• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,05% 0,00
  • EURO

    48,51% -0,02
  • GRAM ALTIN

    5417,14% 0,10
  • Ç. ALTIN

    8987,69% 0,00

Diyarbakır Valisi Zorluoğlu: 2025 yılı sonu itibariyle 17 binin üzerinde konut hak sahiplerine teslim edilecek

06 Şubat 2025, Perşembe 15:02
06 Şubat 2025, Perşembe 15:02
Diyarbakır Valisi Zorluoğlu: 2025 yılı sonu itibariyle 17 binin üzerinde konut hak sahiplerine teslim edilecek
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin 2'nci yıl dönümünde yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, 6 Şubat 2023'ten bu yana ulaştırılan yardımlar, yürütülen çalışmalar ve yapılan ile tamamlanması planlanan

2023 yılında Kahramanmaraş merkezli yaşanan 6 Şubat depreminin üzerinden 2 yıl geçti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin yıldönümünde Afet ve Acil Durum Merkezinde bilgilendirme toplantısı düzenleyen Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, şu ana kadar yapılan yardım ve destekler ile teslimatı planlanan konutlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantı programında yürütülen çalışmalarla ilgili konuşan Zorluoğlu, depremin ilk dönemlerinde hane başı destek, taşınma, ev sahibi ve kira ile kiracı yardımı başlıkları altında o günün rakamlarıyla 2,2 milyar TL'lik yardım yapıldığını aktararak şu ana kadar tamamlanan 7 bin 920 konut için hak sahiplerinin belirlendiği, inşaatı devam eden 9 bin 500 konutun da bu yıl sonu itibariyle teslimatının yapılacağını söyledi.

"Diyarbakır'da 2023 fiyatlarıyla 2,2 milyar TL'lik yardım yapıldı"

Deprem sonrası yürütülen iyileştirme koordinasyonuna vurgu yapan Zorluoğlu, "Depremden hemen sonra sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başta İçişleri ve Çevre Şehircilik olmak üzere tüm bakanlarımızın koordinasyonuyla gerçekten çok ender şahit olduğumuz ender iyileştirme organizasyonu hareketi başlatıldı. Milletimizle el ele vererek devletimizle iş birliği içerisinde depremin oluşturduğu büyük hasarın zararları adeta zamanla yarışılarak minimize edilmesi konusunda gerçekten örnek bir çalışma ortaya koyuldu."

Gerçekleştirilen yardım ve desteklerin yanı sıra konut projeleri hakkında bilgi aktaran Zorluoğlu, "Depremin ilk dönemlerinde Diyarbakır'da depremden etkilenen vatandaşlarımıza hane başı destek, taşınma, ev sahibi ve kira ile kiracı yardımı başlıkları altında 2023 fiyatlarıyla 2,2 milyar TL'lik yardım yapılmıştır. Yine çiftçilerimizin zararlarının giderilmesine yönelik olarak önemli destekler sağlanmıştır ama esas büyük operasyon depremde evini kaybeden hak sahiplerine verilmesine yönelik başlatılan konut çalışmaları oldu. Bu çerçevede Oğlaklı mevkiinde 13 bin 190 konutun yapımına hemen başlanmıştır. Dış ilçelerimizde toplamda 2 bin 861 konutun yapımı hale devam ediyor. Ayrıca kırsal mahallelerimizde de beton ve çelik olmak üzere toplamda 1120 konutun yapımı hale devam ediyor. Diyarbakır'da 15 bin hak sahibi olmasına rağmen il genelinde 17 binin üzerinde konut yapımına başlandı. Bunların hak sahibi dışında kalanları da sosyal konut olarak inşallah değerlendirilecek." ifadelerini kullandı.

"Yaklaşık 9 bin 500 konutun da yapımı devam ediyor"

Zorluoğlu, "Şu ana kadar… kura çekimi gerçekleştirildi. Oğlaklı'da 6 bin 989, Çermik 238, Çüngüş 150, Dicle 146 ve Hazro ilçe merkezinde 142 olmak üzere 7 bin 665 konutun kurası çekildi, hak sahipleri belirlendi. Yine kırsal mahallelerimizde de 255 köy konutu tamamlandı. Bu şekilde toplamda 7 bin 920 konutun kura çekimi gerçekleşmiştir. Geriye kalan yaklaşık 9 bin 500 konutun da yapımı devam ediyor. İnşallah 2025 yılı içerisinde peyderpey tamamlanarak yıl sonu itibariyle 17 binin üzerinde konut Diyarbakır'da hak sahiplerine teslim edilecek." şeklinde konuştu.

Yerinde dönüşüm projelerine de değinen Zorluoğlu, "Bu arada yerinde dönüşüm çalışmaları da devam ediyor. şu ana kadar 961 başvurudan 740 işlemin 660'ının çalışmalarına başlandı. Bu kapsamda 720 milyon liralık bir hibe gerçekleşti ve yerinde dönüşüm çalışmalarına sağlandı." ifadelerine yer verdi.

"Ağır ve orta hasarlı binaların yüzde 94 yıkılarak temizlendi"

Deprem sonrası tespit edilen ağır ve orta hasarlı binalara yönelik yıkım ve enkaz çalışmalarından da söz eden Zorluoğlu, şunları söyledi:

"Ağır ve orta hasarlı binaların enkazlarının kaldırılması çalışmalarımız kapsamında 5 bin 494 konut vardı. Bunların yaklaşık yüzde 94 yıkılarak temizlendi. Yüzde 6'lık kısmı ise mahkeme kararını bekleyen yapılardır. Orta hasarlı olup da ağır hasarlı yapıya dönüşen 2 bin 645 binamızda yaklaşık yüzde 47'sinin enkazı kaldırıldı, kalan yüzde 53 kısmı da inşallah önümüzdeki temmuz ayına kadar bütünüyle yıkmayı ve enkazını kaldırmayı hedefliyoruz. Elbette sadece konut yapılmıyor, sosyal donatımlar tamamlanıyor. Şu ana kadar sadece Oğlaklı'da 7 yeni okul inşa ediyoruz. İlk okul, ana okul, orta okul ve lise olarak. Sadece Oğlaklı bölgesinde 4 tane camii inşaatı devam ediyor. 200'ün üzerinde iş yeri yapımı devam ediyor. Diğer ilçelerimizde de buna benzer çalışmalar var."

Zorluoğlu, "Dolayısıyla her bakımdan depremin olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor. Doğrusu iki yıl gibi bir kısa süre içerisinde bu kadar büyük bir yıkıcı depremlere etkilerinin önemli ölçüde azaltılmış olması gerçekten çok büyük bir başarıdır. Bu büyük afette kaybettiğimiz canlarımıza rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum." diye belirtti. (İLKHA)

İzmir’de kestane hasadı: 240 ton ürün elde edildi

Hatay'da trafik kazası: 6 yaralı

Ukrayna'ya Patriot' hava savunma sistemleri konuşlandırıldı

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 47 tutuklama

Afganistan'da 6.4 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler ateşkes anlaşmasını ihlal ediyor: Gazze'de 20 günde 194 ihlal

İstanbul’da bodrum katında çıkan yangında 4 kişi mahsur kaldı

Otomobilin çarptığı yaya yaralandı

HAMAS anlaşmaya bağlı kalarak 3 siyonist esirin cesedini daha Kızılhaç'a teslim etti

Muğla’da trafik kazası: 2 yaralı

OPEC+ ülkelerinden petrol üretimini artırma kararı

Dünya liderleri COP30 için Brezilya'da bir araya geliyor

Senegal'de Rift Vadisi Ateşi salgınında ölü sayısı artıyor

Edirne'de zincirleme kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Gazze konulu toplantı yarın İstanbul'da düzenlenecek

Burdur-Tefenni-Çavdır yolu hizmete açıldı

Yunanistan’da silahlı saldırı: 2 ölü, 4 yaralı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Bahreyn'e gitti

Rusya yeni nükleer denizaltısı Habarovsk’u denize indirdi

ABD, Karayipler'de bir gemiyi daha vurdu: 3 ölü

Kuzey Makedonya’da yerel seçimin ikinci tur oylaması yapıldı

Bakan Fidan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid tarafından kabul edildi

Asfaltın çökmesi sonucu oluşan çukur kazaya yol açtı

ABD'nin kamu borcu 38 trilyon doları aştı

Ermenistan'da 4.2 büyüklüğünde deprem

Mardin’de uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Diyarbakır’da yıkım sırasında 8 katlı bina çöktü

Hindistan haberleşme uydusunu uzaya fırlattı

Kabine yarın toplanıyor

Kassam, Assaf Hamami dahil 3 işgalci esirin cesedini çıkardı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir’de kestane hasadı: 240 ton ürün elde edildi

Hatay'da trafik kazası: 6 yaralı

Ukrayna'ya Patriot' hava savunma sistemleri konuşlandırıldı

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 47 tutuklama

Afganistan'da 6.4 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler ateşkes anlaşmasını ihlal ediyor: Gazze'de 20 günde 194 ihlal

İstanbul’da bodrum katında çıkan yangında 4 kişi mahsur kaldı