• BIST 100

    10929,77%0,54
  • DOLAR

    40,86% 0,01
  • EURO

    47,62% 0,01
  • GRAM ALTIN

    4380,00% 0,00
  • Ç. ALTIN

    7051,98% 0,00

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan Hicri yeni yıl mesajı

26 Haziran 2025, Perşembe 11:23
26 Haziran 2025, Perşembe 11:23
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, hicretin yeni bir insan, toplum ve medeniyet inşa etme ideali olduğunu belirterek, Hicri 1447 yılının insanlık için barış, huzur ve berekete vesile olmasını temenni etti.

Erbaş, "26 Haziran Perşembe günü Hazreti Peygamberin (aleyhissalatu vessellem) Mekke-i Mükerreme'den Medine-i Münevvere’ye hicretini esas alan Hicri Takvim'in 1447. yıldönümüdür. Bu vesileyle yeni hicri yılda insanlığı huzur ve selamete, yeryüzünü barış ve berekete mazhar kılmasını Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum." dedi.

"Zaman eşsiz bir nimet ve kıymetli bir emanettir"

Erbaş zamanın insan hayatındaki önemine değinerek, "Cenab-ı Mevla, Kur'an'da zamana yemin ederek bu eşsiz nimetin telafi edilemez kıymetine dikkat çekmektedir. Takvimlerin yeni bir yılı gösterdiği bu günler, bizlere, zamanın anlam ve önemi üzerine yeniden düşünme, onu doğru algılayıp etkili planlamak suretiyle en güzel şekilde değerlendirme fırsatı sunmaktadır. Zamana dair bir bilinç oluşturarak geçmişten ders alıp daha güzel bir gelecek inşa etme ufku kazandırmaktadır. Diğer taraftan bugün idrak ettiğimiz hicri yeni yıl, bizlere İslam tarihinin dönüm noktalarından biri olan hicret hadisesini hatırlatmaktadır. Sebep ve sonuçları bakımından insanlığın talihini ve tarihin seyrini değiştiren hicret, karanlık bir çağı vahyin nuruyla aydınlatan yeni bir başlangıcın adıdır. İslam’ın ilke ve değerlerini yaşama ve yaşatma uğruna sergilenen büyük bir fedakârlığın adıdır. Nitekim bundan 1447 yıl önce, müşriklerin akıl almaz zulüm, işkence ve eziyetlerine maruz kalan Rasul-i Ekrem (aleyhissalatu vessellem) ve ona tabi olan ilk Müslümanlar, kendilerine hayat hakkı tanınmayan Mekke’deki bütün varlıklarından vazgeçerek umuda doğru yol almışlardır. Tevhit inancı ekseninde yeni bir dünya kurma ve adaleti ayakta tutma uğrunda verdikleri varoluş mücadelesini hicretle yeni bir boyuta taşımışlardır." ifadelerini kullandı.

"Hicret sadakatin göstergesidir"

Hicretin bir sadakat olduğunu belirten Erbaş, "Hicret hadisesi, Müslümanların Allah'a teslimiyetinin, Peygambere sadakatinin ve İslam üzere yaşama azminin en büyük göstergesidir. Onların hicretinin özünde yeni bir insan, toplum ve medeniyet inşa etme ideali vardır. Bu büyük ideal uğrunda ortaya koydukları azim ve kararlılık, kısa sürede Yesrib'i Medine’ye dönüştürmüş ve orada adaletin, merhametin, insan onurunun, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı eşsiz bir medeniyet inşa etmiştir. Dolayısıyla hicri takvime başlangıç kabul edilen bu büyük hadiseyi bu perspektiften okumak ve anlamak; bugün yeryüzünü kuşatan kötülüklerle mücadele noktasında bizlere azim ve kararlılık aşılayacak, daha güzel bir gelecek inşa etme hususunda yeni ufuklar açacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm İslam aleminin yeni yılını tebrik ediyor, hicri 1447 senesinin ülkemiz, milletimiz, İslam alemi ve tüm insanlık için barış, huzur ve berekete vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney tutuklandı

BM: Gazze'de durum felaketin ötesinde, açlık kaynaklı ölümler devam ediyor

Gana'da 998 mahkuma af kararı

Muğla açıklarında 38 düzensiz göçmen yakalandı

Myanmar'da seçim kararı

Trump, Zelenskiy ve AB liderleri Beyaz Saray’da bir araya geldi

Adana'da feci kaza: 5 ölü

İzmir açıklarında göçmen faciası: 4 ölü

Memur-Sen hükümetin toplu sözleşme teklifine karşı Ankara'da yürüyüş ve miting düzenledi

Beyaz Saray'da Trump ile Zelenski bir araya geldi

Zelenskiy: Rusya'ya toprak bırakmamız imkansız

Washington'da gözaltılar artıyor

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 7 tutuklama

Nijerya'da yolcu teknesi alabora oldu: 40 kayıp

Memur-Sen'den hükümetin zam teklifine yanıt

Dava adamı merhum Fesih Güler Hoca kabri başında yad edildi

HAMAS, Gazze'de ateşkes önerisine yanıtını aracılara iletti

Memurlar için son zam teklifi belli oldu

Malatya Valisi Yavuz: Bir alan dışında yangın kontrol altında alındı

Malatya'da yol yapım çalışması esnasında göçük: İş makinası toprak altında kaldı

Siyonist işgalcilerin saldırılarında Gazze'de can kaybı 62 bini aştı

Erken kanser teşhisi hayat kurtarıyor: Mobil kanser taramaları Türkiye geneline yayılıyor

Şantiye işçileri arasında taşlı sopalı kavga: 5 yaralı

Gazze'de su kesintileri ve insani kriz derinleşiyor

Bolivya'da devlet başkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Yaklaşık 100 hektarlık alan yangından etkilendi

Şanlıurfalı vatandaşlar: Gazze’deki saldırılar İslam dünyasını topyekûn yok etme planının bir parçasıdır

Şanlıurfa’da trafik kazası: 2 ölü, 3 yaralı

Ekvador'da silahlı saldırı: 7 ölü

Recebanlılar Derneğinden Emniyet Müdürü Kaba’ya Ziyaret

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney tutuklandı

BM: Gazze'de durum felaketin ötesinde, açlık kaynaklı ölümler devam ediyor

Gana'da 998 mahkuma af kararı

Muğla açıklarında 38 düzensiz göçmen yakalandı

Myanmar'da seçim kararı

Trump, Zelenskiy ve AB liderleri Beyaz Saray’da bir araya geldi

Adana'da feci kaza: 5 ölü