• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Depremzede kadınlar kurulan kooperatifle üretim yaparak ekonomilerine katkı sağlıyor

GÜNDEM 12.12.2023 15:30:07 0
Depremzede kadınlar kurulan kooperatifle üretim yaparak ekonomilerine katkı sağlıyor

Depremzede kadınlar kurulan kooperatifle üretim yaparak ekonomilerine katkı sağlıyor

Kilis’in Musabeyli ilçesinde kooperatif çatısı altında güç birliği yapan kadınlar ürettikleri el işleri ürünlerle ev ekonomilerine katkı sunuyor.
6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 il içerisinde olan Serhat şehri Kilis’in Musabeyli ilçesindeki depremzede kadınlar, açılan kooperatifte hem üretiyor hem de ekonomiye katkı sağlıyor. İlçede yaşayan kadınlar, zamanlarının yarısını evinde, yarısını da üretim yaparak geçiriyor. Kadınlar depremin açtığı korkuyu kooperatifin çatısı altında güç birliğiyle üretim ve sohbet ederek hafifletmeye çalışıyor.

‘‘Akşam kömürlükte, sabah kooperatifte zaman geçiyorum’’
Depremden sonra çok zor günler geçirdiğini söyleyen Kırgızistanlı Dilek Babadağ, ’’20 sene önce evlilik için Kilis’in Musabeyli ilçesine geldim. İlk geldiğim zamanlar çok zorlandım, tarım işçiliği yapmak için kendime iş aradım ve zeytin toplayarak uzun zaman çalıştım daha sonra kendime arkadaşlar edindim. Depremden sonra açılan kooperatife geldim ve burada filografi yaparak gün geçtikçe kendimi geliştiriyorum. Akşam kömürlükte, sabah da kooperatifte zaman geçirerek depremzede olan diğer arkadaşlarımla birlikte güç birliği ile stresimizi atmaya çalışıyoruz’’ dedi.

‘‘Burada yapılan etkinlikler beni hayata tutundurdu’’
Geçici olarak geldiği ilçeden gitmek istemediğini dile getiren depremzede Ayten Yıldırım, ‘‘Bu kooperatifte yapılan etkinliklerden dolayı ben hayata tutundum diğer arkadaşlarımla birlikte deprem korkusunu kendimizi geliştirerek atlatıyoruz, aklımızdan bu şekilde silmeye çalışıyoruz. Yaşadığımız olumsuzluklardan dolayı el işleri biz kadınları çok motive ediyor ve ayrılmak istemiyoruz. Ben kendimi ticari, mesleki ve el becerisi olarak çok geliştirdim’’ şeklinde konuştu.

‘‘Depremde çok fazla yakınlarımı kaybettim, adeta hayata küsmüştüm’’
6 Şubat depremlerinde çok fazla yakınlarını kaybeden ve hayata tam küsmüşken kendi yaş grubundaki arkadaşlarına anlatarak, onlarla zaman geçirerek tekrar eskisi gibi olabileceğini düşünen Tülay korkmaz, ‘‘Hayata tam küsmüşken devletimizin açtığı ve zamanımızın en güzel geçirebileceğimiz, sosyalleşebileceğimiz kooperatif karşıma çıktı. Kendimi el işlerine alıştırarak psikolojimi düzelteyim düşüncesiyle kayıt oluşturdum ve bu yaşımda öğrenci oldum. Çok mutluyum, iyi ki buraya girmişim çünkü hem üretiyor, hem satıyor hem de öğreniyorum’’ ifadelerini kullandı.

Kırsal Bölgede kadınların çok güzel zaman geçirdikleri daha sonra ev ekonomisine de katkı sunduklarının altını çizen Kadriye Karakuş, ‘‘ Yeni açılan ve hiç durmadan üretime devam ettiğimiz kooperatife gelen vatandaşlar çok şey öğreniyor ve çok güzel zaman geçiyoruz. Şuan sadece tekstil işleri işe zaman geçiyoruz. İlerleyen günlerde de biber, patlıcan gibi ürünlerin satışına girdikten sonra daha fazla para kazanarak evimize katkımız olacak’’ diye konuştu.

Tırın gizli bölmesine saklanan 351 bin euro  ele geçirildi

Nisan ayı enflasyon verileri yarın açıklanacak

Ankara'da kumar operasyonu: 15 gözaltı

Ticari taksi ile otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar yarısı

Kütahya'da 4 büyüklüğünde deprem

Kuzey Kore'den ABD'ye nükleer mesaj

Cizre-Nusaybin kara yolunda trafik kazası: 6 yaralı

Yemen'in yeni Başbakanı Salih Bin Brik oldu

Singapur'da seçimleri Başbakan Wong'un partisi kazandı

Malatya’da uyuşturucudan 2 tutuklama

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Malatya’da incelemelerde bulundu

İşgal rejimi Gazze Şeridi'ndeki gıda kaynaklarını sistematik olarak yok ediyor

Motosiklet hafif ticari araçla çarpıştı: 2 yaralı

Yemen Başbakanı istifa etti

Şüpheli şahısların üzerinden 1 kg metamfetamin ele geçirildi

ABD ambargoyu kaldırdığı Vietnam'a 24 adet F-16 savaş uçağı veriyor

Singapur genel seçim için sandık başına gitti

Yapıcıoğlu: siyonizm, bölge barışının önündeki en büyük engeldir

Bataklığa düşen uçağın yolcuları kurtarılmayı bekledi

Yapıcıoğlu: siyonistlerle karşılaşmak için her türlü askeri hazırlığı yapmamız lazım

Pakistan uzun menzilli balistik füzesini test etti

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 2 ölü, 8 yaralı

Çin'de helikopter kazası: 1 ölü, 4 yaralı

Avustralya'da seçimleri iktidardaki İşçi Partisi kazandı

Şanlıurfa'da maddi hasarlı trafik kazası

ABD, Suudi Arabistan'a 3.5 milyar dolarlık silah satacak

HÜDA PAR heyetinden Bingöl köylerine ziyaret

Hindistan Pakistan'dan yapılan ithalatı yasakladı

Oğraş: Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ