• BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5943,69% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9579,44% -0,27

Din görevlisinin anatomisi

04 Ekim 2024, Cuma 15:15
04 Ekim 2024, Cuma 15:15
Din görevlisinin anatomisi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sabah namazında mesaileri başlayan camide görev yapan imam ve müezzinler, doğumundan ölüme kadar insanın hayatının her evresinde yanında bulunuyor.

1-7 Ekim tarihleri Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak idrak ediliyor.

İnsanların hayatlarının her noktasında yer alan din görevlileri doğumdan sonra bebeklerin kulağına ezan okunmasından evlilik sırasında nikâhın kılınmasına, cenaze ve taziyeler başta olmak üzere hayatın her alanında yer alıyorlar.

Din görevlilerinin anatomisini işlediğimiz bu çalışmada Musa Ağa Camii Din Görevlisi Dindar Taşdan'ı konu aldık. Taşdan caminin ve din görevlilerinin insanların hayatı için öneminden bahsetti.

"Camiler topluma hayat veren merkezlerdir. Tabiri caizse tolumun kalbidirler." diyen Taşdan şunları söyledi:

"Camiler, insanları bir araya toplayan gerek ibadet yönünden gerekse kültürel yönden gerekse hayatın diğer alanları ile ilgili toplumu aydınlatan merkezlerdir. Allah Resulü (Sallahu Aleyhi Vesellem) buyurduğu üzere, "Camiler şehirlerin en hayırlı mekânlarıdır" buyurmuşlardır. İnsan hayatında kalp nasıl önemli bir organ ise camilerde toplum için hayati merkezleridir. Din görevlileri de şüphesiz ki o kalbe kan akışını sağlayan damarlardır."

"Tebliğ ile beraber temsil noktasında topluma liderlik, rehberlik, önderlik yapma gayretindeyiz"

Toplumda bireylerin hayır üzerine bir hayat geçirmeleri, kötülüklerden kendilerini sakınmaları için gayret gösterdiklerinin altını çizen Taşdan, "Din görevlileri toplumun her alanında vardır her zaman var olmuşlardır. Yani din gönüllüleri veya din görevlileri dediğimiz bir çocuğun doğuşundaki kulağına ezan okumakla başlarız, sünnetinde varız, askere gidişinde varız, evliliğinde, nikâhında varız. Sağlığında varız, hastalığında varız. En nihayetinde cenazesinde de varız. Din görevlisi, toplumun bütün bireylerinin, hayatlarının her alanında olan insanlardır. Dolayısıyla bizlerde bu toplumun gerçekten iyiliğe ve güzelliğe yönlenmesi hayır üzerine bir amel, hayat geçirmeleri, kötülüklerden sakınmaları için elimizden gelen tebliği gösteriyoruz. Tebliğ ile beraber temsil noktasında gayret göstererek topluma liderlik, rehberlik, önderlik yapma gayretindeyiz." şeklinde konuştu.

"Bir din görevlisinin görevini cami ile sınırlandırmak doğru değildir"

Görev ve sorumlulukları ile ilgilide konuşan Taşdan, "Tabi sabah namazı ile mesaimiz başlıyor. Onun dışında biz beş vakit camideyiz. Camiye gelen insanlara İslami ibadet noktasında rehberlik ediyoruz. Onun dışında hasta ziyaretlerinde bulunuyoruz, taziyeler oluyor taziyelerde bulunuyoruz, yakın çevremizdeki komşularımızı, esnafı ziyaret ediyoruz. Onların dertleri ile onların sorunları ilgilenmeye çalışıyoruz. Bize müracaat eden hangi noktada olursa olsun elimizden gelen katkı ne ise yapılabilecek ne varsa biz topluma, bireylere faydalı olma gayreti içerisindeyiz. Tabi bir din görevlisinin görevini cami ile sınırlandırmak doğru değildir. O hayatın her alanında var dediğimiz zaman onun için biz artık vazifemizi caminin dışına taşırma, caminin dışında da bu faaliyetlerimizi, hizmetlerimizi götürmek zorundayız. Toplumun gerçekten dine ve din adamına, dini iyi temsil eden insanlara ihtiyacı vardır." ifadelerini kullandı.

Meslektaşlarına da tavsiyeleri olan Taşdan, "Meslektaşlarımız arasında çok değerli insanlar var. Şüphesiz ki bu meslekte bize rehberlik, önderlik eden ilmi ile amil olan çok değerli hocalarımız var. Bizim naçizane tavsiyemiz şudur, öncelikle görevimiz caminin ibadete açık olması ve beş vakit görev başında olmak. Eğer biz bu görevi hakkı ile yerine getirirsek insanlar üzerinde etkimiz daha iyi olur. İnsanlara bir şey söylediğimiz zaman göreve olan sadakatimiz, bağlılığımız onlar açısından daha güzel bir şekilde dillenmeyi ve daha iyi tatbik etmeyi oluştururuz. Eğer görevde savsaklama olursa dolayısıyla söylemiş olduğumuz vaaz ve nasihatlerde eksiklik olur, ciddiyetini kaybetmiş olur. Dolayısıyla insanlar üzerinde etkisi pekte görülmez. Her şeyden önce görev ehli olmak lazım, görevi hakkı ile yapmak lazım." diye konuştu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: din görevlisinin anatomisi

Bitlis’te 4 adrese eş zamanlı uyuşturucu operasyonu: 5 tutuklama

Fidan'dan SDG'ye uyarı: Mutabakata uyulmalı, sabrımız tükeniyor

Kamu personeline 30 bin TL seyyanen zam geri çekildi

Battalgazi Belediyesi'nden ailelere destek

Fransa'da süper grip alarmı

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Filistin’i Güney Kore'nin tanınmasıyla çok güçlü bir destek verilmiş olur

MEB’den 811 öğrenciye 45 ülkede burs sağlanacak

Brüksel'de polis ve çiftçiler arasında çatışma

Ömer Çelik: Özel'in yabancılardan yardım istemesi vahim bir durum

Yeşilay'dan uyuşturucu haberlerinde normalleştirme ve özendiricilik riskine karşı uyarı

Türkiye ve Somali arasında balıkçılık alanında anlaşma

Bakan Kurum: Asrın felaketinde konut hasarının değeri 57 milyar dolar olarak hesaplandı

Rusya: Venezuela ile ilgili gerilim tırmanıyor, taraflara itidal çağrısı yapıyoruz

İSKİ’den İstanbul’a 1 milyar 540 milyon tl’lik yatırım

MAZLUMDER: Reşit olmayan çocukların idari gözetimi sonlandırılmalı

İletişim Başkanı Duran: Dezenformasyona karşı daha somut iş birlikleri geliştirmeliyiz

Öğrencilere trafik eğitimi verildi

Rusya, ilk 70 kübitlik kuantum bilgisayarının testlerini tamamladı

MEB’in dijital servisleri ÖBS ve OVA’dan 600 bini aşkın kişi yararlandı

Siirt halkından asgari ücret çağrısı: Artan gıda ve kira fiyatları karşısında 30 bin bile yetmez

Afganistan, İran sınırında yeni kargo hangarları açtı

Ukrayna Karadeniz'de bir Rus tankerini daha vurdu

Umman ve Hindistan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzaladı

Mersin’de kaçak kazı operasyonu: 3 şüpheli yakalandı

Şırnak’ta DENEYAP Çalıştayı düzenlendi

Merkez Bsı rezervleri 190,8 milyar dolara yükseldi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’n ikinci toplantısından da rakam çıkmadı

Şanlıurfa’da gençler arasında madde bağımlılığı endişesi

Battalgazi Belediyesinden ailelere destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mevlana Külliyesi’nden Şanlıurfa’ya seslendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bitlis’te 4 adrese eş zamanlı uyuşturucu operasyonu: 5 tutuklama

Fidan'dan SDG'ye uyarı: Mutabakata uyulmalı, sabrımız tükeniyor

Kamu personeline 30 bin TL seyyanen zam geri çekildi

Battalgazi Belediyesi'nden ailelere destek

Fransa'da süper grip alarmı

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Filistin’i Güney Kore'nin tanınmasıyla çok güçlü bir destek verilmiş olur

MEB’den 811 öğrenciye 45 ülkede burs sağlanacak