• BIST 100

    10856,52%-0,29
  • DOLAR

    42,44% 0,06
  • EURO

    49,02% 0,23
  • GRAM ALTIN

    5635,87% 0,00
  • Ç. ALTIN

    9253,16% 0,61

Depremde 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı iddianamesi kabul edildi

29 Temmuz 2023, Cumartesi 14:30
29 Temmuz 2023, Cumartesi 14:30
Depremde 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı iddianamesi kabul edildi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Depremde 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı iddianamesi kabul edildi

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 51 kişinin ölümüne neden olan Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Furkan Apartmanı ile ilgili yapılan soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede kabul edildi. İddianamede yer verilen bilirkişi raporunda binanın kolonunun eksik yapıldığı ve bir kolonunun da kesildiği ifade edilirken, 6 sanık hakkında 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edildi.
Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde Gaziantep’in Nizip ilçesi Mustafa Kökmen Bulvarı’nda bulunan Furkan Apartmanı da yıkıldı. Yıkılan binada enkaz altında kalan 51 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Olay sonrası Nizip Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Furkan Apartmanı ile ilgili başlatılan soruşturma tamamlandı.
Tamamlanan soruşturmanın ardından tutuklu sanıklar Yılmaz Şahin Y., Faik Ö., Nejdet A. ve Eyüp Ö. ile tutuksuz sanıklar Abdullah Devrim S. ve Hasan Hüseyin S. hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edilen iddianame Nizip Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, yapı ruhsatına göre 1997’de yapımına başlanan, 2001’de ise yapı kullanma izin belgesi verilen Furkan Apartmanı’nın, depremin ardından neden yıkıldığına ilişkin bilirkişi heyeti oluşturulduğu belirtildi.

Binanın çökmenin asıl nedeni taşıyıcı sistemdeki düzensizlikler, bozulmalar ve eklentiler
Bilirkişi raporunda, Furkan Apartmanı ile ilgili mimari proje ile statik projenin bariz şekilde birbirinden farklılık göstermesine rağmen bu projeleri onaylayarak yapı ruhsatı veren kişilerin, görevlerini ihmal ettikleri yer aldı. Raporda, binada kullanılan malzemelerden çelik donatıyla ilgili kayda değer bir sorun olmadığı, beton dayanımının ise yüzde 16,5 düşük olduğu tespit edildiği belirtilerek, 'Binanın göçmesinde dayanım düşüklüğünün etkisi olmakla birlikte, çökmenin asıl nedeni taşıyıcı sistemdeki düzensizlikler, bozulmalar ve eklentilerdir. Mimari ve statik projedeki tutarsızlıklar, uygulamanın bazı hususlarda projelerden farklı olması (S9 kolonunun projeden çıkartılmış olması ve bazı kirişlerin yerinin değiştirilmesi gibi) ve uygulama aşamasında oluşan proje değişiklikleri için revizyon projesi hazırlatarak belediyeden onay almamasından dolayı fenni mesul mühendisin ve müteahhidin kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır. Müteahhidin, inşa sürecinde gerekli özenin gösterilmemesinden ve ruhsata aykırı şekilde bina inşa etmesinden dolayı kusurlu olduğu kanaatine ulaşılmıştır' ifadelerine yer verildi.

Birden fazla kolon eksiği ve fazladan teras kat iddiası
Raporda, Furkan Apartmanın simetrik bir yapıda olduğu da vurgulanarak, 'Simetrik yapının da kabaca olduğu yere çökmesi beklenirdi. Binanın arka tarafa doğru yıkılması ve binanın dışa doğru değil de iç tarafa merdiven boşluğuna doğru çökmesi binanın arka bölümünde birden fazla kolonun eksik olduğunu (S9 ve S11 gibi), simetrisinin bozulduğunu ve teras kat gibi binanın arkasına fazladan yük eklendiğini ortaya koymaktadır. Binanın arka bölümünde izinsiz birçok tadilat yapılmıştır. Bu tadilatların çerçevesi yıkılan binanın enkazında tespit edilememiştir. Binanın taşıyıcı sistemi olan kolonlara, projede olmayan müdahaleleri ve projede olmayan eklentileri yapan kişilerin önemli derecede kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır' ifadeleri yer aldı.

Kaçak asma kat yapılmış
Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede sanıkların eylemlerinin ayrı ayrı değerlendirildiği de vurgulanarak sanıklardan Faik Ö.’nün binaya kaçak asma kat yaptığı ve binada bulunmayan S11 kolonunun da Faik Ö.’nün maliki olduğu dükkana ait bir kolon olduğu ve bu nedenle de şüphelinin söz konusu yerin maliki olması nedeniyle eylemden sorumlu olduğu belirtildi. Faik Ö.’nün kardeşi diğer sanık Eyüp Ö.’nün ise kardeşiyle birlikte hareket ettiği için aynı eylemlerden sorumlu olduğu, sanık Nejdet A.’nın da Faik Ö’ye sattığı dükkanının kolonunu kesmiş olabileceği yönünde ifadeler nedeniyle aynı eylemden sorumlu olduğu kaydedildi.

Sanık inşaat mühendisi projedeki tutarsızlıklardan sorumlu
İddianamede, sanık inşaat mühendisi Yılmaz Şahin Y.’nin ise yıkılan apartmanın projelerini çizdiği, aynı zamanda yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesine göre fenni mesulü olarak görev yaptığı, bu nedenle de bilirkişi raporunda belirtilen projelerdeki tutarsızlıklardan sorumlu olduğu ifade edildi.

2 müteahhit de ölen ve yaralanan kişilere karşı taksirle sorumlu bulundu
İddianamede, projelerin uyumsuz olması, binanın imalatında kullanılan malzemenin kalitesi, beton dayanımının olması gerekenden düşük olduğu ve S9 kolonunun inşa edilmediği, bu nedenle de yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesine yapının müteahhidi olan Abdullah Devrim S. ile ifadelerde asıl müteahhidi olduğu belirtilen Hasan Hüseyin S.’nin ölen ve yaralanan kişilere karşı taksirle sorumlu olduğu kaydedildi.

Belediye Başkanı Geçit: 7 bin 300 öğrenciye sıfır atık eğitimi verdik

Malatya'da kaybolan yaşlı kadını arama çalışmaları devam ediyor

Şanlıurfa’da adliye binasında patlama

Mersin'de çöp ev temizlendi: 10 kamyon atık tahliye edildi

Mersin’de rüşvet ve kaçakçılık operasyonu: 28 gözaltı, 10 tutuklama

Adanalı balıkçı esnafı: Balık fiyatları uygun, bol bol taze balık tüketin

Adana'da toplu taşıma araçlarına "Havalı Korna" denetimi: 12 araç trafikten men edildi

Sabah yağan yağmur Mersin'i serinletti

Tayland'daki şiddetli yağışlar sonrasında sel felaketi: 2,1 milyon kişi etkilendi, 13 ölü

Diyarbakır Dicle Üniversitesi fakültelerinde üç gün sürecek kermes başladı

Malatya Beydağı'nda ağaçlandırma seferberliği

Şanlıurfa’da Trafik kazası: Aynı aileden 4 yaralı

Hayli Gubbi Yanardağı patladı, hava trafiği felç oldu

Şanlıurfa’da tıp başarısı: Dev tümör tek operasyonla çıkarıldı

İstanbul’da yasaklı yaban hayatı ürünlerine denetim: Fil dişi ve timsah derisi ele geçirildi

İSTESOB Başkanı Şengün, basit usulde vergilendirme sisteminin kaldırılması kararını değerlendirdi

Adanalı 70 Yıllık Terzi: Bu meslek artık ayakta durmuyor

Kış sezonunda tatlıya yoğun ilgi

Kitap fuarında kurulan stantlarda halka bilgilendirici broşürler dağıtılıyor

Siyonist rejim, Batı Şeria ve Kudüs’te 50 Filistinliyi esir aldı

Afganistan: Pakistan, Khost'u bombaladı, 9 çocuk ve 1 kadın hayatını kaybetti

Şanlıurfa’da meydana gelen tek taraflı kazada 3 kişi yaralandı

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonunda sentetik ecza ve silah ele geçirildi

Batman'da elektrikli soba yangını: 3 katlı evde maddi hasar oluştu

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Kadına yönelik şiddet bir insanlık ayıbıdır

Kadınlara yönelik okuma yazma kursu devam ediyor

Tunç: Gecikmeyen, öngörülebilir ve erişilebilir bir adalet sistemi

Okul çevrelerinde 127 işletmeye gıda güvenliği denetimi

Bakan Göktaş: Şiddetin hiçbir bahanesi olamaz; işareti fark etmek zorundayız

Rusya, Kiev’i vurdu: 6 ölü, çok sayıda yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Belediye Başkanı Geçit: 7 bin 300 öğrenciye sıfır atık eğitimi verdik

Malatya'da kaybolan yaşlı kadını arama çalışmaları devam ediyor

Şanlıurfa’da adliye binasında patlama

Mersin'de çöp ev temizlendi: 10 kamyon atık tahliye edildi

Mersin’de rüşvet ve kaçakçılık operasyonu: 28 gözaltı, 10 tutuklama

Adanalı balıkçı esnafı: Balık fiyatları uygun, bol bol taze balık tüketin

Adana'da toplu taşıma araçlarına "Havalı Korna" denetimi: 12 araç trafikten men edildi