• BIST 100

    9678,16%3,06
  • DOLAR

    38,77% 0,03
  • EURO

    43,10% -1,25
  • GRAM ALTIN

    4015,28% -3,08
  • Ç. ALTIN

    6510,12% -3,08

Depremde 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı iddianamesi kabul edildi

GÜNDEM 29.07.2023 14:30:05 0
Depremde 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı iddianamesi kabul edildi

Depremde 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı iddianamesi kabul edildi

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 51 kişinin ölümüne neden olan Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Furkan Apartmanı ile ilgili yapılan soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede kabul edildi. İddianamede yer verilen bilirkişi raporunda binanın kolonunun eksik yapıldığı ve bir kolonunun da kesildiği ifade edilirken, 6 sanık hakkında 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edildi.
Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde Gaziantep’in Nizip ilçesi Mustafa Kökmen Bulvarı’nda bulunan Furkan Apartmanı da yıkıldı. Yıkılan binada enkaz altında kalan 51 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Olay sonrası Nizip Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Furkan Apartmanı ile ilgili başlatılan soruşturma tamamlandı.
Tamamlanan soruşturmanın ardından tutuklu sanıklar Yılmaz Şahin Y., Faik Ö., Nejdet A. ve Eyüp Ö. ile tutuksuz sanıklar Abdullah Devrim S. ve Hasan Hüseyin S. hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edilen iddianame Nizip Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, yapı ruhsatına göre 1997’de yapımına başlanan, 2001’de ise yapı kullanma izin belgesi verilen Furkan Apartmanı’nın, depremin ardından neden yıkıldığına ilişkin bilirkişi heyeti oluşturulduğu belirtildi.

Binanın çökmenin asıl nedeni taşıyıcı sistemdeki düzensizlikler, bozulmalar ve eklentiler
Bilirkişi raporunda, Furkan Apartmanı ile ilgili mimari proje ile statik projenin bariz şekilde birbirinden farklılık göstermesine rağmen bu projeleri onaylayarak yapı ruhsatı veren kişilerin, görevlerini ihmal ettikleri yer aldı. Raporda, binada kullanılan malzemelerden çelik donatıyla ilgili kayda değer bir sorun olmadığı, beton dayanımının ise yüzde 16,5 düşük olduğu tespit edildiği belirtilerek, 'Binanın göçmesinde dayanım düşüklüğünün etkisi olmakla birlikte, çökmenin asıl nedeni taşıyıcı sistemdeki düzensizlikler, bozulmalar ve eklentilerdir. Mimari ve statik projedeki tutarsızlıklar, uygulamanın bazı hususlarda projelerden farklı olması (S9 kolonunun projeden çıkartılmış olması ve bazı kirişlerin yerinin değiştirilmesi gibi) ve uygulama aşamasında oluşan proje değişiklikleri için revizyon projesi hazırlatarak belediyeden onay almamasından dolayı fenni mesul mühendisin ve müteahhidin kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır. Müteahhidin, inşa sürecinde gerekli özenin gösterilmemesinden ve ruhsata aykırı şekilde bina inşa etmesinden dolayı kusurlu olduğu kanaatine ulaşılmıştır' ifadelerine yer verildi.

Birden fazla kolon eksiği ve fazladan teras kat iddiası
Raporda, Furkan Apartmanın simetrik bir yapıda olduğu da vurgulanarak, 'Simetrik yapının da kabaca olduğu yere çökmesi beklenirdi. Binanın arka tarafa doğru yıkılması ve binanın dışa doğru değil de iç tarafa merdiven boşluğuna doğru çökmesi binanın arka bölümünde birden fazla kolonun eksik olduğunu (S9 ve S11 gibi), simetrisinin bozulduğunu ve teras kat gibi binanın arkasına fazladan yük eklendiğini ortaya koymaktadır. Binanın arka bölümünde izinsiz birçok tadilat yapılmıştır. Bu tadilatların çerçevesi yıkılan binanın enkazında tespit edilememiştir. Binanın taşıyıcı sistemi olan kolonlara, projede olmayan müdahaleleri ve projede olmayan eklentileri yapan kişilerin önemli derecede kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır' ifadeleri yer aldı.

Kaçak asma kat yapılmış
Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede sanıkların eylemlerinin ayrı ayrı değerlendirildiği de vurgulanarak sanıklardan Faik Ö.’nün binaya kaçak asma kat yaptığı ve binada bulunmayan S11 kolonunun da Faik Ö.’nün maliki olduğu dükkana ait bir kolon olduğu ve bu nedenle de şüphelinin söz konusu yerin maliki olması nedeniyle eylemden sorumlu olduğu belirtildi. Faik Ö.’nün kardeşi diğer sanık Eyüp Ö.’nün ise kardeşiyle birlikte hareket ettiği için aynı eylemlerden sorumlu olduğu, sanık Nejdet A.’nın da Faik Ö’ye sattığı dükkanının kolonunu kesmiş olabileceği yönünde ifadeler nedeniyle aynı eylemden sorumlu olduğu kaydedildi.

Sanık inşaat mühendisi projedeki tutarsızlıklardan sorumlu
İddianamede, sanık inşaat mühendisi Yılmaz Şahin Y.’nin ise yıkılan apartmanın projelerini çizdiği, aynı zamanda yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesine göre fenni mesulü olarak görev yaptığı, bu nedenle de bilirkişi raporunda belirtilen projelerdeki tutarsızlıklardan sorumlu olduğu ifade edildi.

2 müteahhit de ölen ve yaralanan kişilere karşı taksirle sorumlu bulundu
İddianamede, projelerin uyumsuz olması, binanın imalatında kullanılan malzemenin kalitesi, beton dayanımının olması gerekenden düşük olduğu ve S9 kolonunun inşa edilmediği, bu nedenle de yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesine yapının müteahhidi olan Abdullah Devrim S. ile ifadelerde asıl müteahhidi olduğu belirtilen Hasan Hüseyin S.’nin ölen ve yaralanan kişilere karşı taksirle sorumlu olduğu kaydedildi.

Mardinli hayırsever otomobilini Gazze’ye bağışladı

Batman'da Gazze ile dayanışma kermesi düzenlendi

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı

Engelliler her alanda ciddi sorunlarla karşı karşıya!

Pakistan, Keşmir sorununu Hindistan ile görüşecek

Bursa'dan ilk hac kafilesi dualarla kutsal topraklara uğurlandı

Mardin’de çalınan 3 milyon TL değerindeki ziynet eşyası sahibine teslim edildi

İngiltere, kalıcı oturum için gereken ikamet süresini 10 yıla çıkardı

Adana’da balık üretim sezonu başladı: Hedef 12 milyonun üzerinde yavru sazan

Mardin’de “Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Gelecek” projesi geniş katılımla başladı

Şanlıurfa’da bodrum katında yakalanan yılan doğaya bırakıldı

Minik yüreklerden Gazze için büyük destek

161 hacı adayı Bingöl'den dualarla uğurlandı

Şanlıurfa’da çıkan yangın bir evi küle çevirdi

Diyarbakır’da sağanak ağacı devirdi: 3 araç zarar gördü

Kalp hastası bebek ambulans uçakla Ankara'ya sevk edildi

Diyarbakır'da sağanak: Caddeler göle döndü, altgeçitlerde araçlar mahsur kaldı

Bangladeş'te yıldırım düşmesi ve devrilen ağaçlar nedeniyle en az 14 kişi öldü

Sağlıklı beslenmenin görünmeyen tehdidi: Pestisit

Yumurta üretim ve satış işletmelerine denetim: Kurallara uymayanlara ceza yağdı

Diyarbakırlılar: Meyve mi alıyoruz cüzdan mı bırakıyoruz belli değil

Endonezya'da mühimmat patlaması: 13 ölü

Gazze’de doktor ve hemşireler aç karna çalışıyor

Batman’da Hafif Ticari Araç ile Motosiklet Çarpıştı: Maddi Hasar Meydana Geldi

Nur Şems Mülteci Kampı'nda evler yerle bir ediliyor

NATO Genel Sekreteri Rutte, 13 Mayıs’ta Türkiye’ye gelecek

Özel gereksinimli öğrencilerin aileleri için eğitim seti yayımlandı

10 kent için kuvvetli yağış uyarısı

Gazze'de şehit sayısı 53 bine yaklaştı, dünya sessizliğini koruyor

Türkiye olması gerekenden iki kat fazla tuz tüketiyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ