• BIST 100

    10208,76%-1,56
  • DOLAR

    41,79% 0,15
  • EURO

    48,73% -0,27
  • GRAM ALTIN

    5724,11% -1,68
  • Ç. ALTIN

    9886,33% 1,99

Diyarbakır’da 1 ay içerisinde 669 bin metreküp su tasarrufu yapıldı

07 Eylül 2023, Perşembe 12:55
07 Eylül 2023, Perşembe 12:55
Diyarbakır’da 1 ay içerisinde 669 bin metreküp su tasarrufu yapıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır’da 1 ay içerisinde 669 bin metreküp su tasarrufu yapıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, “1 ay süresince yaptığımız su tasarrufu kampanyasının sonuçlarına bakarsak eğer, 669 bin metreküp suyumuz tasarruf edilmiştir” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Fırat Tutşi, Kayapınar ilçesindeki DİSKİ İçmesuyu Arıtma Tesisinde yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi.
DİSKİ Müdürü Tutşi, bir aylık süre içerisinde evlerde, yeşil alan sulamalarında, hortumla sulamada, oto yıkamalarda ve halı yıkama fabrikalarında ağustos ayı boyunca su tasarrufu yapılması yönünde kampanya başlatmıştı. Bu çerçevede kampanya süresince Diyarbakır’da toplam 669 bin metreküp su tasarrufu yapıldı.
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tutşi, Diyarbakır için yapılan hizmetlerin altyapı ve üstyapı yatırımlarıyla her geçen gün hızla gelişip büyüdüğünü belirtti.
Tutşi, “Sevgili Diyarbakırlı hemşerilerim, Diyarbakır’ımız için yaptığımız hizmetler alt yapı ve üst yapı yatırımlarıyla her geçen gün hızla gelişmekte ve büyümektedir. Altyapı çalışmalarımızla tüm şehrimizi bir ağ gibi örüyor ve yürütüyoruz, depolarımızla, pompa istasyonlarımızla su temininin güvenliğini sağlıyoruz. Atıksu Arıtma tesislerimizle çevreyi koruyor, enerji tesislerimizle ve tüm çalışanlarımızla şehrimize ihtiyacın üstünde temiz ve kesintisiz içme suyunu, tüm Diyarbakır’ımızın kullanımına sunuyoruz” dedi.
Günlük 280 bin metreküpün üzerinde temiz su ürettiklerini dile getiren Tutşi, “İçme suyu arıtma tesisimiz ve temin merkezlerimiz 3 metreküp saniyeye göre projelendirilmiştir. Günlük 280 bin metreküpün üzerinde temiz su üretiyoruz. Ortalama 22 bin metreküp suyu da Gözeli yeraltı su kaynağımızdan sağlıyoruz. Bu da demek oluyor ki biz günlük 302 bin 000 metreküp su üretiyor, 338 bin 899 abonemize 1 milyon 40 bin hemşerimize her gün kesintisiz temiz içme suyu temin ediyoruz, edebiliyoruz. DİSKİ olarak, son 2 yılda yaptığımız tüm işlerimizde Diyarbakır’ımızın suyunu en doğru biçimde yönetmeyi, yeni ve sürdürülebilir bir su bilinci oluşturmayı, bugün ve gelecek için sorumluluğumuz bildik. Son iki yılda kayıp kaçak oranımızı Diyarbakır merkezinde yüzde 48.89’dan yüzde 34.64’e indirdik. Yani günlük 23 bin metreküp suyumuzu kurtarmış bulunmaktayız ve bu çalışmalara devam etmekteyiz” diye konuştu.
Her haneden günlük 10 litre su tasarrufu yapılmasını istediklerini söyleyen Tutşi, şunları kaydetti:
“Kampanyaya başladığımız günden bu güne geçen 56 günde neler yaptık ve elde ettiğimiz sonuçları sizlerle paylaşacağım. İlk olarak yeşil alanlara yönelik site yöneticileri ve belediyelerimizin park bahçe yetkilileriyle bir araya geldik. Alınması gereken tedbirleri konuştuk ve hayata geçirdik. İkinci olarak her haneden günlük 10 litre su tasarrufu yapılmasını istedik, kadınlarımız bu kampanyamıza büyük katkı sağladı, annelerimiz kardeşlerimize bu duyurumuz ulaştı ve evlerinde su kullanımını kısıtladılar. Yeni nesillere suyun kullanımı konusunda 21 ipucu ile nasıl tasarruflu olunması gerektiğini sunduk. Ev hanımlarına, çalışan kadınlarımıza ve çocuklarına tesislerimizi gezdirip suyun evlerimize ulaşma yolculuğunu anlattık ve anlatmaya devam ediyoruz.”

669 bin metreküp su tasarrufu yapıldı
Ağustos ayı boyunca işyeri önü ve kaldırımların yıkanmaması ve hortumla sulamalarının yapılmaması yönünde tedbirler aldıklarını ifade eden Tutşi, “Bunun sonucunda depolarımızdaki doluluk oranının arttığını hep beraber müşehade ettik. Akaryakıt istasyonlarındaki oto yıkama faaliyetlerini, oto yıkama ve halı yıkama işyerlerinin su tüketimlerini birkaç gün süreyle durdurduk. 1 ay süresince yaptığımız kampanyanın sonuçlarına gelecek olursak; evlerimizde 10 litre gün olarak yapılan su tasarrufuyla 330 bin 000 metreküp, yeşil alan sulamalarında 190 bin metreküp, hortumla sulamada 105 bin metreküp, oto yıkamalarda 35 bin metreküp, halı yıkama fabrikalarında 9 bin metreküp olmak üzere 669 bin metreküp suyumuz tasarruf edilmiştir. 219 akaryakıt istasyonu, 620 işyeri ve 89 duyarlı vatandaşımızın uyarı ve yönlendirmeleriyle gidilen noktalar olmak üzere toplam 928 denetim yapılmıştır. Bu sonuçlardan da görüldüğü gibi tedbirlerimiz ve bilinçli kullanım sonucunda başlattığımız kampanyamıza geniş katılım olmuştur” ifadelerine yer verdi.

Çelik'ten 'terörsüz Türkiye' açıklaması: Sürece sabotaj düzenleyenlerin tasallutunu reddediyoruz

Petro: ABD, Venezuela ve Guyana'nın petrolünü istiyor, saldırılarının arkasında petrol hırsı yatıyor

Batman'da beton mikseri devrildi: Bir yaralı

Kocaeli’de freni boşalan tanker 8 araca çarptı

Araştırmaya göre Yapay zekâ, sağlıksal sorularda hatalı çıkarımlar yapabiliyor

Su seviyesinin yükselmesiyle mahsur kalan aile kurtarıldı

Filipinler'i Fengshen Fırtınası vurdu

Diyarbakır Kitap Fuarı 2'nci gününde de yoğun ilgi görüyor

Samsun'da 153 bin sentetik ecza ele geçirildi: 4 gözaltı

HAMAS, ateşkese bağlılığını vurgulayarak işgalin ihlallerini sıraladı

Kuzey Makedonya'da halk yerel seçimler için sandık başında

BYD, Çin’de 115 bin aracı geri çağırıyor: Batarya ve motor arızası tespit edildi

Diyarbakır'da 9'uncu Kitap Fuarı başladı

Mardin’de hafif ticari araç akaryakıt istasyonuna daldı

Bakan Kacır, yerli hava-hava füzelerinin test başarısını duyurdu

İşgalciler Batı Şeria’da 3’ü çocuk 20 Filistinliyi alıkoydu

Malatya'da zincirleme kaza: 1'ağır 3 yaralı

Osmaniye'de 4,1 büyüklüğünde deprem

Kassam  Tugayları'ndan Refah'taki çatışmalara ilişkin açıklama: Olay, bilgimiz dışındadır

Batman Milletvekili Ramanlı: Halkımız bize yol gösteren en önemli rehberdir

Gazze'de şehit sayısı 68 bin 159'a ulaşırken işgal 47 kez ateşkesi ihlal etti

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Malatya'ya ikinci hayvan barınağını kazandırıyoruz

Yüksek gerilim hattı direğinden düşen işçi hayatını kaybetti

Batman Çayı'nda bulunan dini kitaplara yönelik adli soruşturma başlatıldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Muhtarlarımız milletimizin sesidir

Batman'da park halindeki ticari araç yandı

Fransa'daki Louvre Müzesi'nden tarihi mücevherler çalındı

İşgalciler, Batı Şeria'da bir kişiyi şehit etti

Alimlerden seferberlik çağrısı: Gazze sadece bir coğrafya değil, ümmetin onurudur

BESO Başkanı Çiftçi: Esnafın gücüyle şehrimizi daha müreffeh bir geleceğe taşıyacağız

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çelik'ten 'terörsüz Türkiye' açıklaması: Sürece sabotaj düzenleyenlerin tasallutunu reddediyoruz

Petro: ABD, Venezuela ve Guyana'nın petrolünü istiyor, saldırılarının arkasında petrol hırsı yatıyor

Batman'da beton mikseri devrildi: Bir yaralı

Kocaeli’de freni boşalan tanker 8 araca çarptı

Araştırmaya göre Yapay zekâ, sağlıksal sorularda hatalı çıkarımlar yapabiliyor

Su seviyesinin yükselmesiyle mahsur kalan aile kurtarıldı

Filipinler'i Fengshen Fırtınası vurdu