• BIST 100

    9123,71%-4,17
  • DOLAR

    39,42% 0,21
  • EURO

    45,47% -0,53
  • GRAM ALTIN

    4337,28% 1,25
  • Ç. ALTIN

    6948,48% 1,11

Depremde yıkılan Camii yeniden inşa edilmeyi bekliyor

GÜNDEM 12.06.2025 12:56:07 0
Depremde yıkılan Camii yeniden inşa edilmeyi bekliyor

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde bulunan Çarmuzu Meydanlık Camii, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alarak yıkıldı. Mahalle sakinleri ve cami imam hatibi, caminin yeniden inşası için hayırseverlerden destek beklediklerini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde ağır tahribatın oluştuğu illerden Malatya'da, 38'i Kur'an kursu, 5'i müftülük binası, 172'si cami olmak üzere 215 yapı yıkıldı. Depremin ardından hayırseverlerin de desteğiyle camiler bir bir inşa ediliyor.

Depremde yıkılan 172 camiden biri de Yeşilyurt ilçesine bağlı Çarmuzu Mahallesi'nde bulunan Çarmuzu Meydanlık Camii idi.


 

İLKHA'ya konuşan Mahalle sakinleri ve cami imam hatibi Yasin Alsancak, camilerinin mahallede önemli bir manevi ve eğitim merkezi olduğunu belirterek, yeniden inşası için hayırseverlerden destek beklediklerini söyledi.

"Camimizin yıkılmasıyla hizmetler kesintiye uğradı. Yeniden ayağa kaldırılması için hayır sahiplerinden destek bekliyoruz"

Cami imam hatibi Yasin Alsancak "Mahalle sakinleri camimize gelerek Kur’an öğreniyordu, çocuklarımız burada dini eğitim alıyordu. 50'nin üzerinde talebemiz vardı. Camimizin yıkılmasıyla birlikte bu hizmetler kesintiye uğradı. Yeniden ayağa kaldırılması için hayır sahiplerinden destek bekliyoruz."

"İnşaat durmuş durumda!"

Cami için inşaat çalışmalarının başladığını, ancak şu an radye temelinin atıldığını ve beton dökme için finansal desteğe ihtiyaç duyduklarını belirten Alsancak, sözlerine şöyle devam etti "Temeli attık ama beton ihtiyacımız var. Temel tamamlandıktan sonra yaklaşık 20 ton demire ihtiyacımız olacak. Cami iç donanımı, kapılar, pencereler ve ustaların işçilik maliyetleri nedeniyle ilerleyemiyoruz. Yardımlar geliyor ama yeterli değil, bu yüzden inşaat durmuş durumda."

"Camimizin yeniden inşası büyük önem taşıyor"

Caminin sadece ibadet alanı değil, aynı zamanda Kur'an kursları ve medrese eğitimleri için de kullanılacağını ifade eden Alsancak, caminin çok amaçlı olarak tasarlandığını belirtti.

Alsancak "Cami yaklaşık 650 metrekare olacak ve aynı anda 1000 kişi namaz kılabilecek. Ayrıca alt katını taziye yeri olarak kullanmayı planlıyoruz. Kur’an kurslarımızı kız ve erkek olarak ayırdık, medrese eğitimi de verilecek. Bu yüzden camimizin yeniden inşası büyük önem taşıyor."

"Caminin inşasının mahalle sakinleri tarafından yapılması mümkün değil"

Mahalle sakinlerinden İrfan Yılmaz, ekonomik olarak caminin inşasını kendi imkânlarıyla tamamlamalarının mümkün olmadığını, bu yüzden iş insanlarının desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade ederek "Burası Malatya'nın merkez Yeşilyurt ilçesi Çarmuzu Mahallemizde bulunan Çarmuzu Meydanlık Camii. Depremde ağır hasar aldı ve yıkıldı. Mahalle sakinlerinin maddi durumu yeterli değil, bu yüzden buradan hayır sahibi iş adamlarına sesleniyoruz."

"Yardımlarınızı bekliyoruz"

Yılmaz, caminin büyük bir alan kaplamadığını ve tek bir hayırseverin bile projeye büyük katkı sağlayabileceğini vurgulayarak şu çağrıyı yaptı "Cami 650 metrekare olacak, eğer bir iş adamı bu yükü üstlenirse, ismini de verebiliriz. Yardımlarınızı bekliyoruz." (İLKHA)

Seyhan ve Ceyhan'da belediye başkan vekilleri 17 Haziran'da belirlenecek

Şanlıurfa'da buğday tarlasında yangın: 170 dönüm alan kül oldu

12 bin yıllık mozaik, sanatı Bursa'da yaşatılıyor

Sıcak hava ve kısa tatil, ciğer tüketimini 25 tondan 16 tona düşürdü

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Hizbullah: Bu saldırı, ABD'nin açık onayıyla yapıldı

TÜİK: Tavuk eti üretimi arttı, yumurta üretimi azaldı

Siyonist rejim Tebriz ve Natanz’a yeniden saldırdı

Mardin’de sulama kanalında kaybolan gencin cansız bedenine ulaşıldı

Ürdün, işgale hava kalkanı sağlıyor

Bakan Yumaklı, Batman'da buğday hasadına katıldı

Mardin’de orman yangını: Helikopterlerle müdahale ediliyor

Batman’da Doğalgaz Kesintisi: Dört Mahalle Etkilendi

HÜDA PAR: İran'a yönelik alçakça saldırıyı lanetliyoruz

Malatya'da kanalizasyon hattı yenileniyor

Kum'da Cemkeran Mescidi'ne intikam sancağı çekildi

İran: Natanz'a yönelik siyonist saldırı, uluslararası hukukun açık ihlali

Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı kapattı, Batı Şeria'yı abluka altına aldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Siyonist rejimin İran'a saldırısı barbarlıktır

AJet, İran, Irak ve Ürdün uçuşlarını iptal etti

Türkiye'den siyonist rejimin İran saldırısına tepki: Bölgesel istikrarı sabote ediyor

Yolcu otobüsü devrildi: 3 ağır yaralı

Katar, siyonist rejimin İran'a düzenlediği saldırıyı kınadı

Bingöl'de afetzedeler için kurumlar arası iş birliği toplantısı gerçekleştirildi

Özbekistan’a gönderilmek istenen Zebo Kadirova için aile yardım talep ediyor

Ensarullah: Siyonist rejimin İran'a saldırısı tüm ümmete tehdittir

Gaziantep'te çeşitli suçlardan aranan 3 kişi gözaltına alındı

Batman'da buğday ve arpa hasadı başladı: Kuraklık çiftçiyi vurdu

Siyonist rejim İran'a 200 savaş uçağıyla saldırdı

GTB Başkanı Akıncı: Tarlayı değil, verimi yakıyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ