• BIST 100

    10751,87%0,08
  • DOLAR

    40,66% 0,05
  • EURO

    47,03% 1,15
  • GRAM ALTIN

    4370,96% 1,67
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Dışişleri Bakanlığından Avrupa Komisyonu'nun Türkiye raporuna tepki

31 Ekim 2024, Perşembe 07:31
31 Ekim 2024, Perşembe 07:31
Dışişleri Bakanlığından Avrupa Komisyonu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Komisyonunun 2024 yılı Türkiye Raporu’nda, AB'nin özellikle siyasi kriterler ve iç siyasi dinamikler konusundaki haksız değerlendirmelerini reddettiklerini vurguladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun, 2024 yılı Genişleme Strateji Belgesi ile Türkiye dahil tüm aday ve potansiyel aday ülkeler için hazırlanan Ülke Raporlarını dün yayımladığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "2024 yılı Türkiye Raporu’nda, AB'nin özellikle siyasi kriterler ve iç siyasi dinamikler konusundaki haksız değerlendirmelerini reddediyoruz." denilerek şunlar kaydedildi:

"Rapor’da, makroekonomik politikalarda kaydedilen ilerlemeye atıfta bulunulmasını ve Türkiye'nin hem işleyen piyasa ekonomisine ileri düzeyde uyumunun hem de Birlik içindeki rekabet baskıları ve piyasa güçleriyle baş edebilme kapasitesinin vurgulanmasını kayda değer buluyoruz.

Rapor, Türkiye'nin, mevzuatını AB müktesebatıyla uyumlu hale getirerek birçok alanda AB standartlarına uyum sağladığını teyit etmektedir. Ortaklık Konseyi ve kritik alanlarda Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantıları gibi askıya alınan tüm yapısal diyalog mekanizmalarının yeniden canlandırılmasıyla, pek çok alanda ortak adım atmak mümkündür.

Rapor'da, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yapıcı bir rol oynadığı, Yunanistan ile ilişkilerini iyileştirdiği ve AB ile ticari konulardaki iş birliğini geliştirdiği vurgulanmaktadır. Rapor'da kayda geçirilen yapıcı yaklaşımımız uyarınca, 15 Temmuz 2019 tarihli Konsey Sonuçlarıyla uygulamaya konmuş olan Türkiye-AB ilişkilerinin önündeki siyasi engellerin kaldırılmasını bekliyoruz."

Öte yandan, raporun, Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafının gerçeklerle bağdaşmayan, hukuk dışı ve maksimalist görüşlerini yansıttığına işaret edilen açıklamada, "Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin meşru kaygılarını ve haklı politikalarını tamamen göz ardı etmektedir. Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik formatın yalnızca Ada'daki iki tarafı, üç Garantör gücü ve Birleşmiş Milletleri içerdiğinin altını çizmek isteriz. Gelecekte varılacak herhangi bir çözüm, Ada'daki iki tarafın mutabakatıyla gerçekleşmelidir. AB'nin Kıbrıs meselesine ilişkin olarak, Kıbrıs Rum tarafının tutumunu kayıtsız şartsız yansıtan ve Kıbrıs Türk halkının özden gelen haklarını dikkate almayan açıklamaları, çözüm çabalarına katkıda bulunmamakta ve AB'nin çözüm sürecinde yer almasının neden uygun bir seçenek olmadığını açıkça göstermektedir. AB'nin, üçüncü ülkelerin sınırlarını belirleme görevi veya bu konuda karar verme yetkisi olmadığını da hatırlatırız." denildi.

Açıklamada, "Mevcut bölgesel ve küresel sınamalar Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir bakış açısı gerektirmektedir. AB'nin son dönemde Türkiye ile iş birliği yapılması yönündeki çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla beraber, ilişkilerin yeniden canlandırılması, AB’nin siyasi iradesine ve stratejik vizyonuna dayanan somut adımlar atılmasını gerektirmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Aday ülke olarak, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini yapıcı bir şekilde geliştirme yönündeki siyasi iradesinin açık ve güçlü olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. AB üyelik sürecinde Türkiye'den beklenen ilerleme, AB'nin Türkiye'nin adaylık statüsüne uygun, yapıcı ve stratejik bir yaklaşımı somut adımlarla hayata geçirmesiyle hızlanacaktır.

Bu bağlamda, Avrupa Komisyonu ve Yüksek Temsilci tarafından hazırlanan Ortak Bildirim’de yer alan tavsiyelerin herhangi bir gecikme veya ilave ön koşul olmaksızın uygulanmasını bekliyoruz." (İLKHA)

Adana'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Çocuklar camide oyunlarla eğleniyor

İstanbul'da üçlü zirve sonrası ortak Gazze açıklaması

Doğrulama tuzağına düşmeyin!

Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 1 yaralı

Elazığ'daki göçükte mahsur kalan işçi hayatını kaybetti

Batman'ın yeni ulaşım vizyonu: Turgut Özal Bulvarı yenileniyor

Otizmli çocuklar yeteneklerini sergiliyor

Mardin’de iki kanatlı badem şekli hayret uyandırdı

Rusya'nın Kiev saldırısında ölü sayısı 31'e yükseldi

Bursa'da orman yangını kontrol altına alındı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Bitirilemeyen altyapı çalışmaları Batman esnafını canından bezdirdi

Şantiyede işçiler arasında silahlı kavga: 2'si ağır 7 yaralı

Konyalı miniklerden Gazze'ye anlamlı destek

BAŞKAN ŞANSİ'DEN 500 KİŞİYE İSTİHDAM MÜJDESİ

Gazze'de şehit sayısı 60 bin 332'ye yükseldi

Belarus lideri Lukaşenko Moskova’ya gidiyor

Dşişleri Bakanı Fidan, Suudi mevkidaşı ile görüştü

Ensarullah Hareketi: siyonist rejimin ablukası daha da sıkılaştırılacak

Prof. Dr. Nevzat Tarhan'dan üniversite adaylarına önemli tavsiyeler!

Batman Valisi Canalp'ten kaçak yapı yıkımlarına ilişkin açıklama

ABD'de sel riski nedeniyle OHAL ilan edildi

Belediye Başkanı Geçit: Kırsal kesim güçlenirse şehir de güçlenir

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İstanbul’da Kudüs ve Filistin Davasını Destekleme Kampı’nı ziyaret etti

Almanya, Ukrayna'ya Patriot teslim edecek

Mescid-i Aksa’da 40 bin kişi Cuma namazı kıldı

Malatya'da traktör devrildi: 1ölü

Rusya'dan "THY bagajı" açıklaması

Ambulans içinde doğum yapan kadın ve bebeğinin durumu iyi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Çocuklar camide oyunlarla eğleniyor

İstanbul'da üçlü zirve sonrası ortak Gazze açıklaması

Doğrulama tuzağına düşmeyin!

Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 1 yaralı

Elazığ'daki göçükte mahsur kalan işçi hayatını kaybetti

Batman'ın yeni ulaşım vizyonu: Turgut Özal Bulvarı yenileniyor