• BIST 100

    11048,11%-1,05
  • DOLAR

    41,39% 0,25
  • EURO

    48,77% -0,03
  • GRAM ALTIN

    4861,03% 0,48
  • Ç. ALTIN

    7935,99% 0,00

Diyarbakır’da bulunan ‘Ashabı Kehf’ mağarası 1300’lerden 6 Şubat’a kadar depremlere maruz kaldı

02 Mayıs 2023, Salı 14:30
02 Mayıs 2023, Salı 14:30
Diyarbakır’da bulunan ‘Ashabı Kehf’ mağarası 1300’lerden 6 Şubat’a kadar depremlere maruz kaldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır’da bulunan ‘Ashabı Kehf’ mağarası 1300’lerden 6 Şubat’a kadar depremlere maruz kaldı

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bulunan “Ashabı Kehf” mağarası, 1300’lerden Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlere kadar zarar gördü.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 kentten bir olan Diyarbakır’da 1’i boş, 7 yapı yıkılmış olup 417 vatandaş hayatını kaybetti.
Depremlerden sadece evler değil, asırlık tarihi yapılarda zarar gördü. 5 bin yıllık UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan 5 bin yıllık surlardan, asırlık cami ve minarelere kadar zarar gördükleri tespit edildi. Bu yapıların yanı sıra Lice ilçesinde bulunan Ashab-ı Kehf Mağarası da 1300’lerde, 1966 Varto depremi, 1975 Lice depremi ve en son yıkım yaşadığı Kahramanmaraş merkezli depremden zarar gördüğü tespit edildi.
İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, Türkiye’nin birkaç şehrinde olduğu gibi Diyarbakır’ın Lice ilçesinde de Ashab-ı Kehf Mağarası bulunmakta olduğunu hatırlattı.
Lice ilçesindeki Ashâb-ı Kehf Mağarası, Ashâb-ı Kehf Dağı olarak adlandırılan dağ olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldız, “Günümüzde halkın Fis Ovası dediği aslında kaynaklardaki ismi Efsus Ovası’na hakim olan diğer adıyla Dakyanus Şehrine ait 6 kilometre mesafededir. Kaynaklara baktığımız zaman Diyarbakır’ın Lice Ashab-ı Kehf Mağarası’nın ismi ilk kez hicri 766, miladi 1365 tarihinde Çobanoğulları Hanedanlığından Sultan Üveys Diyarbakır üzeri Azerbaycan’a giderken Lice’deki Ashab-ı Kehf Mağarası’na uğradığını görüyoruz. Daha sonra 1862’lerde İngiliz konsolos Taylor bölgede araştırmalar yapıyor. Lice Ashab-ı Kehf hakkında. Geniş bilgilere yer veriyor” dedi.

“Ashab-ı Kehf Mağarası şimdiye kadar birçok depreme maruz kalmış”
Ashab-ı Kehf üzerindeki kitabelere bakıldığı zaman 1367-68 tarihli Mardin Artuklu Sultanlarından Ahmed El Mansur’a ait bir onarım kitabesi olduğunu gördüklerini ifade eden Prof. Dr. Yıldız, “En son 1968 tarihine ait köylüler tarafından yapılan onarımı gösteren bir kitabe bulunuyor. O dönemde yapılan tamirat Arapça harflerle yazılıyor. Ama tarih günümüz rakamlarıyla yazılmıştır. Ashab-ı Kehf Mağarası şimdiye kadar birçok depreme maruz kalmış. Birkaç depremden etkilenmiştir. 1300’lerde meydana gelen depremden etkilenmiş, 1367-69 yılları arasında onarılmış. Yine 1966 Varto depreminde hasar aldığı için 1968 yıllında yöredeki köylüler tarafından onarılmış. 1975 Lice depreminde tekrar hasar almış. Tekrar elden geçirilmiş” diye konuştu.
En son 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremden de Ashab-ı Keyhf Mağarası hasar gördüğünü aktaran Yıldız, “Mescit kısmındaki duvar kısmen yıkılmış. Bu kısım, Hristiyanlık döneminde kilise olarak kullanılmış. Daha sonra bölge İslam medeniyetinin eline geçince burada bir cami yapılmış. Şu anda yıkılan duvar aslında 1975 yılı depreminden sonra onarılan duvardır. Yıkılan duvarda çimento çok net bir şekilde görülüyor. Çok büyük bir hasar yok. Ama kısmen yıkım ve çatlamalar var. Bunlar da kısa bir süre içerisinde muhtemelen onarılır ve tekrar ziyarete açılır. Lice Ashabı Kehf Mağarası çok bilinmiyordu. Ama son zamanlarda özelikle tanıtıldı. Bölgede Ashab-ı Kehf Mağarası’na çok yoğun bir şekilde ziyaretçi akını oluyor. Aynı zamanda 28 Mayıs günü oradakiler için Uyanış Günü olarak görüldüğü için çevre ilçeler, köylerde ve Diyarbakır merkezden birçok insan oraya gidip panayır havasında kutlama yapmaktadır” şeklinde konuştu.

İşgal saldırısında 2'si çocuk 8 Filistinli şehit oldu

Batman'da planlı elektrik kesintisi uyarısı

2 işgal askerini öldüren Ürdünlünün vasiyeti: Kaderimiz ortak ve işgal reddedilmeli

Yetimler Vakfı, Yemen'de eylül ayı yetim aylıklarını dağıttı

AK Partili belediye başkanı gözaltına alındı

Eğitim camialarından "İlk Ders Filistin" çağrısına destek

Batman İl Milli Eğitim Müdürü Ciğer'den kaynak kitap açıklaması

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği durduruldu

İstanbul'daki yurtlarla ilgili soruşturma: İki yurt müdürü görevden alındı

Mersin'de orman suçlarına karşı önleme araması yapıldı

Türkiye’de elektrikli araç şarj soketi sayısı 33 bini aştı

Ensarullah Hareketi: “Filistin-2” hipersonik füzeyle ile Yafa’ya vurduk

Brent petrol 66,83 dolardan işlem görüyor

'Basit Unutkanlık' ile Alzheimer unutkanlığı farklı!

Otomobil tıra arkadan çarptı: Bir ölü, bir yaralı

İstanbul'da baraj doluluk oranları alarm veriyor

Grip aşıları eczanelerde yerini aldı: Uzmanlardan risk gruplarına aşı uyarısı

Batman İl Müftüsü Ahmet Durmuş'tan cami inşaatlarına ziyaret

HAMAS: ABD’nin vetosu açık bir işbirliği ve Gazze’deki soykırıma ortaklıktır

Naim: İşgal ordusu Gazze’de askeri operasyonunu genişletirken müzakere olmaz

Batman'da "Sumud Filosu"na destek programı düzenlenecek

TİGEM 3 bin 200 küçükbaş hayvanı ihaleyle satışa çıkarıyor

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 6 kilo esrar ele geçirildi

İstanbul’da 17 motosiklet sürücüsüne işlem yapıldı

Liman işçileri, siyonist işgal rejimine silah sevkiyatını engelledi

400'den fazla sanatçıdan siyonist rejime kültürel boykot: "Soykırıma Müzik Yok"

İşgal ordusunda kriz: Askerler Gazze’de görev yapmayı reddediyor

Orman yangınında görev alan gönüllüler için yeni düzenleme

Altın fiyatlarında yükseliş: 19 Eylül 2025 güncel rakamlar

Meteoroloji’den 13 il için fırtına ve sağanak uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal saldırısında 2'si çocuk 8 Filistinli şehit oldu

Batman'da planlı elektrik kesintisi uyarısı

2 işgal askerini öldüren Ürdünlünün vasiyeti: Kaderimiz ortak ve işgal reddedilmeli

Yetimler Vakfı, Yemen'de eylül ayı yetim aylıklarını dağıttı

AK Partili belediye başkanı gözaltına alındı

Eğitim camialarından "İlk Ders Filistin" çağrısına destek

Batman İl Milli Eğitim Müdürü Ciğer'den kaynak kitap açıklaması