• BIST 100

    11178,89%-0,04
  • DOLAR

    41,28% 0,11
  • EURO

    48,98% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4889,83% -0,05
  • Ç. ALTIN

    7995,93% -0,37

Depremde ailesini ve bacağını kaybeden Abdulkadir tekrar yürümeye başladı

29 Kasım 2023, Çarşamba 12:10
29 Kasım 2023, Çarşamba 12:10
Depremde ailesini ve bacağını kaybeden Abdulkadir tekrar yürümeye başladı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Depremde ailesini ve bacağını kaybeden Abdulkadir tekrar yürümeye başladı

Asrın felaketi 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde ailesini, kardeşlerini ve bacağını kaybeden 12 yaşındaki Abdulkadir Gökkaya, takılan protezle tekrar yürümeye başladı. Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 3 gün enkaz altında kalan Gökkaya, yaşama tutunmak için ise dudağını ısırıp kendi kanını içmiş ve duvardaki kartonpiyerleri dişiyle ısırarak yemişti.
Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinin etkilediği hayatlardan biri de 12 yaşındaki Abdulkadir Gökkaya oldu. Abdulkadir Gökkaya, depremde ailesini, 3 kardeşini, birçok yakınını kaybettiği gibi aynı zamanda 3 gün kaldığı enkaz altında bir de bacağını kaybetti. Enkazın altından sağ kurtarılan Gökkaya’nın kangren olan bacağı hastanede ampute edildi. Uzun süre hastanede tedavinin ardından harekete geçen İrade Adımları Derneği, Gökkaya için uygun protez bacak yaptı. Abdulkadir Gökkaya, takılan protezle 7 ay sonra tekrar yürüyerek eğitim hayatına başladı.

“Enkaz altında kalarak da sağ dizin altından uzvunu kaybetti”
İrade Adımları Derneği Gaziantep Şubesi’nde görevli Ortez ve Protez Teknikeri Ezgi Sonar, “6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremde, Gaziantep’te bulunan ben ve diğer çalışma arkadaşlarım bizzat etkilendik. Deprem bölgelerine giderek uzuvlarını kaybeden insanların yaralarına bir nebze de olsa merhem olmak istedik. Zorlu da olsa onlara ulaştık. Onlardan biri de 12 yaşlarında olan ve Nurdağı’nda yaşayan Abdulkadir Gökkaya. Abdulkadir bu depremde ebeveynlerini ve enkaz altında kalarak da sağ dizin altından uzvunu kaybetti. Amcasının oğlunun kucağında merkeze utangaç ve umutsuz gelişinden ne kadar etkilensek de merkezden daha umutlu ve güler yüzle göndermenin gururunu bütün ekip arkadaşlarıyla yaşadık” dedi.

“Başlarda yürüyeceğine dair inancı yoktu, fakat okula gitmek istiyordu”
Abdulkadir’in tekrar yürüyebileceğinde umudunun olmadığını hatırlatan Sonar, “Başlarda yürüyeceğine dair inancı yoktu, fakat okula gitmek istiyordu. Sağ diz altından ampute ve sol ayakta da düşük ayak vardı. Ayrıca uzuv kaybından sonra psikolojik sebepli fantom hissi ve ekstroseptif algı, dokunma basınç karıncalanma kaşıntı gibi hisleri mevcuttu. Bu psikolojik ve fizyolojik etkenleri fizik tedavi ve psikolojik yardımla atlatıp protez işlemlerine başladık. Öncelikle Abdulkadir için en uygun olan pasif vakum sistem protezini seçtik. Abdulkadir’in gözlerindeki o ilk ışığı görmüş olduk. Bir haftanın sonunda merkezimize protezine adaptasyon sağlamış ve daha mutlu şekilde geldi. Protezinin daha sağlam hafif ve konforlu olması için karbon malzemeler kullandık. Son olarak da sekteye uğramamış bacağından ölçüler alıp protezi için kozmetik uygulaması yapıp bacak görünümü verdik. Son denemelerini yapıp onu daha umutlu ve daha güçlü adımlarla gönderdik” diye konuştu.

“Enkazın altında 3 gün kaldım”
Nurdağı’ndaki evlerinde depremde enkaz altında 3 gün kalan 12 yaşındaki Abdulkadir Gökkaya, “6 Şubat depreminde ayağımı kaybettim. Nurdağılıyım, enkazın altında 3 gün kaldım. Ailemi kaybettim, amcam ile yaşıyorum. İrade Adımları Derneği’nden ilk protezimi kullandım. Bu protezle okula gidiyorum geliyorum. Galeri var, galeriye gidiyorum ara sıra. Yeni açılan bir hastane vardı. Enkaz altında ayağım kangren olmuştu. Gaziantep Doktor Ersin Arslan Hastanesi’nde aldılar ayağımı. O yüzden üstten ampute ettiler” diyerek, hastanede yaşadıklarını anlattı.

Depremde tüm ailemi kaybetti
Protez bacağa kavuşmanın sevincini yaşayan Abdulkadir Gökkaya, “Çok güzel bir his. Yani yedi ay yürüyemiyorsun, adım atıyorsun. Ben depremde tüm ailemi kaybettim. Dört kardeştik ve ben tek kaldım. Enkazın altında 3 gün kaldım. Üç gün kötü geçti. Enkazın altında çok susamıştım. Dişimle ısıra ısıra dudağımı patlatmıştım, oradan kanımı içmiştim. Duvarın köşelerine yapılan kartonpiyeri yemiştim” diyerek enkaz altında yaşadıklarını anlattı.

Tunceli'de orman yangını

2 ilde denize girişler 3 gün yasaklandı

Pakistan ve Suudi Arabistan arasında stratejik savunma anlaşması

BM: Gazze'de iki günde 40 binden fazla kişi zorla yerinden edildi

Siyonist rejimden Lübnan'a hava saldırısı

ABD’de uzun namlulu tüfekle araca saldırı: 3 ölü

Iğdır'da balya makinesine kapılan genç hayatını kaybetti

Fed faiz kararını açıkladı

Orta Asya’da geniş kapsamlı askeri tatbikat

Yunanistan'da Batı Nil virüsü alarmı

Göçmen teknesinde yangın: 50 ölü

Kolombiya'da hapishanede isyan: 5 ölü, 7 yaralı

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu görevden uzaklaştırıldı

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 432'ye yükseldi

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Ahmed Şara ile görüştü

HÜDA PAR Antalya İl Teşkilatından kırtasiyeci esnafına ziyaret

Hindistan'da beyin yiyen amipten 19 kişi öldü

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığı heyeti muhtarlar ve esnafla bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kudüs'e namahrem ellerin kirletmesine izin vermeyiz”

Durmaz: Antalya'da öğrenci sağlığı için kantinlerde denetimler sıklaştırılmalı

Adana’nın önemli ticaret merkezi su baskınlarıyla boğuşuyor

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, Soğukpınar köyünde vatandaşların sorunlarını dinledi

TMO çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatını 120 lira olarak açıkladı

Batman'da Kur'an kursu öğrencilerinden Gazze'ye anlamlı yardım

Gazze'de can kaybı 65 bini geçti

İşgal gazetecisi Yemini: Büyük sıkıntı dönemine giriyoruz; israili bir çöküş bekliyor

Kocaeli'de orman yangını

ABD'den Hollanda'ya füze sistemi satışına onay

Kabasakal Mahalle sakinleri: Kapalı tutulan taziye evimize kesilen 147 bin TL neyin faturası?

Batman’da trafik kazasında bir kişi yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tunceli'de orman yangını

2 ilde denize girişler 3 gün yasaklandı

Pakistan ve Suudi Arabistan arasında stratejik savunma anlaşması

BM: Gazze'de iki günde 40 binden fazla kişi zorla yerinden edildi

Siyonist rejimden Lübnan'a hava saldırısı

ABD’de uzun namlulu tüfekle araca saldırı: 3 ölü

Iğdır'da balya makinesine kapılan genç hayatını kaybetti