahsis edilirken, 201 bin 431 konutun teslim edildiği açıklandı.

Eğitim alanında da önemli yatırımlar yapıldığı ifade edilirken, 7 bin 497 yeni derslik için 24,1 milyar lira harcandığı, 63 bin 856 derslikte ise bakım-onarım çalışmaları gerçekleştirildiği aktarıldı. Yükseköğretim kurumlarının yeniden inşası ve güçlendirilmesi için ise 2,3 milyar lira kaynak ayrıldı.

Sağlık hizmetlerine yönelik projeler kapsamında, 13’ü acil durum hastanesi olmak üzere toplam 32 yeni sağlık tesisi inşa edilirken, ikinci basamak hastaneler ve birinci basamak sağlık merkezleri için 35,2 milyar lira harcama yapıldığı belirtildi.

Altyapı çalışmalarına da büyük bütçe ayrıldı. İçme suyu, kanalizasyon, enerji ve haberleşme sistemlerinin onarımı için 81,5 milyar liralık dış finansman sağlanırken, kara yolu ve demiryolu hatlarının yenilenmesine yönelik toplamda 34,2 milyar liralık yatırım planlandı.

Sanayi ve tarım sektörlerinin yeniden canlandırılması için de adımlar atıldı. Küçük sanayi siteleri ve sanayi işletmelerine 12,7 milyar liralık destek sağlanırken, bölgedeki çiftçilere toplam 20,9 milyar lira tarımsal destek ödemesi yapıldı.

Raporda, depremden etkilenen bölgelerin tam anlamıyla toparlanması için uzun vadeli bir sürecin gerektiği vurgulanırken, önümüzdeki dönemde konut teslimlerinin tamamlanması, kamu hizmetlerinin etkin şekilde sürdürülebilmesi ve ekonomik hayatın canlandırılması için çalışmaların hız kesmeden devam edeceği belirtildi. (İLKHA)

Bingöl İslami Kardeşlik Platformu’ndan festival ve konserlerin iptali çağrısı

Solhan yatılı bölge okulunda yangın eğitimi

Araç sahiplerine kötü haber: Benzine zam geliyor

İstanbul'da otomobil takla attı: 5 yaralı

Yangın evlere sıçradı

Suudi Arabistan ve ABD, karşı insansız hava aracı tatbikatını gerçekleştirdi

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

ABD Filistin delegasyonuna vize kararını düzeltmeli

Muğla’da 2 ilçede çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

Osmaniye'de 3,8 büyüklüğünde deprem

Endonezya'da 6.1 büyüklüğünde deprem

Amasya’da drift yapan sürücüye 46 bin lira ceza

Arnavutluk'ta seçimden 130 gün sonra yeni hükümet kuruldu

ABD'den Polonya'ya 780 milyon dolarlık silah satışı

Gaziantep’te akraba kavgası kanlı bitti: 3 ölü

Otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 4 yaralı

ABD Gazze'de acil ateşkes tasarısına bir kez daha veto etti

Malatya için şiddetli fırtına uyarısı

Dünya Meteoroloji Örgütü: Küresel su krizi derinleşiyor

Balıkesir’de 531 yeni afet konutunun temeli atıldı

Kamçatka'da 7.8 büyüklüğünde deprem

Kongo'da Ebola salgını: 48 vaka, 31 ölü

İzmir’de mobilya fabrikasında yangın

HAMAS: Gazze, ordunuz için kolay bir lokma olmayacak

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen istifa etti

Balıkesir'de orman yangını

Erzurum’da ehliyetsiz sürücüye 37 bin lira ceza

Rusya’ya yönelik AB yaptırımları Birlik içinde bölünmeye yol açıyor

Rusya: Venezüella’ya yönelik müdahale girişimleri ve güç kullanımı tehditlerini kınıyoruz

Küresel Sumud Filosuna ait gemiler açık denizde bekleyişi devam ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl İslami Kardeşlik Platformu’ndan festival ve konserlerin iptali çağrısı

Solhan yatılı bölge okulunda yangın eğitimi

Araç sahiplerine kötü haber: Benzine zam geliyor

İstanbul'da otomobil takla attı: 5 yaralı

Yangın evlere sıçradı

Suudi Arabistan ve ABD, karşı insansız hava aracı tatbikatını gerçekleştirdi

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı