• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

DEPSAŞ Enerji’den tarımsal abonelere uyarı: Hukuki süreç başlatılacak

10 Temmuz 2023, Pazartesi 01:10
10 Temmuz 2023, Pazartesi 01:10
DEPSAŞ Enerji’den tarımsal abonelere uyarı: Hukuki süreç başlatılacak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

DEPSAŞ Enerji’den tarımsal abonelere uyarı: Hukuki süreç başlatılacak

DEPSAŞ Enerji, hizmet sağladığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde abonelerinin yüzde 80’inin fatura borcu bulunduğunu ve şirketin toplam alacak miktarının 16 milyarı lirayı aştığını duyurdu.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Siirt illerinde 2.2 milyon aboneye hizmet veren DEPSAŞ Enerji, ödenmeyen elektrik faturalarına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.
Hizmet bölgesindeki 6 ilde tarımsal sulama abonelerinin yüzde 80’ni ödenmemiş fatura borcu olduğuna dikkat çeken şirket, alacak miktarının ve borçların katlanılamayacak düzeye ulaştığını vurguladı.
Bu durumun borcunu zamanında ödeyen aboneler adına hak ihlali anlamı taşıdığına dikkat çeken DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, “Bölgemizdeki ödenmeyen elektrik borçları artık sürdürülemez bir noktaya ulaştı. Şirket olarak temel faaliyet ve hizmetlerimizi yerine getirmekte bile zorlanır hale geldik. Özellikle Şanlıurfa ve Mardin’deki tarımsal sulamadan kaynaklı ödenmeyen elektrik borçları, tüm bölgedeki elektrik tedarik hizmetlerimizi olumsuz etkilemeye başladı” dedi.

“Haksız rekabeti engelleyeceğiz”
Yapılan tüm bilgilendirmelere rağmen elektrik borcunu ödemeyen aboneler hakkında hukuki süreç başlatılacağını dile getiren Karagüzel, “Bölgedeki yaklaşık 30 bin tarımsal sulama abonesinin 23 bini Şanlıurfa ve Mardin illerinde bulunuyor. Bu iki ilde mukim tarımsal sulama abonelerinin yaklaşık yüzde 90’nının borcunu ödemediği görülüyor. Diğer bir ifade ile tarımsal sulama abonelerinin yüzde 90’nı borçlu durumda. Enerji Bakanlığı ve Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu’nun regülasyonlarına tabi bir şirket olarak kamu düzeninin korunmasını sağlamak sorumluluklarımız arasında yer alıyor. Borcunu zamanında ödeyen abonelerimize karşı ödemeyen abonelerimiz haksız rekabet oluşturuyor” diye konuştu.
Borcun tahsil edilememesi durumunda hukuki haklarını kullanacaklarını vurgulayan Karagüzel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fatura borcunu ödemeyen abonelerimizin elektrikleri, yasal mevzuatın emrettiği şekilde Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 35. Maddesi kapsamında, dağıtım şirketince kesilmesi istenecektir. Kesme işlemine rağmen elektrik borcunu ödemeyen tarımsal abonelerimizin güvence bedelleri borçtan mahsup edilerek sözleşmeleri şirketimizce feshedilecektir. Akabinde ödenmeyen elektrik borçları için hukuki süreç başlatılacaktır. Ayrıca elektrik borcunu ödemeyen abonelerin elektrikleri tekrardan bağlanmayacak şekilde dağıtım şirketince kesilmesi talep edilecektir. Tekrardan enerji alınmasını engellemek ve müdahaleleri engellemek için gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik paydaşlarımızdan her türlü destek alınacaktır. Bu sebeple elektrik borcunu ödemeyen tüm abonelerimizi ivedilikle borçlarını ödemeye çağırıyoruz.”

“Sekiz yıldır borcunu ödemeyenler var”
Vadesi geçmiş borçların son aylar veya bir yıllık dönemin aksine uzun yılları kapsadığına dikkat çeken Karagüzel, “Sekiz yıldan bu yana tarımsal sulama kapsamında kullanılan elektrik borcunu ödemeyenlerin olduğu belirlendi. Üstelik hasat döneminde dahi ödenmeyen borçlar haksız rekabete yol açıyor. Tarımsal üretim yapan ve elektrik borcu olan çiftçiler, yakın dönem önce başlatılan faizsiz ve 5 yıl geri ödemeli kredi imkânına dahi yeterli katılımı göstermeyerek elektrik kullanımı borcu ödemeksizin devam etmeyi sürdürüyor” şeklinde konuştu.
Elektriği peşin olarak satın aldıklarını aktaran Karagüzel, sözlerini şöyle tamamladı:
“ Ancak elektrik kullanımından sonra faturalandırdığımız elektriğin ödeme süresini de göz önüne aldığımızda normal şartlarda tahsilatı 35-40 günde yapıyoruz. Tarımsal kalkınmanın sürdürülebilirliğine zarar gelmemesi adına tüm imkânlarımızla çiftçimizin yanında yer almaya devam ettik. Çiftçimizin ve ülkemizin kalkınması önceliğimizdir. Elektrik borçlarını ödemeyen abonelerimize bir kez daha çağrıda bulunuyoruz ve ülke ekonomimize de ciddi zarar veren bu borcun ödenmesini talep ediyoruz.”

Yemen ordusu, siyonist hedeflere 3 İHA operasyonu düzenledi

HAMAS: Netanyahu esirleri aç bırakarak öldürmeye çalışıyor

Siyonist zindanlarda şehit olanların sayısı 76'ya yükseldi

Eski işgal istihbarat şefi: israil derin siyasi ve stratejik bir felakete yaklaşıyor

Katil rejim, Gazze'de yardım bekleyenleri hedef aldı: Yüzlerce şehit ve yaralı, 54 kayıp

İki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Batan göçmen teknesinde ölü sayısı 54'e yükseldi

"Küresel Direniş Günü"nde Peygamber Sevdalılarından çağrı: Zalime dur demenin vakti gelmedi mi

Ebu Ubeyde'den esir askerlerle ilgili açıklama: Açlığın nedeni biz değil israil ablukası

Hatay'da 3,9 büyüklüğünde deprem

Ukrayna Soçi'de petrol deposunu vurdu!

Siyonist ordudan itiraf: Askerler arasında Gazze intihar vakaları artıyor

Soykırımın baş destekçisi ABD İstanbul'da protesto edildi

Küçük uçak Avustralya ile Tazmanya arasında kayboldu

Rusya ve Çin donanmalarından Japon Denizi'nde ortak tatbikat

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç Mersin’de esnaf ve vatandaşlarla buluştu

Siirtli çocuklardan vicdanlara çağrı: Gazze'de artık çocuklar ölmesin

Malatya'dan Gazze'deki soykırıma tepki: Kadın, yaşlı ve çocuklar açlıktan ölürken dünya sessiz

Siyonist işgalcilerin saldırılarında 119 sivil daha katledildi

Siirt’te “Gazze Ölüyor, ayağa kalk!” çağrısıyla yaşanan soykırıma tepki gösterildi

Şırnak’ta örtü yangını havadan ve karadan müdahale ile söndürüldü

Yemen açıklarında tekne alabora oldu: 20 ölü

Mescid-i Aksa’ya yapılan baskınlara Dışişleri Bakanlığından kınama

Yetimler Vakfı Gaziantep Temsilciliği dualarla açıldı

UNICEF: Sudan'da çocuklar, açlık ve hastalık yüzünden risk altında

D-100 kara yolunda zincirleme kaza: 3 yaralı

Şırnak’ta örtü yangını

Tarıma yeni teşvik paketi

HÜDA PAR'ın düzenlediği "Son Kale Aile" panelinde "aile hakemliği" önerisi

Umut Kervanı Tarsus'ta yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı yaptı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yemen ordusu, siyonist hedeflere 3 İHA operasyonu düzenledi

HAMAS: Netanyahu esirleri aç bırakarak öldürmeye çalışıyor

Siyonist zindanlarda şehit olanların sayısı 76'ya yükseldi

Eski işgal istihbarat şefi: israil derin siyasi ve stratejik bir felakete yaklaşıyor

Katil rejim, Gazze'de yardım bekleyenleri hedef aldı: Yüzlerce şehit ve yaralı, 54 kayıp

İki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Batan göçmen teknesinde ölü sayısı 54'e yükseldi