• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,27% -0,03
  • EURO

    44,86% -0,20
  • GRAM ALTIN

    4240,20% 0,09
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Dicle Elektrik: Borcunu ödemeyen abonelere enerji sağlanmayacak

GÜNDEM 2.06.2025 11:00:46 0
Dicle Elektrik: Borcunu ödemeyen abonelere enerji sağlanmayacak

Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 21 bini aşkın tarımsal sulama abonesinin biriken elektrik borçlarını hatırlatarak, borçlarını ödememekte ısrar eden çiftçilerin enerjisinin kesileceğini duyurdu.

Şirket, borçlarına rağmen kaçak yollarla enerji tüketimini sürdüren abonelere karşı elektrik kesintilerine gideceğini belirtti. Bu kapsamda, yalnızca elektriğin kesilmekle kalmayacağı, aynı zamanda enerji şebekesini oluşturan kabloların da toplanacağı açıklandı. Yapılan açıklamada, sürdürülebilir dağıtım hizmeti ve diğer abonelerin haklarının korunabilmesi için bu uygulamanın son çare olarak devreye alındığına dikkat çekilerek, borcunu ödeyen abonelerin mağdur edilmeyeceği belirtildi.

Kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı hedefiyle yatırımlarına ara vermeden devam eden Dicle Elektrik, hizmet verdiği yaklaşık 2.5 milyon abonenin enerji güvenliği için yıllardır çözüm üretmeye çalıştığı tarımsal sulama borçlarına dair uyarıda bulundu. Şirket, büyük kısmı Şanlıurfa ve Mardin’deki 21 bin 161 çiftçiye ait olan ve yıllardır ödenmeyen borçların artık sürdürülemez bir noktaya ulaştığını açıkladı. Borcunu ödemeyen abonelere elektrik verilmeyeceği net biçimde belirtilirken, kaçak kullanımı önlemek için yeraltına gizlenmiş ve mobilize edilmiş trafoların tespit edilerek toplandığı da duyuruldu.

Kaçak kullanım enerji arz güvenliğini tehdit ediyor

Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamada, tarımsal sulama alanlarındaki kaçak elektrik tüketiminin her geçen yıl katlanarak arttığı ve bu artışın sadece şirketi değil, Türkiye’nin Avrupa elektrik ağıyla entegrasyonunu da etkileyebileceği vurgulandı. Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, sadece Şanlıurfa’da Mayıs 2024’teki elektrik tüketiminin geçen yıla göre yüzde 47 arttığını, bu artışın kaynağının ise kaçak trafolar olduğunu belirtti. Yapay zeka destekli denetimlerde bir günde 45 kaçak trafonun tespit edildiği ve bunlardan 10’una jandarma desteğiyle el konulduğu bildirilirken Arvas, “Bu trafolarla yapılan kaçak tüketim, yüzlerce haneye yetecek enerjiyi boşa harcıyor” dedi.

Elektrik kabloları toplanacak

Genel Müdür Arvas, borcunu ödemeyen ve kaçak tüketime devam eden abonelere ait enerji kablolarının da toplanacağını da açıkladı. Arvas, “Sadece 20 gün içinde Şanlıurfa’daki aynı hattın üç kez yanması, sistemin karşı karşıya olduğu yükün boyutunu açıkça ortaya koyuyor. Sürdürülebilir dağıtım hizmeti ve diğer abonelerin haklarının korunabilmesi için bu uygulamayı son çare olarak hayata geçirmeyi planlıyoruz. Çiftçilerimiz ya borçlarını ödemeli ya da bu şartlarda ekim yapıp yapamayacaklarını ciddi şekilde değerlendirmelidir. Bununla birlikte borcunu ödeyen abonelerimizin mağdur olmaması için her türlü önlemi alıyoruz”  (İLKHA)

İşgalcinin yeni oyunu: Gazze'de yerel çetelerle direnişi parçalama taktikleri

Gazze'de adım adım işgal: Kuzeyde zorunlu göç emri

Meteorolojiden 10 kente sağanak uyarısı

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden tarihi karar: Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü verildi

Ebu Ubeyde: Daha fazla tabut karşılamaya hazırlanın

Gazze'de direniş: Siyonist rejim 4 askerinin öldürüldüğünü, 17'sinin yaralandığını kabul etti

Siyonist rejim El-Cezire'nin Ramallah bürosunu kapattı

Kurban Bayramı'nda katliam: Siyonist rejim Gazze'de 31 Filistinliyi şehit etti

Otomobil uçuruma yuvarlandı: 4 yaralı

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Rusya: Sumi ve Donetsk bölgelerinde 7 yerleşim yerini ele geçirdik

Kırklareli'nde zincirleme kaza: 1 ölü, 3 yaralı

“Özgürlük Gemisi” Gazze'ye doğru yoluna devam ediyor

ABD ile Çin arasında yeni ticaret görüşmesi

Şili'de 6,4 büyüklüğünde deprem

Polonya, ABD'den helikopteri alımını erteledi

Diyarbakır'daki bina yangını soruşturmasında yeni gelişme

Balata yangını sonucu çekici kullanılamaz hale geldi

Lastiği patlayan otomobil kaza yaptı: 1 ölü, 6 yaralı

Rusya'dan Kiev'e İHA saldırısı

Asya Pasifik’te Tayvan ile Çin arasında gerilim

Hollanda'da ulaşım krizi!

Bakan Yumaklı'dan orman yangını uyarısı

AB, Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatına yeniden kota getirdi

ABD'den İran'a yeni yaptırım kararı

Serinlemek için baraj gölüne giren çocuk boğuldu

Gürcistan'dan AB'ye suçlama: Aşırıcılığı kışkırtıyorlar

Çin uzaya yeni uydu gönderdi

Fransa'da yangın faciası: 4 ölü, 12 yaralı

Küba'dan ABD'ye seyahat tepkisi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ