• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Diyarbakır’da çiftçiler hububat fiyatlarından memnun değil

10 Haziran 2024, Pazartesi 21:34
10 Haziran 2024, Pazartesi 21:34
Diyarbakır’da çiftçiler hububat fiyatlarından memnun değil
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır’da çiftçiler hububat fiyatlarından memnun değil

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için 9 bin 250 ve arpa için 7 bin 250 lira ödeme yapacağını açıklaması üzerine Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil, hububat fiyatlarının çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını söyledi.
Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan hububat fiyatlarının çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını belirterek, fiyatlar çok düşük olduğu için çiftçilerin zor durumda kalacağını ifade etti.
Açıklanan fiyatların beklentilerinin çok altında kaldığının altını çizen Delil, 'Bundan dolayı çiftçilerimizden aşırı derecede tepki aldık. Çiftçilerimiz önümüzdeki sezon nasıl üretim yapacağız diyor. Hububat fiyatları; ekmeklik buğday 9,25 TL, makarnalık buğday 10 TL, arpa ise 7,25 TL olarak açıklanmış. Ancak geçtiğimiz yıllara göre kıyasladığımız zaman makarnalık buğdaya ve ekmeklik buğdaya yüzde 11 civarında bir fark gelmiş. Arpada ise yüzde 3. Çiftçilerin girdi maliyetleri ilaç, gübre, mazot ve tohum fiyatları ise ikiye katlandı' dedi.
'İthalat kapatılmış, bunu memnuniyetle karşılıyoruz' diyen Delil, 'Fakat ithalat kapatılmış olması piyasanın anında yükseleceği anlamına gelmez. Piyasada aşırı miktarda stokumuz var. Bu stokumuzu bitirmeden iç piyasanın yükselmesini bekleyemeyiz. İç piyasa evet belki yükselecektir fakat çiftçiler o zamana kadar elindeki ürünü satacaktır. Fiyatlar çok düşük çiftçilerimiz bu şekilde üretime devam edemeyeceklerdir' ifadelerine yer verdi.
Çiftçilerin girdi maliyetleri dikkate alınarak taban fiyatların belirlenmesi gerektiğini söyleyen Delil, 'TMO’dan beklentimiz; ekmeklik buğdayı 13 TL, makarnalık (sert) buğdayı 14 TL, arpa 10 TL ve Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilerimize buğday için ton başına 2 bin 500 TL’ye, arpa için ton başına bin 500 TL’ye kadar fark ödemesi desteği verilmesi hususlarında revizyon yapılmasını talep ediyoruz. Tarım, sadece ekonomik bir faaliyet değil, bu toprakların geleceğidir. Tarım, sadece bugünün değil, yarınında garantisidir. Çiftçilerin girdi maliyetleri dikkate alınarak, taban fiyatlar belirlenmelidir. Bu noktada TMO’ya sesleniyoruz: Bu halkın karnını doyuran çiftçilerimize kulak verin' diye konuştu.

Bir haftada uyuşturucudan 768 şüpheli yakalandı

Doğuda 5 ilde 1874 yerleşim yeri kar nedeniyle ulaşıma kapandı

Siyonist Yahudiler, Filistinlilerin ev ve araçlarını hedef alıyor

Dr. Zahit Taş: Aşılar tedavi edici değil, hastalığı önleyici uygulamalardır

Bitlis’te kar engeli aşıldı: 7 aylık bebek hastaneye ulaştırıldı

Batman'da mahalle sakinlerinden yol tepkisi: Altyapı sonrası yollarımız unutuldu

Han Yunus’ta çadırlar fırtına ve deniz suyuyla yerinden söküldü

STK'lar Sudan için seferber oldu

HAMAS: Somaliland adımı tehlikeli ve meşruiyet arayışıdır

Kosova, sandık başında

Gümrüklerden zehir satıcılarına ağır darbe

İlk kura yarın çekilecek: 500 bin sosyal konutta süreç başlıyor

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Gülsever: Belediyenin yaptığı hizmet değil, ifsat çalışmasıdır

Van ve Hakkari’de 591 yerleşim yeri ulaşıma kapandı

Eylül 2025: Filistin'i tanıma dalgası, diplomatik zirveler ve Türkiye'de anayasa ile iç politika gündemi

OSB’ler için 2026 yılı elektrik dağıtım bedelleri belirlendi

BESO'dan dijital ticaret hamlesi: "Esnaf72.com" lansmanı yapılacak

Bitlis’te hayat durdu, kırsal alanlarla iletişim kesildi

Nijerya’da mayın patlaması: 9 ölü

Alkollü sürücü zincirleme kazaya neden oldu: 4 yaralı

Meteoroloji’den kuvvetli yağış, rüzgâr ve don uyarısı

Ankara'da suç örgütüne operasyon; 16 gözaltı

Memur ve emekli zammı 5 Ocak'ta belli olacak

Plastik poşet fiyatına zam  

Ankara’da Uluslararası Kardeşlik ve Dayanışma Gecesi düzenlendi

Siirt’te hasta çocuk ambulansla hastaneye ulaştırıldı

Vicdan Gemisi belgesel oldu: Galası siyasiler ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti

Kanada'dan Ukrayna’ya 2,5 milyar dolarlık ek yardım

Esenyurt'ta servis aracı şarampole yuvarlandı: 5 ölü, 6 yaralı

BMGK "Somaliland" gündemiyle acil toplanacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bir haftada uyuşturucudan 768 şüpheli yakalandı

Doğuda 5 ilde 1874 yerleşim yeri kar nedeniyle ulaşıma kapandı

Siyonist Yahudiler, Filistinlilerin ev ve araçlarını hedef alıyor

Dr. Zahit Taş: Aşılar tedavi edici değil, hastalığı önleyici uygulamalardır

Bitlis’te kar engeli aşıldı: 7 aylık bebek hastaneye ulaştırıldı

Batman'da mahalle sakinlerinden yol tepkisi: Altyapı sonrası yollarımız unutuldu

Han Yunus’ta çadırlar fırtına ve deniz suyuyla yerinden söküldü