• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,46% -0,07
  • EURO

    43,64% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4000,36% -1,71
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00

Diyarbakır’da sıcaklık nedeniyle canlı türlerinde değişim bekleniyor, yaban böceklerinin davranışları değiştiği gözlemlendi

GÜNDEM 26.08.2024 09:41:25 0
Diyarbakır’da sıcaklık nedeniyle canlı türlerinde değişim bekleniyor, yaban böceklerinin davranışları değiştiği gözlemlendi

Diyarbakır’da sıcaklık nedeniyle canlı türlerinde değişim bekleniyor, yaban böceklerinin davranışları değiştiği gözlemlendi

Diyarbakır’da hava sıcaklığının yüksek seviyelere çıkması nedeniyle bölgedeki hayvan grupları türlerini etkiledi. Yaban böcekleri davranışlarında değişim gözlemlenirken tropik hastalıklara sebebiyet verecek türlerin girişleri bekleniyor.
Son yıllarda Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sıcak hava dalgası etkisi devam ediyor. Kentte sıcaklık seviyesi 44 dereceye kadar çıktı. Sıcak hava dalgasının insanları etkilediği gibi bölgedeki canlı türlerinin değişimine de etki ettiği uzmanı tarafından gözlemlendi.
Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, son yıllarda sıcaklığın yüksek devam etmesi, bu sene de özelikle bölgede hava sıcaklığının yüksek devam etmesinin insanları etkilediği gibi, hayvan gruplarını da etkilediğini, özelikle küçük canlıları, böcekleri çok etkilediğini söyledi.
Bölgede bulunan türlerde değişim olduğuna dikkat çeken Satar, aynı zamanda bölgede bulunan kuşlar ve diğer türlerin, özellikle suya bağlı olan canlılara etki ettiğini ifade etti.
“Çünkü yaşam alanları daralmakta, hava sıcaklığından çok etkilenmekteler” diyen Satar, “Bu da yavru veriminden tutun birçok şeyi etki altına almaktadır. Aynı zamanda bölgeye hava sıcaklığından dolayı farklı türlerin girişlerini bekliyoruz. Bu türlerde vektörler olabilir, tropik hastalıklara sebep olabilecek canlıların da artık yavaş yavaş bizim bölgeye girmesini bekliyoruz” dedi.

“Birçok türün gittikçe yavaş yavaş buralardan çekildiğini göreceğiz”
Bölgede bazı barajların, su birikintilerinin ve bazı göletlerin bulunmasının bunların yaşamlarına imkan sağladığını kaydeden Satar, şöyle konuştu:
“Buradaki sıcaklıkla beraber su debisinin azalması burada yaşayan balıklara bile etki etmektedir. Çünkü suyun kirlenmesine sebebiyet veriyor. Sıcaklıkların böyle devam etmesi yaşam alanlarının daralmasına sebebiyet verecek, dolayısıyla birçok türün gittikçe yavaş yavaş buralardan çekildiğini göreceğiz. Yerine, farklı, sıcaklığa dayanıklı farklı türlerin girişlerini gözlemleyeceğiz.”

“Yaban arılarının bir araya gelerek normalde küme oluşturdukları pek görülmez”
Bölgede hava sıcaklığının artmasıyla birlikte bazı böcek gruplarının davranışlarında farklılıklar görüldüğünü anlatan Satar, “Mesela yaban arılarının bir araya gelerek normalde küme oluşturdukları pek görülmez ama bu sene bunlara şahit olduk. Gerçekten çok etkileniyorlar. Yaban arıları doğa için çok önemli. Fakat böyle bir davranış göstermeleri hava sıcaklığının gittikçe bunları etkilediğini görüyoruz. Bunları yıllardır takip ederim hiçbir zaman böyle bir araya geldiklerine şahit olmamıştım. Bunları birçok yerde görebiliyorum” ifadelerini kullandı.

Bebekle kurulan bağ, bebeğin dünyasını şekillendiriyor!

Mersin’de “Narkokapan” operasyonu: 112 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR’dan “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” mesajı

Van’da Mevlid-i Nebi’ye katılan gençler ve çocuklardan ortak mesaj: Gazze’deki zulüm bitsin artık

Mısır, işgal rejimine çimento sevkiyatını sürdürüyor

Cizreli çocuktan anlamlı bağış: Kumbarasındaki harçlığını Gazze’ye bağışladı

Ramanlı'dan İl Sağlık Müdürü Solmaz'a ziyaret

Diyarbakır'da film gibi kovalamaca

HÜDA PAR Bingöl Gençlik Kolları'ndan boykot yapan esnaflara plaket

ABD ve Ukrayna doğal kaynaklar anlaşmasını imzaladı

2025 Yılı Kurban Hizmetleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Bursa'da kaçak avcılık operasyonunda 30 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Bazı firmaların eksikleri TOKİ'nin çalışmalarına gölge düşürebiliyor

Şanlıurfa’da ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye gıda ve hijyen yardımı

BESO Başkanı Çiftçi: Kır düğün salonu sahiplerinin mağduriyeti giderilsin

Mahmud Abbas yönetiminin orman yangınlarına karşı işgale yardım teklifi tepki çekti: "Gazze’de halk işgalci ateşiyle yanarken..."

Şanlıurfa’da polis aracının karıştığı kazada 2 kişi yaralandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Meclis'te boykot ürünleri satılıyorsa derhal kaldırılmalı

İşgal rejimi, orman yangınlarını kontrol altına alamıyor

Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Erdoğan: Yetkisiz ve denetimsiz ortamlardan gözlük almayın

Pakistan, istihbarat şefini ulusal güvenlik danışmanı olarak atadı

Çiftçiler: Toprak bereketli ama üretim maliyetleri çok yüksek

Çocuklarda primer immün yetersizlik nedir?

İşgal çetesinin Gazze’deki saldırılarında 8 Filistinli şehid oldu

Hafızlık Yarışmasında bölgenin en iyileri belli oldu

Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba: Pamuk üreticiliğini artırmak zorundayız

İşgalciler Mescid-i Aksa avlularını kirletiyor

HÜDA PAR Bingöl il teşkilatından STK’lara ziyaret

Güney Kore'nin geçici cumhurbaşkanı istifa etti

Mısır ithalatında 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldı​

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ