EKONOMİ 8.08.2023 16:10:03 0

Diyarbakır’da 100 endemik bitki türünün özellikleri ve kullanım şekli araştırıldı

Diyarbakır’da 100 endemik bitki türünün özellikleri ve kullanım şekli araştırıldı
Haberi Sesli Oku

Diyarbakır’da 100 endemik bitki türünün özellikleri ve kullanım şekli araştırıldı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile yürütülen proje çerçevesinde, Diyarbakır merkez ve kırsal bölgelerinde yetişen yaklaşık 100 endemik bitkinin özellikleri, görünümü ve kullanım şekli araştırılarak derlendi.
Endemik bitkiler saha çalışması hakkında bilgi veren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, “Mezopotamya coğrafyası dünya üzerinde önemli gen merkezlerinden biri. Yaklaşık 4 bin-4 bin 500 bitki türünün bu bölgede yetiştiği tahmin ediliyor. Mezopotamya coğrafyasında yaşayan hakların mutfaklarında bu endemik bitkilerin önemli bir yeri var. Diyarbakır ilinde ise bin 200 bitki türünün yetiştiği biliniyor. Bu bitkilerin bir kısmı doğadan geleneksel olarak toplanarak gıda, baharat ve tıbbi amaçlı kullanılıyor” dedi.
Toplanan bitki ve baharatların esnafa satıldığını söyleyen Avşar, “Kent mutfağında geleneksel olarak doğadan toplanan endemik bitkiler özgün bir yere sahip. Toplanan gıda bitkileri semt ve ilçe pazarlarında, baharat ve tıbbi bitkiler aktar ve baharatçılarda satışa sunuluyor. Çok sayıda bitki doğada sınırlı halde bulunuyor ve artan talep ve toplanma şekli nedeni ile bazı bitki türleri tehdit altında. Bu çalışmayı hem kentin gastronomisinde özgün bir yeri olan, geçmişten bugüne ulaşan yöresel lezzet ve yemek ritüellerinde önemli bir yeri olan endemik bitkileri tanıtmak, hem de bu bitkilerin tanınması ve gelecek kültüre alınması için hazırladık. Rapor, yaklaşık 100 bitkinin botanik özellikleri, kullanım amaçları, kullanım kısımları, görünümleri ve kullanım şekillerini içeriyor” şeklinde konuştu.
Avşar, ”Gastro İnovasyon Merkezi sadece eğitim ve yemek sunum alanı değil, aynı zamanda yereldeki bilgiyi derleyen, korunması ve sürdürülmesini destekleyen bir merkez. Elde edilen yerel bilgiyi de merkez bünyesindeki eğitim, üretim, sunum ve ürün geliştirme çalışmalarında değerlendirmeyi hedefliyor. Endemik bitkilere yönelik bu saha çalışması özellikle gıda sektöründe kullanabileceğimiz endemik bitkilerin toplanması, yöresel lezzet üretiminde kullanımı ve yeni ürün geliştirme çalışmaları için önemli avantajlar sağlayacak. Bu araştırma çalışmasını gerçekleştiren araştırmacılarımıza, destek veren kurumlarımıza ve proje ekibimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Nijerya'dan savaş hazırlığı gibi karar: 49 yeni hava aracı satın alacaklar

Ukrayna bir F-16 savaş uçağı daha kaybetti

İran: Uranyum zenginleştirme hakkından vazgeçmeyeceğiz

İstanbul için gök gürültülü sağanak uyarısı

Bingöl'de “Gazze’ye Destek Sofrası” kermesi

Gaziantep'te kavga çıkaran 2 kişi yakalandı

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Hatay'da düzensiz göçmen operasyonu

Bakan Göktaş: Nice zorlukları ailemizin gücüyle aştık

İkametinde ruhsatsız silah bulunduran şahıs yakalandı

Kamu personeli depremzedelerden konteyner kent tahliye kararına tepki

Bilecik'te ormanlara giriş yasağı

Bakan Şimşek'ten Londra'daki konutuna ilişkin iddialara yanıt

HÜDA PAR 'dan engellilere ziyaret

Ege Denizi'nde 3,4 büyüklüğünde deprem

Meteorolojiden 7 il için sağanak uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Tiran'daki Avrupalı liderlere Gazze çağrısı

Vietnam ve Tayland'dan stratejik ortaklık anlaşması

İran-Avrupa ülkeleri nükleer görüşmeleri sona erdi

HÜDA PAR Adana İl Başkanı Beyazçiçek: Adana sineklerle değil, hizmetle gündeme gelsin

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan işgalci rejimin Gazze'deki katliamlarına tepki

Bursa'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Brezilya'da kuş gribi alarmı

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

İstanbul'da görüşen Rusya ile Ukrayna heyetleri bin kişilik karşılıklı esir takasında anlaştı

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat: Sesimiz sazla değil, alın teriyle duyulmalı

Rusya ve Ukrayna'dan esir takası anlaşması

HAMAS'tan yerleşimci saldırılarına karşı koyma çağrısı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Mardin Ovası'nda kuraklık nedeniyle zarar yüzde 100’lere dayanmış durumda

Van’da meydanlarda 'kilo kontrolü' uygulaması başladı

Yükleniyor