• BIST 100

    14144,23%-0,4
  • DOLAR

    42,72% 0,03
  • EURO

    50,27% 0,20
  • GRAM ALTIN

    5953,58% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,00

Diyarbakır’da otizmli bireyler ’Play’ ile gelişiyor

07 Ağustos 2023, Pazartesi 11:20
07 Ağustos 2023, Pazartesi 11:20
Diyarbakır’da otizmli bireyler ’Play’ ile gelişiyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır’da otizmli bireyler ’Play’ ile gelişiyor

Diyarbakır’da otizmli bireyler için sağlıklı çalışma olanağı sağlayan OEM ABA Otizm Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, bir yeniliğe daha imza attı. Bölgede otizmli ve diğer gelişimsel veya dil gecikmesi olan çocuklara etkinlik çizelgeleri ve replikli öğretim yoluyla oyunların öğretimini uygulayıcılara aktarmayı amaçlayan 'Play' eğitimi verilmeye başladı.
Diyarbakır’da otizmli torunu için sağlıklı çalışma alanı olmadığını gören Hacıbaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Elaldı, yaklaşık 4 yıl önce milyonluk yatırım yaparak otizmli çocuklar için eğitim merkezi açtı. Eğitim merkezinde çeşitli serbest zaman oyun etkinlikleri ve sosyal etkileşim örneklerinin yanı sıra 5 farklı oyun seti önermekte olan Play, hayata geçirildi.
ABA Otizm Eğitim Merkezi Kurum Müdürü Ahmet Çaçan, Play’de amacın otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda bir davranış analizi yaklaşımıyla çocukların akranlarıyla iletişim ve sosyalleşmenin yollarını öğretmek olduğunu belirtti.
Kentteki eğitim merkezine çevre illerden gelen otizmli bireylerin öğrenim gördüğünü ifade eden Çaçan, “ABA Otizm Eğitim Merkezi yaklaşık 5 yıldır faaliyette. Kurucumuz hayırsever iş adamı Yılmaz Elaldı sayesinde birçok ilke imza atmaktayız. Daha önce ABA eğitim sistemiyle spor otizm odası ile birçok fark oluşturduk. Bugün çevre illerden birçok öğrenci kurumumuza gelip eğitim almaktadır. Biz eğitimcilerin en büyük motivasyonu çocukların gelişimidir. Bu açıdan sürekli çalışıyoruz. BBA Akademi’den aldığımız danışmanlık ile yeni bir ilke imza atıyoruz. Kurumumuzda uygulamalı davranış analizi yaklaşımıyla artık ’Play’de uygulamaktayız. Play’de amaç otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda bir davranış analizi yaklaşımıyla çocukların akranlarıyla iletişim ve sosyalleşmenin yollarını öğretmektir” dedi.
BBA Akademi Eğitim Süpervizörü Cebrail Orak, haftada bir İstanbul’dan Diyarbakır’a eğitimcilerin otizmli bireyleri kontrol amaçlı özel olarak geldiklerini söyledi.
Play’in çocuklar üzerinde nasıl etki sağladığını dile getiren Orak, “Play, oyun temelli bir öğrenme programıdır. Bu program içerisinde çocuklara oyun becerileriyle bağımsız oynamayı ve sosyal etkileşimlerini geliştirmeyi hedeflemeyi planlıyoruz. ABA bir esnek kuramdır. Bunun için içerisinde belirli oyun oynama programları barındırır. Bu öğrenme programlarından da en çok tercih ettiğimiz Play’dir. Buradaki hedefimiz, çocukların belirli meslek gruplarını öğrenip kendi başına bağımsız oynamayı hedefliyoruz. Bu karakterleri açacak olursak, doktorculuk, veterinerlik veya aşçılık gibi oyunları çocuklara replikli öğretimle öğretip sonrasında o çocukların etkileşim becerilerini geliştiriyoruz” diye konuştu.

17 ilde alkol operasyonunda 66 şüpheliye işlem yapıldı

Maduro: Venezuela asla sömürgeleştirilemez

Umut Kervanı Tarsus'ta ihtiyaç sahibi ailelere yardım ulaştırdı

ABD, Venezuela açıklarında bir tekneye daha saldırdı: 4 ölü

Altın fiyatları rekora yakın seyrediyor

Dolar kuru bugün ne kadar?

Ülke genelinde bugün yağış beklenmiyor

Venezuela'ya petrol ablukası: ABD Temsilciler Meclisi Trump'ın yetkilerini kısıtlamadı

Batı Şeria'da ev baskınları: 2 yaralı

İşgalciler Selfit'te zeytin ağaçlarını söktü

Siyonist rejim ve Mısır "tarihin en büyük gaz anlaşması" yaptı

Filistinli esirlere karşı zindanlarda insanlık dışı tablo

Yahudi çeteler Filistinlilerin araçlarını yaktı

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu: Bingöl’ün hak ettiği yer bu değil

Asgari ücret için ikinci tur toplantı bugün yapılacak

M23 isyancıları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Uvira'dan çekilmeye başladı

Tekirdağ’da narkotik operasyonlarında 178 kişi hakkında işlem yapıldı

Gazze'deki çadırların yüzde 90'ı son yağışlarla birlikte sular altında kaldı

İzmir’de su ürünlerine yönelik denetimlerde 516 kilogram balığa el konuldu

Malatya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Antalya’da 24 papağan ele geçirildi

Ordu’da 164 yatırımcıya kırsal kalkınma desteği

Direniş liderlerinin sürgündeki zaferi Mercu'z Zuhur 33'üncü yılında

Tayland-Kamboçya çatışmalarında 19 Tayland askeri öldü

MKE tüfeğin kalifikasyon süreçleri başarıyla tamamlandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine umut oldu

Karabük’te çöplerle dolu evden 10 kamyon atık çıkarıldı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Hz. Mevlâna’nın 752'nci Vuslat Yıl Dönümünde Gülbang Duası okundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan "Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü” mesajı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


17 ilde alkol operasyonunda 66 şüpheliye işlem yapıldı

Maduro: Venezuela asla sömürgeleştirilemez

Umut Kervanı Tarsus'ta ihtiyaç sahibi ailelere yardım ulaştırdı

ABD, Venezuela açıklarında bir tekneye daha saldırdı: 4 ölü

Altın fiyatları rekora yakın seyrediyor

Dolar kuru bugün ne kadar?

Ülke genelinde bugün yağış beklenmiyor