• BIST 100

    9701,55%0,01
  • DOLAR

    38,76% -0,02
  • EURO

    43,62% 0,60
  • GRAM ALTIN

    3897,83% -1,58
  • Ç. ALTIN

    6458,59% 0,00

Diyarbakır’da turizm hedefinin yüzde 85’ine ulaşıldı

EKONOMİ 26.09.2023 13:10:14 0
Diyarbakır’da turizm hedefinin yüzde 85’ine ulaşıldı

Diyarbakır’da turizm hedefinin yüzde 85’ine ulaşıldı

Tarihi yapıları ile inanç turizminde önemli konuma sahip olan Diyarbakır son yıllarda turistlerin cazibe merkezi olurken, depremden etkilenmesine rağmen hedeflenen 1,5 milyon konaklamanın yüzde 85’ine ulaştı.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi surlar, İçkale Müzesi, İslam aleminin 5. Harem-i Şerif’i kabul edilen Ulu Cami, On Gözlü Köprü ve Hasanpaşa Hanı gibi tarihi ve turistik mekanlarıyla turistlerin ilgi odağı olan Diyarbakır’da her geçen yıl konaklama oranı artıyor. Mezopotamya’nın 'altın üçgeninde' bulunan Diyarbakır, 12 bin 500 yıllık tarihiyle turistlerin gözdesi oluyor. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketine rağmen kentte 2023 yılında hedeflenen 1,5 milyon konaklama, yıl sonunu görmeden yüzde 85’e ulaştı.
TÜRSAB Mezopotamya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Serdar Baturay, depremden sonra Diyarbakır’da tur programlarının yeniden şekillendiğini ve yoğunlukların oluştuğunu söyledi.

“Hedeflediğimiz rakamı yakalayacağız”
2023 yılında kentte konaklama hedefi olan 1,5 milyon turist sayısına ulaşacaklarını dile getiren Baturay, “Geçtiğimiz aylarda 11 ilimizi sarsan acı bir felaket yaşadık. Tekrardan depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, kalanlara sabır diliyorum. Deprem felaketinden sonra ilimiz de gerçekten büyük bir zarar gördü. Ama Mezopotamya topraklarının tur programları yeniden şekillendi diyebiliriz. Depremden sonra ilk zamanlar otellerimizin doluluk oranları bayağı bir düşüktü. Ama son zamanlarda özellikle Ağustos’tan sonra büyük bir ivme kazandı. Tekrar özlediğimiz konaklama doluluk oranları söz konusu oldu. Yıl bazında düşündüğümüz zaman bu sene otellerimizin doluluk oranı yüzde 55 bandında gidiyor. Ama Eylül sonrasını düşündüğümüz zaman da bu rakam yüzde 85’e kadar geliyor. Aslında hedeflediğimiz rakamları bu sene hemen hemen yakalayacağız gibi görünüyor” dedi.

“Günübirlik turlarda artış var”
Diyarbakır’ın konum olarak diğer tarihi şehirlere yakın olmasından ötürü günübirlik turlarda da artışların olduğunu ifade eden Baturay, “Diyarbakır tarihi şehirlerin ortasında kaldığı için hemen hemen her yere yakın konumdadır. Böylelikle de günübirlik turlar açısından da çok müsait bir yere sahiptir. Bundan dolayı çevre illerden inanılmaz günübirlik gezi düzenleyen insanlar var. Diğer taraftan da Avrupa’da yaşayan insanlarımızın burada yaşayan çok akrabaları var. Bundan dolayı da Avrupa’dan gelen turistlerin daha çok akraba, eş, dost evinde kaldığını gözlemliyoruz. Ama yine de esnafımıza büyük bir katkı sağlıyorlar. Bunları da sahada çok fazla görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Şu anda 1 milyon konaklamayı geçmiş bulunmaktayız”
Şehri gezen turistlerin döndüklerinde güzel yorumlar yaptığını söyleyen Baturay, şunları kaydetti:
“Bizim uzun süreli hedefimizde 5 milyon turist söz konusuydu. Ama bu yılki hedefimiz zaten 1,5 milyon turistti. Şu anda 1 milyonu geçtik. Baktığımız zaman deprem, deprem sonrası tüketicilerin satın alma eğilimlerinde büyük etki oluştu. Diyarbakır, baktığımız zaman kültürüyle, gastronomisiyle, tarihi yerleriyle müthiş bir destinasyon. Şehrin inanılmaz derecede turistik yerleri mevcut. Bundan dolayı şehre gelen turistler memnun ayrılıyor. Buradan giden misafirlerimizin yüzde 99’u inanılmaz derecede güzel yorumlar yapıyor. Bundan dolayı bizim 5 milyon turist hedefimize eğer otel yapılarımızı çoğaltırsak kısa sürede bu hedefi yakalamış oluruz.”

Şanlıurfa'da patpat şarampole devrildi: 1 ölü, 1 ağır yaralı

İslami Cihat'tan Nekbe mesajı: Filistin topraklarının kurtuluşu, hiç olmadığı kadar yakın

İDEV Batman Temsilcisi Sütçü: Toplumsal depremlere karşı ailesel dönüşüm şart

Diyarbakır'daki öğrencilerden Gazze'ye 16 milyon liralık yardım

Meksika'da zincirleme kaza: 21 ölü

Bakan Göktaş: Toplam 5,4 milyar lira Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırmaya başladık

TEMA'da görev teslimi

Motorine okkalı zam geldi

İmam hatipliler Filistinli kardeşleri için kermes açtı

6 il merkezli operasyon: 102 şüpheli yakalandı

Altında rüzgar tersine döndü! Gram altın ne kadar?

Kahramanmaraş'ta minibüs devrildi: 1 ölü, 22 yaralı

Doğu ve Güneydoğu'da kuvvetli yağış bekleniyor

Kastamonu'da zincirleme kaza: 9 yaralı

65 yıldır namazlarını camide kılan pir-i fani: Bizimle ahirete gelecek olan amellerimizdir

Aydın'da 6 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 15 tutuklama

Çin, veri işleme uydularını fırlattı

ABD'den Türkiye'ye füze satışına onay

Donetsk'teki kritik nokta Rus güçlerinin eline geçti

Danimarka'dan nükleer enerjiye dönüş kararı

İşgal rejimi Birleşmiş Milletler askerlerine saldırdı

Van'da 84 kilogram esrar ele geçirildi: 2 tutuklama

İstanbul'da suya yüzde 10 zam geldi

Balıkesir'de zincirleme kaza: 4 yaralı

İşgal rejimi Gazze'de açlığı silah olarak kullanarak soykırım suçu işliyor

ABD ile Katar arasında 1,2 trilyon dolarlık ekonomik işbirliği anlaşması

Siirt’te kurban ve yaz Kur’an kursları bilgilendirme toplantısı düzenlendi

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, Eczacılar Gününde eczacıların sorunlarını dinledi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Belediyecilik insan hayatının her alanına dokunan bir kurumdur

Katar, Boeing’e 200 milyar dolarlık uçak siparişi verdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ