• BIST 100

    9196,13%-1,54
  • DOLAR

    39,56% 0,12
  • EURO

    45,48% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4262,44% -0,42
  • Ç. ALTIN

    6942,99% 0,00

Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet düştü

17 Mart 2023, Cuma 10:35
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet düştü
Tarih: 10:35 - 17 Mart 2023
Güncelleme: 12:00 - 01 Ocak 0001

Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet düştü

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Diyarbakır’da da ev fiyatları yükselirken, vatandaşların yüksek katlı ve lüks daireler yerine daha mütevazı ve depreme dayanıklı az katlı binalara yöneldiği görüldü.
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra yüksek katlı konut satışında pek fazla artış yaşanmazken, kiralarda ciddi oranda yükselme görüldü. Bu durumda yeni arsaların tahsis edilmesi gerektiğine dikkat çeken Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şeyhmus Akbaş, böylelikle ev fiyatlarında düşüşün olacağını söyledi.
Ülkemizde gayrimenkulün yatırım aracı olmaktan çıkması gerektiğini vurgulayan Akbaş, 'Ülke olarak büyük bir facia atlattık. 6 Şubat öncesi ve 6 Şubat sonrası diye ikiye ayırmak lazım. 6 Şubat’tan önce daha konforlu ve görünümü daha güzel olan evlere rağbet çok fazlaydı. 6 Şubat sonrasında daha mütevazı ve depreme dayanıklı sağlam binalara yönelme görüyoruz. Bu zor süreçte maalesef bazı durumlarda da özellikle arsa ve daire fiyatları manipüle edildi. Bu durum büyük bir fırsatçılığa da yol açmış oldu. Esas olan en önemli şey, artık ülkemizde gayrimenkul yatırım aracından çıkmalıdır. Yoksa betonlaşma ve arsaya ciddi talep oluyor. Bununla ilgili de yasal mevzuatın olması lazım. Kira fiyatlarındaki artışlara baktığımız zaman ciddi anlamda ürkütücüdür. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus fiyat artışından çok, yeni arsa tahsis edilmesi gerekmektedir. Bu rezervi insanlara açarsak fiyatlar da düşer' dedi.

'Yeni konutlar yapıldıktan sonra daire fiyatları daha makul olacak'
Depremden sonra çoğu kişinin sağlıksız bir şekilde villa yaptığına ve bu durumun sürdürülebilir bir yanının olmadığına değinen Akbaş, 'Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet pek fazla görülmüyor. Böylelikle daire satışlarında da fiyat artışı yok denecek kadar az. Çünkü insanlar artık yüksek binalara girmek istemiyor. Bu da biraz zaman alacak. Yeni konut projeleri açılınca daire fiyatlarının daha makul olacağını düşünüyorum. Barınmak ve güvenli yerde yaşamak herkesin hakkıdır. Ama paralarımızı çok da betonlara gömmeyelim. Çünkü bu depremler gelip geçicidir. Dolayısıyla bütün paramızı betonlara verirsek bu da yarın yatırımımız önünde büyük engel olacaktır. Şu anda sağlıksız bir şekilde çoğu insan bahçeli villalara yöneliyor. Bu çok sürdürülebilir bir şey değil' ifadelerine yer verdi.

'TOKİ’yi örnek almalıyız'
Müteahhitlere yapacakları konutlar için çağrıda bulunan Akbaş, 'Müteahhitlere de çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen kendimizi gözden geçirelim. Deprem aslında bize fırsat oluşturdu. İnanıyorum ki müteahhitler inşaat yapımına daha dikkat edecek. Diyarbakır’da yeni yapılan binalarda depremde çok şükür bir sıkıntımız yok. Bu da müteahhitlerimizin bu konuda dikkatli davrandıklarını gösteriyor. Ama daha fazla dikkat etmeliyiz. Bizler de artık binalarımızı yaparken TOKİ’yi örnek almalıyız' diye konuştu.

Şanlıurfa'da 5 yaşındaki çocuğun ayağı oturağa sıkıştı

Yaklaşık 20 milyon öğrenci karnesini alarak tatile çıkıyor

İran'ın hedef aldığı hastane bitişiğindeki tesis, siyonist karargah olarak kullanılıyordu

Antalya'da Narkokapan operasyonu: 104 tutuklama

Sanayide klima yoğunluğu başladı: Uzmanlardan hastalık ve masraf uyarısı

Brent petrol 77,44 dolara yükseldi

Malatya'da tarıma can suyu: Çayırköy’de sulama kanalı yapılıyor

İşgal ordusu Lübnan'da Hizbullah komutanını öldürdüğünü ileri sürdü

Siyonist rejim, Arak reaktörü ve Khondab tesisine saldırdı

Gazze'de bir işgal askeri keskin nişancı atışıyla öldürüldü

Japonya'nın kuzeyinde 6,1 büyüklüğünde deprem

İşgalciler, 7 gündür kapalı olan Mescid-i Aksa'ya Yahudileştirme çabaları kapsamında baskın düzenliyor

Dicle Fest Batman’da kapılarını açtı

İran'ın son füze operasyonunda onlarca siyonist öldü ve yaralandı

Altın fiyatları Fed kararı sonrası geriliyor

Döviz fiyatları ne kadar oldu?

Ülke genelinde hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde

İşgalciler, Batı Şeria'da ezan sesini susturmaya çalışıyor

İran, siyonist rejimi yine vurdu

Ev sahibi ile hırsız arasındaki fark: Filistinlilerin toprağa sıkı bağlılığı ve işgalcilerin kaçışı

TBMM komisyon başkanlıkları için yeni seçimler Resmî Gazete'de yayımlandı

Gazze'de yardım bekleyen sivillere saldırı: Dün 50, bugün 16 şehit

DMM: İran'ı vuran israil uçaklarının İncirlik Üssü'nden kalktığı iddiası asılsızdır

5 bin nüfuslu yerleşim yerlerine belediye kurulabilecek

Avrupa ile İran arasında nükleer görüşmeler cuma günü Cenevre'de

Trump İran toplantısından sonuçsuz çıktı: Güvenlik Konseyi yeniden toplanıyor

Savaşın 7'nci günü: Siyonistlerin saldırıları, İran'ın misillemeleri sürüyor

Müslüman Kardeşler'den İran İslam Cumhuriyeti Rehberine destek mektubu

Merkez Bsı, Haziran ayı faiz kararını açıklayacak

UNRWA: Gazze'de sağlık sistemi kritik seviyede, hayati öneme sahip ilaçlar tükendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa'da 5 yaşındaki çocuğun ayağı oturağa sıkıştı

Yaklaşık 20 milyon öğrenci karnesini alarak tatile çıkıyor

İran'ın hedef aldığı hastane bitişiğindeki tesis, siyonist karargah olarak kullanılıyordu

Antalya'da Narkokapan operasyonu: 104 tutuklama

Sanayide klima yoğunluğu başladı: Uzmanlardan hastalık ve masraf uyarısı

Brent petrol 77,44 dolara yükseldi

Malatya'da tarıma can suyu: Çayırköy’de sulama kanalı yapılıyor