• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Destek arttı, Doğu Akdeniz'de Balon Balığı avcılığı yaygınlaştı

06 Aralık 2024, Cuma 17:23
06 Aralık 2024, Cuma 17:23
Destek arttı, Doğu Akdeniz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Tarım ve Orman Bakanlığının avlanması için verdiği destek tutarını yükseltmesiyle Doğu Akdeniz'de benekli Balon Balığı avcılığı, büyük oranda arttı.

Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Akdeniz kıyılarında populasyonu artan balon balıklarının büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu söyledi.

Bakanlığın, istilacı balon balıklarının populasyonlarının ve stoğa katılım oranlarının düşürülmesi, ülke balıkçılığının ve ekonomisinin uğrayacağı zararın azaltılması için çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Kökçüoğlu, bu kapsamda Balon Balığı avcılığına verilen desteklemelerin arttırıldığını belirtti.

Kökçüoğlu, bu yıl çıkarılan 13 Nisan tarihli tebliğ ile benekli Balon Balığı'nda destekleme fiyatının yüzde 100 artırılarak, 12,5 liradan 25 liraya, diğer Balon Balığı türlerinde de yüzde 400 artırılarak 2,5 liradan 10 liraya çıkarıldığını ifade etti.

"Desteklerin artmış olması, bu yıl avın ciddi anlamda artmasına neden oldu"

Artışın avcılığa da yansıdığına işaret eden Kökçüoğlu, şöyle konuştu: "İlimizde 22 Nisan'dan itibaren Balon Balığı avlayan balıkçılarımızdan alımları başlattık. 2 Aralık itibarıyla Balon Balığı alımımız sona ermiştir. 2022 yılında ilimizde hiç Balon Balığı avcılığı yapılmamıştı. Geçen yıl ise bir tekneye 315 balık karşılığında 787 lira ödeme yaptık. Desteklemenin artmasıyla bu yıl 22 Nisan'dan itibaren 23 balıkçı teknemizden 41 bin 803 balon balığı teslim aldık. Geçen yıla göre alınan balon balığı miktarı 133 kat arttı. Bunun karşılığında 424 bin 500 lira destekleme ödemesini en kısa zamanda balıkçılarımızın hesaplarına yatıracağız. Desteklerin artmış olması, bu yıl avın ciddi anlamda artmasına neden oldu. Balıkçılarımızın ellerine sağlık. Denizlerimizi bu istilacı türden en kısa zamanda kurtarmaya çalışacağız".

Kökçüoğlu, gelecek yıl da Balon Balığı alımı yapacaklarını belirterek, balıkçıların konuya ilgi göstermesini beklediklerini sözlerine ekledi.

"Desteklerle bu balığın verdiği zararı azaltmaya çalışıyoruz"

Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Celal Safsoylu da balıkçıların Balon Balığı'nın ekonomik türler üzerindeki baskısından çok mağdur olduklarını söyledi.

Bakanlığın Balon Balığı avcılığına verdiği destek tutarını arttırmasından memnun olduklarını anlatan Safsoylu, "Bakanlığımızın sağladığı desteklerle bu balığın verdiği zararı azaltmaya çalışıyoruz. Bu yıl yaklaşık 42 bin balon balığı denizlerimizden toplanmıştır. Bu da Bakanlığımızın vermiş olduğu destekle oldu. Bu desteklerin balon balığının toplanmasında çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu, devam ettikçe ekonomik tür üzerinde baskı yapan bu balığı inşallah yok edeceğiz" diye konuştu.

"Biz, bu sene epey miktarda Balon Balığı yakaladık"

Karataş ilçesinde 5 yıldır trol avcılığı yapan Volkan Yılmaz da daha önce Antalya'da da çalıştığını, her iki bölgede de sıklıkla Balon Balığı'na rastladığını söyledi.

Avda yakaladıkları balıkları yetkililere teslim ettiklerini belirten Yılmaz, "Biz, bu sene epey miktarda balık yakaladık. Bu istilacı türün yok olması için çalışmaların daha da artırılmasını talep ediyoruz" dedi. (İLKHA)

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 3 bin personel alacak

Aksaray’da Hasan Dağı’nda mahsur kalan 2 öğrenci kurtarıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Bangladeş ile Hindistan arasında "seçim" gerginliği

BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, GKRY'yi ziyaret etti

Sakarya’da 6 aracın karıştığı zincirleme kazada 12 kişi yaralandı

Iğdır’da 23 düzensiz göçmen yakalandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Arıcak’ta halkla buluştu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Mardin’de yoğun sis etkili oldu

Milli Eğitim Bakanı Tekin, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Libya tezkeresi TBMM'ye sunuldu

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Vatandaşlarımızın Meclis'teki sesi olmaya devam edeceğiz

Kolombiya'da uçuruma yuvarlanan araçta 16 kişi öldü

Belarus yaptırımlarının kaldırılması karşılığında 123 mahkûmu serbest bıraktı

Malatya'da tren otomobile çarptı: 2'si çocuk 5 yaralı

Almanya Başbakanı Merz: ABD'nin Avrupa'yı koruduğu eski düzen sona erdi

Sivas’ta göçük altında kalan şantiye müdürünün cesedine 28 gün sonra ulaşıldı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Almanya’da

Mardin’de soluk borusuna fasulye kaçan 3 yaşındaki çocuk kurtarılamadı

Osmaniye'de feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

ABD ile Venezuela arasındaki gerilim tırmanırken Karayipler'deki askeri hareketlilik artıyor

Kastamonu’da oto hırsızlığı zanlıları yakalandı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 3 Gözaltı

IBAN'a para transferinde yeni zorunluluk

Sydney Bondi Beach’te Yahudilere yönelik silahlı saldırı: On binlerce masumun katili siyonistlerden mağduriyet edebiyatı

ABD'de üniversitede silahlı saldırı. 2 ölü, 9 yaralı

İşgalin Gazze Tümeni'ni bozguna uğratan "Eriha Surları" planının mimarı: Raad Saad

Tekirdağ’da aranan 160 şüpheli yakalandı

Küba'dan ABD'ye sert tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 3 bin personel alacak

Aksaray’da Hasan Dağı’nda mahsur kalan 2 öğrenci kurtarıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Bangladeş ile Hindistan arasında "seçim" gerginliği

BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, GKRY'yi ziyaret etti

Sakarya’da 6 aracın karıştığı zincirleme kazada 12 kişi yaralandı

Iğdır’da 23 düzensiz göçmen yakalandı