• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Din görevlisinin anatomisi

04 Ekim 2024, Cuma 03:15
04 Ekim 2024, Cuma 03:15
Din görevlisinin anatomisi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sabah namazında mesaileri başlayan camide görev yapan imam ve müezzinler, doğumundan ölüme kadar insanın hayatının her evresinde yanında bulunuyor.

1-7 Ekim tarihleri Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak idrak ediliyor.

İnsanların hayatlarının her noktasında yer alan din görevlileri doğumdan sonra bebeklerin kulağına ezan okunmasından evlilik sırasında nikâhın kılınmasına, cenaze ve taziyeler başta olmak üzere hayatın her alanında yer alıyorlar.

Din görevlilerinin anatomisini işlediğimiz bu çalışmada Musa Ağa Camii Din Görevlisi Dindar Taşdan'ı konu aldık. Taşdan caminin ve din görevlilerinin insanların hayatı için öneminden bahsetti.

"Camiler topluma hayat veren merkezlerdir. Tabiri caizse tolumun kalbidirler." diyen Taşdan şunları söyledi:

"Camiler, insanları bir araya toplayan gerek ibadet yönünden gerekse kültürel yönden gerekse hayatın diğer alanları ile ilgili toplumu aydınlatan merkezlerdir. Allah Resulü (Sallahu Aleyhi Vesellem) buyurduğu üzere, "Camiler şehirlerin en hayırlı mekânlarıdır" buyurmuşlardır. İnsan hayatında kalp nasıl önemli bir organ ise camilerde toplum için hayati merkezleridir. Din görevlileri de şüphesiz ki o kalbe kan akışını sağlayan damarlardır."

"Tebliğ ile beraber temsil noktasında topluma liderlik, rehberlik, önderlik yapma gayretindeyiz"

Toplumda bireylerin hayır üzerine bir hayat geçirmeleri, kötülüklerden kendilerini sakınmaları için gayret gösterdiklerinin altını çizen Taşdan, "Din görevlileri toplumun her alanında vardır her zaman var olmuşlardır. Yani din gönüllüleri veya din görevlileri dediğimiz bir çocuğun doğuşundaki kulağına ezan okumakla başlarız, sünnetinde varız, askere gidişinde varız, evliliğinde, nikâhında varız. Sağlığında varız, hastalığında varız. En nihayetinde cenazesinde de varız. Din görevlisi, toplumun bütün bireylerinin, hayatlarının her alanında olan insanlardır. Dolayısıyla bizlerde bu toplumun gerçekten iyiliğe ve güzelliğe yönlenmesi hayır üzerine bir amel, hayat geçirmeleri, kötülüklerden sakınmaları için elimizden gelen tebliği gösteriyoruz. Tebliğ ile beraber temsil noktasında gayret göstererek topluma liderlik, rehberlik, önderlik yapma gayretindeyiz." şeklinde konuştu.

"Bir din görevlisinin görevini cami ile sınırlandırmak doğru değildir"

Görev ve sorumlulukları ile ilgilide konuşan Taşdan, "Tabi sabah namazı ile mesaimiz başlıyor. Onun dışında biz beş vakit camideyiz. Camiye gelen insanlara İslami ibadet noktasında rehberlik ediyoruz. Onun dışında hasta ziyaretlerinde bulunuyoruz, taziyeler oluyor taziyelerde bulunuyoruz, yakın çevremizdeki komşularımızı, esnafı ziyaret ediyoruz. Onların dertleri ile onların sorunları ilgilenmeye çalışıyoruz. Bize müracaat eden hangi noktada olursa olsun elimizden gelen katkı ne ise yapılabilecek ne varsa biz topluma, bireylere faydalı olma gayreti içerisindeyiz. Tabi bir din görevlisinin görevini cami ile sınırlandırmak doğru değildir. O hayatın her alanında var dediğimiz zaman onun için biz artık vazifemizi caminin dışına taşırma, caminin dışında da bu faaliyetlerimizi, hizmetlerimizi götürmek zorundayız. Toplumun gerçekten dine ve din adamına, dini iyi temsil eden insanlara ihtiyacı vardır." ifadelerini kullandı.

Meslektaşlarına da tavsiyeleri olan Taşdan, "Meslektaşlarımız arasında çok değerli insanlar var. Şüphesiz ki bu meslekte bize rehberlik, önderlik eden ilmi ile amil olan çok değerli hocalarımız var. Bizim naçizane tavsiyemiz şudur, öncelikle görevimiz caminin ibadete açık olması ve beş vakit görev başında olmak. Eğer biz bu görevi hakkı ile yerine getirirsek insanlar üzerinde etkimiz daha iyi olur. İnsanlara bir şey söylediğimiz zaman göreve olan sadakatimiz, bağlılığımız onlar açısından daha güzel bir şekilde dillenmeyi ve daha iyi tatbik etmeyi oluştururuz. Eğer görevde savsaklama olursa dolayısıyla söylemiş olduğumuz vaaz ve nasihatlerde eksiklik olur, ciddiyetini kaybetmiş olur. Dolayısıyla insanlar üzerinde etkisi pekte görülmez. Her şeyden önce görev ehli olmak lazım, görevi hakkı ile yapmak lazım." diye konuştu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: din görevlisinin anatomisi

HAMAS: Gazze'de gıda ve ilaç iki milyondan fazla insana karşı silah olarak kullanılıyor

Türkiye’den Suriye'ye doğal gaz ihracatına başlıyor

Ambulans ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

14 kentte termometreler 40 dereceyi aştı

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı

Japonya, tarihindeki en yüksek sıcaklık değerlerini gördü

Şantiye kavgasının ardından işçilerin kaldığı konteynerler ateşe verildi

Güney Kore ile Polonya arasında 6,5 milyar dolarlık tank anlaşması

ABD-Hindistan tarife gerginliği F-35'leri vurdu

ABD'den nükleer denizaltı hamlesi

Adana'da eğitim uçağı düştü: 2 yaralı

Gaziantep'te "Gazze ölüyor, seccadeni al gel" temalı Gazze'ye destek etkinliği

Bakan Fidan HAMAS heyetini kabul etti

Gazze'de açlık sessizce can almaya devam ediyor

Dışişleri Bakanı Fidan, Al Sani ile görüştü

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Mücahitler Gazze'yi kanlarının son damlasına kadar savunmakta kararlıdır

"Bilginin tek başına insanlığa fayda getirmediğini en açık şekilde Gazze'de gördük"

Gaziantep'te temmuz ayında 973 aranan şahıs yakalandı

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Gazze'de iki ayda 1373 kişi yiyecek ararken katledildi

Elazığ'da takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

Araç seyircilerin arasına daldı: 2 ölü, 18 yaralı

Adana'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Çocuklar camide oyunlarla eğleniyor

İstanbul'da üçlü zirve sonrası ortak Gazze açıklaması

Doğrulama tuzağına düşmeyin!

Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 1 yaralı

Elazığ'daki göçükte mahsur kalan işçi hayatını kaybetti

Batman'ın yeni ulaşım vizyonu: Turgut Özal Bulvarı yenileniyor

Otizmli çocuklar yeteneklerini sergiliyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HAMAS: Gazze'de gıda ve ilaç iki milyondan fazla insana karşı silah olarak kullanılıyor

Türkiye’den Suriye'ye doğal gaz ihracatına başlıyor

Ambulans ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

14 kentte termometreler 40 dereceyi aştı

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı

Japonya, tarihindeki en yüksek sıcaklık değerlerini gördü

Şantiye kavgasının ardından işçilerin kaldığı konteynerler ateşe verildi