• BIST 100

    11046,50%0,42
  • DOLAR

    41,30% 0,02
  • EURO

    48,79% 0,38
  • GRAM ALTIN

    4903,74% 0,40
  • Ç. ALTIN

    7988,21% 1,27

Diyarbakır’da ’Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporu’ hazırlandı

10 Şubat 2024, Cumartesi 14:00
10 Şubat 2024, Cumartesi 14:00
Diyarbakır’da ’Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporu’ hazırlandı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır’da ’Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporu’ hazırlandı

Diyarbakır Tekstil ve Hazır Giyim Raporu, tekstil işletmeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensuplarının katılımı ile düzenlenen etkinlik ile tanıtıldı.
Etkinlikte konuşan Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ayas, araştırma sonuçları hakkında bilgi verdi. Ayas, “Temmuz 2023’te başlattığımız çalışma çerçevesinde 481 işletme ve atölyemizi derinlemesine inceledik ve maalesef artan maliyetler ve sektörel zorluklar nedeniyle 150’sinin kapalı olduğunu veya faaliyetlerini durdurduğunu tespit ettik. Ancak, üretime devam eden 331 işletme ile yaptığımız nitelikli görüşmeler, sektörümüzün canlılığını ve potansiyelini gözler önüne serdi. Diyarbakır, tekstil ve hazır giyim alanında bölgesel bir güç merkezi olarak öne çıkıyor. Sektör, kent ekonomimiz için stratejik bir öneme sahip ve entegre yatırımlar, ürün çeşitliliği, uluslararası markalarla işbirliği, ve kendi markalarını oluşturan işletmeler ile diğer illerden farklılaşıyor. Sektörde 331 işletmede 21 bin 522 kişi çalışıyor, çalışanların yüzde 64’ü kadın. İşletmelerimizin yüzde 31’i Yenişehir ilçesinde. Dış ilçelerde Bismil, Ergani, Silvan ilçeleri öne çıkıyor. Kentte tekstil ve hazır giyim sektöründe bir yıl önceye göre çalışan sayısında yüzde 18 artış sağlanmış durumda. Sektörde gelecek bir yıl içinde çalışan sayısında yüzde 48 artış olması bekleniyor. Organize Sanayi Bölgeleri kentte sektördeki istihdamda bugün yüzde 62’lik paya sahip” dedi.
Sektörün önemli zorluklarla karşı karşıya olduğunu dile getiren Ayas, “Artan maliyetler, özellikle ham madde ve işçilik maliyetlerindeki artışlar, sektörümüzün kar marjlarını baskı altına alarak rekabetçiliğini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, finansa erişimin zorluğu, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin gerekli yatırımları yapabilmesi ve büyüyebilmesi için büyük bir engel teşkil ediyor. Sektörümüzün daha da gelişmesi ve uluslararası alanda rekabet edebilir bir konuma gelmesi için birlikte çalışma, bilgi ve tecrübe paylaşımı önemli. Hep birlikte, Diyarbakır’ı tekstil ve hazır giyim alanında bir marka şehir haline getirebiliriz. Çalışmamızın sektörümüzün geleceğine yön vermede ve politika belirlemede dikkate alınması gereken önemli veriler sunan bir rapor olduğunun altını çizerek, değerli katılımınız ve destekleriniz için teşekkür ederim” ifadelerinde bulundu.
DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, tekstil ve hazır giyim sektörünün Diyarbakır için stratejik bir sektör olduğunu belirtti. Kaya, “Tekstil ve hazır giyim sektörü iki açıdan önemli. Birincisi istihdam. Özellikle de genç ve kadın istihdamı için önemli bir sektör. Kadınların, gençlerin daha kolay iş gücüne katılabildiği emek yoğun bir sektördür. Diğer önemli husus pamuk üretimidir. Diyarbakır ve Şanlıurfa ili ile birlikte Türkiye pamuğunun yüzde 55’ini üretiyor ve daha fazla pamuk üretimi yapacak potansiyeli olan ve bu konuda yatırımları devam eden bir il. Türkiye’de batı illerinde iş gücü maliyetleri artınca sektörün genç nüfusun Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu illere kaymaya devam ettiğini yıllardır görüyoruz. Aynı şekilde iplik üretim tesislerinin de pamuk üretimindeki potansiyel ile birlikte arttığını görüyoruz” diye konuştu.
Gelinen aşamanın 10 yıllık bir çalışmanın sonucu olduğunu ifade eden Kaya, “Ancak bunu korumak şimdiki politikalar ve projeler ile mümkün değil. Bu çalışmayı da bu nedenle yaptık. İşletmelerimizi daha iyi anlamak, risklerini, sorunlarını, pazarlarda karşılaşabilecekleri tehditleri daha iyi görmek ve hem işletmelerimizin sürdürülmesi hem de bu sektörde oluşturulan 21 bin istihdamın korunması ve daha çok istihdam oluşturulması için işletmelerimize döndük ve görüşlerini aldık. Araştırma sonucunda önümüzde kırsal ilçelerimizde işletme, atölyelerimizin yer sorunu, artan maliyetler nedeni ile pazarda rekabet sorunu, kendi markasını geliştirmek veya farklı pazarlara açılmak isteyen işletmelerimiz için işbirliği ağları ve destekler ilk incelediğimizde gördüğümüz temel çalışma alanları. Ben odamız adına işbirliği sağladığımız GÜNTİAD’a, görüştüğümüz işletme temsilcilerimize ve bu raporun hazırlanmasında emek veren çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

UNICEF: Gazze'de yarım milyon çocuk psikolojik travma yaşıyor

Batman'da mucur yüklü tır iki otomobile çarptı

Şanlıurfa’da kayıp genç sulama kanalında ölü bulundu

Dışişleri'nden işgalci rejimin Gazze şehrinde başlattığı kara saldırısına tepki

Bakan Kurum: Deprem bölgesine ekstra konut kontenjanı ayıracağız

İLKHA muhabiri Küresel Sumud Filosu'nun Tunus sürecini anlattı

Malatya'da kırsal mahalleye yeni yol

Çocuk Gelişimci ve Aile Danışmanı Vural: Erken eğitim, çocuğun sosyal hayatına yön verir

Avukat Acu: israil ordusunda görev alan çifte vatandaşlar insanlık suçuna ortaktır

HAMAS uluslararası toplumu, katliamların boyutuyla orantılı kesin kararlar almaya çağırdı

Hukukçular: "israil’i durduracak uluslararası bir mekanizma yok"

Hasadı başlayan 'sumak' ın kilosu 350 TL'den satılıyor

Malatya'ya 20 bin ton kapasiteli yatay silo inşa ediliyor

MDKKYB Başkanı Akın: Küçükbaş hayvancılık desteklerinde önemli artışlar yapıldı

Başı demirlere sıkışan çocuk, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı

Yoğun saldırılara rağmen Filistinli aileler Gazze’ye geri dönüyor

Gazze'de şehit sayısı 64 bin 964'e ulaştı

YÖK ve Savunma Sanayii “yapay zekâ” iş birliğine devam ediyor

Erbaş: Dünyayı iyilik değiştirir

BM Komisyonu işgalci rejimi Gazze'de "soykırım" yapmakla suçladı

Oduncularda kış hazırlıkları başladı

Suriye'nin hapishane hafızası dijital ortamda

Avukatlardan küresel Sumud Filosu’na destek: Türkiye can güvenliğinin garantörü olduğunu açıkça beyan etmeli

İran'dan yapay zeka çıkışı: Son kararı meclis verecek

Ankara’da “2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı Kur’an Kursları Açılış Programı” gerçekleştirildi

Katil rejimin Savunma Bakanı Katz: Gazze yanıyor

Yetimler Vakfı Nijeryalı yetimleri bu ayda unutmadı

Şanlıurfa’da kırtasiye esnafı, okul sezonu hareketliliği ve fiyat artışlarıyla baş etmeye çalışıyor

Batman'da zincirleme kaza: 4 araçta maddi hasar

HAKSİAD Şube Başkanı Çetiz'den hükümete çağrı: Gençlere altın destek paketi lazım

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


UNICEF: Gazze'de yarım milyon çocuk psikolojik travma yaşıyor

Batman'da mucur yüklü tır iki otomobile çarptı

Şanlıurfa’da kayıp genç sulama kanalında ölü bulundu

Dışişleri'nden işgalci rejimin Gazze şehrinde başlattığı kara saldırısına tepki

Bakan Kurum: Deprem bölgesine ekstra konut kontenjanı ayıracağız

İLKHA muhabiri Küresel Sumud Filosu'nun Tunus sürecini anlattı

Malatya'da kırsal mahalleye yeni yol