• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Cihan: Evliliklerin önündeki engeller kaldırılmalı, gençler aile kurmalı

17 Ocak 2025, Cuma 11:07
17 Ocak 2025, Cuma 11:07
Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Cihan: Evliliklerin önündeki engeller kaldırılmalı, gençler aile kurmalı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan, yaptığı açıklamada evliliklerin önündeki maddi ve sosyal engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı. Cihan, gençlerin yuva kurmalarının önündeki yüksek düğün masrafları, aşırı altın talepleri ve geleneksel

Cihan, İslam'ın aileyi korumak ve sağlam temeller üzerine inşa etmek için evliliği teşvik ettiğini, ancak günümüzde gençlerin evlenmekte zorlandığını belirtti.

Evliliklerin, ailelerin maddi destekleri ve toplumsal duyarlılık ile kolaylaştırılması gerektiğini ifade eden Cihan, ayrıca, İslam dinine uygun, sade ve huzurlu evliliklerin, toplumsal ahlakı koruyarak sağlıklı aile yapılarının oluşmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Genç evliliklerinin teşvik edilip fakir gençlerin evlenmelerine yardımcı olunması gerektiğinin altını çizen Cihan, bu konuda herkese büyük görev düştüğünü kaydetti.

Ahmet Cihan

"Evlilik, toplumun temeli olan aileyi inşa etmenin en önemli adımıdır"

Evliliklerin kolaylaştırılması ve aile kurumunun korunması gerektiğine vurgu yapan Cihan, "Evlilik, toplumun temeli olan aileyi inşa etmenin en önemli adımıdır." dedi. Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) 'Evlenen dininin yarısını tamamlamıştır' hadisinden hareketle, gençlerin evliliğe teşvik edilmesi gerektiğini belirten Cihan, "Şeytan dinimizin yarısı kadar önemli evliliği bozmak için türlü tuzaklarla gençleri aldatmaya çalışıyor." diye konuştu.

"Ahlakın bozulması önlenir"

Cihan, İslam'ın aileye verdiği önemi ve aile yuvasının sağlam temeller üzerine kurulması gerektiğini vurgulayarak, İslam Hukukunda aile hukukunun çok önemli bir yer tuttuğunu, ailelerin temelin oluşturulmasında evliliğin kritik rol oynadığını ifade etti. İslam'da evlilik yoluyla kadınların korunmuş olduğunu, zina ve nesil karışıklığının İslam'ın evlenme hükümleriyle engellendiğini belirten Cihan, "Ahlakın bozulması önlenir, insan neslinin devamı sağlanır." ifadesini kullandı.

"İslami evliliklerin kolaylaştırılması için çaba sarf edilmeli"

Evlilik oranlarındaki düşüşe dikkat çeken Cihan, düğün masraflarının artmasının gençlerin evlenmesini engellediğini, bu nedenle ailelerin evlilik önündeki engelleri kaldırması gerektiğini söyledi. Cihan, "Ailelerin evlilik önündeki tüm engelleri kaldırması, İslami evliliklerin kolaylaştırılması için çaba sarf edilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

"Düğün masrafları azaltılmalıdır"

Gençlerin maddi sıkıntılar nedeniyle evlenemediklerini ifade eden Cihan, başlık parası, fazla altın istenmesi ve israfa kaçacak derecede çeyiz taleplerinin önüne geçilmesinin insani bir görev olduğunu vurguladı. "İslam dışı geleneklerle gençlerin evlilik yolundaki engellerinin kesilmemesi gerekir" diyen Cihan, toplumda artan evlenememe sorununa çözüm olarak, düğün masraflarının azaltılması ve evliliklerin daha sade şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

"Genç evlilik teşvik edilmelidir"

İslam'ın evlilik anlayışına dikkat çeken Cihan, sağlam bir yuva kurmanın şartının imanda, fikirde, kıyafette, ahlak ve terbiyede İslami yaşayışı kendisine rehber edinmiş eşlerin seçilmesi olduğunu söyledi. "Genç evlilik teşvik edilmelidir. İslam toplumunun temeli iffetli, hayâ sahibi aile hayatına dayanır. Kadın, erkek birlikteliğinin temel şartı nikâhtır" diyen Cihan, İslamiyet'te nikâhsız evliliğin mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca, İslam’ın şanlı Peygamberinin 'Dünya bir geçimden ibarettir. Şu geçim dünyasının en güzel nimeti kadındır' hadisinden alıntı yapan Cihan, kadının İlahi bir emanet olduğunu vurguladı.

"Gençler altın değil mutlu yuva istemelidir"

Evliliklerin kolaylaştırılması ve gençlerin yuva kurmalarına destek verilmesi gerektiğini dile getiren Cihan, "Aşırı derecede çeyiz adı altında alınan eşyalar, fazla altın alımları, aşırı israflar gençlerin evlenmelerine engel teşkil ediyor." dedi. Toplumda evlilik oranlarının düşerken, boşanmaların hızla arttığını belirten Cihan, "Ülkemizde evlilik yaşı 30'u geçmiş durumda. Gençlerimiz çok altın değil, mutlu yuva istemelidir." ifadelerini kullandı.

"Fakir gençlere yardım eli uzatılmalı"

Evliliklerin önündeki engellerin kaldırılması için kanaat önderleri, âlimler ve yetkililere çağrıda bulunan Cihan, "Fakir gençlere yardım eli uzatılmalı, evlenmelerine yardımcı olunmalıdır." dedi. Ayrıca, düğünlerdeki aşırı israf ve toplumda yaygınlaşan yanlış örf ve adetlere karşı yöneticiler, kanaat önderleri ve STK'ların da harekete geçmesi gerektiğini belirten Cihan, "Elbirliğiyle bu kötü örf ve adetleri kaldırmalıyız" diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Gazze’de açlık felaketi büyüyor: 6 kişi daha şehit oldu

Kanada'dan işgal rejimine silah ihracatı açıklaması

Malatya'da "Parkistan Park Buluşmaları" gerçekleştiriliyor

Şırnak’ta bazı bölgeler geçici "özel güvenlik bölgesi” olarak ilan edildi

Gazze'de yardım bekleyen sivillere yönelik bir katliam daha

Rusya'da 600 yıl aradan sonra ilk Krasheninnikov Yanardağı patlaması

Çevreyi kirletenlere 6 ayda 2,6 milyar lira ceza

Güneydoğu’dan temmuzda 1,1 milyar dolarlık ihracat: Yüzde 2,1 büyüme

36 ilde 102 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı

Gram altın 4 bin 400 TL’yi aştı

Gaziantep'te 158 aranan şahıs yakalandı

Meteoroloji'den sağanak ve fırtına uyarısı

Rusya'da 6,7 büyüklüğünde deprem

İşgalci siyonistler Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi

Ankara’da sağanak yaşamı felç etti

İtalya'dan Gazze'ye havadan yardım kararı

Siyonist esir ailelerinden Netanyahu'ya tepki

DMM: “Usulsüz atama” iddiaları asılsız

İşgal rejimi Gazze’de Filistin Kızılayı karargahını vurdu

Aşırı sıcaklar etkisini yitiriyor

HÜDA PAR’dan “Son Kale Aile” paneli: Aile hakemliği yargı sistemine kazandırılmalı

Gazze'de sağlık sistemi çöküşün eşiğinde

UAEA: Zaporijya Nükleer Santrali vuruldu

Yıldırım: "Evlilik namaz gibi, hac gibi ibadettir"

Somali'de şiddetli çatışmalar devam ediyor

Pakistan, Çin'den Z-10ME taarruz helikopterleri satın aldı

Davet ve Gençlik Hareketi'nin park etkinlikleri devam ediyor

Otobüs ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 1 ağır yaralı

Gazze'de can kaybı 60 bin 430'a ulaştı

Portekiz'de aşırı sıcaklar nedeniyle 264 ölüm

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze’de açlık felaketi büyüyor: 6 kişi daha şehit oldu

Kanada'dan işgal rejimine silah ihracatı açıklaması

Malatya'da "Parkistan Park Buluşmaları" gerçekleştiriliyor

Şırnak’ta bazı bölgeler geçici "özel güvenlik bölgesi” olarak ilan edildi

Gazze'de yardım bekleyen sivillere yönelik bir katliam daha

Rusya'da 600 yıl aradan sonra ilk Krasheninnikov Yanardağı patlaması

Çevreyi kirletenlere 6 ayda 2,6 milyar lira ceza