-
BIST 100
16159,06%-0,58
-
DOLAR
44,31% 0,24
-
EURO
50,75% -0,06
-
GRAM ALTIN
6865,14% 0,25
-
Ç. ALTIN
11465,56% 0,00
Destek arttı, Doğu Akdeniz'de Balon Balığı avcılığı yaygınlaştı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Tarım ve Orman Bakanlığının avlanması için verdiği destek tutarını yükseltmesiyle Doğu Akdeniz'de benekli Balon Balığı avcılığı, büyük oranda arttı.
Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Akdeniz kıyılarında populasyonu artan balon balıklarının büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu söyledi.
Bakanlığın, istilacı balon balıklarının populasyonlarının ve stoğa katılım oranlarının düşürülmesi, ülke balıkçılığının ve ekonomisinin uğrayacağı zararın azaltılması için çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Kökçüoğlu, bu kapsamda Balon Balığı avcılığına verilen desteklemelerin arttırıldığını belirtti.
Kökçüoğlu, bu yıl çıkarılan 13 Nisan tarihli tebliğ ile benekli Balon Balığı'nda destekleme fiyatının yüzde 100 artırılarak, 12,5 liradan 25 liraya, diğer Balon Balığı türlerinde de yüzde 400 artırılarak 2,5 liradan 10 liraya çıkarıldığını ifade etti.
"Desteklerin artmış olması, bu yıl avın ciddi anlamda artmasına neden oldu"
Artışın avcılığa da yansıdığına işaret eden Kökçüoğlu, şöyle konuştu: "İlimizde 22 Nisan'dan itibaren Balon Balığı avlayan balıkçılarımızdan alımları başlattık. 2 Aralık itibarıyla Balon Balığı alımımız sona ermiştir. 2022 yılında ilimizde hiç Balon Balığı avcılığı yapılmamıştı. Geçen yıl ise bir tekneye 315 balık karşılığında 787 lira ödeme yaptık. Desteklemenin artmasıyla bu yıl 22 Nisan'dan itibaren 23 balıkçı teknemizden 41 bin 803 balon balığı teslim aldık. Geçen yıla göre alınan balon balığı miktarı 133 kat arttı. Bunun karşılığında 424 bin 500 lira destekleme ödemesini en kısa zamanda balıkçılarımızın hesaplarına yatıracağız. Desteklerin artmış olması, bu yıl avın ciddi anlamda artmasına neden oldu. Balıkçılarımızın ellerine sağlık. Denizlerimizi bu istilacı türden en kısa zamanda kurtarmaya çalışacağız".
Kökçüoğlu, gelecek yıl da Balon Balığı alımı yapacaklarını belirterek, balıkçıların konuya ilgi göstermesini beklediklerini sözlerine ekledi.
"Desteklerle bu balığın verdiği zararı azaltmaya çalışıyoruz"
Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Celal Safsoylu da balıkçıların Balon Balığı'nın ekonomik türler üzerindeki baskısından çok mağdur olduklarını söyledi.
Bakanlığın Balon Balığı avcılığına verdiği destek tutarını arttırmasından memnun olduklarını anlatan Safsoylu, "Bakanlığımızın sağladığı desteklerle bu balığın verdiği zararı azaltmaya çalışıyoruz. Bu yıl yaklaşık 42 bin balon balığı denizlerimizden toplanmıştır. Bu da Bakanlığımızın vermiş olduğu destekle oldu. Bu desteklerin balon balığının toplanmasında çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu, devam ettikçe ekonomik tür üzerinde baskı yapan bu balığı inşallah yok edeceğiz" diye konuştu.
"Biz, bu sene epey miktarda Balon Balığı yakaladık"
Karataş ilçesinde 5 yıldır trol avcılığı yapan Volkan Yılmaz da daha önce Antalya'da da çalıştığını, her iki bölgede de sıklıkla Balon Balığı'na rastladığını söyledi.
Avda yakaladıkları balıkları yetkililere teslim ettiklerini belirten Yılmaz, "Biz, bu sene epey miktarda balık yakaladık. Bu istilacı türün yok olması için çalışmaların daha da artırılmasını talep ediyoruz" dedi. (İLKHA)
Adalet Bakanlığı'nda çok sayıda genel müdür görevden alındı
Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılmasına STK'lardan ortak tepki
İletişim Başkanı Duran: Eğitim, ülkemizin yarınlarını inşa edecek en temel unsurdur
Malatya'da uyuşturucu ve silah operasyonu: 3 tutuklama
Rusya, ticaret gemileri için silahlı refakatçi bulundurmayı değerlendiriyor
Bakan Güler Katarlı mevkidaşı Al Sani ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Öğretmene kalkan el, geleceğimize kalkmış demektir
Dışişleri Bakanlığı'ndan Afganistan-Pakistan ateşkesine ilişkin açıklama
Irak, Kerkük petrol ihracatına Ceyhan limanı üzerinden yeniden başladı
Bakan Şimşek Siirt’te temaslarda bulundu
Katar: İran'ın attığı 5 füzeden biri Ras Laffan'a düştü
İran Cumhurbaşkanı: Enerji altyapımıza saldırının etkileri tüm dünyayı etkileyebilir
Siirt’te kamyonet şarampole yuvarlandı: Bir ölü, 2 yaralı
İran'ın uyarısının ardından Katar ve Suudi'de patlamalar yaşandı
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Önemli olan makam değil, hizmettir
İşgalciler, Ben Gurion Havalimanı'nda uçakların hasar gördüğünü itiraf etti
Bayramı keyifli geçirmek için beslenmeye dikkat!
İzmir’de bayramda toplu ulaşım düzenlemesi
Ara tatille birleşen bayram trafiğinde lastiğe dikkat!
Umut Kervanı Van’da yüzleri güldürdü
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Umman Sultanı görüştü
Yapıcıoğlu: Müslümanlar birleşmeli, fitneden uzak durmalı
Devrim Muhafızları, 3 Körfez ülkesini "petrol tesisi" için uyardı: "Uzak durun!"
İran'da Dena müretteabatı ile Laricani için cenaze töreni düzenleniyor
Turgut Özal Gençlik Merkezi'nin temeli atma töreni gerçekleştirildi
HÜDA PAR: Bölge devletleri ABD askeri üslerini kapatmalıdır
BAMMED Başkanı Özcan: Bayramlar umudu büyütme zamanıdır
Vali Yavuz: Bayram süresince 2 bin 911 personel görev yapacak
Diyarbakır’da tatlıcılar yoğun mesai yapıyor
Gaziantep’te bayram öncesi gıda denetimleri arttı
Yükleniyor







