• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Depremde yıkılan Camii yeniden inşa edilmeyi bekliyor

12 Haziran 2025, Perşembe 12:56
12 Haziran 2025, Perşembe 12:56
Depremde yıkılan Camii yeniden inşa edilmeyi bekliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde bulunan Çarmuzu Meydanlık Camii, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alarak yıkıldı. Mahalle sakinleri ve cami imam hatibi, caminin yeniden inşası için hayırseverlerden destek beklediklerini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde ağır tahribatın oluştuğu illerden Malatya'da, 38'i Kur'an kursu, 5'i müftülük binası, 172'si cami olmak üzere 215 yapı yıkıldı. Depremin ardından hayırseverlerin de desteğiyle camiler bir bir inşa ediliyor.

Depremde yıkılan 172 camiden biri de Yeşilyurt ilçesine bağlı Çarmuzu Mahallesi'nde bulunan Çarmuzu Meydanlık Camii idi.


 

İLKHA'ya konuşan Mahalle sakinleri ve cami imam hatibi Yasin Alsancak, camilerinin mahallede önemli bir manevi ve eğitim merkezi olduğunu belirterek, yeniden inşası için hayırseverlerden destek beklediklerini söyledi.

"Camimizin yıkılmasıyla hizmetler kesintiye uğradı. Yeniden ayağa kaldırılması için hayır sahiplerinden destek bekliyoruz"

Cami imam hatibi Yasin Alsancak "Mahalle sakinleri camimize gelerek Kur’an öğreniyordu, çocuklarımız burada dini eğitim alıyordu. 50'nin üzerinde talebemiz vardı. Camimizin yıkılmasıyla birlikte bu hizmetler kesintiye uğradı. Yeniden ayağa kaldırılması için hayır sahiplerinden destek bekliyoruz."

"İnşaat durmuş durumda!"

Cami için inşaat çalışmalarının başladığını, ancak şu an radye temelinin atıldığını ve beton dökme için finansal desteğe ihtiyaç duyduklarını belirten Alsancak, sözlerine şöyle devam etti "Temeli attık ama beton ihtiyacımız var. Temel tamamlandıktan sonra yaklaşık 20 ton demire ihtiyacımız olacak. Cami iç donanımı, kapılar, pencereler ve ustaların işçilik maliyetleri nedeniyle ilerleyemiyoruz. Yardımlar geliyor ama yeterli değil, bu yüzden inşaat durmuş durumda."

"Camimizin yeniden inşası büyük önem taşıyor"

Caminin sadece ibadet alanı değil, aynı zamanda Kur'an kursları ve medrese eğitimleri için de kullanılacağını ifade eden Alsancak, caminin çok amaçlı olarak tasarlandığını belirtti.

Alsancak "Cami yaklaşık 650 metrekare olacak ve aynı anda 1000 kişi namaz kılabilecek. Ayrıca alt katını taziye yeri olarak kullanmayı planlıyoruz. Kur’an kurslarımızı kız ve erkek olarak ayırdık, medrese eğitimi de verilecek. Bu yüzden camimizin yeniden inşası büyük önem taşıyor."

"Caminin inşasının mahalle sakinleri tarafından yapılması mümkün değil"

Mahalle sakinlerinden İrfan Yılmaz, ekonomik olarak caminin inşasını kendi imkânlarıyla tamamlamalarının mümkün olmadığını, bu yüzden iş insanlarının desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade ederek "Burası Malatya'nın merkez Yeşilyurt ilçesi Çarmuzu Mahallemizde bulunan Çarmuzu Meydanlık Camii. Depremde ağır hasar aldı ve yıkıldı. Mahalle sakinlerinin maddi durumu yeterli değil, bu yüzden buradan hayır sahibi iş adamlarına sesleniyoruz."

"Yardımlarınızı bekliyoruz"

Yılmaz, caminin büyük bir alan kaplamadığını ve tek bir hayırseverin bile projeye büyük katkı sağlayabileceğini vurgulayarak şu çağrıyı yaptı "Cami 650 metrekare olacak, eğer bir iş adamı bu yükü üstlenirse, ismini de verebiliriz. Yardımlarınızı bekliyoruz." (İLKHA)

Organ nakli bekleyen hasta sayısı alarm veriyor!

Lübnan'ın güneyinde bir araca İHA ile saldırı: 4 şehit

Vietnam'da şiddetli seller: 35 ölü, 60 yaralı

Araç koyun sürüsüne daldı 30 hayvan telef oldu

Kırmızı bültenle aranan 9, ulusal düzeyde aranan 2 kişi Türkiye’ye getirildi

Gümrük kapısında 721 kilo sıvı metamfetamin ele geçirildi

Meksika’da süpermarkette patlama: Çoğu çocuk 23 ölü

Denizlerde hava durumu: Batı Karadeniz'de kuvvetli rüzgâr uyarısı

Hava açık ve sıcaklıklar mevsim normallerinin üstünde olacak

İngiltere'de trende bıçaklı saldırı: 10 yaralı, 2 kişi gözaltında

Türkiye'nin ham çelik üretimi 9 ayda 28,1 milyon tonu aştı

İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatıldı

Hatay’da otomobil bariyerlere çarptı: Sürücü ağır yaralandı

Meksika'da raydan çıkan tren cayır cayır yandı

Rusya'dan ABD'ye kınama

İran'da LPG dolum tesisinde patlama: 9 yaralı

İran: Füze programımızı müzakere etmeyeceğiz

Batı Şeria'da Yahudi çetelerin saldırılarında 8 Filistinli yaralandı

Hatay’da iki aile arasında silahlı kavga: 2’si ağır 7 yaralı

Beyaz Saray'da Trump-Şara görüşmesi

Tanzanya'da mevcut Cumhurbaşkanı Hassan cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden kazandı

Mersin’de güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı

Ukrayna'dan Moskova'daki petrol boru hattına saldırı

ABD'de iki yolcu uçağı çarpıştı: Felaketin eşiğinden dönüldü

Sındırgı depremi sonrası koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

BMGK: Bosna Hersek’teki barış gücünün görev süresi uzatıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Irak'ı ziyaret edecek

İletişim Başkanı Duran, Gazze’de görev yapan gazetecilerle bir araya geldi

Sudan'ın Faşir kentinden 62 binden fazla kişi göç etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Organ nakli bekleyen hasta sayısı alarm veriyor!

Lübnan'ın güneyinde bir araca İHA ile saldırı: 4 şehit

Vietnam'da şiddetli seller: 35 ölü, 60 yaralı

Araç koyun sürüsüne daldı 30 hayvan telef oldu

Kırmızı bültenle aranan 9, ulusal düzeyde aranan 2 kişi Türkiye’ye getirildi

Gümrük kapısında 721 kilo sıvı metamfetamin ele geçirildi

Meksika’da süpermarkette patlama: Çoğu çocuk 23 ölü